»

Nemci razvili simulator letenja za muhe

TG Daily - Nemški znanstveniki z Instituta Max Planck za nevrobiologijo poročajo, da so razvili "simulator letenja za muhe". Z njim bodo poskušali razumeti, kako lahko živali s tako majhnimi možgani, kot jih imajo muhe, izvajajo zapletene letalske manevre pri veliki hitrosti z dobro natančnostjo. Insekt tako z majhnim povodcem držijo pri miru, nato pa jim predvajajo različne vzorce, gibanja in senzorične simulacije, hkrati pa z elektrodami...

26 komentarjev

NASA naj bi zgradila bazo na Luni do leta 2024

Independent - NASA je objavila prve informacije v zvezi s postojanko na Luni, ki jo ima v načrtu zgraditi do leta 2024, poroča Independent. Gre za prvo oporišče s človeško posadko (na njej naj bi astronavti prebivali do 6 mesecev), ki bi služilo kot nekakšna vmesna postaja za polete globlje v vesolje, predvsem Mars. Amerika naj bi se tako vrnila na Luno, prvič po decembru 1972 (Apollo 17). Baza naj bi bila locirana na južnem polu, predvsem zarad obsijanosti s Soncem, ki traja kar 3/4 leta. Vrednost projekta se ocenjuje na nekaj sto milijonov dolarjev, sofinancirala pa ga bo tudi Evropa, Rusija, Japonska ter Kitajska.
Več si lahko preberete v izvorni novici, razpisal pa se je tudi Guardian.

Čez 30 let se bomo torej na nedeljski izlet odpravili na Luno.

150 komentarjev

Kako nas nadzorna tehnologija v praksi brani pred teroristi

Schneier.com - Teroristom je potrebno na vsak način preprečiti, da bi nas še naprej ogrožali. In pri tem si različne države pomagajo s tehnologijo. Ena izmed takih tenologij ki jo uporabljajo v ZDA, je tajen seznam oseb, ki se ne smejo vkrcati na letalo, tim. no-fly list. Seznam so ustvarili s pomočjo podatkov različnih obveščevalnih služb in vladnih agencij. S takimi ukrepi naj bi bili vsi bolj varni. Kako pa je v resnici?

Resnica je nekoliko drugačna. Pri CBS so namreč pridobili seznam teh "prepovedanih" oseb in ugotovili nadvse zanimive stvari. Na seznamu se namreč nahaja Saddam Hussein, ki - odkar je v priporu - verjetno ne potuje več pogosto z letalom. Vsaj ne brez spremstva. Na seznamu je tudi bolivijski predsednik Evo Morales - kot kaže z letalom na državniški obisk v ZDA še nekaj časa ne bo mogel. Na seznamu je tudi štirinajst od devetnajstih samomorilskih ugrabiteljev iz 11. septembra. Očitno za vsak primer, če obstaja reinkarnacija.

Na seznamu pa so tudi povsem običajna imena, ki si...

31 komentarjev

Pravi teroristi pijejo Coca-Colo

Crypto-Gram - Coca Cola se je odločila za novo nagradno igro. V sto pločevink svoje pijače so skrili mobilni telefon, SIM-kartico, GPS in mikrofon. Z odprtjem pločevinke se naprava aktivira in preko GPS-oddajnika sporoči lokacijo zmagovalca, ki mu potem dostavijo nagrado.

Vendar pa ugotavljanje lokacije in mikrofon lahko predstavljata resno grožnjo zasebnosti oziroma varnosti. Zato so se v ameriški National Security Agency odločili, da bodo vsako pločevinko Coca-Cole, ki pride v njihovo stavbo, rentgensko pregledali, kar po mnenju Bruca Schneierja sicer meji na histerijo.

Ker pa rentgenski posnetki takšnih pločevink izgledajo, kot da je v njih skrita doma izdelana bomba, je seveda na mestu vprašanje, ali je za potnike v letalskem prometu varno, da neodprto pločevninko vzamejo na letalo, kajti v primeru prehoda čez rentgenski detektor jih letališka varnostna služba kljub konzumiranju ameriške nacionalne pijače utegne obtožiti terorizma.

In kdaj bodo konkurenčna podjetja pričela prodajati...

15 komentarjev

Kištica, ohladi se

Warp2Search - Sodeč po temperaturah v zadnjih dneh, je moč pričakovati kar toplo, če ne že pasje vroče poletje. Tukaj pa za vse nas računalniške geeke nastopi manjši problem in sicer, naši mlinčki se znajo na podlagi tega še dodatno pregrevati in moramo zato poskrbeti za dodatno hlajenje najbolj pregravanih delov računalnika.

Dobro alternativo pasivno-zračnemu hlajenju kakopak predstavlja vodno hlajenje. O tem je bilo že napisanega malo morje, a vendar so na strani msfn predstavili vodič, kako poteka vgradnja celotnega vodometa. Klik!.

14 komentarjev

Samodejno hlajenje pločevinke - izziv za vodno hlajenje

Independent - Britanski časnik Independent poroča, da naj bi na tržišče kmalu prišle pločevinke, ki se same ohlajajo. Podjetje s Floride je take pločevinke že razvilo, na trgu pa bi lahko bile že letošnje poletje. Obračanje dna pločevinke poganja miniaturen hladilnik, vgrajen v pločevinko, ki bo lahko temperaturo tekočine znižal za najmanj 17 stopinj Celzija. Klik!

Kaj bi to pomenilo za nas v navezi nekaj pločevink in vodnega hlajenja našega mlinčka, si lahko že mislimo ... No, pa tudi možnost, da bo pivo vedno lepo hladno, ni od muh ...

12 komentarjev

Ohlajanje vode po Swiftechovo

ProCooling - Če želimo spraviti temperaturo procesorja pod sobno, se vsekakor moramo zateči k aktivnemu prenosu toplote. V uporabi sta dva pristopa, bodisi s faznimi spremembami plina, bodisi s TEC-om. V obeh primerih lahko hladimo čip neposredno ali pa hladimo vodo in nato uporabimo navadno vodno hlajenje, da dokrajčimo™ to nadležno toploto. Nasplošno slednji pristop ni pretirano v zvezde kovan, saj je učinkovitost manjša, kompleksnost pa večja. A temu ni čisto tako, v račun moramo vzeti dejstvo, da so doslej to bili le ljubiteljski projekti, kjer kakovost izdelave ni vedno najboljša. Kakšnih šest mesecev nazaj pa je Swiftech izdal komplet MCW-Chill 452, prvi komercialni ohlajevalec vode.

Srce sistema sta dva 226-Wattna TEC-a....

4 komentarji

5% vseh vplivnežev prihaja iz IT podjetij

Independent - Ugledna britanska revija Independet je sestavila lestvico 100 najbolj vplivnih ljudi na svetu. Med njimi je tudi več direktorjev in vizionarjev iz IT podjetij. Na seznamu so se tako znašli tudi Carly Fiorina (HP), Michael Dell (Dell), Steve Jobs (Apple), Sergey Brin /Larry Page (Google) in Meg Whittman (e-Bay), ki jim Independent tako priznava njihovo pozitivno vlogo ne samo v sodobnem IT prostoru, ampak tudi v svetovnem merilu.

PS. Omenjen je tudi stric BillG, ampak v sekciji revolucionarjev.

7 komentarjev

Vodoodporni prenosniki ali čarovniški trik?

Slashdot - V torek so na jutranjem programu ameriškega kanala abc prikazali novo čarovnijo s prenosnikom. Predstavnik podjetja Tyco Fire & Security je pred kamero pokazal sveže izumljeno tekočino, ki se v mnogočem obnaša kakor voda, z eno pomembno razliko: predmetov ne zmoči.

Na predstavitvi so tako v demonstracijski akvarij, napolnjen s tekočino poimenovano Sapphire, potopili delujoč notesnik, ki je nemoteno preračunaval ničle in enice, knjigo, ki je po potopu še vedno ostala popolnoma berljiva in prižgan televizor, ki ga vidite na sliki. Z novo snovjo želijo pritegniti predvsem muzeje in knjižnice, ki bi si lahko pomagali pri gašenju, vendar se pojavljajo vprašanja vpliva te spojine na človeka. Že pred Sapphirom oz. Novec-om...

18 komentarjev

Testi vodnih blokov

Slo-Tech - Na ProCooling.com so testirali Dangerdenov Maze 4 vodni blok. Kot gre pričakovati njihova korektnost in natančna metodologija testiranja rušita predstave, da se mora test končati z besedami "absolutni zmagovalec pa je ...". Takšna izjava enostavno ne more veljati za vse. Če pri izbiri komponent za vodno hlajenje brskate za P/Q krivuljami in odvisnosti prestopa toplote od volumskega pretoka, potem je to test za vas.

Podobno velja tudi za teste vodnih blokov na overclockers.com. Kot pionirji temelitega testiranja vodnih blokov imajo izdelano obsežno bazo normaliziranih rezultatov. Tokrat so vanjo dodali Astekov vodni blok...

0 komentarjev

DVD enote, ki bodo cenzurirale filme

Independent - Da imajo starši radi svoje otroke pod nadzorom, je splošno znano dejstvo in verjetno prav v težnji izkoristiti prej omenjeno željo staršev, bodo na trg prišle DVD-enote, ki bodo cenzurirale filme. Tako bodo ClearPlayjeve naprave glede na stopnjo, ki jo boste nastavili, preskočile oz. utišale dele filma, ki bodo žaljivi in neprimerni za gledalce. A ker takšno početje vpliva na izgled umetniškega izdelka, so režiserji, med drugim tudi Steven Spielberg, že vložili tožbo proti podjetju, ki pa se je kljub takšnim in podobnim pritiskom odločilo poslati njihov DVD predvajalnik na trg.

Sedaj si, dragi bralci, predstavljajte Vojno zvezd brez nasilja in ostalih PG-13 bonbončkov ...

18 komentarjev