»

AMD reže cene Opteronov

The Register - AMD je izkoristil ta teden za znižanje cen nekaterih svojih procesorjev Opteron, s čimer želi do splavitve Istanbulov ostati konkurenčen v boju z Intelom, ki ima težko municijo v obliki Nehalemov Xeon 3500 in 5500. Hkrati je AMD odpisal dvojedrne Opterone, ki jih na cenikih ni več, še vedno pa so na prodaj eno- in dvojedrni Athloni, enojedrni Semproni, trojedrni Phenomi in štirijedrni Phenomi ter Opteroni. Pocenitve so kar zajetne, saj znašajo med 11 in 40 odstotki. Najbolj se je pocenil Opteron 2387 (2,8 GHz), ki namesto 873 stane 523 dolarjev, opazno cenejši pa so še Opteron 2382 (-39,6 %), Opteron 2378 in Opteron 2374 HE(-31,8 %), Opteron 2379 HE (-29,8 %), skratka prav tisti modeli, kjer Intel najresneje grozi s svojimi Nehalemi EP. Pocenitve so blažje v segmetnih, ki se kosajo z Nehalemom EX Xeon 7500, saj bo ta izšel šele prihodnje leto.

1 komentar

Dell bo ponujal AMD-jeve Opterone! (v strežnikih)

Slo-Tech - Ob predstavitvi poslovnih rezultatov, je Dell danes obelodanil, da bo do konca leta pričel ponujati (večprocesorske) strežnike, s procesorji Opteron, ki jih izdeluje AMD. S tem je/bo končal dolgoletno politiko izključne nabave in prodaje Intelovih procesorjev v svojih računalnikih. Uradno pojasnilo se glasi, da je bil premik k drugemu proizvajalcu procesorjev, posledica želja (bolje zahtev) njihovih strank. Zaenkrat procesorjev AMD ne bodo ponujali v namiznih in prenosnih računalnikih.

Več o tem si preberite na News.com, v vseh medijih pa lahko pričakujemo še več komentarjev in analiz, gotovo tudi v komentarjih na to novico.

Čestitke ;)

36 komentarjev

Novi varčni Opteroni iz AMDja ?

Tech Report - AMD je presenetil z novimi modeli Opteronov z nižjo porabo. Gre za seriji HE iz družine x40 s porabo 55 W in x46 EE s porabo samo 30 W.

Sodeč po AMD-jevi razpredelnici bodo cene za nove čipe zelo zasoljene. A treba je upoštevati, da so prvenstveno namenjeni posebnim potrebam, kot so računalniki na kartici (blade), verjetno pa bo kakšen zašel tudi v prenosnike višjega razreda. V izvedenki 1xx tako staneta $733, v 2xx $851 in v 8xx $1.514, toliko kot najhitrejši "navadni" modeli torej.

Upajmo, da bomo lahko "navadni" uporabniki iz tega iztržili vsaj padec cen "navadnih" Opteronov.

6 komentarjev

AMD pozitiven

CNN.com - Kljub temu, da si AMD s svojimi nizkimi cenami in kvalitetnimi procesorji resnično zasluži aplavz, je najbolj razveseljivo, da je ameriški velikan v tem četrtletju prvič po dveh letih posloval pozitivno. Rezultat bo zelo razveselil tako osebje pri AMD-ju kot tudi njihove delničarje, saj so pred nekaj meseci nekateri poznovalci že špekulirali, da bo podjetje, če mu ne uspe z Opteroni in AMD64, propadlo.

CNN trdi, da je glavni "krivec" za uspeh njihov paradni konj, Opteron, in njegova zmožnost poganjanja tako 32- kot tudi 64-bitnih programov. Da se Opteroni resnično odnesejo enakovredno s pričakovanji, je nakazal tudi HP, ki je potrdil svojo namero o prodaji strežnikov s procesorji Opteron. Klik!

5 komentarjev

Sunovi strežniki z Opteroni

Ars Technica - Sun je obelodanil specifikacije za strežnike Sun Fire V20z. Zadevščina je zanimiva predvsem zato, ker jo poganjata dva procesorja AMD Opteron. Ta korak je bilo pričakovati vse odkar so kupili Kealia, Inc., podjetje ki se ukvarja s strežniškimi rešitvami osnovanimi okoli Opteronov. Sun svojo izbiro opravičuje z dobrim delovanjem tako v 32- kot 64-bitnem okolju. To precej olajša prehod in omogoča združljivost za nazaj, kar je pri strežnikih vsekakor zaželjeno lastnost. "Alternativen" duh se nadaljuje tudi v ponudbi operacijskih sistemov, kjer lahko izberete med 64-bitnima distribucijama Linux (RedHat in SuSE) ter Solarisom.

2 komentarja

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Overclockers.com - Od kar je AMD izdal svoje 64-bitne procesorje s kodnim imenom Hammer, je minilo približno 6 mesecev. A še vedno je na razpolago bore malo programov, ki bi bili prilagojeni za delovanje v 64-bitiem načinu. Večina poznovalcev je tako mnenja, da se bo na trgu pojavilo več programov za 64-bitne procesorje šele, ko bo Microsoft izdal svojo 64-bitno različico Windows XP (trenutno je na voljo kot brezplačno dostopna beta različica). Če bi AMD hotel povečati prodajo, bi torej za zdaj moral znižati cene Opteronov in upati, da bo porast prodaje pospešila razvoj Windows XP64.

Sam operacijski sistem pa ni dovolj, potrebni so še ustrezni gonilniki. Glede na to, da se nekatera podjetja ne trudijo niti z gonilniki za 32-bitne procesorje za starejše operacijske sisteme (ali alternativne, npr. odprtokodne), ni presenečenje, da zaenkrat 64-bitno platformo ignorirajo tudi velikani kot je ATI. Ob tako pičli podpori je logično, da bo AMD počakal s pocenitvijo svojih procesorjev na prihod 64-bitne...

33 komentarjev

AMD-ju pol milijarde evrov

InfoWorld -

Že pred časom smo poročali o namigovanjih, da naj bi AMD nameraval zgraditi svojo tovarno v Dresdnu. Vse skupaj je od tedaj postalo že povsem uradno.

Na InfoWorld tako poročajo, da bo AMD prejel izdatno finančno injekcijo. Nemčija mu bo namreč podarila 545 milijonov evrov sredstev za gradnjo dresdenske tovarne, ki se bo imenovala Fab 36. Delovati bo pričela predvidoma leta 2006, njena izgradnja pa bo stala 1,9 milijarde evrov, medtem ko bo zaposlovala približno tisoč ljudi. Več o tem.

14 komentarjev

Ženske kupujejo več

Slashdot - Medtem ko se posezonsko znižanje oblačil in obutve pri nas bliža koncu, se ameriška javnost onstran sooča z nenavadnimi ugotovitvami združenja CEA (Consumer Electronics Association). Po poročanju CNN-a so spoznali, da večino naprav zabavne elektronike in tehničnih naprav nasploh kupijo ženske. Raziskava je poleg tega pokazala, da skoraj tri četrtine pripradnic nežnejšega spola meni, da so bili prodajalci med nakupovanjem do njih nesramni in celo ignorantski.

Kaj bi šele bilo, če bi se prodajalci zavedali, kako veliko lahko prodajo ženskam?

13 komentarjev

Manj požrešni Opteroni

X-Bit Labs - AMD je danes uradno potrdil, da se bodo v prvi polovici prihodnjega leta sedanjim Opteronom pridružili še tisti s srednjo (predvidoma okrog 55 W) in z nizko (okrog 30 W) porabo električne energije. Za primerjavo naj spomnimo, da Opteroni trenutno porabijo povprečno 84,7 W in da je AMD že predstavil posebno vejo Opteronov za prenosnike. Komu bodo torej novi Opteroni z znižano porabo električne energije namenjeni, če ne prenosnikom? Predvsem vgradnji v strežnike in podobne naprave, kjer je majhno gretje ključnega pomena zaradi same zanesljivosti in hlajenje veliko stane, pravi AMD. Klik!

4 komentarji

AMD spremenil oznake Opteronov

AMD - AMD se je odločil, da bo pri novih procesorjih Opteron začel tudi z novo označbo le-teh. Procesorji bodo označeni s tremi številkami, kar bo označevalo primernost procesorja pripadajočemu sistemu. Tako bo mogoče kupiti procesor za eno, dvo ali več procesorski sistem.

Tako bo Opteron 1xx namenjen sistemu z enim procesorjem, Opteron 2xx sistemu z dvema procesorjema, Opteron 8xx, bo pa oznaka, ki bo pripadala sistemom z do 8 Opteron procesorji. Drugo in tretje število bosta označevala zmogljivost samih procesorjev, tako da bo Opteron z oznako 140 osnoven model za enoprocesorske sisteme. Kaj več o tem lahko preberete tukaj.

AMD še dodaja, da bo kljub novim oznakam procesorjev še vedno pripisal takt procesorja. AMD bo še naprej spodbuja uporabnike, da naj procesorje ocenjujejo z njegovo zmogljivostjo in ne delovnim taktom, tako kot smo to že navajeni pri AMD Athlon XP procesorjih.

10 komentarjev

Essedi v Sloveniji?

Jaz - Tržaška podružnica Essedija se je s svojimi nizkimi cenami prikupila marsikateremu Slovencu. No, na uho so mi prišle neke govorice (thnx, Ark4nge| ), da naj bi sedaj odpirali podružnico tudi v Sloveniji in sicer v Stari Gorici. Odprtje naj bi se zgodilo 17. februarja, komponente pa naj bi bile na voljo po norih cenah. Trenutno ne vem nicesar več, tak oda bi se vzdržal komentiranja... Če kdorkoli ima dodatne informacije, naj mi jih prosim e-maila.

Popravek: zelo očitna napaka v vsemu skupaj je to, da je Stara Gorica še vedno v Italiji...

6 komentarjev