» »

POZOR vsi ljubitelji znanstvene fantastike!

POZOR vsi ljubitelji znanstvene fantastike!

1
2
»

Thomas ::

> In ce naredimo en logicen zakljucek glede na (priblizno) stevilo planetov v galaksiji, potem mora biti vse skupaj zelo podobno temu kar pise Vodnik!

Wrong. As wrong could be.

STASI ::

Ja šest jih je vsja v moji knjigi The Ultimate Hitchhiker's guide:

1. The Hitchhiker's guide to the Galaxy
2. The Reasturant at the End of the Universe
3. Life, the Universe and Everything
4. So Long, and Thanks for All the Fish
5. Mostly Harmless
6. Young Zaphod Plays it Safe
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

OwcA ::

Ja, čeprav 6. je bolj črtica kot knjiga.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Binji ::

Wrong. As wrong could be.

A ni lepo kako znajo ljudje utemeljevat svoje trditve. Sploh pa..a imas na vrtu mogoce vesoljsko ladjo, da ves kako izgleda ostalo vesolje? Mogoce ima pa Vodnik cisto prav. Mogoce je Vesolje izkihnil Veliki zeleni Cihokrc (sej se tko napise?:8) ).
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

STASI ::

OwcA: To je tudi res.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Stepni Volk ::

BigWhale - znanstvena fantastika ne rabi biti puščobno turobna, da bi bila "znanstvena". Fantastičnost že tako ne potrebuje biti preveč resna.
Douglas Adams je pač car... preminuli car.
Podobno Kurt Vonnegut, katerega alter ego Kilgore Trout, piše še bolj bizarne SF zgodbe... Vzami v roko Zajtrk prvakov za začetek... in končaj z Galapagosom.

In seveda, če ti ni do branja, posezi po "Red Dwarf".

To je edina ZF nadaljevanka ob kateri sem se do solz smejal, zvijal in kotalil po tleh. Žena me je samo čudno gledala.. in ji RD ni smešen.
Toda upanje ostaja... "3rd rock from the sun" ji tudi ni bil smešen, a sem jo natreniral do te mere, da se je že smejala, takrat ko se je treba :)

P.S. Angleški humor mi je bil všeč, se preden sem nabral nekaj mesečni stalež tam gori... in šele potem, ko sem prebival tam nekaj časa, mi je potegnilo zakaj so tako duhoviti :)
Aja, tudi Monty Python Flying Circus so imeli kakšen ZF skeč... npr. tistega, ko je žele napadel zemljo in pomoril skoraj vse prebivalstvo samo zato, da bi bil enkrat v zgodovini Wimbeldona zmagovalec... - naprej svetujem ogled zadeve :)

Zgodovina sprememb…

nodrim ::

uaa red dwarf! :D

morm dobit morm dobit :D

BigWhale ::

> BigWhale - znanstvena fantastika ne rabi biti puščobno
> turobna, da bi bila "znanstvena". Fantastičnost že tako
> ne potrebuje biti preveč resna.

Ah, ne me narobe razumet. Jaz Adamsa nisem kritiziral. Dalec od tega, Vodnik je eno izmed mojih najljubsih del. Zakaj ga ne uvrscam med znanstveno fantastiko? Saj na nek nacin je, ampak vseeno ni. Znanstvenega je bolj malo v njem, ceprav mogoce zveni znanstveno. :)

BigWhale ::

> Young Zaphod Plays it Safe

Tole nevem, ce je kdaj izslo v kaki bolj konkretni tiskani obliki, pred smrtjo Adamsa. Se mi zdi, da ni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

gzibret ::

A ni Štoparski vodnik trilogija v štirih delih? :\
Vse je za neki dobr!

jest10 ::

Binji:
Je bilo na tem forumu že Nx utemeljeno. Samo malo poišči...

Tanja.C ::

No, četudi so samo začetne replike bile na moj prvi post, in so se debate razširile na druge tire... naj vas obvestim (če koga sploh zanima), da se v sredo, 29.6. (torej pojutrišnjem) dobimo interesenti za bodoči slovenski ZF klub, in sicer v Ljubljani, v restavraciji Pri Mraku. Zbirati se začnemo od 18h naprej. Če boste prišli, boste tam videli družbico desetih fantov in vsaj enega dekleta (mene). 8-)

Tanja.C ::

Pišem v tole praaaaaastaro temo, toda če vsaj nekatere med vami zanima, kaj se je zgodilo s temlem klubom, ki sem ga poskušala ustanoviti, ste vabljeni na forum Društva ljubiteljev znanstvene fantastike in fantazije Prizma.

PS - uspelo mi je. :D

[EDIT: aktiviral povezavo]

Zgodovina sprememb…

Tanja.C ::

V primeru, da vas zanima revijica / glasilo, ki ga vsake tri mesece objavlja društvo Prizma (članki, recenzije, zgodbice... s področja ZF, fantasyja, horrorja in sorodnih tematik), ste si do sedaj objavljene številke več kot dobrodošli v .pdf formatu ogledati (oziroma downloadati):

Ničta številka
(velikost 2,9 Mb)

Prva številka
(velikost 5,3 Mb)

Druga številka
(velikost 3,8 Mb)

Za branje je potreben Acrobat Reader

Prijetno branje vam želim, če pa vas zanima tretja uradna številka, ki v tiskani obliki izide čez približno dva tedna, mi sporočite svoj poštni naslov in vam jo brezplačno pošljem po pošti. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Tanja.C ()

Trdi ::

Zelo zelo zanimivo, vendar zame preresno. Sem pač dosmrtni (posmrtni?) fen Blade Runnerja, najboljšega filma ever made, ostalo pa je bolj tko tko.
Če boste kdaj debatirali o tem filmu, let me know. Sem sposoben do sekunde natančno povedati celoten film z dobesednimi citati. :8) :D (pa ne o knjigi, film je precej boljši)
Trdota d.o.o.

Tanja.C ::

Pa bi te zanimalo napisati recenzijo filma, oziroma večji članek, glede na to, da meniš, da je film boljši od knjige - kar je zelo nenavadno? ;)
Če napišeš, lahko pošlješ na e-mail uredništva Neskončnosti. Pravzaprav si zelo zelo vabljen elaborirati svoje mnenje! :D

Trdi ::

Kako dolgo pa je to lahko? Nekoč sem z nekom debatiral o filmu, pred tem je menil, da ne gre za kaj posebnega. Na koncu pa je priznal, da je ob ogledu zgrešil 90% vsebine. Seveda sem pripravljen nekaj napisati, dokončujem pa tudi prvi "pravi" slovenski prevod Blade Runnerja (film), ker so vsi obstoječi prevodi slabi.

Zakaj menim, da je film boljši od knjige? Zaradi globine in glavnih idej, ki jih v knjigi ni, v filmu pa so. Eno delo Philipa K. Dicka ste že predelali in ugotovili, da je njegov slog... hiter. :D Cenim tega avtorja, vendar pa je treba vedeti, da je pisal samo zato, da bi dobil denar za drogo. Ko je imel denar, ni pisal. Pisal je, ko je denarja zmanjkalo in njegova dela so napisana v tej hitrici. Reševal ga je pač talent in ideje, prebral pa sem nekaj mnenj, da je ravno zaradi heroina bil dober pisec, oz. da je odločilno vplival na njegov slog. Da se drugače ne bi "domislil" nekaterih bolj čudnih zamisli. :D
Trdota d.o.o.

Tanja.C ::

Trdi - članek je lahko dolg do maksimalno 2000 besed (besed, ne znakov).
Dickov opus pa ne poznam toliko, da bi lahko komentirala.

Vso srečo s prevodom! ;)

imagodei ::

@gzibret: Trilogija v štirih delih in petih knjigah, kot sem jaz slišal. Sicer ima moja angleška izdaja podnaslov A trilogy in four parts ampak dejansko obstaja še peta knjiga. Za tole šesto sem prvič slišal šele na temle forumu, je pa omenjena tudi na Wikipediji
- Hoc est qui sumus -

Alexius Heristalski ::

Šesta ravno ne spada v štoparsko serijo, je bolj zbirka stvari, ki so jih našli na Adamsovem Macu, uredili in izdali. Notri so raznorazni intervjuji, spisi, ipd., pa tudi začetek tretje knjige o Dirku Gentlyju.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Tanja.C ::

Losos dvoma (The Salmon of Doubt), kaj?
Recenzijo knjige si lahko preberete v 2. številki Neskončnosti (link nekaj postov zgoraj) + veliki članek o Douglasu Adamsu. :)

CaqKa ::

thomas a lahko utemeljiš zakaj je vanila sky zf?

STASI ::

"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

CaqKa ::

ja sej to je ok.. samo zame to ni zf. lahko imdb gor napiše glih kaj če, ampak po mojem mnenju ima ta film rpemao zf da bi bil zf. prej 2 in 3 del matrixa.
oni guide to galaxy je pa itak pravljica, ne pa zf.

STASI ::

Kaj je in kaj ni ScFI je popolnoma subjektivno. Za nekoga je ScFI že film postavljen v leto 2007, za druge pa je Si-Fi le če je v filmu kak alien. Če po tvojem mnenju nek film ne spada v Si-Fi pač v tvojem svetu ta film ni Si-Fi.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Thomas ::

Mislim, da rabiš kar hudo znanost in tehnologijo, da ti da take posmrtne sanje, kot jih je imel David.

Zato to IMO je ZF.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Stepni Volk ::

Prvič. Vanilla Sky je le re-make. Raje si oglejte Abre los ojos. Če kdo potrebuje slovenske podnapise, sem jih lastnoročno izdelal. Najdete jih na podnapisi.net.

Posebni efekti niso nujno edini pogoj za ZF. Dovolj je, da v zgodbi nekdo omeni, da je slovenski film, produkcije RTV Slovenije zadel oskarja.
neobjavljeno.blogspot.com

Tanja.C ::

Tretja številka Neskončnosti
(velikost 1,9 Mb)



Kratki vpogled v vsebino:
Članki: Kaj je space opera; Mož, ki je padel na Zemljo (David Bowie ali Ziggy Stardust); Lyman Frank Baum (Resnični čarovnik iz smaragdnega mesta)
Recenzije: Cowboy Bebop; Saga Vorkosigan; Endymion in The Rise of Endymion; Trilogija Helliconia; Star Wars: The Thrawn Trilogy; Beg med zvezde; A Fire Upon the Deep; Buick 8; Znanost v Štoparskem vodniku po Galaksiji
+ tri zgodbice

Četrta številka Neskončnosti
(velikost 7,3 Mb)



Kratki vpogled v vsebino:
Članek: Slovenska znanstvena fantastika
Intervju: Hvalnica umni neumnosti (pogovor z Miho Remcem)
Recenzije: Drejček in trije Marsovčki; Dnevnik Jureta Novaka; Mož v pasijonki; Trilogija Iksion, Iksia, Iks; Noč je moja, dan je tvoj; Wemarus in Opna; Zapiski odposlanca Zemlje; Hevimetal; Alph; film Poltergeist
Zgodbice: Samo Resnik - Igra, kot se jih ljudje gredo; Gregor Vuga - Kronike iz Citadele 2
Poezija: Alen Lovrič - Dekle mlado
Ekskluzivni odlomek:
Igra prestolov (1. poglavje - Bran)
avtor: George R.R. Martin
prevod: Boštjan Gorenc

Če bi kdorkoli rad bral Neskončnost v tiskani obliki, je dovolj, da mi sporoči svoj poštni naslov. ;) Revijica društva Prizma je zastonj.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Tanja.C ::



Peta številka Neskončnosti
(velikost 7,7 Mb)

Kratki vpogled v vsebino:
Članki: Kozmične vizije Chesleya Bonestella (članek o ilustratorju), "Krokar vpil je: Prav nikdar!" (članek o E. A. Poeju), "Stotinu mi vampira!" (članek o Dylanu Dogu)
Recenzije: Higlander; Futurama; Drago Bajt: Ljudje, zvezde, svetovi, vesolja - eseji o znanstveni fantastiki; Masamune Shirow: Orion; Lost (Skrivnostni otok)

odlomek romana "Anor Kath: Pota magov", avtor Samo Petančič
kratka zgodba "Spomin na prihodnost", avtorica Tatjana Jamnik Pocajt
kratka zgodba "Igra", avtor Zoran Krušvar (prevod Tanja Cvitko)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Tanja.C ::

Šesta številka Neskončnosti
(velikost 5,8 Mb)



Kratki vpogled v vsebino:
Članki: Superheroji iz dežele vzhajajočega sonca (Ultraman vs. Superman), Innerspace - prihodnost drugače (članek o ZF)
Reportaže (spomladanske konvencije 2007): Istrakon, Konfuzija, Sferakon
Recenzije: Bogata animejska pomlad; Chris Roberts in Wing Commander; Neil Gaiman & Dave McKean - Black Orchid; Neil Gaiman & Charles Vess - Stardust; Samuraj Jack; George R.R. Martin - Igra prestolov
Intervju: Boštjan Gorenc (prevajalec Igre prestolov)

pesem "Preludij Smrti", avtorica Ines Čepin
kratka zgodba "Kolibri", avtor Tomaž Madžarevič
zgodba "Vitezi & Čarovniki: Prevrat na predvečer padca", avtor Bojan Ekselenski

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Tanja.C ::

Sedma številka Neskončnosti
(velikost 4,2 Mb)



Kratki vpogled v vsebino:
Članki: Zmaji, Korejski ZF filmi
Recenzije: Save the Green Planet!; Hellraiser; Transformerji; Risus: The Anything RPG; Terry Goodkind - Sword of Truth; Nejc Gazvoda - Sanjajo tisti, ki preveč spijo; Lian Hearn - Saga o Otorijih; China Mieville - Iron Council; projekt Izvršitelji nauma Gospodnjeg

zgodba "Odhod", avtor Primož Lapuh
odlomek romana "Anor Kath: Pota magov", avtor Samo Petančič
odlomek romana "Ostrostrelka", avtor Miha Remec

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Binji ::

Jao "Young Zaphod plays it safe" se nisem prebral. Vsaj ne da bi vedel:8) Drugace pa celega Stoparca vsaj ene 10-15x (kdo bi vedel natancno), pa se ostale Adamsove knjige. In res je Stopar bolj kritika clovestva kot neka vizija prihodnosti. Pa tudi se nikoli ne pretvarja da bi bil kaj drugega
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Tanja.C ::

Osma številka Neskončnosti
(velikost 3,4 Mb)

ČLANKA
Matic Smolej (Vegos): "Fantazijski stereotipi"
Klemen Pavrič (Shang Tsung): "Pri Grayskullu!!!" (He-man in Gospodarji vesolja)
RECENZIJE
Aleksander Mermal (pankrac): "Philip K. Dick na velikih platnih"
Branka Resnik: "Philip K. Dick: Ali androidi sanjajo o električnih ovcah?"
Klemen Pavrič (Shang Tsung): "Strip Stephen King's Dark Tower: Gunslinger born"
Tomaž Madžarevič: "Strip Spawn, Darkness, Witchblade"
Matej Frece: "Film Beowulf"
Matevž Jerman (m00lty): "Film Terminator"
Ines Čepin: "Film Halloween"
REPORTAŽA
Matej Frece: "Rikon 2007"
ZGODBE
kratka zgodba "Št. 1497", avtorica Branka Resnik
kratka zgodba "Trojica", avtor Primož Lapuh
zmagovalna zgodba z natečaja za najboljši Star Wars fanfiction "Angelski glas", avtor Tomaž Madžarevič

Deveta številka Neskončnosti
(velikost 2,2 Mb)

ČLANKA
Igor Cetina: "Nezaželeni otroci" (o ZF in psevdoznanosti)
Uroš Ilovar (thrinidir): "Najboljše knjige leta 2007"
RECENZIJE
Matej Frece: "Bojan Ekselenski: Vitezi in Čarovniki"
Ines Čepin: "Film The Crow"
Mojca Hribar (Taisha): "Stanislav Lem: Solaris (psihoanalitična interpretacija)"
Tanja Cvitko: "Samo Petančič: Anor Kath – Pota magov"
Miha Pleskovič (Lucas Kane): "Igra OGame"
Peter Dobaj: "Anime Wings of Honneamise"
Matej Frece: "Film 1408"
Gregor Vuga: "TV serija Dr. Who"
ZGODBI & ODLOMEK
kratka zgodba "Jojme", avtor Jurij Kunaver
kratka zgodba "Los Angeles", avtor Tomaž Madžarevič
odlomek novele "Coraline", avtor Neil Gaiman, prevajalka Jolanda Blokar, izid kmalu pri Mladinski knjigi

Tanja.C ::

Deseta številka Neskončnosti
(velikost 1,8 Mb)

Naslovnica: Aljoša Maršič

INTERVJU
Pogovor z Vidom Pečjakom
ČLANEK
Samo Burja: "Drugi jekleni mož (Iron Man)"
REPORTAŽE
Matej Frece: "Čekaj-kon ali saga o Istrakonu 2008"
Aleksander Mermal: "Konfuzija 2008"
Mitja Iskrić: "FedCon XVII"
RECENZIJE
Mitja Gruber: "Film Alieni proti Predatorju: Rekvijem"
Tanja Cvitko: "Boris Perić: Vampir" + nagradna igra za izvod romana
Peter Dobaj: "Zvezdni dnevniki Ijona Tihega"
Miha Pleskovič: "Igra Guild Wars"
Bojan Ekselenski: "Andrej Ivanuša: Vilindar"
Samo Petančič: "Graham McNeill: The Ultramarines Omnibus"
POEZIJA
Andrej Ivanuša: Nomadi
ZGODBI & ODLOMEK
kratka zgodba "Prisrčni planet", avtor Jurij Kunaver
kratka zgodba "Wiliyam Yam, trgovski potnik", avtor Danijel Bogdanović, prevod Tanja Cvitko
odlomek romana "Jaz sem legenda", avtor Richard Matheson, prevajalka Teja Bivic, Založba KMŠ + kupon za popust pri naročilu romana
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje glede naslednjega bralnega podviga: ZF (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
10715106 (8704) Jst
»

Prva slov. ZF konvencija: Konfuzija (27.-29.4.)

Oddelek: Sedem umetnosti
52166 (1980) Tic
»

Riba babilonka ali blebetalka?

Oddelek: Loža
203603 (3363) Thomas
»

Znanstvena Fantastika

Oddelek: Sedem umetnosti
202991 (2517) Rudi
»

Kakšna dobra knjiga?

Oddelek: Loža
193138 (2872) burekar

Več podobnih tem