»

Pohod DSLR-ov v filmsko industrijo

vir: engadget
engadget - Le kdo si je pred leti mislil, da bomo digitalne zrcalno-refleksne fotoaparate uporabljali za snemanje videoposnetkov, kaj šele, da bodo to počeli tudi profesionalci! A prav to se dogaja z novim rodom zrcalno-refleksnežev, kamor spadajo Canonova 5D Mark II in 7D ter Nikonova D3S in D300S (tudi Canon D500, Nikon D90 in D5000 ter Pentax K-7, a so namenjeni manj zahtevnim uporabnikom oz. niso tako razširjeni), ki zmorejo snemati videoposnetke v visoki ločljivosti. Njihova uporaba je vedno pogostejša, sploh uporaba Canonovega 5D Mark II, saj je bila z njim že posneta epizoda oddaje Saturday Night Live in celovečerni film Searching for Sonny.

Zdaj je bilo razkrito, da je bila finalna epizoda 6. sezone televizijske serije House M.D. (v Sloveniji poznana kot...

39 komentarjev

10 najhujših programskih hroščev v zgodovini

Wired News - Verjetno vsi dobro poznate razne neprijetnosti povezane z napakami oz. "bugi" v kodi programov, ki jih poganjate na računalih. Seveda se programske napake pojavljajo tudi v vseh ostalih napravah, ki maličijo kak kos kode - kot so naprimer mobilni telefoni ali avtomobili. Vendar, katere so najhušje napake do sedaj?

Na to vprašanje poskušajo odgovoriti na spletni strani Wired, kjer so zbrali najhujše napake in zablode pri programiranju do sedaj. Seznam je zelo različen - od napačno sprogramirane vesoljske sonde, eksplozije plinovoda do z rentgenskimi žarki "spraženih" pacientov v bolnišnici, če naštejem samo prve tri favorite. Tudi v tem pogledu je...

22 komentarjev

Računalnik (končno) dovolj dober za pravoveren matematični dokaz

New Scientist - Leta 1976 sta dva matematika, Appel in Haken, dokazala več kot sto let star problem barvanja zemljevidov (zanima nas najmanj koliko barv moramo uporabiti, da za vsako "državo" velja, da se z nobeno izmed sosed ne ujema v barvi, torej da se nikjer ne stikata dve enako obarvani). No, skoraj dokazala. Težava je bila v tem, da sta pravzaprav le omejila prostor rešitev in nato nad preostanek nagnala računalnik. Čudo tehnike je mlelo in mlelo ter na koncu izplunilo 4 (zavedam se, da do 42 manjka samo ena 2, ampak vseeno se pretvarjajmo, da je podobnost povsem naključna).

Vse lepo in prav, če se v dvatisoč in še nekaj letih matematika ne bi že malo izrodila in začela težiti k (platonski) popolnosti. Po svoje imajo puristi prav. "Zavihajmo rokave in upajmo na najboljše" pristop se vsekakor ne more meriti z eleganco nekajvrstičnih dokazov. Ako bi to novico pisal nekaj dni nazaj, bi mi preostalo le še, da zapadem v že tisočkrat prežvečene debate, češ, je indukcija sprejemljivo orodje? Smo...

67 komentarjev

30 let grafičnega uporabniškega vmesnika

Xerox Alto

OSNews - Računalnik Xerox Alto, ki je svetu pokazal prvi grafični uporabniški vmesnik (GUI), praznuje trideseto obletnico. V ta namen bo na mednarodni prireditvi Vintage Computer Festival 6.0 potekala posebna razprava in razstava, posvečena Xeroxovemu izdelku, ki je ukazno vrstico postavil v zakulisje delovanja računalnika. Festival, ki se začne jutri, bo potekal v muzeju Computer...

6 komentarjev

Obletnica prvega računalniškega hrošča

Slashdot - Danes mineva 58 let od prvega odkritega računalniškega hrošča. Devetega septembra, 1945 so ob 15:45 po lokalnem času, v releju št. 70, razdelek F, zasledili ujeto veščo. Harvardskim inžinirjem je povzročala preglavice med preizkušanjem relejnega računskega stroja Mark II. Operaterji so pritrdili hrošča v dnevnik in zapisali, da gre za prvo dejansko odkritje hrošča. Pri tem so tudi zapisali, da so odstranili hrošča in s tem uvedli pojem razhroščevanje računalniškega programa.

10 komentarjev

Hrošč rogač v 3DMarku03

Warp2Search - Zakaj prav rogač? Ker je to ata vseh hroščev, saj je velik močan in dobro poznan povsod. Prav tak pa je hrošč v kodi tega novega programa, ki testira naše sisteme in na koncu izpljune točke, s katerimi se potem postavljamo ali skrivamo. Zakaj gre?

Fantje na Warp2Search so opazili, da hitrost naših 3D pospeševalcev program preveri ob samem zagonu programa in ne ob začetku testiranja, zato izgleda tako, kot da bi bile točke, ki smo jih dobili z nenavito grafično kartico. Kako to narediti? Preprosto:
  • 1.) Nastavite hitrost vaše garične kartice na privzete hitrosti;
  • 2.) odprite 3DMark2003 in
  • 3.) začnite z benčmarkom, a ga predčasno s tipko ESC prekinite.
  • 4.) Sedaj odprite ponovno program za navijanje in kartico navijte na maksimalno možno frekvenco, pri kateri je še stabilna.
  • 5.) Ponovno zaženite test, a tokrat pustite da se izvede do konca,
  • 6) sedaj pa lahko z Online Browserjem objavite svoje točke, ob katerih pa bo pisalo, da je to z nenavito grafično kartico.
Tukaj si oglejte prvotno...

5 komentarjev

It's a bug !

Van's hardwere - V proizvodnji procesorjev, se bodo kljub zelo izpopolnjeni proizvodnji našli defektni primerki, ali primerki, ki imajo kakšne hibe. Določeno število defektnih procesorjev v proizvodnji imajo tako pri Intelu, kot pri AMD-ju. To ni nič tragičnega, komplikacije pa utegnejo nastopiti, če so se defektni procesorji uspeli izmuzniti skozi množico testov. S takim problemom se trenutno spopadajo pri AMD-ju, saj je zaradi napake v testirnem stroju nekaterim defektnim procesorjem iz družin K6-2, Athlon in Duron uspelo priti do uporabnikov. Ni šlo za kake večje količine, vendar je bilo procesorjev ravno dovolj, da je AMD začel z zamenjavo...

4 komentarji

Računalniški humor

Linux Weekly News - Računalniški humor nas spremlja že od same iznajdbe računalnika. Mimogrede, beseda "bug", kar pomeni računalniškega hrošča, je nastala na precej smešen način. Nekoč so nekje testirali nek računalnik, ki pa ni in ni hotel delati. Po kasnejšem pregledu računalniškega drobovja so ugotovili, da se računalnik ni pognal zaradi vešče, ki se je zagozdila v računalnik. Od takrat naprej se pojavlja beseda "bug", ki pomeni napako(e) (hrošča) v programu ali čipu (spomnite se hroščatega i820). Vendar te novice nisem namenil, da bi vam govoril o računalniških hroščih, veščah ali kakih drugih žuželkah. Tokrat sem našel stran, na kateri so se spravili na Unix. Če omenimo besedo Unix, se vas bo večina spomnila na operacijski sistem, vendar besedo Unix najdemo tudi na drugih stvareh (tudi na plenicah). Nekaj primerov Unixa so prikazali na tej strani. Kaj naj rečem? Obiščite stran in se nasmejite, kajti smeh je pol zdravja . ...

0 komentarjev