»

GT200 s porabo 250 W

več strani - Fudzilla poroča, da naj bi poraba nVidiinega grafičnega jedra z oznako GT200, na katerem naj bi temeljila grafična kartica GeForce 9800 GTX, znašala kar 250 W. Do tega zaključka so na omenjeni strani prišli zaradi dejstva, da bo omenjeno jedro izdelano v 65-nanometerski tehnologiji, vsebovalo pa bo preko milijardo tranzistorjev. Hkrati z veliko porabo po tako jedro potrebovalo tudi zmogljiv hladilnik za odvajanje toplote.

Pri tem se poraja vprašanje, zakaj nVidia ne preide na 55-nanometersko tehnologijo, kot je to storil njen konkurent AMD. Odgovor se skriva v zapletenosti prehoda, tako naj bi nVidia ostala na 65-nanometrih in s tem preprečila morebitne težave z novim jedrom ter s tem povezane zamude predstavitev nove grafične kartice. Le ta naj bi luč sveta zagledala v drugi polovici letošnjega leta, takrat pa naj bi tudi AMD predstavil svoj R700. Več o tem si preberite na Hartware.net.

46 komentarjev

Dual Core PowerPC 970

The inquirer - Očitno so dvojedrni procesorji postali precej popularna reč, tako da je tudi IBM uradno predstavil svojo rešitev na tem področju. Dvojedrni procesor PPC 970MP (G5) bo tako na voljo v hitrostih od 1,4 do 2,5 GHz, vsako procesorko jedro pa bo imelo na voljo po 1 MB L2 predpomnilnika. V kolikor ne boste pri delu potrebovali polne računske moči, ki jo premore procesor, se bo eno jedro izklopilo in tako varčevalo z energijo.

Procesor bo tako postal verjetno tudi zadnji izdelek IBM-a, ki se bo uporabil v Power Mac računalnikih pred prehodom Appla na Intelove procesorje.

Izvirna novica je na voljo tukaj, tisti bolj radoveni pa si lahko preberete uradno izjavo za medije podjetja IBM.

Na novico nas je opozoril Daedalus.

17 komentarjev

Microsoftov neuravnovešen cash flow: Nadaljevanje.

The Economist - The Economist poroča o zanimivi Microsoftovi "dilemi": podjetje ima nerazporejenih (oz. v obliki gotovine (9,348) ali kratkorkočnih vrednostnih papirjev (47,059)) 56 milijard dolarjev (65,27). Delničarjem neposredno ljubša varianta -- torej izplačilo dividend -- že od nekdaj ni Microsoftova najbolj priljubljena (kaj šele prakticirana [:)]) rešitev, ampak bolj izhod v sili.

Bodimo pošteni: o podobnem stanju smo že poročali pred približno letom dni, med tem pa se je kup povečal za 10 MRD USD. Bill Gates sicer rad poudarja, da želi imeti vedno na razpolago vsaj toliko sredstev, kolikor bi jih podjetje potrebovalo za enoletno preživetje brez prodaje, vendar bi to ob današnjih številkah pomenilo polovico zneska. Ljubša rešitev je tudi tokrat nakup (se opravičujem: združitev) drugih podjetij, vendar bi to ob strategiji podjetja, ki nasprotuje velikim transakcijam (nakupi nad 100 MIO USD) oz. spodbuja povezovanje z namenom pridobivanja intelektualnega in človeškega kapitala, pomenilo...

17 komentarjev

Strežniki z Linuxom so večkrat podlegli napadom

ZDNet - Britansko podjetje, ki se ukvarja s svetovanjem glede varnosti na internetu, mi2g, je po analizah napadov na strežnike, ki so bili izvedeni prejšnji mesec, ugotovilo, da je bilo največ uspešnih vdorov na sisteme z Linuxom, in sicer je napadalcem uspelo kar 13654-krat. Sistemi z Windowsom so sledili s komaj 2005 vdori.

Strokovnjaki so ob tem strmem vzponu števila vdorov v strežnike, ki temeljijo na sistemu Linux, presodili, da je to prejkone posledica slabo izobraženega kadra sistemskih administratorjev kot pa pomankljivi varnostni mehanizmi v sistemih linux. V kolikor še pomnite, je prišlo lani do kar nekaj prehodov različnih ustanov na Linux (če izpostavim NWS in Britansko zdravstvo), administratorji pa se temu šele prilagajajo, saj administrator pridobi največ znanja šele z izkušnjami.

A kaj to pomaga navadnim uporabnikom s stalnim internet dostopom, ki poganja doma strežnik? Vzemite si prost vikend tudi vi in stopite korak bliže dobremu sistemskemu skrbniku ter poiščite...

38 komentarjev

AMD dobavlja več procesorjev

The inquirer - Med tem ko AMD počasi migrira na 90 nanometersko tehnologijo izdelovanja procesorjev, ima pri dobavi le-teh in drugih modelov še vedno precejšnje težave. Obljubljenih milijon AMD64 procesorjev v četrtem četrtletju 2003 verjetno ni bilo doseženih, saj AMD tega ni ne potrdil in ne zanikal, pač pa je podal izjavo, da "so zadovoljni, kjer so". Za prihajajoča četrtletja načrtujejo, da bodo dobavili milijon ali več AMD64 procesorjev narejenih v 13 mikronski tehnologiji, popoln prehod na procesorje, izdelane v 90 nanometerski tehnologiji, pa naj bi se zgodil v prvi polovici tega leta. Klik!

5 komentarjev

Bo X-box 2 tekel na 65 nanometrih?

The inquirer - Sedaj, ko je jasno, da je Microsoft za svojo prihajajočo konzolo izbral ATi za grafični del in IBM za procesor, so sedaj iz IBM-a potrdili, da bi naj bili procesorji, ki jih izdeluje IBM za Microsoft, zgrajeni v 65-nanometerski tehnologiji.

IBM, ki je že dolgo poznan kot eden izmed najboljših izdelovalcev procesorjev (nenazadnje imajo na vesti PowerPC 970), bi tako prav lahko za Redmondskega velikana in njegovo konzolo izdeloval 5GHz procesorje. Kako se bo X-Box 2 odnesel proti Playstation 3 (ki bo prav tako zgrajen z 65-nanometersko tehnologijo), bi naj videli leta 2005. Klik!

26 komentarjev

Xbox 2 in IBM

X-Bit Labs - Po ATI-ju, ki bo skrbel za prikaz slike, se je Microsoft sedaj odločil še za IBM, ki bo skrbel za centralne procese v novem Xboxu 2. IBM, ki že ima svoje mesto v velikem številu strežnikov, Applovih računalnikih in Gamecubih po celem svetu pa ima eno "slabo" stran - vsi ti procesrji izvajajo izključno 64-bitne operacije in niso združljivi z x86, na čemer je zasnovan prvotni Xbox. Torej nobene združljivosti novega s starim.

8 komentarjev

ATi podpisal pogodbo za XBox 2

X-Bit Labs - Že nekaj časa smo pričakovali podpis pogodbe med kanadskim grafičnim gigantom ATi-jem ter Microsoftom. Pred nekaj dnevi pa se je ta dogodek zgodil in tako bo nastal Xbox 2 v sodelovanju med ATi-jem ter Microsoftom. Pri Microsoftu napovedujejo, da bo šlo za konzolo, ki bo dobro nasledila predhodnika. ATi trenutno dobavlja grafične procesorje za Nintendo GameCube, vendar pa ni nobenih novih informacij o tem, da bi ATi pripravljal kaj novega za Xbox. Ostale zanimive informacije.

5 komentarjev

Prvi vanilla PCji z "jabolčnimi" CPUji v kratkem iz IBM-a?

Slo-Tech - Po zadnjih novicah iz IBM-a naj bi prišli v kratkem na trg stroji s PowerPC 970 procesorjem in sicer v dveh oblikah; kot "blade" strežniki in kot osebni računalniki. Slednji naj bi se pojavili z Linuxom (tudi v AIX opciji, a verjetno za večje denarje) v štiriprocesorskih strojih s ceno 3.500 dolarjev!

Tako bo IBM pošteno zmešal štrene Sunu na področju strežnikov, verjetno pa tudi Applu, AMD-ju, Intelu in še komu na področju močnejših, večprocesorskih osebnih računalnikov ...

Ob taki konkurenci se bo verjetno hitro pokazalo, koliko je vreden MacOS, torej koliko so jabolčni računalnikarji pripravljeni plačati več za v osnovi enak ali šibkejši stroj ...
Ne dolgo nazaj sem omenil, da bi IBM moral ponuditi tako osnovno ploščo (če ima že procesor in čipovje), in sedaj so končno storili pravo potezo ... [:D] Več o zadevi tu.

7 komentarjev

X-Box & Linux = Najcenejši računalnik?

več strani - New York Times je spisal članek, zakaj ljudje sploh modificirajo XBox, v želji da bi nanj namestili Linux ter tako za zelo nizko ceno dobili računalnik srednjega razreda. Za 180 ameriških zelencev namreč dobimo konzolo, ki jo lahko z modifikacijo spremenimo v Linux sistem, na katerem lahko predvajamo zvočne datoteke, igramo X-Box igre, brskamo po internetu in pač vse ostalo, kar lahko počnemo z PCji. Dobro utemeljitev je podal vodja projekta X-Box Linux: "X-Box je cenejši kot PC. X-Box je manjši kot PC. X-Box izgleda lepše. X-Box je tišji. Zaradi vsega tega je X-Box idealen PC za v dnevno sobo."

Dolgo in zanimivo branje: izvorni članek in skrajšana različica.

3 komentarji

Uradno o Windowsih XP

Microsoft - Vas zanima, kakšen set komercialno naravnanih, neuporabnih pridevnikov polnih, neinformativnih sestavkov prevzetih stavkov je napisal Microsoft o svojem prihajajočem paradnem konju, Windowsih XP, slovensko Okna ZK (joke )? Oglejte si sami. Samo, za pokušino, prvi odstavek:
Okna ZK, zgrajena na izboljšani osnovi Oken dvajurja, uvajajo sveži novi izgled in razširijo izkušnje z osebnimi računalniki. Okna ZK (bivše kodno ime Žvižgač) bodo omogočila ljudem, da grejo nad pojem nepovezanih aplikacij, storitev in naprav, da bi izpopolnili računalniško izkušnjo, ki bo na novo zastavila odnos med ljudmi, programsko opremo ter internetom.
Ja... Recimo... Nabijanje v prazno .

7 komentarjev