»

AMD hoče trg veznih čipovij zase

X-Bit Labs - AMD se je dolgo hvalil, da je njihova največja prednost pred glavnim tekmecem, Intelom, prav raznolikost pri izbiri veznega čipovja. Čeprav je Intel, poleg svojih, podpiral tudi VIA-ina in SIS-ova čipovja, v časih procesorjev Core 2 pa tudi nVidiina, so bili prav ti trije igralci veliko močnejši pri izdelovanju veznih čipovij za AMD. A odkar je slednji kupil proizvajalca grafičnih kartic (in veznih čipovij, sicer nekoliko redkeje uporabljanih) ATI, so se močno osredotočili tudi na izdelavo lastnih veznih čipovij za svoje procesorje. S tem so pravzaprav dobili najmočnejšega in najboljšega zaveznika - samega sebe.

VIA, sploh pa SIS, že dolgo nista predstavila novotarij za AMD-jeve procesorje, VIA je npr. ostala še v časih DDR pomnilnika in Socket 939 procesorjev. nVidia je vseeno še vedno močno zastopana, s kar 43% tržnim deležem, a tudi njihova ponudba v zadnjih časih nekoliko šepa. to bi se znalo spremeniti po sporu z Intelom, a AMD-ju to ni po godu. Pravijo, da želijo, podobno...

34 komentarjev

Še dve kratki novički

več strani - Vsi navdušenci, ki obožujete X-box, si lahko snamete skin za Media Player, ki je narejen ravno na to temo. Skin je videti malce vesoljski, vendar pa to navdušencev nad novo konzolo najbrž ne bo motilo.
Da pa novica ne bo prekratka, si lahko obenem ogledate še stran, kjer so objavljene slike uničenega Durona. Nesrečni lastnik je slikal svoj spečeni in močno poškodovani procesor ter preluknjano spodnje ležišče socketa A. Če vam radostna destrukcija ne da miru, si slike le oglejte ;).

4 komentarji

Vsi VIA hrošči...

Chip Online - Le kdo bi jih preštel . Sodeč po Chip.de so odkrili še enega hrošča v povezavi z VIA KT133 North Bridgi. Gre za težavo, ki jo uporabniki srečujejo pri toplem resetiranju računalnika iz DOSa ali Windowsa. Ekran namreč marsikdaj preprosto ostane črn. Mnogi so to težavo pripisovali overclockanju procesorjev, toda pojavlja se tudi pri sistemih, v katerih procesor deluje na osnovni frekvenci. No ja, vse ni tako črno. Napaka naj bi prizadela samo čipe serije 1EA0 in 1EA4 (prvi štirje simboli zadnje serijske številke na čipu), medtem ko 2EA1 čipi nimajo problemov. Sicer zadeva še ni bila uradno potrjena s strani VIA, toda MSI na svojih matičnih ploščah že zamenjuje North Bridge. Po nekaterih podatkih naj bi se napako dalo opraviti tako, da se poveča Vio voltaža s 3.3 na 3.45V, toda ta rešitev pomaga...

7 komentarjev

Zobata OwcaTM

Slo-Tech - Za vse, ki se zanimate kako izgleda Zobata OwcaTM... Tukaj jo imate.

Vsi kreteni, ki ustvarjate nove uporabnike, ker bi radi postali Owce, prosim NEHAJTE.

Popravek by luni: Kljub temu, da bo Primoz (ki je velik ljubitelj Wormsov) razočaran, smo zaradi splošnega nezadovoljstva zamenjali slikico Zobate Owce.

Dodatek by Primoz: Nisem razočaran....

31 komentarjev

Pomnilniški interleaving

2CPU - Nekaj časa po tem, ko so na trg prišle prve VIA Apollo Pro133A matične plošče, se je na veliko začelo govoriti o Memory Interleaving opciji, ki jo je to čipovje omogočalo. Velika večina ljudi sploh (in še vedno) ni vedela, kaj za vraga to sploh je... pomembno je bilo, da so se performanse matične plošče z vklopljeno opcijo povečale za do 50%. No, če vas je vedno zanimalo kaj Interleaving sploh pomeni ter od kod takšni pospeški, potem bo za vas kot nalašč novi članek s Sergiotove omiljene strani, 2CPU. Glede na to, da so fantje opravili precej dobro delo, ogled priporočam!

5 komentarjev

Znanstvenik odpuščen zaradi zemljevidov Aljaske

The Register - In to ne kakršnihkoli zemljevidv, temveč zemljevidov biološke raznolikosti na Aljaski. Njegovo mišljenje je, da je bil iz geološko-biološkega inštituta v Marylandu, ZDA, odpuščen zaradi politične občutljivosti zemljevidov tega območja. Odgovorni pa pravijo, da je bil odpuščen, ker je te zemljevide prekmalu objavil, čeprav so že bili javno dostopni. Mislm kr neki....
No, če vas še vedno zanima celotna zgodba, si jo oglejte tukaj.

3 komentarji

VIA čipovja od znotraj

VIA Hardware - Tudi fantje na VIA Hardware so se prepustili Radostni Destrukciji, le da so se znesli nad njihovimi najljubšimi matičnimi ploščami, takimi z VIA veznimi čipovji. S plošč so namreč odlotali North Bridge veznih čipovij, jih razstavili ter poslikali. Skozi čas je nastala prava zbirka, ki si jo lahko ogledate tukaj. Torej, če vas je vedno zanimalo, kako izgleda vezno čipovje od znotraj, si stvarco le oglejte. Po moje boste razočarani .

0 komentarjev

Iluzija vode v računalniku

GideonTech - Ko smo že pri modifikacijah (ki so ob bližnjem tekmovanju zelo popularne tudi na Slo-Techu), enostavno moram omeniti ta GideonTechvov članek. Gre za ustvarjanje iluzije vode v ohišju, ki res pripomore k razpoznavnosti in impresivnosti ohišja (kar je navsezadnje glavni cilj, kajne ?). Kakorkoli, postopek res ni posebej zakompliciran, rezultati pa so nadvse zanimivi, tako da si stvarco le oglejte!

7 komentarjev

Prava izbira veznega čipovja za Linux

AnandTech - Linuxaši se še vedno (po vsem tem času [;)]) morate ubadati s pravilno izbiro komponent za vaš operacijski sistem, saj so ene precej bolje podprte od drugih. Pazljivi morate biti celo pri čipovjih, saj je pravilna izbira včasih kritičnega pomena. No, izbiro vam bo zagotovo olajšal ta članek na AnandTechu, v katerem so raziskali vpliv veznega čipovja na performanse in splošno delo v Linuxu. Priporočljiv ogled za vse linuxaše.

0 komentarjev