»

Nova grožnja: izdelava zlonamerne strojne opreme

Schneier.com - Združenje USENIX je 15. aprila letos organiziralo prvo delavnico LEET '08 (LEET je akronim za Large-Scale Exploits and Emergent Threats).

Na njej je bilo predstavljenih enajst prispevkov povezanih z informacijsko varnostjo, nagrado za najboljšega pa so prejeli Samuel T. King, Joseph Tucek, Anthony Cozzie, Chris Grier, Weihang Jiang in Yuanyuan Zhou za delo z naslovom Designing and implementing malicious hardware.

Avtorji v članku najprej navajajo nekaj primerov zlonamerne ali okužene strojne opreme, npr. z virusom RavMonE okužene iPode leta 2006, Seagatove trde diske z "prednaloženimi" trojanci, leta 1982 s strani CIE modificirano programsko opremo za nadzor plinovodov, ki je onesposobila Sovjetske naftovode, ter modificirane pisalne stroje, ki jih je Sovjetska KGB podtaknila ameriški ambasadi v Moskvi ter tako lahko prestrezala vse, kar so Američani natipkali.

Ker pa na tem področju še ni bilo opravljenih dosti raziskav (z izjemo raziskave IBM-a, ki je razvil napravo za krajo...

4 komentarji

Članek o zgodovini računalništva

Colossus

vir: BBC
Slo-Tech - Danes zjutraj se je na Slo-tech skoraj skrivoma prikradel nov članek o zgodovini računalništva. Izpod peresa Dunje Rosina (vodje Kiberpipinega računalniškega muzeja) in po napornem peer-reviewju moderatorjev, je verjetno članek neverjetno točen in kvaliteten, da o njegovi dolžini in temeljitosti sploh ne govorimo.

Torej vsi, ki vas zanima zgodovina čarunalnikov in še vedno ne veste, da je bila prva programerka ženska, ter, da so Commodorji nastali iz pisalnih strojev, se zapodite v branje. Ostali pa tako ali tako že vse veste.

22 komentarjev

Digitalno fotografiranje ni več anonimno

Ars Technica - V starih časih, za železno zaveso, je moral biti registriran vsak pisalni stroj. Tako je lahko (ljudska) milica odkrila sovražnike ljudstva, ki so širili kleveto med narodom. Prav zato vzhodni bolk ni maral računalnikov. Vzhodna paranoja se je prenesla tudi na demokratični zahod (glej povezave spodaj).

Pred kratkim so odkrili, da vsak CCD / COMS čip pušča v zapisu fotografije svoj lasten "prstni odtis". Tako je moč za vsako digitalno fotografijo ugotoviti, s katerim fotoaparatom je bila posneta. Do prstnega odtisa (podpisa) pride že v času rojstva posameznega čipa, na katerega vplivajo naključne spremenljivke, ki na koncu pripeljejo do unikatne obdeleve slike. Metodo so razvili na Binghamtonski univerzi v ZDA. Preverili so 2700 fotografij posnetih z devetimi različnimi kamerami in uspeh je bil 100%.

Veliki brat ima vedno več slednih psov.

28 komentarjev

Namesto tipkovnice, pisalni stroj

Multiple Digression - Ko bi človek mislil, da se oblikovalci tipkovnic ne morejo spomniti še česa novega, nas presenetijo domači "modelarji". Tipkovnice, ki jih zvijemo, take z nepreglednim številom funkcijskih tipk, svetleča in barvasta tipkala pa ergonomične in "internetne" tipkovnice niso nič posebnega proti originalni ideji priključitve starega pisalnega stroja na računalo.

Avtor članka je naredil uslugo svoji partnerici, ki se je pritozevala nad bolečim zapestjem in trpinčenjem prstov, zato ji je preuredil stari pisalni stroj tako, da ga je lahko priključil na računalnik. Modifikacija "analognega v digitalno" je, predvsem če ste nostalgik in svoje dokumente še vedno tipkate na kakšno staro pritiskalo,...

11 komentarjev

Bot-stripar?

Slo-Tech - Najprej kratek uvod. Verjetno vsi poznate načelo "milijon opic" - gre se preprosto za to, da če posadimo vsako izmed milijona opic za svoj pisalni stroj, kjer naključno tolčejo po tipkovnici in dovolj dolgo čakamo, bo ena izmed njih nekoč napisala Hamleta (ali pa neko drugo literarno delo). Gre pač za preprosto vajo iz verjetnosti.

V svetu mrežnih stripkov (t.i. webcomic, kot npr. Megatokyo ali pa MacHall) pa je to načelo nekdo začel izkoriščati. Mark Levin je skupaj zbasal stvar, ki se ji reče Pants Pants Revolution, ki sicer nima blage veze z naslovom, je pa vseeno zanimiva.

Gre za bota, ki spremlja določen IRC kanal, reže ven koščke dialoga, skripta jih pa pari z naključnimi osebami in ozadji. Seveda je večina tistega, kar pride ven, popolen nesmisel (skoraj kot strip domnevno najboljšega slovenskega računalniškega magazina) - ampak včasih se pa najde kaj zanimivega. Glavni trik pa je, da stripe ocenjujejo obiskovalci, ter se jih da filtrirati po kvaliteti. Nekateri izmed...

5 komentarjev