»

Na Japonskem organizirali maraton humanoidnih minirobotov

PhysOrg.com - Na Japonskem so organizirali prvi maraton za humanoidne minirobote, ki se ga je udeležilo pet ekip. Tekmovanje se je odvijalo v dvorani v Osaki na 100-metrski krožni progi, kjer bil start v četrtek. Pričakovali so, da bo tekmovanje trajalo štiri dni, a so prvi na cilj prispeli že po dveh. Zmagal je Robovie PC, ki je za 422 krogov potreboval 54 ur 57 minut in 20 sekund, kar predstavlja povprečno hitrost 0,77 kilometra na uro. Drugouvrščeni je zaostal sekundo.



Žirija je dovolila, da so ekipe svojim robotom menjale baterije in servomotorje, ko so se ti iztrošili. Zmagovalec Robovie PC, ki meri 40 centimetrov in tehta 2,4 kilograma, je bil večino dirke na drugem mestu, a je v zadnjih izdihljajih preizkušnje prehitel...

35 komentarjev

Družbi SCO zmanjkalo denarja - a ne še za odvetnike.

Ars Technica - SCO (nekdaj znan kot Caldera) je v ustaljeni poslovni maniri sporočanja slabih novic svojim delničarjem v petek pozno popoldan (po našem lokalnem času že v trdi temi) naznanil, da potrebuje pomoč države, sicer bo bankrotiral. Novica je logična posledica razsodbe sodišča, na katero so se seveda pritožili - toliko družba še trza - zaradi katere mora SCO vrniti 95% zaračunanih Unix licenčnin pravemu (trenutnemu) lastniku Unix-a - Novell-u.

Parapravniki pri Groklaw-u so izbrskali seznam SCO-jevih upnikov in ugotovili, da sta večino denarja požrli odvetniški družbi, ki sta s sizifovim delom odlično zaslužili, ogromno pa SCO dolguje tudi znanim proizvajalcem strojne in programske opreme. Ker denarja za poplačilo teh terjatev podjetje nima, je bila žalostna usoda neizbežna.

Navijači, sinje modri in zeleni, so seveda tekmo spremljali od blizu. Eni so ob izidu veseli, drugi pa zdaj verjetno že trezni - tako kot Crimson, Permanent Assurance tudi Linux neustavljivo pluje naprej in...

14 komentarjev

Čigav je Unix?

Ars Technica - Podjetje SCO je postalo bolj znano leta 2003, ko je vložilo tožbo proti IBM, češ da je slednji vključil v jedro Linuxa na "milijone vrstic" izvorne kode operacijskega sistema Unix, ki so ga kupili leta 1995 od Novella. No, tožili so tudi slednjega, in prejšnji teden je prišlo do končne razsodbe, po kateri Novell SCO-ju nikoli ni prenesel celotnih avtorskih pravic. S tem so postale tožbe, ki jih je vložil SCO, nerelevantne. Novellu tudi pripada 95% vseh licenčnin, ki jih je pobral SCO - k temu sta najbolj prispevala Microsoft in Sun. Sun se pa zlahka znajde v veliki godlji, saj je po tej razsodbi od SCOja kupil nekaj, česar SCO sploh ni imel (precejšnje dele Solarisa in OpenSolarisa).

Še nekaj povezav do člankov:
Arstechnica
Desktoplinux
Linux Weekly News

53 komentarjev

Pravni sklad za zaščito pred SCO

ZDNet - OSDL (Open Source Development Labs) je ustanovil svoj denarni sklad, s katerim nameravajo skrbeti za pravno zaščito uporabnikov Linuxa in osebja (med katerimi je verjetno najslavnejši Linus Torvalds) pred SCO-jevimi tožbami. Za začetk nameravajo zbrati 10 milijonov dolarjev sredstev, prvi donatorji, ki so v sklad že navrgli tri milijone dolarjev, pa so IBM, MontaVista Software in Intel. Intel, ki do tokrat še ni sofinanciral (vsaj ne v takšnem obsegu) OSDL, se tako podaja v vode z možnostjo spora z SCO-jem, ki z veseljem prepričuje vsako podjetje, naj uporablja Unix.

Podobni skladi v odprtokodni skupnosti niso nič novega, saj je že pred časom HP zagotovil pravno zaščito vsem kupcem njihovih računalnikov pred SCO-jem, kmalu pa mu je sledil še Red Hat. Če pa bodo takšni skladi tudi prepričali podjetja, da bodo prešla na Linux, bomo videli čez kakšno leto ali dve.

3 komentarji

Sodišče: SCO, pokaži nam, kaj je narobe

The inquirer - SCO, ki se nahaja na robu propada in že nekaj časa tožari IBM zaradi domnenega vključevanja Unixove programske kode v Linuxovo, je tokrat dobil ukaz od sodišča, da mora v tridesetih dneh sodišču in IBM-u pokazati, natanko kateri del kode naj bi bil prepisan in vključen v Linux. SCO ima 30 dni časa, da se pritoži, novo zaslišanje pa bo 23. januarja 2004.

Kaj točno naj bi SCO pokazal IBM-u sicer ni poznano, vendar je na seznamu trinajst zahtev sodišča, prav tako je treba vse te zahteve jemati z nekoliko rezerve, ker uradno ni bila izdana nobena zahteva. Med drugim naj bi zahtevali, da SCO točno pokaže, kje je prišlo do kršitev, od kod ta koda izvira in kdo jo je napisal, njeni lastniki ipd. Skratka, preden bo prišlo do konče razsodbe sodišča, bo verjetno preteklo še veliko vode. Sodnikov ukaz in kaj sodišče zahteva.

4 komentarji

Nov dan, nova SCO novica ...

Slashdot - SCO! SCO! SCO! Ker so letos preveč zaposleni s podjetjem IBM in Linuxom, za BSD nimajo časa. Zato se bodo nanj spravili šele drugo leto. Vsaj tako pravi gospod Darl, prvi mož podjetja SCO, ampak vse ob svojem času. Zgodilo naj bi se šele nekje v prvi polovici drugega leta, sicer pa, preberite novico.

Zanimivo je to, da je licenca BSD precej drugačna, kot GPL. Omogoča namreč kopiranje kode in vključevanje te kode v programe, ki sicer niso odprti. Tudi sklad TCP/IP, ki ga uporablja Microsoftu, je nastal na temeljih sklada TCP/IP iz BSD. Kaj pa zdaj?

Le kaj se dogaja v podjetju SCO? Mogoče jim freon uhaja iz klim in doživljajo masovne halucinacije. Najbrž to ve samo Darl McBride ...

5 komentarjev

SCO ponovno tožari

CNet - SCO, lastnik in izdelovalec Unixa, se namerava poleg pravne bitke z IBM-om srečati na sodišču še z večino večjih podjetij, ki uporabljajo Linux. Vsi pravni papirji naj bi bili pripravljeni v nekaj mesecih, nato pa naj bi se začeli prvi sodni postopki. Sicer je to že poznan pristop SCO-ja, ki za svoj Unix zahteva 699 ameriških zelencev in ga brezplačni Linux prehiteva ter nadomešča. Tokrat jim ponovno "smrdi" programska koda Linuxa, ki bi naj bila ukradena iz Unix-a. Klik!

Če pa so to zadnji izdihljaji (že pozabljenega?) podjetja, bomo verjetno videli v bližni prihodnosti.

7 komentarjev

HP ponudil zaščito pred SCO

Slashdot - Znano je, da SCO, bivša Caldera, že dolgo časa buri vode odprtokodnih skupnosti, saj trdijo, da je v jedru Linuxa dobesedno miljone vrstic kode, za katero imajo oni lastniško pravico, ter niso dali dovoljenja za uporabo v jedru. Pred kratkim so začeli ponujati licenco za uporabo Linux jedra za skromnih 699 dolarjev na procesor. Uporabnike, ki bodo brez licence, nameravajo tožiti. Samo, razen SCO je večina mnenja, da tožba na sodišču ne bi vzdržala, in da morda prav zaradi tega še ni prišlo do nobene.

Zdaj so se pri HP opogumili, ponudili pravno zaščito svojim kupcem, ki uporabljajo Linux na njihovi opremi. Tako bodo nase prevzeli morebitno tožbo proti vam ter plačali morebitne licenčnine, ki bodo izhajale iz nje.

Seveda je SCO takoj za tem objavil, da poteza HPja priča o tem, da priznavajo njihove obtožbe in avtorstvo nad delom jedra. Skupnost na internetu pa je vseeno zelo hitro prišla do zaključka, da HP ne bi objavil zaščite, če bi bila realna možnost, da se bodo prisiljeni...

5 komentarjev

Sedaj se boste počutili veliko bolj varne, vsaj tako pravijo!

Security Focus Online - OIS (Organization for Internet Security) je skupina, v kateri je 11 vecjih podjetij (MS, Oracle, Symantec, SCO, SGI, ...) in je pravkar izdala dokument, v katerem je zapisano, da bodo podjetja/organizacije, ki se ukvarjajo z varnostjo, morala počakati z razkritjem neke varnostne luknje vsaj 30 dni po izidu popravka. Več o tem na Security Focus.

To naj bi bilo dobro, ker bi s tem preprečili, da preveč zlonamernih osebkov zlorabi tako pomanjkljivost. Vendar, kaj pa tisti, ki take stvari vseeno najdejo? Največji proizvajalec programske opreme včasih potrebuje več kot pol leta, da popravi napako -- po tem, ko ga je nekdo že obvestil o napaki ....

4 komentarji

Bo SCO tožil tudi Red Hat in SuSE?

PC Linux Online - SCOsource, oddelek podjetja SCO, Inc., ki skrbi za zaščito lastnine omenjenega podjetja, je letos marca vložilo tožbo proti VelikemuModremu™, ker naj bi ta zlorabil Unixovo kodo podjetja SCO in jo prenesel na Linux, kar je podjetju prineslo velike finančne posledice.

Spletna revija MozillaQuest je objavila pogovor s Chrisom Sontagom, podpredsednikom SCO (prej znan kot Caldera International, Inc.) in vodjo oddelka SCOsource. Njegov oddelek naj bi ugotovil, da je izvorna koda podjetja SCO prisotna tudi v distribucijah Red Hat in SuSE, ni pa je v Linuxu -- jedru. Več kot očitno se zdi, da bo podjetje kmalu vložilo tožbo tudi proti omenjenima distributerjema Linuxa.

Zanimivo je, da se je SCO usmeril samo na komercialna podjetja, ki imajo opravka z Linuxom. Izgleda, da so jih napadli, ker imajo to, česar oni nimajo -- denar. Zelo težko je tudi verjeti, da so prečesali te gigantne kose izvorne kode in jih povrhu vsega še primerjali s svojo. In kje je Mandrake? So se ga usmilili, ker je...

1 komentar