»

Microsoft Evrotermu poklonil svoj korpus prevodov

Portal Evroterm

Microsoft - Microsoft je objavil, da so prejšnji mesec sklenili dogovor o predaji svojega korpusa angleško-slovenskih prevodov projektu Evroterm in ga tudi že izpolnili. Bazo podatkov so obogatili s 7500 prevodi s področja informacijske tehnologije, ki so večidel nastali v okviru prevajanja in lokaliziranja operacijskega sistema Windows in pisarniškega paketa Office. Poleg tega so dodali še dobrih 10 tisoč angleških terminov, ki slovenskih ustreznic nimajo, imajo pa prevode v drugih jezikih, ki jih Evroterm tudi zbira. Na ta način želijo pomagati skupnosti prevajalcev, lokalizatorjev, študentov in delavcev v IT.

Projekt Evroterm je zelo uporaben, a malo poznan in skorajda po krivem zapostavljen. Gre za terminološko zbirko izrazov, ki se ureja od leta...

8 komentarjev

Novo KDE namizje

OSNews - Danes sta izšli novi različici dveh paradnih konjev odprte kode - KDE 3.5 in Firefox 1.5. Ker smo o slednjem ravnokar pisali, se bomo v tej novici posvetili prvemu.

KDE 3.5 vsebuje tri nove stile sistemske vrstice (elegantni, klasični in prosojni), med namizji se po novem da prenašati programe s pomočjo Pagerja, Konqueror je uspešno opravil ACID2 test, Superkaramba je integrirana v KDE, nov pa je tudi dialog ob vstavitvi medija (dosedaj se je prikazala samo ikona na namizju). Za več informacij si oglejte spisek na uradni strani.

Sicer gre za neuraden izid, a pričakujemo lahko, da bodo uradni zrcalni strežniki v kratkem posodobljeni.

27 komentarjev

Izšel KDE 3.3

OSNews - Izšla je četrta različica tretje generacije namiznega okolja za Linux in druge Unixe, KDE 3.3. Prenovljeno je celotno okolje z veliko večino aplikacij, izboljšave na področju uporabnosti, stabilnosti in povezljivosti pa so najbolj občutne v zbirki KDE PIM (Personal Information Management). Kontact, ki je zamenjava za Microsoftov Outlook, je odslej povezan z Kolabom, rešitvijo za skupinsko delo. Nekaj podrobnosti je razkril tudi eden glavnih razvijalcev, George Staikos, v intervjuju na NewsForge. Še nekaj statistike: odpravljenih je 6000 hroščev, izpolnjenih 2000 želja in dodanih 60000 vrstic nove kode.

Na novico nas je opozoril Kostko.

15 komentarjev

Pestro pri namiznih okoljih

Slo-Tech - Kmalu lahko pričakujemo novo stabilno različico namiznega okolja KDE, saj je izšla že druga beta-različica KDE 3.3 (uradno šele jutri). Za neučakane je na voljo pregled različice Beta 1, prenesete pa si lahko tudi distribucijo OnebaseGo-2.0, ki že vsebuje KDE 3.3 Beta 1. Seveda je to tudi ravno pravšnji čas, da se lotimo prevajanja.

Zelo živo pa je dogajanje tudi na drugi strani reke, pa ne le zato ker je nova spletna stran user instinct v enem izmed prvih člankov pod drobnogled vzela prav Gnome 2.6. Ali Akcaagac se je namreč lotil projekta GoneME, ki želi popeljati Gnome v drugo smer in ga bolj približati navadnim uporabnikom.

Medtem ko se paradani namizni okolji za Linux grebeta za primat, pa se nekateri sprašujejo, kdaj bosta okolji dosegli skupno podobo, tako da uporabnik ne bo zmeden, ko bo ime opravka z aplikacijami, ki uporabljajo Gtk+ in Qt.

17 komentarjev

KDE 3.2.2 -- še bolj slovenski

KBabel v akciji!

OSNews - Izšla je druga prenova najnovejše različice prvega namiznega okolja za Linux in druge Unixe, KDE 3.2.2. Kot že običajno velja za tovrstne izdaje, je KDE 3.2.2 predvsem različica popravkov, ki prispevajo k večji stabilnosti, varnosti in hitrosti namiznega "evropskega" okolja. Prav tako pa je izid nove različice pomemben zaradi novih prevodov, ki jih prevajalci veliko lažje dodajajo po izidu prve končne različice, saj se v razvojni stopnji pojavljajo tudi besedilni nizi, ki pred končno različico izginejo. V slovenščino je prevedeno dobrih 85% okolja KDE 3.2.2, med neprevednimi programi pa so večinoma razvojna orodja.

In ker smo ravno pri prevajanju -- KDE 3.2 je med mnogimi...

9 komentarjev

Izšel Slo-Tech Linux 2.0!

Slo-Tech - Danes je izšla predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2. Slo-Tech Linux 2 je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke.

Slo-Tech Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra, ki skrbi za obdelavo video-posnetkov
  • Scribus, nov program za namizno založništvo
  • Quanta Plus, napreden urejevalnik...

52 komentarjev

KDE + GNOME = Novell bi novo okolje za SuSE Linux

OSNews - Počasi se končujejo ugibanja o stališču Novella do privzetega namiznega okolja za SuSE Linux. Problem se je namreč pojavil, ker slednji na vse pretege promovira KDE, Ximian, ki ga je prav tako prevzel Novell, pa izdeluje Ximian Desktop, ki temelji na konkurenčnem okolju GNOME, ki ga podpira kdo drug kot Ximian sam.

V nedavnem intervjuju je prvi mož Novella izjavil, da Novell (oz. SuSE) aktivno razvija povsem novo okolje, ki bo poskušalo združiti dobre lastnosti KDE in GNOME. Okolji je nemogoče povezati med sabo, vendar pa se lahko zgodi, da bo izhodišče le eno izmed njih, potem pa bodo razvijalci nanj prenesli potrebne lastnosti drugega okolja. Rezultati naj bi bili na voljo v naslednji različici SuSE Linuxa, ki izide proti koncu leta. Pričakovanja so velika, glede na spremembo licence YaST-a pa se lahko nadejamo, da bo tudi koda novega okolja prosto dostopna in, v primeru uspeha, na voljo tudi za ostale distribucije.

0 komentarjev

KDE 3.2 izšel 3. 2

Slashdot - Končno je izšla nova in težko pričakovana različica namiznega okolja KDE 3.2. Besedilo uradne objave promovira predvsem novosti v izdani različici, ki jih je ogromno, vendar je zaradi preobremenjenosti strežnikov trenutno skoraj nedosegljivo. Poleg odpravljenih hroščev in novosti se KDE 3.2 lahko pohvali tudi z izboljšano odzivnostjo, saj je po prvih preskusih sodeč bistveno hitrejši od predhodnih različic. Na voljo so prvi namestitveni paketi za priljubljene distribucije in tudi izvorni paketki, seznam strežnikov pa se nahaja tukaj. Nova različica najbolj priljubljenega namiznega okolja za Linux in Unix je skoraj 90-odstotno poslovenjena in bo prisotna tudi v novi različici Slo-Tech GNU/Linuxa.

Na novico sta nas opozorila tudi gr3_g0r in gasperino.

19 komentarjev

Odgovor na GNOME 2.4

Nekoč sem bil KDE :-)

vir: KDE
PC Linux Online - Danes je očitno pester dan kar zadeva namizna okolja. Izšel je KDE 3.2 Alpha 1, zgodnja razvojna različica okolja, ki predstavlja največjo konkurenco GNOME-u. Seveda je ta različica namenjena le preskušanju in ni primerna za vsakdanjo rabo na računalnikih s pomembnimi podatki, zato jo uporabljajte na lastno odgovornost. V novi različici je tudi razvojno okolje KDevelop 3.0 (Gideon) Alpha 6, kmalu pa bo izšel tudi KDE 3.1.4., ki bo pregnal nekatere preostale hrošče okolja KDE 3.1.


Sočasno z obema velikima namiznima okoljema pa je izšel tudi četrti kandidat za namizno okolje XFCE 4.0, ki slovi po hitrosti in skromnih sistemskih zahtevah. Najnovejša izdaja odpravlja...

9 komentarjev