»

Microsoft sprožil kampanjo proti Linuxu?

Windows 7 proti Linuxu

Ubuntu.si - Best Buy je največji prodajalec zabavne elektronike v ZDA, ki hkrati deluje tudi v Kanadi, Mehiki in na Kitajskem. Te dni so tudi njegovi uslužbenci deležni programa Microsoft ExpertZone, ki naj bi jih poučil o zmožnostih novega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 7 in kako to predstaviti kupcem. Po dokončanju programa prejmejo legalno kopijo Windows 7 za 10 dolarjev, ki jo lahko seveda prodajo dalje in zaslužijo kakšen dolar. Eden izmed modulov v programu se nanaša tudi na dvoboj Windows 7 proti Linuxu in prodajalcem pojasnjuje, zakaj je prvi boljši. In tu se stvar zaplete, saj so nekatere trditve Microsofta skrajno nenavadne, če že ne sporne.V posnetkih iz programa, ki jih je na spletu objavil nek uslužbenec Best Buya, Microsoft trdi, da...

137 komentarjev

Microsoft opozarja azijske države.

ComputerWorld - Microsoft Corp. je opozoril azijske države, da lahko pričakujejo patentne tožbe ker uporabljajo Linux operacijske sisteme namesto Windows programske opreme - Linux naj bi namreč kršil kar 228 patentov.

Ministrstvo za obrambo iz Singapurja je prešnji mesec namestilo na 20.000 računalnikov odprtokodno programsko opremo namesto Microsoftove. Ostale azijske države prav tako vedno več uporabljajo odprtokodne rešitve. Kitajska, Japonska in Južna Koreja so se celo sporazumele, da bodo skupaj razvijale aplikacije ki tečejo na Linux-u. Kitajska vlada pa tudi trdi, da vidi v povezavi z Microsoftom oz. njegovo opremo potencialno grožnjo. Teoretiki zarot namreč verjamejo, da določeni paketki v Windows kodi lahko omogočijo vladi ZDA dostop do njihovega interneta in ga onemogočijo, kar bi se po vsej verjetnosti zgodilo v primeru vojne s Tajsko. Celoten članek lahko preberete tukaj: ComputerWorld

Nekomu se pa hlače tresejo[>:D]

43 komentarjev

Ima Linus več sredstev od Billa?

Slashdot - Na Bussiness Week Online so spisali zelo zanimiv članek o tem, kako ima Linus Torvalds, avtor jedra Linux, morda več sredstev kot prvi mož Microsofta, Bill Gates. Osnovna ideja temelji na dejstvu, da morajo pri redmondskem gigantu vsako inovacijo plačati v trdih dolarjih, medtem ko ima odprtokodna skupnost skoraj neomejena sredstva za razvoj.

Tako pridemo do vprašanja motivacije. Medtem ko na eni strani drago plačujejo programerje, na drugi strani množice navdušencev prostovoljno prispeva vsak svoj košček, ki bodo eventuelno zapolnili alternativno sestavljanko Microsoftovi. Prav tako ni potrebe po močnem voditelju, ki bi natančno začrtal pot za celotno IT industrijo, saj se celotna decentralizirana masa uporabnikov sama odloča, kaj potrebuje in ko je potreba dovolj velika, tudi ustvari potrebna orodja.

0 komentarjev

Microsoft: "Učiti bi se morali iz odprte kode, TODA ..."

Slashdot - Še pred kratkim se je zdelo, da podjetje iz Redmonda počasi spreminja svoj odnos do odprtih rešitev, in nekoliko bolj pazljivo izbira besede, ko govori o otroku interneta. Nek uslužbenec je celo izjavil, da Microsoft nima ničesar proti odprtemu modelu razvoja programske opreme, pač pa se lahko iz nje nauči veliko stvari. Vendar Microsoft pravkar začenja novo kampanijo boja proti Linuxu, operacijskemu sistemu, ki ga tako zelo sovraži, a hkrati tako vneto uporablja na nekaterih svojih ključnih računalnikih. Zdaj trdijo, da Red Hatovo prenehanje prodaje Linuxa za namizja in Novellov nakup SuSE Linuxa pomenita smrt za odprtokodne sisteme. Menda je to potrditev uspešne Microsoftove poslovne strategije. In da bi vse skupaj še podkrepili, monopolisti trdijo, da še niso srečali uporabnika, ki bi uporabljal odprtokodne rešitve, ker bi bile boljše.

A poznate kakšnega uporabnika Mozille, ki se mu zdi Internet Explorer boljši?

44 komentarjev

Microsoft ponovno pred komisijo ...

CNet - Potem ko je Microsoft s precej sreče in s podporo politiki (v zelencih, se ve) "ušel" kazni onstran luže, se bo na naši strani luže, natančneje v Bruslju, od srede do petka odvijalo zadnje zaslišanje pred sodniki evropske komisije zaradi Microsoftovega domnevnega izkoriščanja monopola - nekaj podobnega kot se je dogajalo z Internet Explorerjem, le da bi naj sedaj bil krivec Windows Media Player.

Srečanje predstavnikov Microsofta in njegovih kritikov (predvsem predstavniki Computer and Communications Industry Association) bo potekalo za zaprtimi vrati, dokončna odločitev komisije pa naj bi bila znana spomladi prihodnje leto, a le če Microsoft do takrat ne doseže dogovora s komisijo. Klik!

14 komentarjev

Novell kupil SuSE

Novell - Danes je Novell oznanil, da je kupil enega vodilnih svetovnih ponudnikov Linux rešitev tako na področju delovnih postaj kot tudi strežnikov. Pri SuSE so znani predvsem po svoji Linux distribuciji SuSE Linux, ki je ravno v teh dneh dočakala različico 9.0. Poleg tega se je pred nekaj meseci münchensko uradništvo odločilo, da gre celotna javna uprava na Linux. Realizacijo posla, ki je vreden kar 35 milijonov ameriških dolarjev, so zaupali SuSE in IBM.

Novellova poslovna poteza sledi avgustovskemu nakupu Ximiana, enega od glavnih finančnih sponzorjev projekta GNOME in avtorja Ximian Evolution, odprtokodne alternative Outlooka. Novell bo za SuSE odštel 210 milijonov dolarjev v gotovini oz. pravem denarju (in ne naprimer delnicah). Hkrati pa so oznanili IBM-ovo 50 milijonov dolarjev vredno investicijo v Novell. Novo podjetje tako namerava postati vodilni komercialni ponudnik Linux namizja, kar ne bo težko po včerajšni odločitvi Red Hata, da se bo osredotočil na strežniške rešitve.

8 komentarjev

Razvoj novih Windows primerljiv z odpravo na Mesec

The inquirer -

Novica ali kost za glodanje, kakor pač obrnete, za vse, ki se pritožujete čez cene Microsoftovih izdelkov.

Na Etre konferenci, ki se te dni odvija v Berlinu, je Bill Gates podal zanimivo izjavo. Trdi, da bo razvoj nove različice Windows stal Microsoft toliko, kot je stala odprava Apolla na Mesec v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Ponovno je ponovil že znano dejstvo, da bo Longhorn zamudil, o čemer smo že poročali. Več o tem.

22 komentarjev

Linux si izbira partnerke ...

Linux Today - Linux in "odprtokodni" sistemi nasploh so med poznavalci ponavadi sprejeti z dobrodošlico, najdejo pa se tudi zagovorniki ideje o zaprtih sistemih, med katerimi v glavni vlogi nastopa neko podjetje iz Redmonda [:D]. Nekateri so šli celo tako daleč, da idejo o odprtih sistemih enačijo s komunizmom.

Sedaj pa se je na spletni strani O'Reilly Network pojavil članek Kevina Bedella, ki Linux postavi v vlogo nekakšnega turškega sultana -- po nagovoru številnih PretendentkTheImenitnih™ se odloči, da bo ustanovil harem, v katerem bodo veljala njegova pravila. Prijetno branje, ki nazorno kaže trenutni položaj Linuxa med giganti računalniške industrije.

2 komentarja