»

Zbirka testov

Slo-Tech - Spet je nedelja in spet je tu zbirka nekaj testov za vse, ki čez vikend nimate početi kaj drugega. Tokrat je največ novosti prav na področju grafičnih kartic in parjenju le-teh v dvojice za vsako dodatno dih jemajočo sličico.

Če začnemo z možnostmi parjenja grafičnih kartic, je zagotovo prvi postanek Tom's Hardware, saj so do potankosti opisali tako CrossFire kot SLI. V testu so primerjali ASUSovi matični plošči, A8R-MVP (bazira na Radeon Xpress 200 veznem čipovju) in A8N-32 SLI Deluxe, ki pa je osnovana okrog svežega nVidiinega čipovja, nForce 4 SLI x16. Kasneje so primerjali tudi nVidiin način parjenja kartic, SLI (z dvema 7800 GT grafičnima karticama) z ATIjevim CrossFire, kjer pa so sparili X850XT ter X850XT Master kartico (za pravilno delovanje je potrebna posebna kartica z dodatnim čipom).

Ravno nakupujete novo grafično kartico in denar ni ovira? Potem si le oglejte primerjalni test nVidiine paradne serije, GeForce 7. V testu sicer ni bila uporabljena najhitrejša...

13 komentarjev

PCLinuxOS 8

Slo-Tech - PCLinuxOS 8 ni samo še ena distribucija Linuxa, niti ni samo še en živi Linux na zgoščenki. Razvijalci, ki so med drugim tudi vzdrževalci strani PCLinuxOnline, so ravnokar predstavili različico 8, ki nadaljuje razvoj distribucije po začetnih smernicah, ki so se izkazale za izjemno uspešne. Na zgoščenki boste našli aplikacije za praktično vsako opravilo, nameščeni so tudi dodatki in vstavki, skrbno so izbrane privzete nastavitve, mikaven pa je tudi zunanji izgled. PCLinuxOS, ki ga lahko namestimo tudi na trdi disk, je primeren za takojšnjo uporabo, brez vsakršnih administrativnih posegov. PCLinuxOS je nadvse primerna distribucija za razkazovanje Linuxovih mišic.

41 komentarjev

Kaj bo novega v Gnome 2.8?

Evolution #2

OSNews - Po navedbah v razvojnem načrtu naj bi čez dober mesec izšel Gnome 2.8. Če vas zanima, kaj bo novega v prenovljeni različici namiznega okolja za Linux in druge Unixe, si brž oglejte prve zaslonske slike Gnoma 2.8 v razvojni stopnji. Po slikah sodeč bo nova različica prinesla minorne izboljšave, morda pa bo sočasno izšel tudi Evolution 2.0. Še vedno pa se ni polegla debata o novem načinu upravljanja z datotekami in mapami v Gnome 2.6. Mnogi podpirajo odločitev razvijalcev, nekateri pa ji ugovarjajo.

18 komentarjev

OpenOffice.org 1.1.1

PC Linux Online - Po treh kandidatih za izdajo je izšel OpenOffice.org 1.1.1, ki več ali manj odpravlja hrošče iz različice 1.1.0 (kar 557 naj bi jih odpravili), prinaša pa tudi nekaj malega novosti. OOoDic Autopilot tako sedaj omogoča samodejno nalaganje slovarjev s sinonimi, črkovalniki in pravili za deljenje besed, izboljšali pa so tudi podporo za jezike, ki namesto decimalne pike uporabljajo vejico - mednje sodi tudi slovenščina.

Novička, opombe ob izdaji in dolvleka slovenske različice.

7 komentarjev

Vaš mobilnik je lahko tudi optični bralnik

Slashdot - NEC in Nara Institute of Science and Technology sta razvila posebno tehnologijo, s pomočjo katere lahko uporabite vaš prenosni telefon s kamero kot optični bralnik, četudi ima kamera nizko ločljivost. Vse kar je potrebno za optično branje slike je, da vaš telefon med snemanjem filma pomikate po podlagi, posebna programska oprema pa poskrbi za optimizacijo slike, ki jo sestavi iz delčkov filma. Tehnologijo bo moč uporabiti tudi v video kamerah, omogočala pa naj bi visokokvalitetne slike pri velikosti do formata A4.

7 komentarjev

Odprtokodno programje v farsiju

Slashdot - Farsi, iranski uradni jezik, ki ga govori okoli 100 milijonov ljudi, dobiva čedalje večjo podporo v odprtokodni programski opremi. Lep primer je namizno okolje KDE, ki je v farsi prevedeno od januarja 2003.

Iran je deležen ameriških sankcij in ni podpisal mednarodnega zakona o patentnih pravicah. To zmanjšuje pomembno tržišče vsem podjetjem, ki bi se odločila za prodajo izdelkov z odprto kodo. Države v razvoju se še kako soočajo s problemom cene programskih paketov, zato bi tu odprta koda verjetno zasijala še močneje.

Vendar pa podpora farsiju ne pomeni, da je uporaba odprtokodne programske opreme, ki je po večini zaščitena z licenco GPL, v Iranu legalna. GPL namreč zahteva, da mora...

11 komentarjev

Phantom z Windows XP tudi uradno

Warp2Search - Novic in napovedi o novi igričarski konzoli Phantom, ki jo izdelujeta Infinium Labs in Venturcom, je bilo že mnogo, tokrat pa samo besedica o operacijskem sistemu. Windows XP so sicer že od vsega začetka napovedovali kot operacijski sistem, ki bo tekel na konzoli, a vendarle je bilo to neuradno. No, danes so tudi uradno razkrili pogodbo, ki pravi, da bodo Phantoma poganjali Windows XP Embedded, ki so v osnovi zgrajeni na istem jedru kot XP Professional. Več o tem.

4 komentarji

Večerno branje

Overclockers Australia - Med deskanjem po spletu sem naletel na par zanimivih zgodbic, ki vam jih podajam v branje.

Prva govori o nevarnosti, ki jo predstavlja Mandrake 9.2 Linux LG-jevim CDROM pogonom. Očitno se ne marata najbolje, tako da inštalacija tega operacijskega sistema povzroči takojšnjo smrt pogona.

Druga novička pa govori o dogodkih med snemanjem filma The Passion. Film govori o poslednjih urah življenja Jezusa, kar je zanimivo pa je to, da je v igralca, ki igra Jezusa, med snemanjem v Rimu udarila strela. Igralec ni bil poškodovan, producent pa je dejal, da je videl dim, ki se je pokadil iz igralčevih ušes.

14 komentarjev

Ti nori Ameri

CNN.com - Česa vsega si pravniški sistem ZDA ne izmisli? V Denverju v Coloradu je sodnik odredil 60 dni hišnega pripora neki ženski, ki je brala e-maile bivše žene njenega moža. Po tem ko je prebrala vsaj 215 elektronskih pošiljk moževe bivše zakonske žene jo je sodnik spoznal za krivo in izrekel sodbo, češ da naj bo to poduk vsem, ki bi želeli storiti kaj podobnega. Ah, ja!

Pa naj še kdo reče, da je zakon intimna zveza, polna zaupanja in spoštovanja.

19 komentarjev

Geek test

The Register - Kako Geekasti™ ste med vsemi temi urami preživetimi na vašem računalu postali? Seveda, Vi pravite , da ste še vedno povezani z "zunanjim" svetom. Vendar kje imate kakšen dokaz, da se ne spreminjate v računalniškega zafrustriranca z kosmatimi zobmi in podpisano sliko Billa Gatesa ob postelji?

Med deskanjem po The Registru sem našel duhovit test (že drugi danes - pač nedelja je[:D] ), s katerim lahko enkrat in za vselej dokažete da se motite ali pa morda izveste da je še upanje za vas.

0 komentarjev

Kako nagajati sodelavcem?

Little White Dog - Med deskanjem po vsemrežju sem naletel na ta članek, ki je poln nasvetov, kako malček zagreniti življenje sodelavcem, vključuje pa spreminjanje imena računalnika v 'asslover', uporabo programčka, ki poskrbi, da skače miškin kazalec po ekranu, spreminjanje Windows nasvetov, zagon v DOS... Prava stvar torej, če se vam je kateri od sodelavcev zameril .

0 komentarjev