»

Predstavitev projekta Booki v Mestni Galeriji Ljubljana

booki

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18. uri v Mestni Galeriji Ljubjana Adam Hyde in Aleksandar Erkalović predstavljata projekt Booki, spletno orodje za pisanje in tiskanje knjig.

Booki je skupek preprostih in učinkovitih prosto dostopnih spletnih orodij, ki pomaga izdelovati proste knjige - papirnate ali e-knjige. Omogoča vam samostojno delo ali sodelovanje v skupini, na voljo je komentiranje dela, iskanje pomoči pri kolegih, olajša prevajanje del ali ponovo uporabo vsebin ter objavljanje zaključenih del. Booki je nastal za potrebe projekta FLOSS Manuals, sedaj pa širi občinstvo in svojo odprto platformo ponuja v uporabo najrazličnejšim publikacijam.

Predavanje bo zanimivo tudi za tehnološke navdušence, saj bosta prisotna oba glavna razvijalca projekta, ki bosta lahko podala...

2 komentarja

Prevedena priložena pomoč za OpenOffice.org

Slo-Tech - Slovenska lokalizacijska skupina je uspela zaključiti prevajanje pomoči za odprtokodni programski paket OpenOffice.org, kar je lep dokaz, da je mogoče za slovenski jezik skrbeti na inteligenten način.

Prevedena pomoč bo na voljo v vseh novih različicah programskega paketa od različice 1.1.4 naprej, tisti pa, ki imate OOo že nameščen, si lahko datoteke s prevodi prenesete in namestite naknadno.

Namestitev je tudi v tem primeru preprosta. Najprej zaprite vsa okna programa OpenOffice.org (vključno z Quickstarterjem), nato pa v namestitveno mapo (v okolju Windows je to navadno C:\Program Files\OpenOffice.org) vsebino ZIP datoteke odpakirajte v mapo \help\sl (čeprav je priporočljivo vsebino stare mape arhivirati, oziroma staro mapo preimenovati v npr. sl-old), nakar lahko OpenOffice.org ponovno zaženete.

Čestitke slovenski lokalizacijski skupini!

13 komentarjev

Slovenski OpenOffice.org

Slo-Tech - Danes sta na spletni strani OpenOffice.org tudi uradno objavljena projekta Slovenski OpenOffice.org (sl.ooo) in Grški OpenOffice.org (el.ooo). Oba pripadata obsežnejšemu projektu z imenom Native-lang, katerega naloga je predstavljati, koordinirati in razširjati jezikovne skupnosti uporabnikov in razvijalcev OpenOffice.org po vsem svetu.

Kot je povedal vodja Native-lang projekta, Charles Schulz, nova projekta kažeta na nenehno širjenje OpenOffice.org v evropskem prostoru.

Spletni naslov slovenskega projekta najdete na naslovu http://sl.openoffice.org. Služil naj bi kot izhodiščni naslov za nadaljnje informacije o novostih projekta, povezavah do datotek za prenos z najnovejšimi stabilnimi in preskusnimi različicami programa, podpori uporabnikom preko dopisnih seznamov idr.

Gradnjo paketov za okolja GNU/Linux, Microsoft Windows, FreeBSD in Sun Solaris/Sparc za nas in za druge jezike (danski, madžarski, slovaški in seveda češki) izvajajo člani češkega OOo projekta pod vodstvom...

4 komentarji

Slovenski OpenOffice.org 1.1

Slo-Tech - Nova različica najboljšega odprtega pisarniškega paketa je odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku. Priljubljen in brezplačen paket programov OpenOffice.org 1.1 trenutno uporablja že več kot 20 milijonov uporabnikov po svetu.

Najpomembnejše novosti so: izvoz besedilnih datotek v obliko PDF z enim samim klikom, izvoz predstavitev v obliko Macromedia Flash, orodje za snemanje makrov in oblikovanje lastnih ikon in gumbov, Avtopilot za izdelavo predstavitev, grafikonov, okrožnic, poročil, vizitk ... Preberite izjavo za javnost in se odpravite po namestitvene datoteke za Windows in Linux.

17 komentarjev

Projekt Slovenski OpenOffice.org

Si Open Office - Na spletnem strežniku projekta OpenOffice.org smo dobili prostor za slovenski OOo. Naslov projekta se je pred kratkim spremenili in se zdaj (dokončno) nahaja na http://sl.openoffice.org.

Poleg splošnih informacij o projektu so na voljo tudi dopisni seznami, preko katerih lahko sporočate svoje probleme ali pomagate pri razvoju. Trenutno se najbolj potrebuje prostovoljce za projekt QA (jamstvo kvalitete oz. quality assurance). Projekt je zbirka nalog, ki jih je potrebno izvesti na prevedenem OOo in tako zagotoviti, da je končni izdelek vsaj v osnovi uporaben - da ni napak ob namestitvi, neprevedenih ali napačno prevedenih sporočil v programu ali da se program ob shranjevanju v določen format 'sesuje'.

Zainteresirani, na juriš!

4 komentarji

Slovenski OO.org za Debianovce

Lugos - Danes je na Lugosov poštni seznam priletel mail v katerem nas je Igor Mozetič obvestil, da je pripravil deb paketke za Slovenski OpenOffice.org 1.0.3. Tako si lahko sedaj vsi uporabniki Debiana zadevo namestimo na svoj računalnik tako, da dodamo v /etc/apt/sources.list

deb http://ftp.si.debian.org/debian woody openoffice

in potem poženete apt-get update && apt-get install openoffice.org

Več o tem na: stran na ftp.si.debian.org

0 komentarjev

Slovenski OpenOffice prvi na Infosu

Slo-Tech - Nedavno bil OpenOffice preveden in prilagojen v slovenščino, kar sta zakrivila društvo LUGOS in Agenda. Stvar se prodaja kot vroče žemljice, oziroma ne čisto tako, saj je zastonj. Čudo se predstavlja na letošnjem InterINFOSu, kjer je Slovenski OpenOffice pobral tudi nagrado revije Monitor za najboljši izdelek sejma. Ostala konkurenca je bila sicer zelo šibka, ampak vseeno nagrada ni kar tako. Zanimanje je še posebno veliko, saj se veliko ljudi želi znebiti cenovno dragega MS Officea, OO pa teče tako pod Polkni kot pod Linuxom.

Polknaši lahko stvar stvar dolpotegnejo tule, pingvinaši pa tule.

7 komentarjev

Slo-Tech vključen v projekt UD Cancer Research

Slo-Tech - Malo sem brskal po prejšnjih novicah in sem na predlog sklenil, da lahko Slo-Techerji z našimi obiskovalci pomagamo tudi na tem področju. Torej, od danes naprej se lahko včlanite v on-line lov na iskanje zdravila za levkemijo in druga rakava obolenja. Princip delovanja je zelo podoben tistemu pri S.E.T.I. projektu, se pravi s pomočjo interneta in programčka, ki v ozadju izvaja določene računske operacije priti do možnih kombinacij, v tem primeru do kombinacij pri sestavi molekul, iz katerih se lahko razvije novo zdravilo za raka. Program teče popolnoma v ozadju, lahko pa določite, da se izvaja samo kot ohranjevalnik zaslona, torej takrat, ko res ne uporabljate vašega računalnika in vas tako ne more motiti. Prijavite (in včlanite v Slo-Tech ekipo) se lahko tukaj, več informacij o projektu pa dobite...

7 komentarjev