»

Google bo zaradi konca podpore namerno ubil prodane izdelke Revolv

Slo-Tech - Načeloma smo navajeni, da kupljeni izdelki delujejo, dokler se ne pokvarijo. Resda lahko zastarajo in niso več kos novim zahtevam in nalogam, a pri strojni opremi si nekako ne predstavljamo, da bi jo proizvajalec na daljavo onemogočil - ker bi ji potekel rok trajanja. Zato je veliko prahu dvignila odločitev Googla (v resnici njegovega lastnika, holdinškega podjetja Alphabet), da 15. maja onemogoči vse naprave Revolv.

Revolv je izdelek istoimenskega podjetja, ki ga je leta 2014 kupil Google. Znotraj Googla so potem Revolv pripojili bistveno večji ekipi, ki so jo dobili s prevzemom Nesta in ima večji nabor izdelkov. A vseeno je Revolv povsem spodoben kos strojne opreme, ki omogoča pametno...

60 komentarjev

IGN bo izdatno podprl neodvisne razvijalce iger

TG Daily - Spletni založnik IGN se je odločil za darežljivo potezo in bo neodvisnim razvijalcem iger (indie) ponudil 24-urni dostop do svojih pisarn za delo in še nekaj drugih ugodnosti. Projekt se imenuje IGN's Indie Open House.

V okviru projekta bodo razvijalci dobili neomejen dostop do sedeža IGN, konferenčnih sob, kuhinj, pisarn in ostalega. Poleg tega bodo imeli tudi možnost govoriti z uredniki in menedžerji IGN-a, ko bodo želeli. Tudi GameSpy, ki je v lasti IGN-a, bo ponudil brezplačne tehnične konzultacije in svoje odprte razvijalske platforme. Dodali bodo še mesto na dogodku Demo Days in mesto na GameSpyevi stojnici na Game Developers Conference v San Franciscu. Vsaka prijavljena ekipa bo ugodnosti deležna šest mesecev.

IGN-jev...

20 komentarjev

Novi Atomi za mobilne telefone

Mali procesor z veznim čipovjem

vir: engadget
engadget - Intelu kar ne uspe prodreti na trg mobilnih telefonov s svojimi procesorji, osnovanimi na arhitekturi x86. Z novo generacijo procesorjev Moorestown, serijo Atom Z6xx, so vsaj (komajda) ujeli konkurenco pri porabi energije, a z izidom, napovedanim za drugo polovico letošnjega leta, to morda ne bo dovolj, saj konkurenca ne počiva. Pri Intelu pričakujejo, da bodo po zmogljivostih s svojim 1,5 GHz procesorjem lahko konkurirali Qualcommovi ponudbi z 1,9 GHz. Qualcomm že pripravlja svojo različico Snapdragona, ki bo tekla pri 1,5 GHz.

Ker so Atomi osnovani na arhitekturi x86, odpade velika večina mobilnih operacijskih sistemov, saj so ti namenjeni delovanju na arhitekturi ARM. Posledično ni podprt Microsoftov Windows Mobile...

25 komentarjev

Nov pametni telefon stvaritev Intela in LG-ja

Slo-Tech - Na CES-u je Intel predstavil nov pametni telefon podjetja LG, na katerem teče Moblin Linux in je eden izmed prvih pametnih telefonov z arhitekturo x86. Gre za LG GW990, ki ga poganja Intelov procesor družine Moorestown. Ta naj bi bil dosti varčnejši od Atomov, tako da LG obljublja pet ur brskanja po 3G z eno baterijo kapacitete 1850 mAh. Nov telefon ima ogromni 4,8-palčni zaslon.

Projekt Moblin (skovanka iz besed mobile Linux) je Intel na plano poslal leta 2007 z namenom ustvariti platformo Linuxa, ki bi bila optimizirana za Atome. Grafične knjižice Clutter je zanj razvijalo podjetje OpenedHand, ki ga je Intel pohrustal leta 2006. Ali na GW990 teče Clutter, še ni znano, je pa verjetno.
...

13 komentarjev

Zastonj izdelava gonilnikov za Linux

Slashdot - Greg Kroah-Hartman, eden izmed razvijalcev jedra Linux, je na svojem blogu včeraj objavil razveseljivo novico. Proizvajalcem strojne opreme je v imenu skupnosti ponudil zastonj izdelavo gonilnikov za operacijski sistem Linux.

Tako si lahko v bodoče uporabniki Linuxa obetajo podporo za večjo količino strojne opreme, hkrati pa razvijalci jedra proizvajalcem odvzamejo vse argumente proti podpori Linuxa.

36 komentarjev

OS X na vašem x86 mlinčku v beta ali "navidezni" verziji

Slo-Tech - Ko je Apple naznanil prehod na Intelove procesorje, se nam je seveda to zdelo vsaj čudno, če ne že nekoliko tvegano. Apple se boji PC platforme predvsem zaradi svojih marž, ki so trenutno občutno višje kot pri PC platformah.
Da je njihov strah upravičen, sem si lahko prebral že v prejšnjem hrvaškem BUGu (10/05 št. 155), kjer so predstavili relativno podrobno opisan postopek, kako spraviti beta verzijo OS X x86 na običajen PC.

Applovo zaščito je uspelo obiti različnim razvijalcem in "razvijalcem". ZDnet je posledično že izvedel krajši primerjalni test med Windows XP in Mac OS X x86 na Toshibinem lahkem prenosniku serije Protege.
Pri tem se je potrebno zavedati, da je OS še v razvojni fazi in zato rezultati niso popolnoma primerljivi. Po drugi strani pa bo kasneje zaščita končnega proizvoda veliko boljša in je vprašanje, če bo kdaj možno izvesti primerjavo končne verzije OSa.

Za bolj previdne, je Wired že objavil, da je XP-je možno tako prilagoditi, da imajo "izgled in občutek"...

24 komentarjev

Sun razkriva podrobnosti namizja treh razsežnosti

OSNews - Sun Microsystems utegne kmalu postaviti novo prelomnico v evoluciji računalniškega namizja. Njihovi predstaviniki so namreč na nedavni konferenci Linux World v okviru projekta Looking Glass prvič javno demonstrirali namizje v treh razsežnostih. Zanimivo je, da je odprtokodno in zaenkrat teče samo na Linuxu, povsem logično pa, da je napisano v Javi. Glavna prednost 3D namizja, ki naj bi izšlo že v roku naslednjega leta, je v tem, da omogoča razporeditev elementov v prostor na različne nivoje, kjer jih lahko uporabnik obrača v obsegu 360°. Klik!

Kot vse kaže, bo končna različica ustvarjena s pomočjo Jave 1.5, saj je že izšla njena prva beta različica. Klik!

40 komentarjev

Sunov program združljive strojne opreme

News Forge - Sun Microsystems je objavil nov seznam strojne opreme, ki je združljiva z njihovim operacijskim sistemom Solaris 9 Power Edition za arhitekturo x86, na katerega je dodal 100 novih sistemov neodvisnih razvijalcev in 100 komponent. Na seznamu lahko najdete širok spekter strojne opreme, od strežniških sistemov, namizij in prenosnikov, do osnovnih plošč in omrežnih naprav. Podjetje je predstavilo tudi zbirko za overitev združljivosti strojne opreme, tako da lahko ponudniki strojne opreme sami overijo svoje izdelke. Sun k sodelovanju vabi vse ponudnike opreme in izdelovalce. Klik!

0 komentarjev

Projekt Mad Hatter se predstavi

OSNews - Podjetje Sun Microsystems se pripravlja na izdajo prvih sadov projekta Mad Hatter, s katerim želi izdelati sodoben namizni računalnik oz. delovno postajo, katerega glavna odlika bo nizka cena. Podrobnosti o strojni opremi še niso znane, že precej časa pa je jasno, da bo Mad Hatter uporabljal operacijski sistem Linux. Sprva je bil v igri Red Hat, na kar še vedno spominja ime projekta, pred kratkim pa se je Sun Microsystems s podjetjem SuSE dogovoril, da bodo uporabili njihovo distribucijo Linuxa, vendar po vsej verjetnosti pod svojo blagovno znamko. Zdaj je to toliko bolj očitno, saj so v javnost pricurjale prve uradne informacije o Mad Hatterja s slikami, iz katerih je jasno videti, da je Sun Linux "vzel v svoje roke".

Sun je projekt Mad Hatter ustvaril z namenom, da bi obstoječim strankam, ki so želele drag operacijski sistem Sun Solaris zamenjati z Linuxom, zagotovil sodobno, a poceni namizno rešitev, in tako ohranil lastne stranke. Sedaj je projekt dobil nove razsežnosti,...

13 komentarjev

Windows XP SP1 in njegovih pet minut

The Register - Microsoft ima očitno politiko, ki mu narekuje, da mora vsake toliko časa javnost spraviti na noge z eno od svojih potez.
Razen, če ste zadnjega pol leta bili odrezani od sveta, potem verjetno veste, kakšen vihar se je razbohotil glede Service Packa 1 za Windowse XP. Ker so fantje pri MS ugotovili, da se da vse uporabnike Corporate verzije od namestitve paketa odvrniti z onemogočanem kode, je bilo sedaj še potrebno poskrbeti za vse, ki so aktivacijo obšli. Tako mislijo (če sem prav razumel, ker je članek dolg in delno nejasen), naj bi po novem aktivacija bila potrebna pri vsaki nadgradnji, poleg tega pa naj bi namestitev vsebovala poleg serijske številke še namestitveni ID, ki bi skupaj s seznamom strojne opreme (pri aktivaciji preko spleta) zagotavljal pristnost izdelka. Vsaj tako pravi Microsoft.
Celoten članek so objavili na Registru, in ni lahko večerno branje, tako da vstopate na lastno odgovornost. Najbolj zanimiva je verjetno le cinična pripomba na koncu sestavka....

7 komentarjev

WinOnCD 5 Power Edition

Slo-Tech - Gepl si je vzel nekaj časa ter spisal naslednje:

Pri CD-RW Central-u so pod drobnogled vzeli Roxiov boljši program za snemanje na CD in DVD zapisljive nosilce, novi WinOnCD 5 Power Edition. Nekateri se še spomnite, da je bil nemški CeQuadrat nekoč vodilni na tem področju - WinOnCD je bil priložen skoraj vsaki novo kupljeni pečki... A časi se spreminjajo, podjetje je pohrustal Adaptec, ustanovilo podjetje Roxio, nastalo zatišje pa je izkoristil Ahead in začel agresivno tržiti svoj Nero - Burning Rom. Ne rečem, da Nero ni zelo dober program za peko, vendar pa ga WinOnCD s stališča enostavnosti, fenomenalnega uporabniškega vmesnika, odličnih audio filtrov in nekaterih posebnosti z lahkoto zasenči. Še posebno uporabna novost je funkcija "OverSpan DataCD", ki samodejno porazdeli veliko količino podatkov na več CDR(W) plošč. Program lahko naročite v spletni trgovini ali pa ga snamete s police v avstrijskem Mediamarktu....

15 komentarjev

Nov GNOME tudi za Solaris

SUN - Iz SUN-a so sporočili, da bodo za svoj operacijski sistem SUN Solaris, ki ga razvijajo za SPARC in INTEL arhitekturo, ponudili tudi grafično okolje GNOME 1.4. SUN naj bi GNOME prevzel tudi kot standardno grafično okolje za prej omenjeni operacijski sistem. To je en velik plus za GNOME in še večji napredek k temu, da bo UNIX svet dobil neko univerzalno grafično okolje, pa čeprav jih je v igri kar nekaj. Tukaj pa je še screenshot desktopa.

2 komentarja