»

LindowsOS odslej Linspire

PC Linux Online - Po pritiskih Microsofta in preimenovanju v najbolj spornih državah pred nekaj meseci, se je podjetje Lindows, Inc. odločilo povsod po svetu preimenovati svoj operacijski sistem LindowsOS v Linspire. Tudi spletna stan www.lindows.com je že preusmerjena na novo -- www.linspire.com. V krajšem obdobju po zamenjavi imena bo na voljo tudi brezplačna izdaja distribucij Linspire. Preberite navodila!

3 komentarji

Dve pomembni zmagi za Lindows.com nad Microsoftom

Slashdot - Že pred dvema letoma je Microsoft z ovadbami napadel Lindows.com, ker naj bi ime podjetja preveč spominjalo na paradnega konja podjetja iz Redmonda. Vendar je sodišče Microsoftove očitke zavrnilo, Lindows.com pa je v obrambi navadel obsežno dokumentacijo, ki dokazuje, da je beseda "windows" bila razširjena že mnogo pred Microsoftovo odličitvijo, da tako poimenuje svoj izdelek. Sledilo je dolgotrajno zavlačevanje s strani Microsofta in pritiski na prodajalce izdelkov Lindows.com, ki so pripomogli k nastanku iniciative ChoicePC, razsodbe pa še vedno ni.

Očitno pa se ji le približujemo, saj je sodišče dokončno odločilo v prid Lindows.com in to kar dvakrat. Microsoft trdi, da je v propagando Windowsa vložil 1,2 milijarde dolarjev in ima tako velik delež na trgu, da je beseda "windows" dobila povsem nov pomen. Sodišče pa pravi, da je neka splošna beseda splošna za vse čase in kot taka ne more biti blagovna znamka. Poleg tega je časovni okvir za ugotavljanje splošnosti besede...

15 komentarjev

LindowsOS še bolj zastonj

ZDNet - Začetki podjetja Lindows.com so dvignili veliko prahu. Zaradi zlorabe blagovne znamke je protestiral (in še protestira) Microsoft, zaradi izrojenosti njihove distribucije Linuxa pa tudi večina zagovornikov Linuxa. Toda v zadnjih mesecih je podjetje Michaela Robertsona postalo precej bolj ugledno, saj podpira najvidnejše odprtokodne projekte in tudi nove različice distribucije LindowsOS so mnogo bolj zadovoljile obstojče uporabnike Linuxa in hkrati pritegnile nove.

Lindows.com je pred dnevi ponudil možnost brezplačnega preskusa LindowsOS za zelo kratko časovno obdobje, a zdaj se je odločil, da gre še korak naprej. LindowsLive!, LindowsOS, ki teče s CD-ja, je namreč odslej uradno in leglno na voljo za prenos preko omrežij P2P.

Slo-Tech GNU/Linux pa dobiva novo konkurenco ...

0 komentarjev

Prepoved Lindowsa na Nizozemskem in nov poskus cenzure interneta

The Register - Po delnih uspehih na Švedskem in Finskem se Microsoftova ofenziva proti Lindowsu širi proti zahodu stare celine. Prva je bila na vrsti Nizozemska, kjer je amsterdamsko sodišče ugodilo zahtevi Microsofta in prepovedalo prodajo Lindowsa v tej državi. Poleg prodaje je prepovedano tudi oglaševanje in kar je še najbolj zaskrbljujoče, po zahtevi sodišča mora podjetje Lindows.com, Inc. obiskovalcem iz celotnega Beneluxa preprečiti dostop do svoje spletne strani. Zanimivo bo še spremljati, kako se bodo na slednje odzvale razne organizacije za pravico do informiranosti ipd., ter kdaj bo "mikromehki" poskusil sodno blokirati strani povezane z Linuxom in ostalimi "heretičnimi" izdelki, ki so mu očitno vedno bolj boleč trn v peti. Naslednje Microsoftove tožbe bodo sicer usmerjene proti prodajalcem Lindowsa v Belgiji, Luksemburgu in Franciji. Še novička na The Registru.



Podjetnejši bralci bodo morda izkoristili poslovno priložnost in poskusili vnovčiti svoje izkušnje iz lanskega neslavno...

19 komentarjev

Lindows nič več Lindows

Slashdot - LindowsOS, distribucija Linuxa namenjena nebolečemu prehodu iz okolja Windows, je tokrat izgubil svojo prvo pravno bitko, Microsoft pa pridobil prvi up, da bo morda le preprečil širjenje LindowsOS-a. Tako sta sodišči na Finskem in Švedskem odločili, da mora korporacija Lindows.com opustiti ime Lindows, saj naj bi strašno-in-oh-in-sploh spominjalo na Windows in bi s tem pomenilo kršenje Microsoftovih patentov. Seveda pa to velja le za omenjeni dve državi in ne za celoten svet. V Ameriki se bo sodišče, po tem ko je že dalo zeleno luč Lindows.com, še enkrat odločalo 1. marca 2004. Klik!

12 komentarjev

Mozilla + Daniel + Lindows.com = Nvu

Mozillazine -

V Linuxu je precej očitna potreba po dostojnem urejevalniku spletnih strani s podporo WYSIWYG ("kar vidite, je to, kar boste dobili"), zato veliko uporabnikov še vedno vztraja v okolju Windows in uporablja Dreamweaver ali celo FrontPage. Prazvaprav obstaja samo eden tovrsten program za Linux, Mozilla Composer, pa še ta je zelo skop in izvira iz korenin, ki nimajo veliko skupnega z urejanjem spletnih strani.

Poročali smo že o podvigu Daniela Glazmana, ki se je odločil narediti samostojen program iz zbirke Mozilla in je že ustanovil podjetje za delo na projektu. Zdaj pa je sklenil pogodbo z zloglasnim Lindows.com, ki bo podpiralo razvoj programa, ki bo nosil ime Nvu (izg. N-view). Svoj pogled na Nvu je že predstavil prvi mož Lindows.com, Michael Robertson, več informacij pa je na voljo tukaj.

9 komentarjev

www.udba.net

Slo-Tech - Današnja vroča slovenska internet novica je, da smo, kot kaže, doživeli prvo omejitev dostopa do kakšne spletne strani. Stran o kateri je govora je seveda www.udba.net. Na podlagi ustne odredbe inšpekterja za varstvo osebnih podatkov so namreč vsi slovenski ponudniki dostopa do interneta danes popoldne zaprli dostop do te strani. Takšne prepovedi seveda posegajo v svobodo govora, vendar pa je svobodo govora dopustno v nekaterih primerih tudi omejiti - na primer takrat, ko pride v konflikt z varstvom zasebnosti, ali ko ta pravica posega v druge človekove pravice. Po drugi strani pa so takšne prepovedi v današnjem globalnem internetu rahlo nesmiselne, saj jih je težko globalno uveljaviti. Dokaz za to je, da sem si jo kljub temu, da stran iz Slovenije ni dostopna, ravnokar ogledal. Pa se ne nahajam v tujini. Kako? Preprosto. Uporabil sem proxy. Internet je pač globalen, in temu se bo potrebno prilagoditi.

74 komentarjev

Lindows :Windows - 1:0

Slashdot - Čemu tak naslov novice? najbrž že veste, da je Microsoft začel tožbo proti imenu Lindows. In zakaj 1:0? zato, ker je sodnik v preliminarni sodbi zaključil da so, citiram:

'serious questions regarding whether "Windows" is a non-generic name and thus eligible for the protections of federal trademark law.'"


Kaj torej topomeni za Microsoft? Samo to, da Windows ne more biti blagovna znamka, vsa ta tožba pa je ravno okoli tega, da je ime Lindows preveč podobno Windows™. In če bo mnenje sodnika ostalo nespremenjeno, se bo moral znakec ™ na koncu Windows odstranil...
Obširnejšo razlago najdete tukaj.

10 komentarjev