» »

Sci-Fi Literatura

Sci-Fi Literatura

1
2
3 4 5

TheBlueOne ::

Mi lahko kdo pomaga najti knjigo, ki sem jo bral davno nazaj.

Glavni plot je bil, da se je v vesoljski ladji odlomila rocka za hitrost in je ladja pospesevala tako dolgo, dokler ni proslo do motenj v casu in tip na ladji je zacel srecevati samega sebe ipd.

Je bila super a brati, ampak je nisem koncal, ker sem jo pobral nakljucno na morju od ne vem vec koga...

Genetic ::

TheBlueOne je izjavil:

Mi lahko kdo pomaga najti knjigo, ki sem jo bral davno nazaj.

Glavni plot je bil, da se je v vesoljski ladji odlomila rocka za hitrost in je ladja pospesevala tako dolgo, dokler ni proslo do motenj v casu in tip na ladji je zacel srecevati samega sebe ipd.

Je bila super a brati, ampak je nisem koncal, ker sem jo pobral nakljucno na morju od ne vem vec koga...


Zvezdni dnevniki Iona Tihega, Stanislaw Lem, (ravnokar berem, v nemščini)

TheBlueOne ::

@genetic, Tnx.... Imas morda ebook?

Zgodovina sprememb…

Genetic ::

TheBlueOne je izjavil:

@genetic, Tnx.... Imas morda ebook?

Ne, starodobno verzijo, iz papirja.

Zvezdica27 ::

lp,

je kdo bral Book of the new sun od wolfe-a. Zanima me - ravno končal prvo od 4-ih, če se v nadaljevanju kaj začne dogajati - saj je fajn, samo porkaduš, lahko bi se že kaj razkrilo, kaj za vraga je štos tega...

zz

vostok_1 ::

Torej.

Liu Cixin: Three body problem


waw!
To je fundamentalno interesantno branje.
I've experienced many interesting stories trough the years, but this one is almost in a class of its own.
Kako veš, da je neko umetnostno delo dobro? Tako, da med branjem sploh ne opaziš napak.

Felerji, definitivno so. Jezik in slog je blazno preprost, mogoče na račun prevajalca (ki je kitajec in vrjetno nima takega intrinzičnega poznavanja angleščine). Ima določene nekonsistence in mogoče mal iz trte izvite premise.
But it doesn't matter, zadeva je tekoča, odlično pace-ana in globoko interesantna. Knjige nisem moral spustiti, pa tudi ko sem, sem še razmišljal o njej.

Mislim, da je malo nehvaležno primerjat z ostalimi avtorji. Wells, Jules, Asimov...to so vrhunski avtorji in vsestranska kvaliteta se iz njihovih del kar cedi.
Liu Cixin, težko rečem, da je na istem nivoju. Je bistveno bolj straightforward.
Mogoče bi delo opisal kot...Issacovo "The last question" raztegnjeno na 600 strani, pa ne mislim tematsko, ampak kot bralno izkušnjo.

Iz mojih omejenih izkušenj ima azijska umetnost zelo grandiozen scope, but simplistično vodilo. Evangelion, GITS itd. comes to mind.
Blazno opazno je east azijska nezmožnost izkazovanja pravih čustev in konsekvečno zgolj, njih imitiranje.
Predvidevam, da je to posledica nedokončanega čustvenega modula AI-ja, ki so Marsovci uspeli izstreliti proti zemlji v zadnjih dneh njihove helio-apokalipse.

Logično, priporočam. Za sci-fi entuzijaste je to skoraj obvezno branje, za ostale...it might leave a significant feeling.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zvezdica27 ::

tja...

no, če bo kdo kdaj bral Gene Wolfe - the book of the new sun - je tkole... mirno lahko rečem, da se splača. Da je res vrhunska. Da pa zahreva 100% zbranost, kajti za razliko od klasikov, predvsem starejših, je nujen predpogoj kar kvalitetno poznavanje krščanske in grške mitologije. Zdaj, ko sem prebral, bi jo dejansko moral še enkrat, da bi res užival. Ker pa se pogovarjamo o 1200 straneh, pa mislim, da ne bom. Je pa top shit - a ne pričakujte sci-fi. Njegov svet je zanimiv, knjiga pa zelos pretno napisana.

Po branju, sedaj berem forume, da sploh razumem, kaj sem bral, tako zelo je zapletena. Pravijo, da so nadaljevanja tudi OK.

V glavnem... po pravici med fantasy masterworks.

zz

Ales ::

Gene Wolfe je eden od tistih, ki preseneti. Moraš pa biti definitivno zbran, sicer pa greš pač čez vse skupaj kot da ni važno. Tudi deluje.

Kot protiutež njemu bi izpostavil Ursulo K. Le Guin, ki prav tako preseneti, a na drug način.

Če je Wolfe poznavalec vseh možnih zgodovinskih, mitskih in drugih alegorij in skritih pomenov, je Le Guin vrhunska poznavalka človeške narave. Njene zgodbe spreminjajo pogled bralca nase in na druge ljudi, medsebojne odnose ter družbo.

Za Wolfeja po svoje razumem, da ga širši krogi niti ne poznajo toliko, za Le Guin pa je to izjemna škoda. Ona bi morala biti obvezno branje v srednjih šolah.

Kdor nima časa za kaj daljšega, toplo priporočam tudi njene kratke zgodbe.

c3p0 ::

Pred leti bral njen The Dispossessed, pa se mi je zdela zmeda od knjige, čeprav recenzije večinoma govorijo drugače. Mogoče bi ji dal še eno šanso.

Ales ::

Jaz grem zdajle tretjič v lajfu čez njene knjige, in so mi super. Tokrat grem prvič načrtno čez vse, kar je napisala... Ko sem se pred leti srečal z njo, bi moral prebrati Earthsea cikel, pa kako kratko zgodbo, z ostalim pa še malo počakati. Drugič sem jo že čisto drugače videl, zdaj pa ponovno.

Od kratkih zgodb recimo priporočam Nine Lives, Vaster than Empires and More Slow in Direction of the Road... Nasploh cela zbirka The Wind's Twelve Quarters mi je super.

Eh, želel bi si, da bi njen Earthesea cikel bil med mladostniki vsaj toliko popularen kot jebeni Harry Potter.

Nevezano na to, nedavno sem naletel na tole zabavno kratko zgodbo (dobila Hugo 2018), cela je online: The Secret Life of Bots by Suzanne Palmer. Priporočam za malo možgane na off. :)

Zvezdica27 ::

čaki, čaki...

prvo za wolfe: še tole, vsi pišejo, da je ne vem kako hud literat. Ni. Je pa zelo spreten oblikovalec zgodbe. Zdaj, literat, v smislu umetnika besede pa po mojem mnenju ni. Ne me narobe razumeti, samo pordajajo ga kot neke vrste hemingwaya sci-fi ali fantasy. Veliko bolj se mi zdi literat recimo kak klasik, artur c clarke, wolfe je pa zelo zelo spreten oblikovalec zgodb, pri čemer je mitska povezanost new suna v eno celoto v resnici izjemna, samo v 2018 to označevat kot high level literaturo ni. Zgodba, mitologija, svet, pa je prvaliga. Mi je bil recimo tudi China Mieville boljši literat, ki pa ni znal zaključiti fantastičnih idej v resno zgodbo.

Drugo: the dispossessed: se to splača ali ne? Oziroma - ker bo treba tudi Ursulo enkrat prebrati - kaj in kako začeti - kar knjigo - ampak ne 5, povej eno ali dve, ki jih je treba prebrati in čao.

Ampak to po Hyperionu, ki je naslednji.

zz

Ales ::

Za Ursulo ti svetujem, da npr. na Wikipediji pogledaš kronologijo njenih knjig ter na podlagi tega izbereš, kje in s čim boš začel. Če recimo začneš z zbirko kratkih zgodb, boš takoj videl, pri čem si. Tale, ki sem jo omenil zgoraj, The Wind's Twelve Quarters, gre praktično čez celo njeno ustvarjalno obdobje.

Zvezdica27 ::

ok,

left hand ali disposessed? Ali oboje. PO wikipediji, mislim, da bi to moralo biti za začetek dovolj, začel pa bom nekje v 2019.

zz

estons ::

Re: LeGuin - jaz tudi grem načrtno čez vse, in moram reči, da mi Disposessed ni baš nekaj. Zato za začetek priporočam The Left Hand of Darkness ali The Word for World Is Forest.

Zvezdica27 ::

lp,

zdaj sem nekje na polovici Hyperiona, Dan Simmons. Zelo klasična mešanica sci-fi, fantazije, tudi neke kvazi religije, se pa avtor štoriji za zdaj spretno ogiba z vrivanjem zgodb članov tega romanja. Tako da fokus ni na zgodbi, pač pa na grajenju napetosti - ampak celokupno, uživam. Je stisko lep, a manj zahteven kot recimo zgoraj navedeni Wolfe. Bomo videli, kak bo konec, ko bo pač nekaj od zgodbe moralo biti. Par for ima kar hudih.

zz

Poldi112 ::

Ne bo te razočaral, se pa bojim, da boš za kompletno sliko potrebovala še 3 nadaljne knjige v seriji. :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Okapi ::

Mala zanimivost, v tej sagi (Hyperion Cantos) je tudi en stranski lik Viki Groselj. Ne spomnim pa se, v kateri knjigi se pojavi.

Zvezdica27 ::

v tem omnibusu sta 2, Hyperion in fall of hyperion.

To dvoje bom prebral, sem se pri Asimovu naučil, da se bere samo originalne "trilogije" dodatkov pa pač ne

zz

Okapi ::

Napaka, IMHO. Endymion in Rise of Endymion sta tudi čisto v redu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Poldi112 ::

Se bo pač odločil za njiju, ko bo prišel do tja. :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zvezdica27 ::

premalo časa v življenju za povprečne knjige - samo še vrhunske! Že teh je preveč... ker berem tudi leposlovje, poezijo...

Tako da zame je razlika: čist v redu ali pa fakin odlično

zz

vostok_1 ::

To je res. Preveč je vsega tam vni, ni časa za zgubljat s povprečnimi rečmi.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zvezdica27 ::

hja... konec Hyperiona ... ni konec... zdaj bo treba še Fall of Hyperion prebrati, kajne? Je pa zgodba dovolj zavita in obetavna, da zna biti tole ena fajn space opera. Samo teh... osebnih, čustvenih delov v sf ne maram preveč (isto pri Hamiltonu). Upam samo, da ni tega zavozil v drugi knjigi.

No, pa sem še za nekaj časa dober.

zz

c3p0 ::

Hamilton je genij, bi pa rabil pravega redaktorja, da bi vrgel ven vsaj 300 strani bluzenja. Simmons ima blažjo obliko tega simptoma :)

Zvezdica27 ::

Če bi Hamilton vrgel v Pandori in Judasu Ozzyja ven - je to skoraj popoln space sci-fi zame (sam pol bi moral malo konec prilagoditi). No, kakorkoli... danes zančenm naprej, bom pa vmes eno leposlovje stisnil...

zz

Zvezdica27 ::

No... Pa sem prebral Hyperion in Fall of Hyperion.

Naslednjih ne bom, da obrazložim.

Zadeva je ... korektna space opera. Se vleče, a ne preveč. Je spet nekaj intimnih bluzenj (vse to s Keatsom), a ne mori, ne preveč. Dejstvo je, da angleški romantiki pri nas niso nič, zato mi kulturno vsega tega najbrž ne dojamemo v isti meri kot kak anglež: Bolj poznamo seveda ruske romantike, tudi izrazno, ta angleščina enostavno nimamo dovolj znanja... v glavnem, to je fail za ne-angleško govoreče. Ampak je tako dobro zamišljeno, da pali.

Prvi del, Hyperion, je uvod, in zdaj ko to vem, je enostavno preveč razvlečen. Gradi like, ki jih potem v drugem delu ne razvije popolnoma (teh romarjev), torej zgodb ne dokonča. 650 strani uvajanja, kar s epotem razeši v 30-50 straneh. Ampak se ne vleče preveč (v resnici nimaš tega občutka). Razen ko prebereš, ko vidiš da si đabe bral vse to...

Drug del, Fall of Hyperion, razrešuje položaj. In tu imamo težavo. Razplet je... preveč deus ex machina. Kar neki se zgodi, ne da bi vedel zakaj. Kako dojenčka vzame Shriku, zakaj ga je sploh rabil (Solove domneve o Abrahamu so kar zaključek ali kaj?), kam Shrike gre, kje so ostali Shriki - nepojasnjeno. Potovanje Rachel iz prihodnosti - nepojasnjeno. Po drugi strani je razplet z Ummonom vrhunski. Ta del je res dober. Het masteen kar umre - čisto neizkoriščeno. Dure in drugi duhovnik - brez zaključka. Cel intersetllar war - makropolitika - super narejeno. Mikro politika med svetovi - nedorečeno. Gladstone - super zaključek, zgodba razvita.

Ma, da ne bluzim še jaz - je dobra space opera. Preveč gradi na religiji (taki in drugačni), meni osebno so bolj všeč makro-politične space opere. Boli pa, da se knjiga predolgo gradi in prehitro zaključi brez vseh odgovorov. Sam zključi se, a cel kup nekih stvari, ki so vzdrževale skrivnostnost, se ne pojasni. Kaj je z labirinti pol? So ljudje šli not? Brez odgovora... Tudi mi ni jasno, kako je Brawne kar naenkrat MArija (čudežno premaga Shrika - kako?) oz. kako bo otrok The One? Po kateri logiki? Saj oba cybrida nista bila "Bog", saj sta umrla - kje je torej Empathy...

Ali jaz ne štekam čist...

Jezik je simple, se ne trudi biti leposlovje, a imaš notri elemente tega (pesmi itd).

V glavnem... pozitivno in vredno prebrati. Hamilton je boljši. Je to must read? Po mojem ne. S tega vidika je book of the new sun mnogo boljša. OStalih resnih space oper pa pač še nisem bral.

ja pa to knjiga za vse, ki jih nek vesoljski sci-fi in high tech in politika ne zanima, jih pa recimo temu malce drugačen ZF. Si je pa Simmons naredil podlago, zdaj vidim, da je pol še naprej pisal.

Zdaj pa leposlovje.

zz

Poldi112 ::

Hja, zdaj si ravno na polovici, tako da jasno da precej stvari ni jasnih. Endymion bo še bolj čustvena opera, medtem ko šele Rise of Endymion resno razplete zgodbo. Precej inteligentno (z izjemo onih križev v katakombah, ki so precej očitni že v 2. delu, če ne 1.) in tudi čustveno. :)

V bistvu si do sedaj bral zgodbo čez oči karakterjev, ki je niso sami povsem razumeli, oz. so bili kdaj tudi sami zavedeni...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Zvezdica27 ::

torej bi bilo treba še ti dve prebrati? Lej, kot sem že napisal zgoraj, pri Adamsu sem se dostikrat zaj.... ker nisem nehal po izvirnih knjigal pa sem bral še kar je pol skup spackal...

Moram zdaj googlati, če sta nadaljevanji sploh za kaj...

b

Lonsarg ::

Meni je bilo nadaljevanje (3. in 4. knjiga) še bolj všeč kot prvi dve. Izvedba je sicer podobna(ni divigiral od stila prvih dveh knjig), ampak same glavne zgodbe je več kot v prvih dveh knjigah. Zgodba je precej sveža kljub temu da je nadeljevanje (se premakneš kar precej v prihodnost) in zaključi zadevo kot se šika (2. knjiga pusti usodo vesolja precej odprto in nedorečeno). Meni je ta sci-fi based religija sicer fascinantna, ni notri nič "nadnaravnega" kar bi me motilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Zvezdica27 ::

lp,

žal je preveč drugih - SF masterworks in Sci-Fi masterworks, ki jih še moram. Hyperion je OK, a sodim, da je dobro tu se ustaviti, ni me potegnil. Morda kasneje.

Zdaj imam eno leposlovje, ki bo šlo v treh dneh, tako da sprejemam ideje v okviru teh dveh Masterworks serij (ta glavne sem že) oziroma če je kaka dobra space opera knjiga (morda Hamilton, Pandoro in Judasa sem že in mi je bila všečna). Naročal bom ta teden (rabljeno knjigo)

zz

Zvezdica27 ::

dobro.

Vmes sem prebral Dying of the Light (to je v resnici bolj leposlovje, čustveni vrtinec pač v prihodnosti), vse Odiseje (klasika, seka) ter The Gods themselves (začetek in srednji del sta fakin nora, sploh on del glede alienov, na koncu pa me tisti emotivni del kar nekak zmoti...). Zdaj sem kar iz ebaya naročil rabljene SF masterworks in gremo čez vse kar mi pride pod roko, zdaj je čas za ZF. Vmes pa hkrati berem Čarovnikovega vajenca ter Čudež v ravnovesju.

Očitno sem precej bolj "klasičen", vsaj kar se ZF tiče. Pri leposlovju imam sicer rad emocije...

zz

Djuro ::

Jest bi se pa zahvalu vsem, ki tule pišete .... ker sem zaradi te teme prebral kar nekaj res dobrih knjig: TENKJU!

pegasus ::

In related news, par dni nazaj sem na rtvslo.si videl slo prevod Dune. Je že kdo prebral in lahko komentira kvaliteto prevoda?

spegli ::

Enkrat vmes sem prebral vse knjige, ki so jih imeli od Isaac Asimov.

Djuro ::

pegasus je izjavil:

In related news, par dni nazaj sem na rtvslo.si videl slo prevod Dune. Je že kdo prebral in lahko komentira kvaliteto prevoda?


Tule je delček prevoda:
Peščeni planet

thramos ::

Zvezdica27 je izjavil:

Očitno sem precej bolj "klasičen", vsaj kar se ZF tiče. Pri leposlovju imam sicer rad emocije...


Jaz sem tudi mnenja, da gre brez poznavanja, pa ne samo poznavanja, ampak doživljanja Keatsa, pol knjige mimo bralca. Pa sem se nekje na sredini branja Simmonsa spravil brat vsaj nekaj njegovih poezij tako v angleščini kot prevedenega, ampak to ni to. Tudi jaz ne bom nadaljeval z preostankom serije. Pomoje je to bolj kot z emocijami povezano z nepoznavanjem tematike. Lord of light recimo, ki prav tako bazira na neki tuji tematiki, a jo večina Slovencev vsaj površinsko pozna, za razliko od angleških romantikov) je fantastičen.

Pred "kratkim" prebrane, pa še neomenjene v tej temi: Redshirts (meh, zakaj je dobila toliko nagrad mi ni jasno. Že slog pisanja mi je bil grozen, priznam pa, da sem jo prebral zelo na hitro), Pater Elija. Apokalipsa (apokaliptični katoliški triler :). Hja, v knjižnici je pod Sci-fi.), Vsak napačen dan (skoraj homage Vonnegutu, česar avtor ne skriva. Zabavna, če že ne tako, in ne tako globoka kot Mačja zibka), Moč (kaj se zgodi, ko ženske dobijo moč - če je to feministična literatura, potem je feminizem kar trezno razmišljanje o razmerju moči med spoloma in o posledicah). Zadnje tri so prevedene na voljo v slovenskih knjižnicah in vsaj zadnje dve vredne branja.

Zvezdica27 ::



evo zdaj sem to naročil, šel pa bom od V evropskih proti Z (Dicka sem že bral, a pred leti)

Ker si delam knjižnico in ker imam precej leposlovja, je treba imeti tudi zf del

zz

Zgodovina sprememb…

Ales ::

Lepo zgleda tale kupček knjig. :)

Hm... mislim da bom nocoj šel ponovno brat Zvezdne dnevnike Ijona Tihega...

Zvezdica27 ::

Dobro, prebral sem Čapka, RUR.

Danes to brati je ... nepotrebno, je pa fascinantno, da je o temu razmišljal 1920 ali kdaj. Se pa vidi, da je morda po vsem tem razvoju zadeva malček infantilna... ma to ni prava beseda, lej, po tem ko nebroj serij in knjig to obravnava (prevzem človeške identitete s strani androidov, robotov, osvojitev čustev s strani robotov), ...

tko, za hard core fane bo, je zadeva zanimiva, vsekakor se lahko čudimo, kako je o temu razmišljal ne vem koliko destletij, preden je tip po moj e sploh videl prvi računalnik (mislim da je umrl pred ww2), je pa zelo fascinantno. Sama igra (gre za dramo) je sicer samo literarni okvir za zgodbo, point je v tem, kar raziskuje.

Zanimivo, ni pa nujno za sodobnega bralca, ki je to najbrž že vse obdelal v star trek, AI itd...

War with the Newts bom kasneje.

Zdaj pa Lem, Solaris.

zz

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Preberi še kaj od Julesa Verna. Eden redkih, ki je pisal znanstveno-fantastiko v pravem pomenu besede - da je bila dejansko znanstvena (ne kvazi-znanstvena), kar se je potrdilo 50-100 let kasneje, ko so stvari (podmornico, polet na Mesec ...) dejansko naredili.

Zvezdica27 ::

to sem že v mladih letih, velik fan sem bil. Sploh 80 dni mi je bila top shit zadeva, pa 15 letni kapitan...

zz

vostok_1 ::

Jz še vedno iščem modernizirano reinkarnacijo Wellsove The time machine.
I love that shit, pa ne vem točno zakaj.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Poldi112 ::

Okapi je izjavil:

Preberi še kaj od Julesa Verna. Eden redkih, ki je pisal znanstveno-fantastiko v pravem pomenu besede - da je bila dejansko znanstvena (ne kvazi-znanstvena), kar se je potrdilo 50-100 let kasneje, ko so stvari (podmornico, polet na Mesec ...) dejansko naredili.


Ja, od njega sem bral edino potovanje v središče zemlje, se pa še danes spomnim, kako sem bil navdušen nad realnostjo ideje potovanja navzdol v avstralijo. ;)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

c3p0 ::

Dodaj še Eden od Lema. Ni nek hud presežek, ampak ostane dolgo v spominu.

WizzardOfOZ ::

Arthur C Clark:
- Childhood's End
- Rendezvous With Rama

Dan Simmons:
- Hyperion

Roger Zelazny:
- Lord of Light

Zvezdica27 ::

Pizdarija... tale Solaris... se prav dobro začne. Kot nek Deus Ex knjiga ali pa kaj jaz vem, system shock, alien. Zdaj ne vem kako teče original, a angleški prevod je super. Vsaj zaenkrat zelo uživam.

zz

Zvezdica27 ::

Dobro, prebral sem Solaris.

Na netu pišejo, da je hard sci-fi... ma je drugačen. Gre za neko filozofsko raziskovanje (ne povem česa), zelo lepo zavito v ZF. Knjiga je od prve strani do zadnje brez balasta. Bam v akcijo in ko se razplete, bam, je konec. Meni je to zelo všeč.

Knjiga sama in tema - je vrhunska. Film ji dela škodo. Lem je car, vzdušje ustvari takoj in brez problema.

Toplo priporočam, karkoli bom napisal pa bo spoiler. Baje je treba brati ta drugi od prevodov v angleščino, ne onega iz 1974.

Zdaj pa brata stroganovski.

zz

Ales ::

Stroganovski? :))

Kateri Solaris ti ni bil kul, od Tarkovskega?

Zvezdica27 ::

Hollywodski, onega nisem gledal.

Brata Strugatski, ja. Porkamadona, to sicer ni čisti ZF, ampak potegne pa ko najboljša domačica. Top shit. Ne vem zakaj to vzhodnoevropsko književnost v ZF tako zapostavljamo, v leposlovju so tam gor. Ampak, no spoilers

zz

thramos ::

Saj je ne, celo v slovenščini se jo da brati, že dolgo.

Vmes: Ready player one. Super, pa čeprav sem otrok '90, sem dovolj geeka da sem poznal in užival v večini referenc. Bird box - slepa post apokalipsa, dovolj drugačna, da je zanimiva.

Nadaljujem pa še z eno post apokaliptično - The Road.
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predlogi za poletno branje?

Oddelek: Sedem umetnosti
293973 (2992) Sanjica23
»

Vprašanje glede naslednjega bralnega podviga: ZF (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
10715247 (8845) Jst
»

POZOR vsi ljubitelji znanstvene fantastike! (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
8317151 (12323) Tanja.C
»

Katere SiFi knjige berete?

Oddelek: Sedem umetnosti
252826 (2451) christooss

Več podobnih tem