»

Obletnica 40. rojstnega dne Macintosha v Računalniškem muzeju: Macintosh, hvala za miško!

Poziv k dogodku

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej - 24. januarja ob 18. uri bo v Računalniškem muzeju v Ljubljani dogodek v počastitev 40. obletnice Macintosha z okroglo mizo in gosti. Sodelujoči govorniki so: Matjaž Likeb, Matej Hrček, Jan Jagodič, Mag. Janez Damjan, Janez Starc in David Praznik.

Pridružite se nam in ostalim ljubiteljem Apple računalnikov ob proslavitvi 40. rojstnega dne Macintosha. Revolucionarnega računalnika, ki je tehnološko izražanje dvignil na nov nivo človeške kreativnosti in tako v svetu kot v Sloveniji spodbudil razvoj raznolikih storitev, tehnologij in vej miselnosti.

Razvoj Macintosha je v osnovi izšel iz skromne ideje o računskem aparatu, ki pa jo je vizija Steva Jobsa, da mora biti izvrsten izdelek namenjen osvoboditvi človeške kreativne genialnosti, spremenila v začetek revolucije hišnih računalnikov. Tako je Macintosh kot prvi na trg dostavil računalnik z grafičnim vmesnikom, tipkovnico ter ta-dam, ta-dam miško.

Oglejte si časovno premico razvoja Macintosha in njegovih predhodnikov preko izbranih...

47 komentarjev

Vista varnejša kot MacOS X?

OSNews - Približno dva tedna nazaj se je odvijala varnostna konferenca pod okriljem CanSecWesta. Tam se je zbralo kar nekaj hekerjev, katerih naloga je bila vdreti v sistem Mac OS X z vsemi popravki ter brez dodatnih varnostnih nastavitev. Prvi dan je bil neuspešen, naslednji dan pa so prišli v igro tudi brskalniki. Zmagovalec Dino Dai Zovi, ki je izkoristil luknjo v Safariju, da je dobil dostop do ukazne vrstice, je domov odnesel 10.000 ameriških dolarjev.

Pred kratkim so tako na MacWorldu objavili intervju z zmagovalcem, ki se precej ukvarja z varnostjo v Mac OS-u in je pred kratkim napisal knjigo z naslovom The Art of Software Security Testing: Identifying Software Security Flaws. V intervjuju razkriva nekaj podrobnosti o samem tekmovanju in tudi obrazloži svoje mnenje o varnosti v Applovem operacijskem sistemu. Največ pritožb pa je gotovo vzpodbudila njegova izjava, da če primerja OS X 10.4 in Visto, ima Vista vsaj s stališča varnosti kvalitetnejše napisano kodo z manj varnostnimi...

75 komentarjev

Office 2004: kaj nam prinaša?

Neowin - Leto se je komaj dobro začelo vendar marsikdo med nami že nestrpno pričakuje novo različico Microsoftove Pisarne z zaporedno številko 2004. Čeprav je izid pričakovan šele nekje na sredini letošnjega leta pa se ljudem po forumih že cedijo sline, ko gledajo slike v predogledu, ki so ga danes objavili na MacWorld. Med glavnimi novostmi so tako nadzorno središče za vaše dokumente in dodatni pogledi nanje. Najbolj so ponosni na pogled, ki posnema beležko vendar bo po novem tudi Excel znal prikazati podatke na enak način kot Word. Seveda, vse to samo za Mac uporabnike...

8 komentarjev

Želite superračunalnik?

Slashdot - Virginia Techov superračunalnik je postal živa legenda med privrženci Applovih izdelkov, ki imajo ob zamenjavi procesorjev z Xserve G5 izvrstno priložnost, da postanejo "delničarji" prejšnjega superračunalnika. MacMall namreč po mikavni ceni ponuja procesorje, ki so do nedavnega sestavljali zmogljivo pošast, imenovano tudi System X ali Big Mac. Gre za dvojne procesorje Power Mac G5 z 2000 MHz, ki jih je Apple obnovil prav z namenom, da bi jih (še enkrat) prodal. Klik!

1 komentar

Vse najboljše, Mac!

Prvi Macintosh

Slashdot - "In videli boste, zakaj 1984 ne bo tako kot '1984'." Tako se je zaključil oglas podjetja Apple Computer, ki je na najbolj gledanem športnem dogodku v ZDA leta 1983 najavil predstavitev Macintosha. Ta je bil popolno nasprotje takratnim računalnikom, saj ni bil namenjen programerjem, ampak je domačim uporabnikom prvi omogočil zabavo, kreativnost in komuniciranje. Bil je prvi, ki je imel grafični uporabniški vmesnik, prvi, ki je imel miško, in prvi, ki je imel disketno enoto na 3,5-palčne diskete. Izvirna novica, intervju s Stevom Jobsom, takratnim in današnjim prvim možem Appla, in prenovljen Macintosh.

18 komentarjev

30 let grafičnega uporabniškega vmesnika

Xerox Alto

OSNews - Računalnik Xerox Alto, ki je svetu pokazal prvi grafični uporabniški vmesnik (GUI), praznuje trideseto obletnico. V ta namen bo na mednarodni prireditvi Vintage Computer Festival 6.0 potekala posebna razprava in razstava, posvečena Xeroxovemu izdelku, ki je ukazno vrstico postavil v zakulisje delovanja računalnika. Festival, ki se začne jutri, bo potekal v muzeju Computer...

6 komentarjev

Logitechovih 500 milijonov

Le kam nas vodiš, evolucija mišk?

Slashdot - Le česa naj bi imel Logitech 500 milijonov? Odgovor je preprost. Pravzaprav jih nima več, ker jih je prodal. Mišk, seveda. V zadnjih 20 letih je bilo po ocenah prodanih 900 milijonov računalnikov, torej Logitechov delež med miškami predstavlja zavidanja vrednih 55 odstotkov. Če pogledamo nekoliko nazaj v preteklost, ugotovimo, da je Doug Engelbart izumil miško že leta 1964, šele 20 let pozneje pa so se začele močneje uveljavljati z računalniki Apple Macintosh. Imate dovolj igre številk? Naj dodam še to, da je Logitech prodal toliko mišk, da bi z njimi 1,6-krat obkrožil Zemljo. Seveda so se...

20 komentarjev

Applove novosti: iTunes, iPod in Panther

PC Linux Online - Apple je objavili začetek prodaje digitalne glasbe v spletni trgovini iTunes Music Store. Posamezna skladba stane 99 ameriških centov, v knjižnici pa je zaenkrat čez 200.000 skladb. Gre za eno najbolj svobodnih spletnih trgovin, saj ne uporablja nobene tehnologije DRM za preprečevanje kopiranja, obenem pa uporabnikom ni treba plačevati nobenih naročnin. Klik!

Apple je predstavil tudi nove modele predvajalnikov iPod, ki se lahko pohvali z manjšimi merami in novo podobo. Novi iPodi so na voljo v različicah z diski velikosti 10 GB, 15 GB in 30 GB in stanejo 300, 400 ali 500 USD. Novost je tudi zvočni izhod, ki olajša priključitev predvajalnika na glasbeni stolp. Klik!

Nova različica operacijskega sistema Mac OS X 10.3, ki nosi kodno ime Panther, naj bi bila na voljo septembra. Največ pozornosti bo namenjene uporabniku in lažji uporabi. Poenostavili bodo možnosti prilagajanja delovnega okolja in prenašanja uporabniških profilov med različnimi sistemi Macintosh in drugimi napravami,...

4 komentarji

17 palčni iMac

Design Technica - V Evropi se za računalnike uporabljajo PCji, ki so dokaj poceni in zmogljivi. Čez lužo pa skorajda ni hiše, kjer ne bi domoval Macintosh. Ti računalniki predvsem slovijo po svoji stabilnosti zaradi katere so priljubljeni pri zahtevnejših aplikacijah. Apple iMac 17" se od svojega predhodnika razlikuje predvsem po velikosti ekrana, saj se je le ta povečal za 2 palca. Procesor tiktaka pri skromnih 1000 MHz, a to je za Macintosha veliko. Če ste pripravljeni odšteti 1800 dolarjev je o nakupu tega računalnika vredno razmisliti.

17 komentarjev