»

Lestvica TOP500 je osvežena

vir: Top 500
Top 500 - Prišel je čas za osvežitev lestvice TOP500, ki razvrsti 500 najzmogljivejših superračunalnikov na svetu po njihovi zmogljivosti. Napovedali smo že, da bo na vrhu prišlo do spremembe in točno to se je tudi zgodilo. Nov kralj med superračunalniki je kitajski Tianhe-2. S skoraj 55 PFLOPS, kolikor jih zmore v najboljših pogojih, je približno dvakrat hitrejši od Crayevega Titana (teoretični maksimum znaša 27,1 PFLOPS), ki se nahaja v laboratoriju Oak Ridge v ZDA. Slednji uporablja AMD-jeve Opterone 6274 (16-jedrniki z 2,2 GHz osnoven frekvence) in nVidiine računske kartice Tesla K20x (v osnovi na moč podobne grafičnim karticam GTX Titan), medtem ko so se kitajski razvijalci Tianhe-2 odločili za praktično popolnoma Intelove kose.

Tianhe-2 (v prevodu Rimska Cesta-2) se nahaja v Državnem Univerzitetnem centru za...

10 komentarjev

AMD na vrhu lestvice Top500

Top 500 - Dvakrat letno, junija in novembra, dobimo osveženo lestvico najhitrejših 500 superračunalnikov. Druga osvežitev leta, ki je pravkar prišla na splet, se od poletne, vsaj glede prvih 5 mest, popolnoma razlikuje. Na prvih dveh mestih sta se zamenjala superračunalnika Jaguar in Roadrunner, na tretje mesto pa se je zavihtela nekoliko počasnejša različica Jaguarja, Kraken iz Univerze v Tennesseeju (oba uporabljata sisteme Cray XT5-HE). Nemški Jugene, osnovan na IBMovem Blue Gene/P sistemu, je zaradi Krakena izgubil eno mesto, medtem ko sta superračunalnika Pleiades in Blue Gene/L izgubila kar dve mesti (zdaj sta 6. in 7.), saj ju je prehitel še kitajski Tianhe-1, ki zaključuje peterico najhitrejših.



Zanimivo je, da ima pri kar štirih od...

38 komentarjev

IBM krepko presegel vse

Google News - Že ptičke na drevesih čivkajo, da NEC-ov Earth Simulator ni več najhitrejši superračunalnik na svetu. Za las ga je presegel IBM Blue Gene/L, kasneje pa z rekordnimi 51,9 teraflopi še Silicon Graphics s Columbijo.

Le par dni pred ponovno objavo seznama najhitrejših superračunalnikov TOP500 pa je IBM pohitril Blue Gene/L, ki naj bi presegel neverjetnih 70 teraflopov. Poročajo mnogi.

Kje je meja?

36 komentarjev

Kdo ima najhitrejšega?

Google News - Vsakih šest mesecev izide seznam najzmogljivejših superračunalnikov na svetu. Od leta 2002 si naslov lasti NEC-ov Earth Simulator ( The Earth Simulator Center) s 35,9 teraflopi oz. trilijoni (12 ničel) operacij v sekundi.

6. novembra, ko bo predstavljen nov seznam, pa se obeta sprememba, saj se za vrh potegujeta IBM s svojim Blue Gene/L ( laboratorij za jedrsko orožje) in SGI-jeva Columbia ( NASA). Prvi je že septembra za las presegel mejo 36 teraflopov, te dni pa je rezultat korenito presegla Columbia, saj je najprej dosegla 42,7, v ponovnem preskusu pa neverjetnih 51,9 teraflopov. Ob tem velja omeniti, da je bila vrhnja "hitrost" 61,0 teraflopov. Columbio poganja kar 10 240 procesorjev Itanium II, ki uporabljajo Linux. Sestavili so jo v vsega 15-ih tednih in je trenutno gotovo najhitrejši računalnik na svetu.

Poleg tega je napredoval tudi najmočnejši Mac, ki sta ga IBM in Apple pohitrila na 12,25 teraflopov. Zaradi hude konkurence pa bo verjetno celo zdrsnil s trenutnega...

9 komentarjev

BlueGene/L je najhitrejši na svetu

Overclockers Australia - IBM je spet osvojil prvo mesto na lestvici najhitrejših računalnikov na svetu. To jim je uspelo z novim prototipnim računalnikom BlueGene/L. V primerjavi z do sedaj vodečim NECovim Earth Simulatorjem, je bil razultat testa v Linpacku le nekaj odstotkov hitrejši, vendar IBM že načrtuje izgradnjo novega računskega stroja, ki se bo nahajal v Lawrence Livermore National Institute v Kaliforniji. Ta bo vseboval kar 130.000 procesorjev, kar je v primerjavi s trenutnim prototipom, ki jih ima "samo" 16.000, ogromno.

Zanimiv je tudi podatek o porabi elektrike -- trenutni prototip porabi kar osemindvajsetkrat manj elektrike kot leta 2002 zgrajeni Earth Simulator.

Računalnik nameravajo uporabljati v komercialne namene, najprej v naftni in biotehnični industriji.

16 komentarjev

Superračunalnik z več kot 10 000 procesorji

Linux World - NASA (The National Aeronautics and Space Administration) je dala zeleno luč za izgradnjo največjega superračunalnika, zasnovanega na računalnikih Altix podjetja Silicon Graphics (SGI), ki imajo po 512 procesorjev. Gruča dvajsetih računalnikov s skupno 10 240 procesorji bo služila oddelku Advanced Supercomputing Facility v Nasinem raziskovalnem centru v Moffett Fieldu v Californiji. Računalnik bo poganjal operacijski sistem Linux. Podrobnosti, mnenje Billa Thigpena, ki bo vodil projekt, in Linusa Torvaldsa, ki ga ni potrebno posebej predstavljati, najdete tukaj.

Na novico nas je opozoril stran na .

11 komentarjev

Mulci bodo dobili prenosnike

Slashdot - V Johnsonovi osnovni šoli v Dallasu se bojijo velikega števila vpisanih novih učenecev, ker bodo imeli težave pri oskrbi s knjižnim gradivom. Tako naj bi jim zaradi 20-odstotnega povečanja vpisa avgusta zmanjkalo 600 knjig, čakalna doba pa bi narasla na kar 3 mesece. Američani pa seveda ne bi bili Američani, če ne bi našli elegantne rešitve tudi za tak problem. Vsak vpisani petletnik oz. šestletnik bo ob začetku šolanja prejel IBM-ov ThinkPad z naloženimi ustreznimi učnimi gradivi in 2000 književnimi besedili. Klik!

No, saj zdaj gremo tudi mi v EU in ...

24 komentarjev

Prenosni računalniki še niso zreli za TOP500

Overclockers Australia - Na lestvico najhitrejših 500 računalnikov na svetu se po večini uvrščajo samo dragi in posebej za ta namen zgrajeni računalniki, ki v kombinaciji s posebnimi programi tvorijo najhitrejša čuda našega sveta - računalniška se ve. Zaenkrat imajo prej omenjeni računalniki še prevlado na seznamu TOP500, a prav kmalu se lahko zgodi, da bo na tem seznamu kakšen izmed super računalnikov, ki jih bodo sestavili prostovoljci na kakšni prireditvi.

V San Franciscu se je tako zgodil prvi FlashMob, kjer so pozvali prostovoljce, da prinesejo svoje prenosne računalnike, ki so jih priklopili v mrežo ter pognali preskusne programe. Tako so kljub "samo" 256-im računalnikom, ki so jih uspeli priklopiti v mrežo, uspeli priti do polovice hitrosti, ki bi jo potrebovali za uvrstitev na seznam TOP500. Kljub temu da cilj projekta ni bil dosežen, so avtorji dokazali, da je možno doseči visoke hitrosti superračunalnikov, če je programska oprema pravilno sprogramirana, je strojna oprema kolikor toliko...

4 komentarji

Superračunalniški spisek

Top 500 - Izšel je, tako kot vsake pol leta, novi seznam najzmoglivejših superračunalnikov TOP500. Kaj prinaša novega? Japonski Earth Simulator (NEC) je še vedno prvi s 35 teraflopi. Dobro tretjino te moči ima najboljši ameriški superračunalnik - ASCI Q. Tretje čudo je iz Virginije, poganjajo pa ga procesorji G5 (IBM in Apple). IBM, HP, NEC in Cray (SGI) dominirajo na seznamu, ki se je po nameščeni moči v pol leta povzpela iz 375 na 528 TF, kar je skoraj 50-odstotno povečanje. Intel je še vedno najpogostejši procesor, AMD pa nezadržno veča svojo prisotnost. Med operacijskimi sistemi podobno velja tudi za Linux, ki ima svoja predstavnika na šestem in sedmem mestu. Zanimivo pa je, da imajo prvega konja Japonci, kljub temu da je 90 odstotkov superračunalnikov ameriških. Klik!

12 komentarjev