»

64-bitni Far Cry

AnandTech - AMD je vse od predstavitve 64-bitnih procesorjev napovedoval, kako bodo tudi ljubitelji iger prišli na svoj račun. Pohitritve na račun dodatnih registrov naj bi bile občutne, neuradno se je šušljalo, da bi igre v 64-bitnem okolju s 64-bitno kodo znašale celo do 20%. Prejšnji mesec je Microsoft s splavitvijo Windows XP x64 poskrbel za testno okolje, počakati je bilo potrebno samo še na prve,...

16 komentarjev

Star Wars III in WinXP 64 Beta

The inquirer - Microsoft je na CeBitu objavil zanimivo novico - ustvarjalci tretje epizode Star Wars so namreč pri izdelavi računalniško animiranih scen v filmu uporabljali 64 bitno različnico Windows XP. Kar seveda ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bila ta različica Oken v beta fazi testiranja. Očitno so se v Redmondu precej potrudili pri izdelavi "novega" operacijskega sistema, katerega zmogljivost in stabilnost je zadostovala za zahtevno nalogo produkcije računalniško animiranih scen v filmu. Za 64 bitno različico Oken so se avtorji odločili, ker je po njihovih besedah pri rendeniranju računalniške animacije precej hitrejša od 32 bitnih Oken. Radovedneži si lahko celotno novico preberete tukaj, na žalost pa ni na voljo podatka o procesorjih in ostali strojni opremi, ki so jo uporabili za celoten projekt.

15 komentarjev

Novi AMDjevi procesorji za namizna računala

CNet - Naslednji teden bo AMD javnosti prikazal svojo najnovejšo mojstrovino, procesor AMD Athlon 64 FX-55. Procesor bo predstavil v želji, da bodo najzahtevnejši igračkarji in ostali ljudje, ki potrebujejo hitra namizna računala, v novoletni nakupovalni mrzlici že kupovali njegove najnovejše procesorje. Procesor naj bi bil po pričakovanjih predstavljen v torek, skupaj z Athlonom 64 4000+.

AMD FX in Intel Extreme Edition seriji procesorjev sta najhitrejši v okolju za namizno računalništvo. Take procesorje največkrat najdemo v igračkarskih računalnikih, skupaj z najnovejšo grafično kartico in veliko količino pomnilnika. Cena takšnih računalnikov tudi ni majhna: od 500.000 SIT naprej (brez zaslona).

15 komentarjev

Prvi virus za 64-bitni Windows

Slashdot - Pisci virusov so vedno vsaj korak pred izdelovalci operacijskih sistemov, razvijalci protivirusne zaščite in računalniškimi administratorji. Včeraj je tako Symantec odkril prvi virus za 64-bitno različico operacijskega sistema Windows. Poimenovali so ga W64.Shruggle. Deluje kot testni virus, ki očitno samo preskuša odzive in varnostne mehanizme 64-bitne arhitekture in se ne širi hitro. Seveda do pretirane razširitve ne more priti, preden Microsoft ne izda uradne različice sistema. Na 32-bitnih različicah Windows virus ne deluje, zato je tako rekoč "napisan za prihodnost".

8 komentarjev

Windows XP 64-bit za Intel

X-Bit Labs - Prve beta različice Windows XP za 64-bitne procesorje so delovale le na AMD-jevih Opteronih in Athlonih 64. AMD-jevi in Intelovi 64-bitni procesorji so v splošnem združljivi, čeprav se v nekaterih zmožnostih razlikujejo; AMD podpira 3DNow! ukaze, Intel pa HyperThreading in še nekaj je takšnih majhnih razlik. Intel in Microsoft sta obljubila, da bosta uradni verziji Windows XP in Windows Server 2003 tekli tudi na Intelovih procesorjih brez težav in zadnja beta že deluje tudi z Intelovimi čipi. Končno različico lahko pričakujemo proti koncu letošnjega leta. Klik!

9 komentarjev

Prvi 64-bitni virus

Mladina - Kot poroča Computer Business Review, je bil izdelan prvi 64-bitni virus, ki so ga izdelovalci protivirusnega programja poimenovali Rugrat. Ogrožene so izvršilne datoteke v sistemih s 64-bitnimi Okni, v nevarnosti pa so tudi 32-bitna Okna z emulatorji 64-bitnih Oken. Virus je napisan v zbirnem jeziku za IA64, kar namiguje, da je njegov(a) avtor(ica) kar precej vešč(a) programiranja. Kakšne posebne škode naj ne be povzročil, nakazuje pa, da proizvajalci protivirusnih programov tudi v 64-bitni dobi še ne bodo ob kruh.

Še novički v Mladini in CBR.

27 komentarjev

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Overclockers.com - Od kar je AMD izdal svoje 64-bitne procesorje s kodnim imenom Hammer, je minilo približno 6 mesecev. A še vedno je na razpolago bore malo programov, ki bi bili prilagojeni za delovanje v 64-bitiem načinu. Večina poznovalcev je tako mnenja, da se bo na trgu pojavilo več programov za 64-bitne procesorje šele, ko bo Microsoft izdal svojo 64-bitno različico Windows XP (trenutno je na voljo kot brezplačno dostopna beta različica). Če bi AMD hotel povečati prodajo, bi torej za zdaj moral znižati cene Opteronov in upati, da bo porast prodaje pospešila razvoj Windows XP64.

Sam operacijski sistem pa ni dovolj, potrebni so še ustrezni gonilniki. Glede na to, da se nekatera podjetja ne trudijo niti z gonilniki za 32-bitne procesorje za starejše operacijske sisteme (ali alternativne, npr. odprtokodne), ni presenečenje, da zaenkrat 64-bitno platformo ignorirajo tudi velikani kot je ATI. Ob tako pičli podpori je logično, da bo AMD počakal s pocenitvijo svojih procesorjev na prihod 64-bitne...

33 komentarjev

64-bitna Okna XP za vse 64-bitneže

Slashdot - Čeprav so 64-bitni procesorji za namizne računalnike že nekaj časa med nami, je večina preizkuševalcev mnenja, da bo vse skupaj resnično zaživelo šele s 64-bitno različico Microsoftovih Oken XP. Razvijalcem so bile beta različice že nekaj časa na voljo, zdaj pa si jo lahko prenesejo tudi navadni uporabniki AMD Opterona oziroma Athlona64. Glede na to, da je različica omejena na 360 dni, predvidevamo, da bo končna različica izšla tekom letošnjega leta. V tem času bodo tudi razvijalci imeli čas pripraviti tudi 64-bitne gonilnike. Po poročanju uporabnikov namreč v trenutni različici delujejo le 64-bitni, kar trenutno pomeni marsikatero težavo z združljivostjo starejše strojne opreme.

8 komentarjev

Apple nadaljuje z revolucijami

Seattle Post-Intellingencer - Nedvomno je bil ravno Apple eden najbolj zaslužnih, da se je računalnik pojavil med "navadnimi ljudmi", izven posvečenih računskih centrov.

Zdaj je Apple začel z drugo tako revolucijo, le da je ta morda še večja. Komaj so sestavili svoj prvi superračunalnik, že se je ta uvrstil na tretje mesto med vsemi superračunalniki tega sveta, za japonskim Earth Simulatorjem in HP-jevim superračunalnikom, le da je bil 30 krat cenejši, ob tretini zmogljivosti, od prvega, oziroma 15 krat cenejši, ob skoraj enaki zmogljivosti, od drugouvrščenega.

Sedaj bodo z isto mamo (Virginijsko univerzo) spočeli in verjetno rodili novega otroka. 64 bitni Xserve G5 bodo zidaki za novi superračunalnik, za katerega se pa še ne ve, koliko hitrejši bo. Bo pa manjši in manj energetsko potraten. Link.

30 komentarjev

64 proti 32 bitom

OSNews - Na OSNews se je Tony Bourke vprašal, če stari mit, da so 64 bitne aplikacije počasnejše od 32 bitnih res velja. Zato je svojo Sun Ultro 5 zapregel v par testov. Preizkušal je hitrost kompresije podatkov, ssl in podatkovne baze. Rezultati so zelo zanimivi saj je prišel do zaključka, da so 64 bitni programi tako počasnejši kot tudi večji. Vendar priznava, da obstajajo aplikacije, ki bi pridobile s 64 biti. Celoten prispevek. Komentarji k zgodbi bralcev na /. potrjujejo njegove ugotovitve. Kolikor sem uspel razbrati velja splošno mnenje, da bi s 64 biti pridobili samo pri manipulacijah z veliko podatki. Za navadne programe je 32 bitov veliko boljša naložba.

Mar to pomeni konec mita o 64-bitni superiornosti?

3 komentarji

Plošče pripravljene na 64 bitov

Abitova plošča

Hardware Zone - AMD je že pred nekaj časa napovedal svojo najnovejšo serijo procesorjev - Athlone 64. Zaenkrat se procesorji še niso prijeli pri domačih uporabnikih, saj je cena previsoka, da bi si ga lahko privoščili vsi. A plošče so že priseple na trg in ponudba je že kar dobra, če upoštevamo, da sta na voljo dve čipovji - nForce 3 in K8T800. Na Hardware Zone so spisali res obsežen preskus, saj obsega kar 46 strani in 15 plošč različnih proizvajalcev.

4 komentarji

Ubijte nepotrebne programčke v ozadju

Jaz - Vir marsikatere težave ali počasnega delovanja Windows so nepotrebni programčki, ki se ob zagonu računalnika samodejno poženejo in nato skriti ponavadi ne počnejo nič uporabnega, ampak celo povzročajo nekompatibilnostne težave in upočasnjevanje stroja. Seznam takšnih nebodijihtreba v Win9x dobimo s pritiskom na Ctrl-Alt-Del, v WinNT/2k/XP pa s Task Managerjem, kjer jih lahko ustavimo. Toda katere je varno odstraniti, ne da bi se zgodilo kaj hudega? Črna lista je objavljena na tej strani, pregledno urejena po abecedi. Da se pa seveda tujki ne bi poganjali vsakič ob ponovnem zagonu Oken, jih je potrebno onemogočiti s programoma MSCONFIG ali, za bolj korajžne, s programom REGEDIT, ki sta v Okna že vgrajena.

1 komentar