» »

Vprašanje glede naslednjega bralnega podviga: ZF

Vprašanje glede naslednjega bralnega podviga: ZF

1
2
3

St235 ::

Black Dragon je izjavil:

Lakotnik preberi in mi povej svoje mnenje :) Po komentarjih sodeč je bila dobro sprejeta. V očeh bralcev bolj kredibilna, ker je bil namen knjige in pisca iskanje človeške narave propagira v zgodovini cikle nasilja, ki se ponavljajo...

Pri takih knjigah ti na koncu ostane več vprašanj kot odgovorov. Klasika.

zmenjeno, sicer zna mal trajat, ker mam še dve stvari prej v vrsti, ampak če ne prej na morju zagotovo pride na vrsto.

Ales ::

V zadnjem času me je zelo prijetno presenetil Gene Wolfe - v kategoriji vseh trenutno živečih avtorjev, ne glede na žanr.

Njegovo najbolj znan opus je The Book of the New Sun, sestavljen iz štirih knjig. Priporočam za začetek. Druga knjiga je med drugim osvojila Nebulo, ostale tri so bile nominirane zanjo. Odlična zmes F in ZF.

Sicer pa toplo priporočam tudi njegove samostojne romane in kratke zgodbe. Če sem prav seštel na Wikipediji, je Gene prejel 2 Nebuli ter bil 16-krat nominiran za Nebulo in 8-krat za Huga. Na letošnji podelitvi Nebul je prejel še nagrado Damon Knight Memorial Grand Master Award za življenjsko delo.

Kar se mene tiče, podcenjen avtor! Eden tistih, ki se jih lahko bere večkrat, takoj ali tudi po več let narazen, in vsakič odkrije kaj novega.

Zvezdica27 ::

lp,

ravno sem prebal Mieville-a, The city & the city.

Hja... ni lih nek hud SF, je pa dobra ideja, sam precej neizkoriščena. Precej precej neizkorišena. Do srede knjige ko pogruntaš za kaj se gre, je fajn, pričakuješ konec... ki pa razočara. popolnoma sicer ne, a v pretežni meri. Lahko bi to precej bolje izvedel, ma res škoda , ker ideja je ful huda.

Naslednji je Heinlein, The moon is a harsh mistress, poleti gre to bolj počasi.

zz

Zvezdica27 ::

Heinlein, The moon is a harsh mistress ... fakin vrhunsko, sicer bolj malo ZF, no, ja za tisti čas že... vrhunski avtor.

zz

Zvezdica27 ::

Lp,

obujam svojo temo po precej knjigah z vprašanjem: sem cca 100 strani pred koncem RR Martina, Igre prestolov, prve knjige. Torej... jutri zvečer ;)

Fajn. Moram reči, da je res fajn, malce klišejska, ampak res berljiva.

Zdaj pa me zanima ali so vse tako dobre, ali je sploh nujno brati naprej ali se tu raje ustavim ker nadaljevanja pokvarijo zadevo? Ker da bom pa pol leta samo to bral (če ni na istem nivoju...)

zz

bluefish ::

Seveda subjektivno mnenje - priporočam branje naprej.

imagodei ::

Klišejske zadeve? Ne vem, kako bereš, ampak pri Martinu zadeve niso ravno klišejske. Razen če misliš kaj specifičnega? Na splošno ima pa cela zgodba vrsto neklišejskih preobratov in zapletov, osebe niti zdaleč niso črno-bele, posamezni dogodki v zgodbi imajo delekosežne posledice, tako da je cela zgradba zgodbe kar solidno premišljena - IOW, ne gre za neko izolirano sosledje dogodkov, ki bi bilo samo sebi namen, da žene naprej en del zgodbe. Dejanja ene glavne osebe imajo precej širše učinke na mnoge druge... Le beri naprej, žal ti sigurno ne bo. :)
- Hoc est qui sumus -

Zvezdica27 ::

lp,

tnx, saj sem napisal, da so dobre, klišejske pa so v smislu podajanja vsebine: namreč precej precej precej obožujem zgodovino in razen preživetja dečka Brana in nespominjanja dogodka pred padcem vse ostalo ni bilo nepredvidljivo. Nekako sem kar pričakoval, za neko "kraljevsko" zgodbo gre za klišeje (samo beri evropsko zgodovino... ma isto).

Ampak da smo si na jasnem, knjiga se bere. Dobra je.

Ok, za zdaj bom še eno, pol bo treba mal leposlovja, če ne bo preveč...

zz

imagodei ::

> "klišejske pa so v smislu podajanja vsebine: namreč precej precej precej obožujem zgodovino in razen preživetja dečka Brana in nespominjanja dogodka pred padcem vse ostalo ni bilo nepredvidljivo."

Knjiga je uvod, tako da se veselica šele začenja. Dogodki te znajo močno presenetit. No, kakorkoli - za začetek preberi do konca prvo knjigo, nato pa se na podlagi prebranega odloči, če te zanimajo nadaljevanja.

:)
- Hoc est qui sumus -

Okapi ::

Jaz pa predlagam, da z branjem počakaš še nekaj let, da bo cela štorija sploh do konca napisana. Medtem imaš na voljo morje dobrega čtiva.

O.

imagodei ::

Le zakaj bi storil kaj takega?
- Hoc est qui sumus -

Okapi ::

Da prebereš celo zgodbo v enem kosu, ne pa da jo bereš po delih 15 let.

Zvezdica27 ::

Ja to da je uvod sem uštekal (ravno končal, mrtvorojeca nisem pričakoval... najbrž pol nekak dobi novga otroka ali oživi Droga... bomo vidli).

Praviš, da bo še večja veselica? Fajn, ker priznati pa je treba, da zadeva dogaja non-stop.

Včeri sem končal, zjutraj sem že začel Flauberta brat, me je kar potegnil, tko da tale pavzica bo.

hvala,

zz

Aar2rk ::

Se strinjam z Okapijem, začeti branje Song od Ice & Fire zdaj samo na lastno odgovornost. Manjkata (vsaj) še dve knjigi in že naslednje ne bo zgleda še nekaj časa, tako da bi znalo biti recimo 2020 ko bo zadeva zaključena (upam, da tip ni šibkega zdravja). Sam sem se prvih 4 otepal, potem sem se pa s Kindlom zafrknil, ko sem po travnikih nabiral... Saj je bilo super, prebral vseh 5 v kosu, in potem... luknja. (Kot da bi prišel na Discworldu do roba in gledal dol)

imagodei ::

@Okapi - ah, vsakomur svoje. Meni se omenjeno ne zdi tehten razlog, da ne bi knjig bral sproti.

@Zvezdica27 - a smrt ene izmed PoV oseb je bila klišejska in pričakovana? ;)

@Olorin - kamot lahko začneš brat še enkrat čez kako leto. Pa potem še enkrat čez nekaj let. There's more to this story that meets the eye.
- Hoc est qui sumus -

Okapi ::

Toliko dobre literature je na svetu, ki je ne boš uspel prebrati, ker ti bo zmanjkalo časa, da je greh zapravljati čas z večkratnim branjem tega "špeha".

thramos ::

Tudi jaz se strinjam z Okapijem. Odkar sem Lost začel gledat sredi druge sezone in brati Song of Ice and Fire pred nekaj leti, se sedaj dobro prepričan da je zadeva "finished" preden začnem z njo. :)

imagodei ::

Okapi je izjavil:

Toliko dobre literature je na svetu, ki je ne boš uspel prebrati, ker ti bo zmanjkalo časa, da je greh zapravljati čas z večkratnim branjem tega "špeha".

Da preskočiva literarno kritiko izbranih književnih del, dajva povzet eno misel, ki jo med drugim pripisujejo tudi Johnu Lennonu:
Time you enjoy wasting, was not wasted.
- Hoc est qui sumus -

St235 ::

važna je pot in ne cilj, al kako je že tisto :)

Song of fire and ice so zame odlične knjige (sploh prve 3) in četudi sama zgodba ne bo dobila uradnega epiloga jih je bilo užitek brat. Meni osebno bi bilo vse naenkrat brat prevelik zalogaj. Mi čisto ena knjiga na leto dve, vmes pa še kaj drugega. Zelo redko se zgodi, da bi več knjig bral zapored, če so tako obsežne. Ampak vsekakor je to stvar okusa.

Aar2rk ::

Kakšno je vaše mnenje o Robin Hobb in Elderlingsih? Pri trije Farseerji so mi bili še kar všeč, potem sem se pa pri Liveship Tradersih zataknil takoj na začetku in nisem uspel nadaljevati. Se mi splača malo potruditi? Kaj preskočiti brez čohanja po glavi kaj je zdaj to? Opustiti vse skupaj? (Prestaviti vprašanje v kakšno bolj fantasy temo, ki je seveda nisem poiskal?)

St235 ::

jaz sem prebral:

The Farseer Trilogy
Me je full potegnilo in je bil užitek brat.

Liveship Traders Trilogy
Mi je blo bolj tako tako. Sploh prva knjiga, ko se bore malo dogaja. Tako da sama osrednja zgodba mi je bila ves čas povprečna, kar pa je knjige naredilo zanimive so bile pa reference na Farseer triologijo. Sploh tist del o zmajih, od kje so kaj so in predvsem kaj so pravzaprav tisti zmaji, ki jih je Fizz oživel.

The Tawny Man Trilogy
Zgodba se ponovno vrne na Fitza. Ne ravno na nivoju prve triologije, sploh začetek prve knjige. Ampak vseeno dober epilog prvi triologiji in vzdušno branje. Predvsem pa dosti boljše kot Liveship Traders.

The Rain Wilds Chronicles
imam na to do list, sam se še nisem spravil brat. Vsekakor nameravam prebrat preden izzide nova triologija o Fitzu.

Zmajc ::

Če še nisi se definitvo loti Hamiltona

Night's Dawn Trilogy, Commonwealth Saga in Void trilogy so vse epic.

Pod obvezno čtivo ZF pa bi osebno dal še Neuromancer-ja od Williama Gibsona in "Do Androids Dream of Electric Sheep?" od Philip K. Dick-a

dottor ::

A je bral kdo Metro (2033 in 2034)? Sama igra (vsaj prvi del) sem mi je del super, pa me zanima kakšna je knjiga? Kolkr vem slovenskega prevoda ni, sem pa zadnjič v Trstu vidu 2. del (metro 2034) v italijanščini.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Okapi ::

Hamilton je zakon, trenutno verjetno najboljši sodobni avtor klasičnih "space oper". Za intelektualno malo zahtevnejše branje bi pa toplo priporočal Neala Stephensona, za začetek recimo Cryptonomicon ali Snow Crash ali Reamde.
Neal Stephenson @ Wikipedia

O.

Zvezdica27 ::

Helou,

I am back... po treh letih in nebroj knjigah. Vmes postal fan Emile Zola.

Rabim en good ZF, je kaj novega zunaj (torej sodobni) ali smo še na istem? Naročal bom iz bookdepository tako da...

Lahko tudi kako res top moderno leposlovje, lahko tudi bolj pop scena (Zafon, Murakami itd).

Če ni nič, grem po nebulah in hugih naprej

Zz

Beli_Zajcek ::

Neal Asher - Agent Cormac series:


    Gridlinked
    The Line of Polity
    Brass Man
    Polity Agent
    Line War

Jst ::

Alastair Reynolds: "Revelation Space" triologija. Takšen dark, noir sci-fi. Ni za vsakega. Ne vem zakaj mene tako privlačijo zgodbe o "space ships"; takšne seveda, ki niso "bele", "spolirane", kot "Disneyworld Jean Luc Piccard Enterprise".

Jaz ravno berem Absolution Gap, ki je zadnja v triologiji.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

Zvezdica27 ::

Reynolds zgleda obetavno. Že naročam in javim. Pa še old mans war, the forewer war pa še kakega heinleina.

Leposlovje izčrpa...

Zh

otago ::

Jaz sem fan Vonneguta, recimo God bless you mr. Rosewater je super bralen in zabaven. Oz. njegova cela zbirka z junakom Elliotom, menjavanjem casovnic itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

Zvezdica27 ::

Že naročil Reynoldsa, a ni skrbi... to bo hitro...

Zz

Jst ::

This is some dark shit, man!

Ampak sem užival v branju. Še malo, pa bom končal z zadnjo knjigo - par dni mi je delo vzelo, drugače bi že končal.

Sam pa tudi iščem nek sci-fi. Rad bi za spremembo nekaj lahkotnega. Bi priporočil kakšne kratke zgodbe? Recimo eno poglavje ena zgodbica, pa če gledamo papirnato verzijo, tam do 200 strani na knjigo, pa da je knjig recimo ene 3 vse skupaj?

Kar sem nazadnje bral, je bilo doooolgo in bi rad nekaj spremembe.

Malo gledam, a kar sem našel, se ponavadi navezuje na že spisane knjige, se dogaja v univerzumu, ki je opisan v večih prejšnjih knjigah. Če bi to začel brati, bi bilo brezveze.

Dočim, če dam očitni primer, Asimov I, Robot, kratke zgodbe, ne rabiš poznati njegov univerzum.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Ales ::

Kar iščeš so Sci-Fi revije in antologije. V bivši Jugi je bila nekoč zelo popularna (in odlična!) revija Sirius, med svetovno najbolj znanimi antologijami na zahodu pa je Gardner Dozois, The Year's Best Science Fiction, ali pa še Jonathan Strahan's The Best Science Fiction and Fantasy of the Year.

Revij in antologij je kar nekaj, hitro boš videl ali ti potem izbor urednikov ustreza... so pa super okno v svet Sci-fi.

arnecan1 ::

Ales je izjavil:

Kar iščeš so Sci-Fi revije in antologije. V bivši Jugi je bila nekoč zelo popularna (in odlična!) revija Sirius, med svetovno najbolj znanimi antologijami na zahodu pa je Gardner Dozois, The Year's Best Science Fiction, ali pa še Jonathan Strahan's The Best Science Fiction and Fantasy of the Year.

Revij in antologij je kar nekaj, hitro boš videl ali ti potem izbor urednikov ustreza... so pa super okno v svet Sci-fi.

Sirius se lahko potegne z neta. Ja, res so bile špice zgodbe.

SambaShare ::

BTW če je kdo zgrešil, malo pred novim letom je izšla Hamiltonova Night without stars, zadnja knjiga iz Commonwealth univerze.

Jst ::

Night without stars je na čakalni vrsti. Malo sem se ga naveličal.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zvezdica27 ::

Asimovo robot serijo si že bral? To niso roboti (jeklene votline itd) ampak serija zgodb o robotiki. Ena knjiga, not pa kakih 20 zgodbic, lahkotno!

https://www.bookdepository.com/The-Comp...

Drugače pa imaš tega cel kup, kolekcij itd... sam kaj je dobro in akj ni?

zz

Cruz ::

Marsovske kronike je tudi tako fajn večerno branje, če iščeš kratke zgodbe..
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

Jst ::

Zvezdica27: Jaz imam nekje v vitrini knjigo/zbirko "I, Robot", kjer je ene 12 zgodb, ki jih komot lahko bereš samostojno, brez da bi poznal Asimov univerz. Pri opisu tvoje linkane knjige je omenjeno "Mutt & Jeff robot field testers, Powell and Donovan. Plus: all the stories featuring robo-psychologist Susan Calvin." Ti karakterji se pojavijo tudi v seriji "I, Robot" v enih zgodbah. Tako da ne vem, če bi kupil to knjigo, ker je verjetno kar nekaj zgodb istih.

Težko je najti dobre kratke sci-fi zgodbe, ker kot sem že omenil, se ponavadi opirajo na že napisan univerzum iz prejšnjih knjig, ki jih je dotični avtor napisal.

Prej sem se hecno izrazil, ko sem napisal, da sem se ga naveličal. Mislil sem Hamiltona. Sedaj bom začel z Follow The Geeks. Vsako poglavje je napisal nekdo, viden v USA tech community. Lani je bilo vsak mesec na voljo na spletu eno poglavje. Dva poglavja sem prebral in je zelo zanimivo brati "začetke", zgodbe in misli teh velikanov.

edit: Sem pa tudi smotan. Saj je na linku na Amazonu napisano:

Follow the Geeks reimagined the idea of a book for the digital age by turning it into a conversation with readers. As the authors were writing the book, they shared each chapter online for a limited time and got amazing feedback. This final version of the book includes the best comments from the community, featured at the end of each chapter and published here for the first time.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

Zvezdica27 ::

evo sem dobil reynoldsa... mater, počasen je ratal tale book depository... včasih je bil hitrejši + 3 knjige še čakam.

neki še preberem prej, pol pa tole.

zz

Zvezdica27 ::

Dobro, ravno prebral revelation space: fina zadeva, prav lepo teče. Tipično skakanje treh zgodb, ni pa to še space opera (zame). Zelo zelo podoben Hamiltonu po osnovni zgodbi (glavni alien je sicer manj zanimiv od recimo MorningLightMountain), je pa veliko bolj tekoč od Hmiltona (ki je čist predolg s tistim Ozzyjem).

Priporočam.

Ali je v naslednjih dveh delih nadaljevanje z istimi liki ali gremo samo iz iste osnove z novimi liki?

Da ne bom naredil napake kot pri Asimovem Foundationu, kjer bi se moral ustaviti po trilogiji: berem to narej ali kar neham, da ostane dober občutek?

zz

matobeli ::

Ej fantje, če kdo ve naslov&avtorja bo zelo hvaležen:

Dogaja se v orjaški stolpnici, ljudje so razvrščeni v kaste, vsak večer hodijo drugam seksat, droge so iz avtomata.
Ven iz stolpnice se ne hodi. Ampak glavni junak je en posebnež, če se ne motim tudi pobegne ven.

V spominu imam da je taka tenka knjižica. Oziroma vsaj moja je bila, softcover, z zelo tankimi listi :)

Mimogrede, ve slučajno kdo kje dobit D.A štoparski vodnik po galaksiji v starejši hardcover izvedbi (črne platnice)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

Jst ::

Zvezdica27: Katero misliš. Reynolds Universe je velik. Chasm City?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

Če si prebral Revelation Space, se splača prebrati zgodbo do konca. Revelation Space, Redemption Ark, Absolution Gap. Prva je "introduction", druga je bolj švoh, Absolution Gap je pa nazaj z vso silo. In ta je v bistvu še najboljša. Tukaj sem jaz končal.


ps: Ko sem se pogovarjal s človekom, ki mi je priporočil te knjige, kakšnih par tednov nazaj, mi je povedal, da Reynolds delal v ESA.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

Aja, tvoje vprašanje: ne niso isti v drugi. Ampak isto več storylines, ampak bolj zanimive. Prvo moraš prebrati, da se spoznaš z Reynolds Universe. Tako so ti jasne stvari v Redemption Ark. Ampak če prebereš drugo moraš nujno še tretjo. Chasm City je kratka novella. (Malo pomešal.)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

videc ::

matobeli je izjavil:

Ej fantje, če kdo ve naslov&avtorja bo zelo hvaležen:

Dogaja se v orjaški stolpnici, ljudje so razvrščeni v kaste, vsak večer hodijo drugam seksat, droge so iz avtomata.
Ven iz stolpnice se ne hodi. Ampak glavni junak je en posebnež, če se ne motim tudi pobegne ven.

V spominu imam da je taka tenka knjižica. Oziroma vsaj moja je bila, softcover, z zelo tankimi listi :)

Mimogrede, ve slučajno kdo kje dobit D.A štoparski vodnik po galaksiji v starejši hardcover izvedbi (črne platnice)?

Robert Silverberg - Svet znotraj
Par izvodov imaš na bolhi, če misliš kupiti. Drugače pa lokalna knjižnica.

matobeli ::

Jep, je ta, hvala. Sej sem jo že včeraj ponoči našel, mi ni dalo miru, samo malo sem potreboval da sem v angleščini pravilne ključne besede vpisal. Itak je znano delo in je hitro ven skočilo.

Yossarian ::

Kmalu bom prebral slovensko ZF knjigo, zbirko zgodb in sicer Andrej Ivanuša: Na robu sveta. Za moj okus presenetljivo dobre zgodbe, dve ali tri pa imajo po mojem vse možnosti, da bi jih pisatelj lahko razvil v samostojno knjigo.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Zvezdica27 ::

dobro bom vse tri.

Vmes sem že prebral še enega Heinleina (Starship troopers - top shit!) in zdaj imam Old man's war (prvih 40 strani je fakin vrhunskih), pol pa naročim.

V bistvu je zanimivo kako veliko je različnih idej, ene so si podobne, ene ne. No, še vedno mora biti pisatelj kul. Meni osebno je Reynolds dober pripovednik,dialogi so prav fini.

zz

Jst ::

Dal na reading list. Zgleda odbito in read-worthy.

Sedaj sem ravno prebral Charled Murray The Bell Curve, ki mi je, po dodatnem researchu, popolnoma spremenil mnenje za 180 stopinj; par desetletij dolgo prepričanje, da IQ testi merijo samo to, koliko je kdo sposoben reševati IQ teste. Sedaj sem kneedeep v branju te zanimive teme...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Okapi ::

The Bell Curve @ Wikipedia
Columnist Bob Herbert, writing for The New York Times, described the book as "a scabrous piece of racial pornography masquerading as serious scholarship." "Mr. Murray can protest all he wants," wrote Herbert; "his book is just a genteel way of calling somebody a nigger.

Evolutionary biologist Joseph L. Graves described The Bell Curve as an example of racist science, containing all the types of errors in the application of scientific method that have characterized the history of scientific racism:
claims that are not supported by the data given
errors in calculation that invariably support the hypothesis
no mention of data that contradict the hypothesis
no mention of theories and data that conflict with core assumptions
bold policy recommendations that are consistent with those advocated by racists.


Zdaj si pa preberi še Inequality by Design @ Wikipedia
In The Mismeasure of Man @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj trenutno berete? (strani: 1 2 3 422 23 24 25 )

Oddelek: Sedem umetnosti
1202314389 (395) cebelar123
»

Sci-Fi Literatura (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Sedem umetnosti
23038185 (10306) Zvezdica27
»

Ender's Game (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Sedem umetnosti
16726012 (13301) ZaphodBB
»

Znanstvena fantastika - knjige

Oddelek: Sedem umetnosti
91238 (1006) Zvezdica27
»

Katere SiFi knjige berete?

Oddelek: Sedem umetnosti
252806 (2431) christooss

Več podobnih tem