» »

Študij na FOV

Študij na FOV

MTBiker21 ::

Zanima me vaše mnenje glede študija informatike na FOV.

Ali kot diplomant te smeri na omenjeni fakulteti si konkurenčen na trgu delovne sile???

Vem, da diploma ni vse, da je treba tudi sam kaj naštudirat, delat itd.... Velikokrat namreč slišim, kako je študij na FOV lahek itd., sam pa imam s tem študijem v 3. letniku kar precej opravka (knjige, predavanja, vaje, seminarji) - ne zdi se mi prav easy. Ali pa res na ostalih fakultetah še toliko bolj garajo. Na zadnje smo imeli predavanje o asociativnih bazah podatkov g. Iztoka Lajovica iz Kresa in mi je njegova izjava, da lahko organizator informatik z organizacijo poslovanja naredi s pravimi odločitvami veliko več kot katerikoli računalničar in da nas je zato treba 'fajn' matrat s seminarskimi.

Kakorkoli, vaša mnenja prosim....

MTBiker21 ::

ena napaka:

... mi je dala misliti izjava g. Iztoka Lajovica....

Ziga Dolhar ::

> da lahko organizator informatik z organizacijo poslovanja naredi s pravimi odločitvami veliko več kot katerikoli računalničar in

Ključna beseda v tej povedi je "lahko". >:D Vendar pa izjava namiguje, da sta omenjena poklica neodvisna drug od drugega. Ta je pa bosa :-).

p.s.: so pa naši Organizatorji v Sloveniji lahko na prav paradoksalno visokih položajih.
https://dolhar.si/

MTBiker21 ::

Ziggga (mislim, da je dost g-jev),

mislim, da nisi dojel bistvo moje teme ---> preberi podčrtano vprašanje. Tisto po tvojem mnenju ključno besedo 'lahko' si pa narobe dojel. g. Lajovic je sicer uporabil besedo boste, vendar se mi zdi to malce pretirano tako da sem uporabil besedo lahko, ki namiguje na neko verjetnost.

LP

matter ::

Ooo sošolec :)

Ziga Dolhar ::

MTBiker21: Trije G-ji, hvala ti :-).

Imaš pa prav -- obesil sem se predvsem na ne-vprašanje, ker me je pač zbodlo. Vseeno pa sem ti odgovor podal v pripisu.

> p.s.: so pa naši Organizatorji v Sloveniji lahko na prav paradoksalno visokih položajih.

Sicer pa gre pri tem za precej laično opažanje; konec koncev pri tem ne upoštevam dejanskih sposobnosti zaposlenih, le njihovo izobrazbo [za katero pa so nekateri, kot omenjeno, dosegli precej visoke položaje]. Pa ne, da bi bilo to kaj moralno spornega, le zanimivo zna biti ;).

Drugače pa lahko rečem, da je gledanje na diplomante te fakultete s strani učiteljev drugih faksov in celo srednjih šol precej slabo, v nekaterih primerih celo zaničljivo (relativno večje od "povprečnega, stalnega" driblanja med fakultetami).
https://dolhar.si/

Gandalfar ::

Tudi med studenti sem slisal marsikaj slabega o tem faksu. Ubistvu je bila edina 'dobra' stvar, ki sem jo slisal, da je to faks, ki ga lahko naredis potem, ko zabluzis na vseh drugih in gres nekam samo po nek papir na katerem pise diploma..

DavidJ ::

Eh, pa takšno rivalstvo med fakultetami. Med seboj se dajejo fiziki in matematiki, oboji hkrati udrihajo po kemikih in podobno. Pri nas (PF) slišimo takšne čez FDV, EF, FF, PFMB, da ti je včasih kar nerodno in zelo verjetno imajo tudi drugi kaj povedati čez "naše".

Težko je odgovorit, ali si konkurenčen na trgu delovne sile, saj se navadno bolj kot smer zahteva stopnja izobrazbe. Diploma naj bi načeloma povedala, da si sposoben nekaj dobro opraviti. Ni pa nikakršno zagotovilo za uspeh oz. kvalitetno znanje. Dobro se spomnem, ko je v 1. letniku gimnazije tršica, ki je (bila) univ. dipl. ing. rač., odšla po tehnika, ker je pri zagonu računalnika dobila sporočilo, da "ni sistemskega diska". Jasno, da je bilo potrebno le vzeti disketo iz disketnika ven. Pa nalašč ne bom povedu, kje je ta tršica diplomirala.

:P
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

MTBiker21 ::

Ah, ta rivalstva med fakultetam si tako ali tako brezvezna. Največkrat je to v slogu - moje je najboljše oz. jaz sem najboljši, edini v redu - kjer se na koncu kolikor toliko inteligenten človek vpraša - ali sem jaz normalen in vsi malo pritegnjeni ali je obratno (?) in če je človek že zrel končno ugotovi, da smo vsi v redu .... večni paradoks.

Jaz npr. vem, da sem eden redkih, ki sem imel FOV na prvem mestu, ko smo se še v gimnaziji vpisovali na faks in da sem približno vedel, kaj naj bi delal (po teoriji) s tem faksom (govora je seveda o FOV informatiki) ---> da si nekako vezni člen med npr. programerjem in nekim ekonomistom, prevajalec, razlagalec in končno organizator, ki se ukvarja z implementacijo določenih npr. paketov v obstoječ proces oz. sistem... tko nekak, bolj na splošno napisano. S samo tehnologijo pa se ukvarjajo računalničarji, elektrotehniki,... Organizator informatik naj bi pač poznal tehnologijo in potrebe poslovnega sveta.

Ko sem podobno vprašanje kot vam zastavil nekemu tehnologu v zavarovalnici triglav je povedal, da so informatiki s FOV-a - diplomanti - praviloma takšni, da ko jih zaposlijo znajo takoj začet delat, znajo "bika prijet za roge", ni jih treba
vsega od začetka naučit. Podobne izkušnje naj bi imeli še z informatiki s FRI ... ostali pa baje ko pridejo s faksa niso ravno najbolje pripravljeni na tovrstno delo ... ogromno vedo teorije, v globino in detajlno .... ko pa mu daš nekaj za naredit je pa ves izgubljen.Ne vedo kaj proces sploh je, kaj to pomeni ...
to je pač ena izjava, katero sem pa upošteval, saj je tip govoril iz svoje prakse.

kolegica, ki je nedavno diplomirala na FOV, smer informatika ... se je takoj zaposlila pri nekem podjetju za sistemski inženiring in je povedala, da recimo nek elektrotehnik al pa računalničar (brez kakšnih velikih izkušenj, svež diplomant npr.) sicer zna naredit neko tehnologijo toliko da dela ... samo zadeva velikokrat nima ne nog ne glave ... če gre za timsko delo se ne znajo med sabo pogovorit kako bodo zadevo skupaj naredil in kar je najhujše --- kako jim dopovedat, da povprečni uporabnik nima njihove elektro računalniške logike, da je potrebno zadevo naredit bolj user friendly. Da npr. eni medicinski sestri ne bo treba najprej tečajaopravit, da bo lahko s programom delala isto kot je prej na roke, le da sedaj bistveno hitreje, da pa pride do te hitrosti pa mora program naštudirat - kar ni v redu.

takšne zadeve pa človeku dajo misliti: na eno strani ogromno kritik na račun FOV-a, easy faks itd. na drugi strani pa takšne izjave + vsaj od informatikov s FOV še nisem slišal, da bi kdo prav dolgo iskal službo ... kar pa najbrz velja tudi za večino naravoslovnih faksov.

Posmehovanje na račun FOV pa sem doživel že v gimnaziji s strani profesorja za fiziko, ki je mislil, da je z diplomo na FMF dosegel življenjski uspeh .... en primerek, kako lahko en res zahteven študij sproducira bedaka.

LP

P.S.

vse pisanje je posplošeno, delno teoritizirano. Dejstvo da formalna izobrazba ni vse je vzeto na znanje skozi celotno pisarijo 8-)

Maximus ::

Sem študent FOV-a in se strinjam z MTBiker21-jem. Vendar pa je tudi res, da je na našem faksu (konkretno v mojem "letniku") smer informatika ene par primerkov k sploh niso primerni za noben faks, pa jim vendarle nekako gre. Sam tuki je sedaj vprašanje, kje pa niso taki???

LP!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Maximus ()

Roadkill ::

Problem tega topica je samo v tem, da ti (študent tretjega letnika FOVa) sprašuješ nas (študente drugih faxov) kakšne so tvoje možnosti zaposlitve in konkurenčnosti. Seveda namigujem na to, da če v tretjem letniku faxa ne veš kakšna je tvoja konkurenčnost, potem je zelo majhna možnostv, da ti bo kdo iz FRI/FMF/FF... znal povedat kej več. :)

Recimo moj pogled na možnost zaposlitve po opravljeni FOV je, da si ti odvisen od ekonomistov in od (na primer) računalničarjev. To se menirecimo ne bi zdelo tako kul, ker si ti tisti, ki se mora vsem prilagajati, gladiti nesporazume ipd... Programer je recimo odvisen le od plačnika in je kot ekspert na svojem področju sam svoj mojster... nekak tko :)
Pa pač to je od človeka odvisno, al rajš neki dela iz nič, ali mogoče reje prodaja, ali pa je ekonomist in prelaga denar, dokler ga ne zmanka :) (brez zamer, prosim)

cryptozaver ::

Dejstvo je, da je studij na FOV ziher manj zahteven od FRI. Lepo je reku en fox: FRI razvija tehnologijo, FOV vpeljuje in upravlja.
Kaj pa clovek odnese z diplomo je pa odvisno najvec od njega samega. Tisti ki mu je cilj samo papir bo pac goljufal in opravljal izpite za 6, kdor bi rad kaj znal se bo malo potrudil. Konec koncev moras na trgu delovne sile pokazati predvsem znanje in ne le papirja.
In na FOV imas priloznost pridobit kar nekaj znanja informatike v sirsem smislu - ce seveda hoces. Predmetnik je zadnjih nekaj let v stiku s trendi, vecina predavateljev je izredno kvalitetnih.
In res - ne poznam primera da bi kdo imel tezave dobit sluzbo!

frenk ::

jest grem letos ponovno v 1. letnik fax-a in sem na 1. mesto napisal FOV, na zadnje pa FRI:D

pomoje maš kot informatik velik večje možnosti za zaposlitev kot računalničar

jest se bom na FOV vpisal tudi zato, ker sem rač. tehnik in bi se večina študija samo ponavljala...jest raj pokrijem mal večje področje in se poznej ozko usmerim...večinoma je pa tako da 80% znanja, ki ga potrebuješ pozneje za delo dobiš med delom in s samoučenjem...take so moje izkušnje v srednji šoli

MTBiker21 ::

Roadkill,

ne vem po čem sklepaš, da sprašujem samo študente!!!???? Pravtako ne vem po čem sklepaš, da ne poznam prednosti tega faksa - jih poznam, vendar me čudi zaničevanje našega faksa s strani študentov in diplomirancev ostalih faksov ... odgovor na to je bil že zelo dobro podan - rivalstvo.

Drugače se pa strinjam s teboj glede delovnega položaja diplomiranca s FOV-a. Vendar glede tiste odvisnosti od računalničarja pa ne 100%. V firmah, kjer so FOV-ovci najbolj perspektiven kader velikokrat zaposlijo bolj tiste "obrtniške" programerje in ne razvojnike. Se pravi, da so dovolj tisti s srednješolsko izobrazbo. Ti naredijo npr. nek program na podlagi specifikacij, ki mu jih izdelajo organizatorji informatiki, npr. bančni tehnologi. Pa se tukaj ne bi spuščal v debato kdo je od koga bolj odvisen, ker smo vsi od vsakogar vsaj malo odvisni, sploh pa v neki firmi.



LP

antonija ::

Se jst povem moja opazanja: Od vseh studentov, ki jih trenutno poznam, hodjo trije (al pa strije, sam za enga nism ziher, ker nc ne kaze da kej studira, ceprav trdi da je na FOV vpisan) na FOV. Pa ce primerjam kolk delajo oni za to da sfurajo letnik, al pa kolk delam jst in moji sosolci (kemija) pol lahk mirno recem da oni delajo relativno malo. In tud sami se s tem cist lepo strinjajo, in me zajbavajo kaj delam na tistem faksu, ce bi pa lahk na FOV su pa "zabusavu". Ne vem kaksni so izpiti in kolokviji, ampak ko sem gledau ucno snov je bla povecini le pomnjenje dejstev (uporabnih in neuporabnih), skoraj nic pa ni blo kaksnega kreativnega razmisljanja. Mogoce je slo tle ponesreci glih za tak predmet (ne, ne spomnim se ker predmet je biu), ampak vseen. Sm pa slisu tud da majo na FOV dost "prakticnih" vaj. "prakticnih" zato, ker v resnici nic ne delajo, ampak debatirajo razne situacije in iscejo resitve, kar je tudi dokaj dobra metoda usposabljanja (poseka vsako piflanje iz knjig). Nasplosno pa sami priznajo da njihov faks ni kaksen visek napora, da bi ga lahk brez dela naredu pa tud vrjetn ne.

Kar se pa zaposlitve tice, pa noben nima pojma kje bo meu sluzbo. Vejo priblizno na kaksnem delovnem mestu bi radi bli, kje (v kerem podjetju/jih) bojo pa zaposleni se pa nobenmu tud sanja ne. In ce mene kdo vprasa to ne govori glih v prid kaksnim velikim moznostim za zaposlitev. Seveda dobi mlad kader sluzbo, sam jo bos pa ziher mogu iskat, pol pa kar pride pride. Zase pa recimo ze dokaj tocno vem kam bom zaprosu za sluzbo (in zaenkrat kaze da so zlo dobre sanse da jo bom tud dubu, ceprav nc ni ziher).

Upam da nism sam neumnosti povedu...:D

Maximus: Mi smo mel take v prvem letniku, pa so se zmeri v prvem letniku (kot pavzerji seveda). Enim je ratal clo pogojno do drugega letnika pridet, tam se je pa ustavil in tud enga izpita ne nardijo vec...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

MTBiker21 ::

Saj imaš v marsičem prav. Moraš vedt, da je to še vedno kar precej družbosloven faks ---> pomnjenje dejstev. Kar se pa kreativnega razmišljanja tiče naj navedem kako je izgledal zadnji izpit. Gre za predmet projektiranje organizacijskih sistemov, dr. Gričar. Predpogoj so bile seveda opravljene vaje (SAP) in izdelava seminarska naloga, ki je bila ocenjena pozitivno. Pri predmetu se pa vse vrti okoli procesov. Na izpitu je bilo 5 nalog. 1 naloga je bila najlažje možno vprašanje iz teorije (Kaj je problem?), naslednje štiri so pa bile osnovane na nekem fiktivnem problemu, katerega si moral s pomočjo metodologije (morfološka preglednica, vrednotenje rešitev,...) in lastne iznajdljivosti čim pametneje rešiti. Teorija neposredno nič ni pomagala, le to koliko si sodeloval na vajah in lastna pamet. Pol pa presodi/te ali je tukaj kaj kreativnosti ali ni.

Kar se pa praktičnih vaj tiče: se vid, da si z naravoslovnega faksa, ker zate "debatiranje" ni delo. Najbrž še nikoli nisi bila poleg, ko se je delal posnetek komplet procesov v neki firmi. Tam brez debatiranja ni nič. Tako se namreč rešujejo problemi, katere s tehnologijo popolnoma ne moreš rešit. S tehnologijo lahko skrajšaš čas, se pravi pohitriš nek proces ... samo zadeva se še vedno narobe, brezveze, nesmotrno,... opravlja, le hitreje se izvaja. Ravno z debatiranjem pa se najde rešitev, ki spremeni proces do te mere, da se posledično lahko dramatično poveča produktivnost nekega sistema.

Se pa strinjam s teboj, da je kemija precej težji faks. Sošolec iz OŠ in gimnazije se je namreč vpisal na kemijo. Kako jo izdeluje? Vaje mu opravi kolegica, uči se bolj malo, dela v neki trgovini z igricami... pred izpiti se pa malce bolj resno uči in letnik je narejen. Je pa res, da gre tukaj za zelo inteligentnega študenta (brez heca). Tako, da te zadeve so zelo relativne. Na večini faksov najdeš takšne kot jih ti poznaš s FOV. Kljub primeru mojega sošolca vseeno še vedno verjamem, da je kemija veliko bolj težaven faks.

Kar se pa zapolitev tiče pa sam že vem kje bom delal, pa sem šele v 3. letniku, pa nisem edini tak s FOV. Je pa res, da jih večina ne ve, ker niti ne vedo, zakaj so se vpisali na FOV. NA FOV se zadnja leta vpisuje več dijakov, kot je razpisanih mest ... vendar omejitve še ni bilo, tako da sem gor pride še vedno ogromno takšnih, ki ne vedo kaj bi ali jim pa ne uspe na kakšnem drugem faksu, tukaj pa mislijo, da bo šlo kar samo od sebe.

dost pisanja.

LP

Gandalfar ::

tako da sem gor pride še vedno ogromno takšnih, ki ne vedo kaj bi ali jim pa ne uspe na kakšnem drugem faksu, tukaj pa mislijo, da bo šlo kar samo od sebe.


A pa gre..? Kolk ljudi dejansko pade FOV? Ker za FRI in ostale naravoslovne fakse se govori, da je kar velik osip..

Maximus ::

jih kr pade.

kolikor se spomnem je blio nekako takole:

1. letnik -> cca. 300 ljudi
2. letnik -> 3x po cca. 50 ljudi = 150

torej vsaj ene 50% jih tako ali drugace pocepa.

Cveto ::

Men se tud zdi, da je bil kar velik osip, v prvem je bila učilnica polna do zadnjega sedeža, v drugem ja pa pol prazna!

Kolkr sem jest vidu, je tako: ča znaš mislit z lastno glavo in ti te stari ležijo, potem boš delal izpit brez problemov. Piflarije ni dosti in če na predavanjih in vajah aktivno sodeluješ, ti ni treba kaj osti več delati.

Jest sem se naprimer za ene izpite učil tudi samo po en dan, pa sem jih naredil z 8 ali 9. Pri Visual Basicu sem dobil 10 brez učenja, ker me pač ta tema zanima. Ene sošolke imajo pa naprimer s tem predmetom ful težave, učijo se po par mesecev, pa še ne naredijo.

Tako da, vse je relativno!

MTBiker21 ::

Ja, tako nekak je. Saj je prav zanimivo, recimo ta izpit iz Visual Basica - res je na easy, samo mnogim pa ni tako lahek tako da je to eden izmed predmetov, ki naredi mal selekcije v 3. letniku. Če zaštekaš to simpl logiko gre, če ne pa zna bit hudo.

Jaz sem brez kakšnih "postankov" prišel v 3. letnik in imam samo še ene par kolegov iz prvega letnika. Večinoma pa so novi obrazi. Veliko jih je tudi takšnih, ki so en faks že naredil in so se pol sem v 3. letnik vpisal. Večinoma so iz bolj naravoslovnih faksov.


LP

Cokolesnik ::

Dekan je povedal: na FOV diplomira 30% tistih, ki so se vpisali v 1. letnik. Ali je študij na FOV lahek ali ne, je bolj odvisno od posameznika, kako ga jemlje, kako pameten je. Tudi drugod je tako. Ali imajo prednost študentje FRI, FOV ali kakšne druge fakultete na trgu delovne sile, pa nima smisla debatirati. Dobro delo naj bi bilo v ustreznem okolju vedno dobro plačano, diploma je marsikje le formalna vstopnica v službo oz. podjetje, zavod ipd., potem pa se vse prenese na dejanske rezultate dela.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

frenk ::

...diploma je marsikje le formalna vstopnica v službo oz. podjetje, zavod ipd., potem pa se vse prenese na dejanske rezultate dela.


jap:)

...a mogoče kdo ve kakšna je bila lansklet omejitev na FOV(informatik 4 leta) in kakšna naj bi bila letos


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fakulteta za organizacijske vede / Alma Mater Europaea

Oddelek: Šola
156064 (5643) otago
»

Študij informatike - VŠ

Oddelek: Šola
253733 (3235) PrihajaNodi
»

Se splača iti študirati (izredno) družboslovno informatiko?

Oddelek: Šola
123118 (2412) krho
»

lahki/najlažji faks ali vš (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14936200 (23221) GGGGG
»

Kako izgleda študij?

Oddelek: Šola
337206 (5845) Gandalfar

Več podobnih tem