»

ChatRoulette bo očiščena perverznežev

TechCrunch - Se še spomnite domnevno revolucionarnega orodja za povezovanje na internetu ChatRoulette, o katerem smo pisali februarja? Spletno stran je postavil ruski najstnik Andrej Ternovski in je uporabnika ob prijavi povezala z naključnim obiskovalcem strani nekje drugje. Bistvo je videopovezava, saj je bila zaželena spletna kamera, tako da bi se lahko uporabnika videla, kramljala in tudi pisala. Žal se je vse skupaj izrodilo v parado moških spolnih organov (ena boljših parodij na The Daily Showu). Da ne bi stran potonila kot en izmed bolj sprevrženih krajev na spletu, bodo stran otrebili nečednih posnetkov.

Po prihodu v ZDA so Ternovskega razni poslovni angeli in upravljavci skladov tveganega kapitala...

15 komentarjev

Evropsko sodišče za človekove pravice: policija ne sme hraniti DNK profilov nedolžnih oseb

Slo-Tech - Evropsko sodišče za človekove pravice je ta teden odločilo, da policija ne sme hraniti DNK profilov, vzorcev prstnih odtisov in vzorcev celic oproščenih oziroma nedolžnih oseb. Gre za primer S. in Marper proti Združenemu kraljestvu.

Prvi pritožnik, S., je bil 19. januarja 2001 (takrat je bil star 11 let) aretiran ter obtožen poskusa ropa. Ob aretaciji mu je policija odvzela prstne odtise in vzorec DNK, 14. junija 2001 pa je bil oproščen vseh obtožb. Kljub temu je policija v svojih bazah obdržala kopije njegovih prstnih odtisov in njegov DNK profil.

Drugi pritožnik, Michael Harper, je bil aretiran 13. marca 2001 zaradi suma nadlegovanja svoje partnerke. Tudi njemu so odvzeli prstne odtise in vzorec DNK. 14. junija 2001 je bil postopek ustavljen, saj sta se partnerko uspela pobotati.

Oba pritožnika, ki sta živela v Sheffieldu v Veliki Britaniji, sta nato od policije zahtevala uničenje kopije njunih prstnih odtisov in njunih DNK profilov, vendar brez uspeha. Še več, glede na...

52 komentarjev

Virtualization Technology v Pentiumih 4

The Register - The Register poroča, da Intel namerava v zadnji četrtini letošnjega leta posodobiti svoja najhitreje utripajoča procesorja, Pentiuma 4 660 in 670, z novo tehnologijo imenovano Virtualization Tehnology.

Tehnologija, ki je bila do sedaj uporabljana predvsem v velikih superračunalnikih, nam omogoča natančno razdeljevanje procesorskega časa in tako lahko na enem samem procesorju poganjamo več, lahko tudi različnih, operacijskih sistemov. Da pravilno ste slišali. Vaš procesor boste lahko podobno kot trdi disk v vašem računalniku razdelili na več razdelkov in potem vsakemu razdelku namenili svojo vlogo.

Uporabnost nove tehnologije je velika. Domači uporabniki boste lahko spremenili svoj računalnik v dva, potrebno bo dodati samo še en komplet vhodno izhodnih naprav. In tako bo lahko vaša mama mirno pregledala svojo elektronsko pošto med tem, ko boste vi gledali film ali igrali najnovejšo igro. V pisarniških okoljih lahko en tak računalnik nadomesti dva. Prav tako v serverskih vodah...

15 komentarjev

Aretiran "največji heker na svetu"

Slashdot - Predvčerajšnjim so v Londonu aretirali 39-letnega Garya McKinnona, znanega tudi pod imenom Solo, za katerega pravijo, da naj bi bil "največji heker na svetu".

Solo je obtožen številnih vdorov v ameriške vojaške računalnike v 92 različnih računalniških omrežij ameriške vojske in NASE ter 6 omrežij podjetij. Pri tem si je pomagal s prosto dostopnimi orodji s katerimi je redno preiskoval (skeniral) večinoma računalnike ameriške vojske. V nekaterih primerih je datoteke tudi brisal in ugašal sisteme, ob vdoru v računalnik v vojaški bazi Fort Myer v Virginiji pa je izbrisal tudi okrog 1,300 uporabniških računov.

Stroški preiskave so znašali več kot 570.000 britanskih funtov (dobra 202 milijona SIT), Solotu pa grozi do 70 let zapora in plačilo 950.000 funtov (dobrih 337 milijonov SIT) kazni.

Večina vdorov se je zgodila v letih 2001 in 2002, preiskovalci pa so nekaj časa celo sumili, da so vdori delo teroristične mreže Al-Kajde. Razlog za njegove vdore pa je bil očitno veliko bolj...

71 komentarjev

Rich Green: nepreklicno zapuščam Sun

The Register - Podpredsednik Sunovega oddelka za razvojne platforme Rich Green je odstopil. S tem se je pridružil več kot trem tisočim odpuščenim v prejšnjem tednu, ko je Sun objavil zgubo že dvanajsto četrtletje zapored.

Njegov odhod je seveda posledica nedavnega dogovora o sodelovanju z Microsoftom, ki je vključeval tudi izdatno finančno injekcijo Sunu. Green je bil vsa leta eden glavnih promotorjev Jave in je, med drugim, kot ključna priča nastopal v procesu proti Microsoftu. Dogovor z Microsoftom je očitno prevelik zalogaj za njegov ponos (pa ne samo njegov, saj naj ne bi bil edini, ki se je odločil za tak korak). Klik do izvorne novice.

Kot zanimivost si oglejte še kratko zgodbico, ki je nastala že več kot eno leto nazaj.

24 komentarjev

IT forenziki dokazali obtoženčevo nedolžnost

The Register - Z vedno večjim spektrom uporabe računalnikov se bližamo časom, ko bodo tudi t.i. IT forenziki oz. sodnih izvedenci pomagali pri preiskavi kaznivih dejanj. Tako se je naprimer dogodilo Julianu Greenu, ki so ga lanskega oktobra obtožili pedofilije, ker so na njegovem disku našli 172 neprimernih slik otrok.

Njegov pravni zastopnik je želel dokazati njegovo nedolžnost, zato se je na pomoč obrnil k podjetju Vogon, kateremu je poslal natančno kopijo vsebine obtoženčevega diska. Obširna analiza v Vogonovih laboratorijih je nato dokazala, da je Green imel na disku trojanca, ki je brez njegove vednosti na disk shranjeval omenjene fotografije. Green je oproščen vseh obtožb. Več o tem.

21 komentarjev

Tatvine identite so vedno pogostejše

The Register -

Pri tem seveda nimamo v mislih scenarijev, kot je bil ta v filmu Mreža, temveč kraje in ponarejanje kreditnih kartic, odpiranje bančnih računov pod lažnimi imeni in podobno. V vseh primerih ne gre za finančne goljufije, saj je ena izmed pogostejših zlorab tudi lažno predstavljanje policistu, ki jih zalotil pri kaznivem dejanju. Kot trdi The Register, so tovrstna kazniva dejanja vedno pogostejša, predvsem elektronsko poslovanje pa omogoča lažje zlorabe, saj je potrebno poznati zgolj številko kakšne kartico in navadno še geslo.

V preteklem letu je bilo na ta način oškodovanih deset milijonov Američanov, katerim je bila skupno povzročena škoda v vrednosti pet milijard dolarjev. Podjetja so zaradi tega utrpela tudi do desetkrat večjo škodo, še pravijo. Kar dve tretjini zlorab predstavljajo zlorabe bančnih kartic. Zaskrbljujoče je še dejstvo, da kar polovica oškodovancev ve, kako so zlikovci dobili njihove osebne podatko, četrtina pa je bila oškodovana, ker so bodisi izgubili kreditne...

2 komentarja

DNA forenziki

BBC - V Angliji je bil nekdo obsojen zaradi umora prostitutke pred desetletji. "Pokopala" ga je DNA, kar ne bi bilo nič čudnega, če do njega ne bi prišli preko nekega njegovega sorodnika, ki v času umora še rojen ni bil. Vendar je bil policiji znan, njegova DNA se jim je pa zdela podobna morilčevi DNA, najdeni takrat pri žrtvi. Ko so bile DNA analize še Sci-Fi. Link.

8 komentarjev

AthlonXP "Barton"

X-Bit Labs - Ja, očitno se bližajo časi, ko bodo Bartoni postali resničnost. Danes so se na internetu pojavile prve domnevne fotografije tega novega procesorja. Če si malce osvežimo spomin, Barton so od svojih predhodnikov, Thoroughbred procesorjev razlikuje po dodatnih 256 kB drugonivojskega predpomnilnika (skupaj tako 512 kB). Procesor je označen kot AXDA1833DKT4D (AIUAA stepping), kar pomeni, da je zmožen delovanja na 166 MHz vodilu. Model je tiktakal pri 1833 MHz, vendar AMD napoveduje, da je njegova hitrost primerljiva s kar za tisoč megahercev hitrejšim Penitumom 4. Mljask!

3 komentarji