»

Nov Slo-Tech

Slo-Tech - Zmrznil je pekel, prašiči letijo. Na Slo-Techu smo po sedmih letih in pol prenovili izgled strani (in še marsikaj). Prvo aprilska šala je bila na začetku sicer mišljena kot enodnevni poskus, ki pa je izpadel precej dobro -- 40% podaljšan povprečni čas prebit na strani, 30% več sporočil v forumu, 20% več ogledov. Glede na rezultate današnjega eksperimenta, se nam ne zdi smiselno začasno preklapljati nazaj na staro obliko, tako da bo ta ostala.

Za začetek bi radi poudarili, da je stari Slo-Tech še vedno dostopen na naslovu: star.slo-tech.com in da bo tam ostal v še precej nedoločljivo prihodnost.

V uporabo nove strani vas ne bomo poskušali prisiliti z ostrim rezom, temveč z razvojem dodatnih funkcionalnosti. Zavedamo se, da na novi strani še precej manjka. Tekom današnje noči lahko pričakujete registracijo in nekaj podobnih malenkosti, jutri uporabniške profile, potem pa bodo v nekaj dneh pričeli kapljati novi članki (in nazaj dostop do starih). Pri tem vas celotna ekipa Slo-Techa...

128 komentarjev

Catalyst 5.6

ATI - Kar nekako mimo nas so se dva para dni nazaj pretihotapili novi Atijevi gonilniki, Catalyst 5.6. Dasiravno jih nekateri uporabniki tadlajo, da so pridobitki na hitrosti pravzaprav le odstranitev cokel, ki so bremzale predhodne izdaje, bi se bilo pametno ozreti po njih, kajti popravkov je v njih obilo, bojda so do pokornosti skorajda pripravili celo prvi KOTOR, nad katerega planetom Dantooine bentimo vsi atijevci. Pa okej, nov gonilnik za namiznike res ni pravi razlog za novico. Pomembneje je, da smo prvikrat ugledali Catalyste za mobilne GPUje - dosedaj smo bili lastniki prenosnikov obsojeni na skrajno pomanjkljivo podporo s strani proizvajalcev, in hvala Atiju, da so niti malo prezgodaj zaorali tudi na tej njivi. Mimogrede, po novem lahko popravljate kakovost predvajanja videa medtem, ko ga vrtite (recimo deinterlacing in podobne zadeve). Ni za dol past, uporabno pa zagotovo.

Prihodnjikrat, obljubljamo, vas bomo obvestili bolj zgodaj.

37 komentarjev

D-A-S-H #5: Tactical Media Update - Javna predstavitev

Slo-Tech - Javna predstavitev projektov udeležencev 5. delavnice D-A-S-H (Networking Against Exlusion) pod naslovom Tactical Media Update danes (cetrtek 24. marca) ob 20. uri v Kiberpipi.

Podrobnosti programa se bodo do večera se dopolnjevale na straneh Ljudmila Wikija, doslej dogovorjeno pa v nadaljevanju.

Vabljeni!

Članici umetniške mreže Equator, vizualna umetnica Cecilie Parsberg in pisateljica Ana Valdes, bosta preko predstavitve njunih projektov o Palestini ( stran na this.is, stran na this.is) odprli razpravo o odnosu med umetnostjo in aktivizmom;

Gerbrand Oudenaarden bo predstavil re:create, mednarodni poletni umetniški laboratorij s 6-tedenskim programov medijskih in gledaliških delavnic, ki bo letos poleti potekal v Amsterdamu.

Yves Degoyon in Pablo de Soto iz kolektiva Hackitectura pa bosta predstavila Fadaiat (freedom of knowledge / freedom of movement) in al-jwarizmi v zvočno-slikovnem live setu, ki bo približal “medijski laboratorij brez meja” v Gibraltarski ožini. Klik!...

1 komentar

Z mravljami nad kombinatoriko

Wired News - Biologija in računalništvo se vam morda zdita čuden par, a ravno ta izvirnost prinaša izjemne rezultate. Evolucijske algoritme že poznate, kaj pa algoritme, ki posnemajo obnašanje mravelj? Ta delovna bitja zmorejo premagovati velikanske ovire in so odlično organizirana, vse to brez centraliziranega vodstva! Med sabo komunicirajo s feromonskimi sledovi, ki jih puščajo za sabo, k danemu opravilu pristopajo, dokler ta ni rešen. Če to spremenimo v abstrakten sistem, dobimo množico preprostih agentov z 'skupno zavestjo', ali bolje rečeno enotnim zavedanjem problema. Vse ostalo so le posledice.

Več podjetji že uporablja postopke, osnovane na mravlji miselnosti za reševanje kombinatorijskih optimizacijskih...

3 komentarji

Mozilla Firebird v slovenskem jeziku

Mozilla.Lugos.Si - Na voljo je Mozilla Firebird v slovenskem jeziku (za Tomaže)! Gre za prvo poslovenjeno različico čedalje bolj priljubljenega brskalnika, zato je prisotnih nekaj napak, ki pa bodo kmalu odpravljene. Namestite Mozilla Firebird in slovenski jezikovni paket, ter sledite navodilom, opisanim na strani za prenos slovenskega jezikovnega paketa.

Zdaj ste torej spet na vrsti vi, da nam sporočate napake, in sicer tiste, ki se tičejo prilagajanja v slovenščino. To lahko storite s komentarji na našem dopisnem seznamu. V kratkem lahko pričakujete nove jezikovne pakete, tem pa bodo sledili tudi celotni binarni paketi ua Linux in Windows.

Znane napake:
  • Okno s splošnimi nastavitvami se v okolju Window se ne prikaže
  • Napredne možnosti JavaScripta se ne prikažejo popolno
  • User Agent String je še vedno en-US (hrošč v Mozilla Firebirdu)

73 komentarjev

Mozilla 1.4 Release Candidate 2 v slovenščini

Mozillazine - Drage rojakinje, dragi rojaki, spoštovani državljani Republike Slovenije! Nocoj so dovoljene sanje. Jutri je nov dan!

Izšla je namreč druga in verjetno zadnja predizdaja™ Mozille 1.4, ki ji bo čez nekaj dni sledila tudi končna različica. Tako imate še zadnjo priložnost, da sporočite morebitne napake v delovanju Mozille. A to še ni vse! Tokrat imate celo priložnost, da se pritožite tudi na napake v slovenskih prevodih, saj je urna ekipa SloZilla že pripravila jezikovne pakete XPI, s katerimi v trenutku prilagodite svojo Mozillo slovenskemu okolju. In tudi to še ni vse! Slovenci, ker ste večinoma uporabniki okolja Windows, imate prvi na svetu na voljo tudi celotne binarne pakete Mozille 1.4 RC2 za okolje Windows, tako da lahko namestite Mozillo, ki je poslovenjena že ob prvem zagonu! Vabimo vas, da preskusite Mozillo 1.4 RC2 v slovenščini in s tem prispevate k večji kakovosti končne izdaje.

Nocoj so torej še dovoljene sanje, jutri pa ...

5 komentarjev

Prenovljena 3delavnica

3delavnica - Spletna stran 3delavnica je doživela prenovo - in če mislijo fantje v takem tempu in stilu nadaljevati naprej, se jim piše še lepa prihodnost. 3delavnica je spletna stran, ki se ukvarja z vsem, kar je povezanega z grafičnim oblikovanjem, tako tri- kot dvodimenzionalnem. Na svoji strani imajo tutoriale za več grafičnih programov (Photoshop, Bryce, 3D Studio,...), v kateri lahko preberete razne trike, dosegljive z dotičnimi programi. Uvedli so tudi galerijo, v katero lahko vsak prijavljen uporabnik doda svoje delo. Kaj naj rečem - mene so že potegnili noter . Baje mislijo fantje narediti tudi animirani dvajsetminutni filmček...

1 komentar

Majičke v prodaji!

Slo-Tech - Končno ste lahko dočakali dan, ko bo Slo-Tech prodajal svoje majice. Za začetek jih bomo prodali petdeset. Če hočete imeti Slo-Tech majico, pošljite e-mail na naslov hocem_majico_takoj@slo-tech.com in v sporočilo napišite:
  • Ime in priimek
  • Uporabniško ime
  • Polni naslov
  • Barvo majice (zelena, črna, modra)
  • Alternativno barvo majice (če slučajno prva izbira poide)
  • Tretjo željo za barvo majice (če slučajno obe ostali barvi poideta ;))
Aja, saj res - majice izgledajo takole:

Od zadaj...

...in od spredaj

Ko boste imeli Slo-Tech majico, se bodo babe kar limale na vas .
Cena, pravite? Skromnih tisoč in petsto sit. Z vračunano poštnino, se ve.

21 komentarjev

Novice

Slo-Tech - Ker so očitno 2+1 pisuni premalo, smo se ponovno odločili objaviti prošnjo vsem, ki vas veseli pisanje novic za Slo-Tech. Da bo manj razočaranj, bom tokrat zelo natančno napisal pogoje sodelovanja. Pogoji:
  • pošiljanje novic na Slo-Tech je prostovoljno in neplačano delo. Zanj verjetno nikoli ne boste dobili niti tolarja
  • od vas želimo VSAJ 3 novice na dan
  • imeti morate KONČANO srednjo šolo, tako da je čim manj problemov s kontrolkami in ostalimi izgovori za nepisanje novic
  • zavedati se morate, da bo vaše ustvarjalne dosežke gledalo približno 3000 ljudi na dan
  • preden boste vklopljeni, od vas pričakujemo vsaj teden dni rednega pošiljanja novic na nabiralnik@slo-tech.com. Novice mogoče ne bodo objavljene, vendar bomo kljub temu lahko občudovali vaš slog pisanja in se na njegovi podlagi tudi odločili
Če koga potem, ko je prebral zgornje pogoje, pisanje še vedno zanima, naj nam to prosim sporoči....

12 komentarjev

Razpis

Slo-Tech - Pri Slo-Techu smo ugotovili, da bi bilo dobro, če bi imeli svoj banner velikosti 468x60 pik. Še nekaj pogojev:
  • pasica mora biti krajša od 10KB
  • iz pasice mora biti jasno razvidno da vodi na stran Slo-Tech
Da pa bo stvar bolj zanimiva... avtor izbrane pasice dobi prvo slo-tech majico. Predlogi na team@slo-tech.com

Dodatek: Dovoljene so samo slike (jpg,gif). Flash NI dovoljen. Predlog lahko pošljete v obliki animiranega gifa, vendar dvomim, da vam bo uspelo narediti animiran gif manjši od 10KB.

4 komentarji