» »

POZOR vsi ljubitelji znanstvene fantastike!

POZOR vsi ljubitelji znanstvene fantastike!

«
1
2

Tanja.C ::

Ce bi zeleli sodelovati pri ustanovitvi slovenskega ZF kluba, kjer bi se zbirali ljubitelji "hard science fiction", "soft science fiction", "fantasy"-ja, utopij in antiutopij, itd., potem mi pisite na - c.tanja@gmail.com

V glavi mi se rojevajo neke vizije, kaj vse bi lahko poceli v taksnem klubu... upam, da jih bom lahko delila z vsaj nekaterimi izmed vas!

Prvo srecanje z ljubljanskimi SF fani se bo zgodilo naslednji teden, interesenti mi pisite, da vas obvestim o dnevu / casu / lokaciji.

ch'i ::

Nekaj te sorte že obstaja - morda se jih splača kontaktirat, če jih še nisi: Blodnjak.

Tanja.C ::

Poznam e-Blodnjak, to elektronski fanzine, ki ga izdaja Založniški atelje Blodnjak (edina založba v Sloveniji, specializirana za ZF) pod vodstvom Bojana Meserka, s katerim sem opravila pogovor (ker pišem diplomsko nalogo o ZF založništvu). Gospod Meserko je sodeloval v klubski ZF sceni, ki je v Sloveniji obstajala v 80-ih letih, in je izgubil upanje, da bi se kaj takega dalo spet narediti. No, jaz pa kljub temu poskušam, dokler se sama ne prepričam v to, ali je možno ali ni. :\

Gandalfar ::

ze nekaj casa se stvari ponovno zacenjajo premikati :)

Stepni Volk ::

Tanja-C - za večji uspeh in uresničitev ideje, bi lahko že v tej temi predstavila svoje videnje dogajanja.
Glede nato, da imaš na tem Forumu Star Gate, Star Wars, Star Trek-ije... imaš že veliko občinstvo.
Če bi zadevo samo rada še z nekom dodelala, me kontaktiraj v tej temi, ZS ali email-u...

baro2000 ::

Verjetno bi bilo pametno pred srečanjem odpreti kak forum, kjer bi si isto misleči lahko izmenjevali mnenja. Interesi za poznanstva sigurno so, ampak sigurno je dosti takih kot sem sam. To je takih, ki imajo redko čas, vendar vseeno uživajo v kaki dobri SF knjigi ali filmu.

Sicer pa lahko zadeva zaživi. Mogoče z novimi fani in kakimi starimi še dovolj zagrizenimi. Včasih je dovolj le iskrica.

marS ::

Heh, za takio zadevo sem kr črnogled. Mogoče bo uspela če so v igri neke nove face. Sam osebno sem mnenja, da je realnost prehitela žanr v literaturi, ki se je včasih imenoval SF in da je dandanes film tisti medij ki opravlja nalogo ki jo je včasih ZF literatura.
Aja zakaj sem črnogled? Zato ker sem bil že kar nekaj let nazaj ta zadnji iz SLO ki je bil naročen na Futuro - hrvaški mesečnik za znanstveno fantastiko - kot nek naslednik Siriusa - bivšega Yu mesečnika za ZF. Govorim pa o časih pred 20 leti, sem pa skeptik za tak klub sedaj, no nevem, mogoče, kot sem že prej napisal s kakimi novimi facami in idejami mogoče:\
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Thomas ::

SF je po moje precej mrtva. Oziroma, če ni mrtva, je pa "too much". Preveč noro, preveč na poskok. Tega pa velika večina ljudi sploh ne mara.

Tale StarWars, recimo. Otroci se smejejo oslarijam in primitivni tehnologiji, s katero razpolagajo Jediji. Ampak nekako to še gre. Vse, kar bi bolj bolj pretehtano, pa ljudem ni zanimivo. Ali pa je "trivialno".

Skeptik.

BigWhale ::

> in da je dandanes film tisti medij ki opravlja nalogo ki jo je
> včasih ZF literatura.

Pardon, ampak 'space soaps' kot so Star Trek *, Stargate *, ... ne bodo nikoli opravljale naloge, ki jo je opravljala SciFi literatura v osemdesetih. Filmi pa se manj..

Bi bil pa izziv, da nekdo nasteje vsaj pet res dobrih scifi filmov... :P

Thomas ::

Charly vsekakor. Pa še so. Vanilla Sky, pa še marsikateri.

Ampak resna znanstvena fantastika bi bila preveč alien za človeški okus, da bi bila zanimiva.

Zato je praktično ni. Mogoče škoda, da ni kdo leta 1980 napisal znanstvene fantastike, ki bi prerokovala konec te zvrsti. Ta priložnost je zamujena. Danes to ne bi zvenelo nič kaj novo ali fantastično.

BigWhale ::

Ah, seveda sem pozabil omeniti to, da sem vecji del star treka pogledal in se marsikatero traparijo, ki vsaj malo smrdi po scifi ;)

Zakljucek Enterprise-a je pa naravnost butast... :P

meatwaad ::

Tanja.C in ostali... A se morda dobi pri nas Stoparski Vodnik v elektronski obliki, v slovenscini? Angleskega imam, ampak bi rad se slovenskega.

Thomas ::

Ma tale zajebancija od Štoparskega vodnika je en tak cinizem, brez tapravega smisla. Kot bi avtor "pomirjal publiko" s prepričevanjem "sej vse brezveze. Ali pa vsaj absurdno."

IMO fuj in bljak!

BigWhale ::

Hm, vodnik ni neka znanstvena fantastika, jaz ga ne jemljem tako.

mtosev ::

Japonci majo dobre ZF filme.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

marS ::

BigWhale: Starwars je zame pravljica tko da te ne morem resno jemat če SF literaturo primerjaš s temi zadevami. če me nisi razumel lahk še enkrat: SF literatura je po mojem mnenju dead zato ker jo je realnost presegla. Kar se sf-ja tiče so nove zadeve, ki presegajo 90% shita ki je v vsakem žanru, le še v filmu, ne pa več v literaturi (vseeno upam da bo še kaj sf-ja da ga bom z užitkom prebral).
Hja, je pa tut res, da so novejši filmi večinoma revival oz. priredbe literarnih del oz. mutacije za scenarije. tale I robot film pa je naravnost grozen proti knjigi ki je pravi biser. Bomo vidli kaj bo z Wellsovo vojno svetov, ki je ravno tako klasika.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

BigWhale ::

Ne, saj isto hocem povedat kot ti, tole kar danes prodajajo pod SciFi, je abominacija. I, Robot je lep primer.

Hm, Blade Runner bi bil recimo primer kar dobre priredbe.

SciFi ima potenciale se razvijat naprej. Da bo pa cuden, pa ni strahu, tudi takrat je bil cuden na nek nacin.

Uf, se enega sem se spomnil, Gattacka, z Umo Thurman, sva zadnjic z Gaby pogledala, pa nama je bil kar vsec.

Daedalus ::

Blade Runner, Vanilla Sky...nekako edina dva SF filma, ki sta mi ostala v spominu. Mi je pa tu bolj všeč Vanilla Sky. Ostalo v stilu I, robot al pa bohnedaj Minority report je mim...in to zelo.

Od knjig, hmm... Neuromancer, Count Zero, Deep Future, Engines of Creation... Ajde, prve dve knjigi sta zdaj zelo zastarel cyberpunk, samo vseeno zanimivi, ostali dve pa - če daš to prebrat povprečnemu prebivalcu Slovenije, itak ne bo kaj dosti dojel. Se mu bo zdelo vse to precej fantastično. In ker se v njih večina utemeljuje na znanosti - dobiš znanstveno fantastiko0:)

Štoparski vodnik je zelo zabavna zadeva. Sam preveč resno je ne gre jemat:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Keyser Soze ::

Blade Runner je legenda za moje pojme. Ga pač ni treba remejkat. Všečen mi je tudi Peti Element.

V glavnem. Muči me pa tale Vanilla Sky. Film je šel mimo mene kot un čmrlj na avtocesti. Še šipe ni podrajsal. Kar sem videl trailer sem ga zbrisal s seznama gledljivih zadev. Sem mislil, da je pač še ena tipična ljubezenska šarada. :|

P.S.: Bom moral it rožice iskat.

Yossarian ::

Najprej bi rad odgovoril BigWhaleu: Metropolis, Aelita - The Queen of Mars, The Day the Earth Stood Still, Invasion of the Body Snatchers, The Thing, Dark Star, Close Encounters of the Third Kind, Zardoz, A Clockwork Orange... Pa še sploh nisem prišel do novejših filmov, Japoncev še sploh omenjal nisem (aja, moji dve hčerki zelo radi pogledata slovenskega 'Maja in vesoljček')

Sam sem že član Blodnjaka. Tam so ljudje, ki veliko berejo, nekaj tudi gledajo, nekateri pa celo kaj napišejo. Včasih imajo dobre debate, včasih 'prepucavajo', sem pa vsak dan gori, saj lahko dobiš informacije o dogajanju - ko kdo pogleda kakšen film ali knjigo, poda tudi eno majhno osebno recenzijo.

Mars: realnost nikoli ne more preseči SF literature, le sledi ji lahko (dokazi: nič koliko - umetni sateliti, računalniki, podmornice...). Domišljija namreč nima meja, znanost pa jo zaenkrat še vedno ima.

Meni se pa zdi kar v redu, če je punca za to pripravljena. Zagotovo se bom včlanil, vendar so moje ambicije omejene le na sodelovanje preko interneta, saj mi to čisto zadostuje. Sicer pa dosti berem in malo manj gledam.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Yossarian ::

Pa še to, Tanja: predlog Stepnega volka se mi zdi kar v redu. Zaenkrat bi čisto zadostovalo, če bi klub imel svoje spletne strani na Slo-Techu, ti pa bi bila moderatorka. Bilo bi tudi ceneje, če pa bi se stvar razrasla, še vedno lahko naredimo svojo spletno stran.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Tanja.C ::

Edenpač - jaz na stvari gledam drugače kot ti. Meni internet ni dovolj - o teh zadevah se želim pogovarjati V ŽIVO. Zato tudi poskušam narediti klub. Dosti interesa so pokazali na nekem drugem slovenskem forumu (ne zdi se mi fer, da bi ga tukaj poimenovala, če koga zanima, naj mi piše ZS), torej interes za osebni stik, druženje & pogovore o skupnem interesu / hobiju (ZF knjige, filmi, stripi, itd.). Internet bi po mojem mnenju za potencialni klub bil le pomemben "pripomoček", glavne dejavnosti bi bile debate, predstavitve, srečanja. Vsekakor sem ZA neki ZF / fantasy forum, celo kaki irc kanal (ali kako se že temu reče), elektronski fanzine, ampak prepričana sem, da komunikacija v virtualni realnosti ni dovolj.

OwcA ::

Namesto Vanilla Sky se bolj splača gledati španski izvirnik Abre Los Ojos (angleški prevod: Open Your Eyes).

Bolj ko razmišljam, bolj ugotavljam, da so največji trajni vtis izmed ZF del name naredile dis/anti-utopije, pri ostalem pritegnejo le posamezne domislice (verjetno nisem edini, saj so se v tem žanru precej prijele kratke zgodbe), ampak te niso nič bolj fascinantne od člankov, ki jih lahko prebereš na Weird ali New Scientist.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Stepni Volk ::

Glede kluba je takole: v mojem krogu prijateljev, sorodnikov in znancev je večina SF entuziastov... a prav nobeden od njih, ne bo šel na tovrstna srečanja.
Radi berejo SF in posledično so odvisni od angleških izvirnikov (k nam pade le kapljica sem in tja), tudi pogovarjamo se kdaj o tem. Revije, forum... tudi zanimivo... srčanja... nein danke.

Owca - Potrjujem tvoji ugotovitvi, čeprav je Penelope Cruz v obeh filmih :)
BTW na www.podnapisi.net dobite podnapise, ki sem jih sam naredil za "Abre los ojos"...
Trenutno prevajam Casshern... japonski SF. Prevajam seveda iz angleških podnapisov, da ne bo čudenja glede japonščine :)

Zgodovina sprememb…

mtosev ::

Jaz pa sem včeraj gledal Gojira vs. Desutoroia (Godzilla vs. Destroyah) 1995. :P
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

marS ::

edenpač: ja seveda imaš prav. toda ko sem rekel da jo je realnost presegla sem hotel v bistvu reči da se zadnje čase v ZF literaturi ne dogaja prav veliko, več se dogaja na filmskem polju, čeprav zadeve tam gredo bolj po hollywoodsko, kar posamezna literarna dela popolnoma popači.
Nikakor nisem proti nekem klubu ali društvu ali omizju, ki bi se ukvarjalo z ZF, toda men se enostavno ne da več hodit na kake take večere ali kaj podobnga /he, mogoče bi šel na kak slovenski SFERAcon - kako konvencijo kot so jo včasih imeli hrvati/, internet mi je čist dovolj, tako da če boste kej zrihtal v tem smislu bom prav gotovo sledil.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

meatwaad ::

Vi ste prevec resni... :)

Glede na en komentar zgoraj... Ce je realnost dosegla zadeve iz starejse ZF, so what? Obenem poznamo se vec zadev, ki so superl za SF. Na primer piko tehnologija ( pa ja ne bos pisal o zarjaveli nanotehnologiji, hehe ), quantum tehnologija ( en plin so ze uspesno teleportirali ), mind-control ( zato to pisem...help! ), manipulacija genov, zamenjava telesa z umetnim, dodajanje novih cutov, tehnologija za snemanje sanj in potovanja po astralni sferi, antigravitacijski pogon ( ze narejen ampak neprakticen ) in podobne zadeve. Seveda je to samo tehnologija. Kaksna bo kultura in druzba pa vprasajte kaksnega kulturologa... Po moje bo zmeraj vec kontrole, skoraj nic zasebnosti ipd..


Hej.... A se dobi Stoparski Vodnik v .doc/pdf/txt obliki??

OwcA ::

Ne gre za to s kakšno "teorijo" opravičiš tehnologijo, ampak kaj naredi. In tu zmankuje maneverskega prostora. Stvari so bodisi neprepričljive, ali pa že videne, oziroma vsaj pričakovane.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Stepni Volk ::

meatwaad ::

Ja ampak nove tehnologije so bazirane na novih idejah in le-te ti lahko pomagajo ustarjati nove podloge za eno zgodbo ali karkoli.

Stepni Volk, anglesko verzijo ze imam. Hotel bi dobiti slovensko v elektronski obliki. Lahko tudi kupim, ampak verjetno ni na prodaj.

Tanja.C ::

No, ce koga zanima, se nam lahko priduzi na IRC kanalu #DZF&F (server irc.arnes.si). Pa vsak mail je se vedno zelo dobrodosel - se posebej, ce bi se radi pridruzili debati o Zelaznyjevem Lord of Light nekje konec junija (v Ljubljani).

BTW, marS - zagrebski SFerakon se vedno obstaja (vsak zadnji vikend v mesecu aprilu) :D

Thomas ::

Sem gledal včeraj Epizodo III.

Science je nikakav. Zgodba je fascinantna. Tazadnja velika saga (o družini Skywalker), kar so jih sproducirali ljudje, po moje. Padec Republike in vzpostavitev Cesarstva. Kar sta v zgodovini naredila že Cezar in Napoleon. Kar je hotel tudi Hitler, pa za kratko dobo tudi je. Kar je tipično človeško in aktualno, dokler smo ljudje. Simbolika Jedijev je tudi pomembna. Kaj bodo naredili, kako bodo ravnali tisti, ki imajo največjo moč. So Jediji samo eni Sithi druge barve, ali so res tisti, ki se borijo za dobro? Obi Wan se zagotovo, (v tem filmu). Lahko politik, (Palpatine v tem filmu) hijacka celo Galaksijo?



Odlična zadeva, če mene vprašate.

p.s.

Pred filmom je bila pa reklama za Štoparski vodnik. Kaj je beden! Science še slabši kot v StarWars, zgodba je pa zgolj cinizem. Delajo tunel, pa morajo zradirat Zemljo. Beda pač.

Zgodovina sprememb…

  • odbrisalo: STASI ()

meatwaad ::

OK, ker so ocitno oba filma prebedna, jih ne bom gledal. Hvala za recenzijo!

Heh.

Yossarian ::

Thomas, ne vem, če si prebral knjigo Štoparski vodnikpo galaksiji, vendar po tvojem komentarju sklepam, da je nisi, ker drugače ne bi dal tako - ne vem, kako bi to imenoval - komentarja. Tam bi namreč prebral, zakaj jo hočejo zradirati.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Thomas ::

Sem začel brati, pa nisem zmogel, mi sploh ne leži. Samo pobrskal sem po njej mau.

BigWhale ::

Stoparski vodnik je satira in burka in ne resna Sci-Fi zadeva!

gzibret ::

Štoparski vodnik je parodija na človeštvo.
Vse je za neki dobr!

Gundolf ::

Štoparski vodnik je zakon. Najbolj zanimiv je pa tako ali tako način pisanja, zaradi katerega se lahko narežiš do solz in ne toliko vsebina (vsaj original). Vsebina je pa pač odštekana.

Pod stil pisanja imam v mislih takele cukrčke: A drink that tasted almost but not entirely unlike tea. To je tako - po spominu.

nodrim ::

Štoparski Vodnik je edina knjiga, ki sem jo več kot trikrat prebral -> in to 8-krat :D

a je nekaj kar se dogaja v vesolju že avtomatsko znanstvena fantastika?? po moje, da ne ..
a ni definicija znanstvene fantastike, da izhaja iz trenutnega stanja v znanosti in poskuša predvidet kaj bo, vendar še vseeno na čim močnejši znanstveni podlagi ...

v Štoparskem vodniku pa itak ni nobene znanstvene podlage za kar koli :D niti je ne rabi .. je pač samo ena fantazija, roman, ali karkoli že je ... itak, da je ne moreš primerjat z Vojno Svetov, Solarisom, Asimovim, itd. itd. ...
men je tolk dobra zarad same zgodbe in oseb v njej in še najbolj zaradi stila pisanja :D to mi je edina knjiga, ki jo lahko odprem kjerkoli in preberem pol strani in se začnem smejat :D :D

ja, film je pa čist mim ... vsaj kar se tiče izgleda .. mah, itak se ne da prikazat vseh teh stvari, ki jih je Adams napisu ..

gzibret ::

Pa zadnje sporočilo boga človeštvu se glasi: "Oprostite za navšečnosti." :D
Vse je za neki dobr!

nodrim ::

da se ne menmo o "fajtu" med Marvinom in tankom na mostu med stavbama :D :D

al pa kako je Arthur nategnil Thora, ko se je hotu tepst .. "Se grema ven zment?" -"Ja." ... Thor gre ven in oni spizdijo :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nodrim ()

gzibret ::

:D LOOOOOLLL :D
Vse je za neki dobr!

nodrim ::

ahahahaha :D

gremo nardit temo "fore iz Štoparskega vodnika" in jih pisat notr .. jst se že smejem :D :D

čeprav je nevarno, da prepišemo celo knjigo (vse dele seveda)

STASI ::

Štoparski Vodnik je edina knjiga, ki sem jo več kot trikrat prebral -> in to 8-krat

A to samo knjigo Štoparski vodnik ali celotno "serijo" 6 knjig?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

meatwaad ::

Hehe, zakaj pa bi morali sedaj ko smo se sele zaceli zares razvijati dajati znanstvene podlage za to kar pise Stoparki Vodnik??? To je isto kot ce bi nekdo v srednjem veku ali pa se dlje nazaj hotel podati znanstveno podlago za potovanje na Luno, pod morje, zamenjavo organov, izdelavo antigravitacijskega pogona in podobno. Saj sploh se nismo kaj prevec razviti, da se nam lahko sanja o vseh naprednih zadevah, ki bodo na vrsti ko se zacne pohod v vesolje.

In ce naredimo en logicen zakljucek glede na (priblizno) stevilo planetov v galaksiji, potem mora biti vse skupaj zelo podobno temu kar pise Vodnik! Problem pa je da so ljudje zaradi vse te vogonske birokracije, sluzb, tragicnih dogodkov, bolezni in skratka nerazvitosti v vecini malo prevec resni in omejeni. In seveda 'resni' ne dopuscajo kaj prevec domisljije, saj to ni 'normalno'. Heh. Saj, glede na srednji vek je napredek ogromen in se vecji je na pohodu, brez panike. :D

nodrim ::

itak, da celo serijo :D

s tem, da sem jo prvič prebral 10 let nazaj ... zgleda, da jo skor enkrat na leto preberem .. zdej sm si pa končno začel še kupovat posamezne dele, da bom mel vsaj eno knjigo na polici :)) drugače sem bolj fan knjižnic, ampak tole pa moram met doa :))

STASI ::

Kupi si angleško verzijo The Ultimate Hitchhiker's guide. Sploh ni draga knjiga (cca. 4500 sit).8-O
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

nodrim ::

ma ne .. hočem met po delih :D

ko jih vse nabavim in spet preberem, se bom pa še na ingliš verzijo spravu :D komaj čakam ..

BigWhale ::

Sestih?

Tero ::

Jaz tudi prvič čujem za šest?
:\
Niso tri? Vsaj v slovenskem prevodu.
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje glede naslednjega bralnega podviga: ZF (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
10715106 (8704) Jst
»

Prva slov. ZF konvencija: Konfuzija (27.-29.4.)

Oddelek: Sedem umetnosti
52166 (1980) Tic
»

Riba babilonka ali blebetalka?

Oddelek: Loža
203603 (3363) Thomas
»

Znanstvena Fantastika

Oddelek: Sedem umetnosti
202991 (2517) Rudi
»

Kakšna dobra knjiga?

Oddelek: Loža
193138 (2872) burekar

Več podobnih tem