» »

Tišanje računala

Tišanje računala

Temo vidijo: vsi
««
16 / 31
»»

Steinkauz ::

Ja sta 800rpm in na mizi sta neslišna, ko ju vgradiš v ohišje pa temu ni tako. Kaj da bi naredu zgoraj luknjo namest mreže? No fucking way. Sploh pa k sm zgubu uno zgornjo plastiko, tko da bi pol bla sam lukna not...
Sem zdej z regulatorji z 800rpm zbil ne ene 600rpm pa še vedno en kurac glasno.
Edino, kar lahko je, da ostranim zgornji vent, sam pol se mi bo pa orng prah nabiral...

kixs ::

Na 800 obratih bi moralo biti skoraj neslisno. Pa si ziher, da zvok oddajata prav ta dva?

lp

axee ::

Zgoraj mrežo pustiš, samo taš spodaj kakšno temno peno in izgleda prov vredu. Vsi, ki so kadarkoli deleli tihe računalnike s pomočjo Antec P182 so se odpovedali zgornjemu ventilatorju, ker povzroča preveč hrupa. Najbolje je samo zaprti luknjo, že zaradi praha. Tudi trditev, da ni razlike če režeš ali ne je nepravilna, če imaš cel sistem dovolj tih je razlika očitna. Tudi pri 800rpm sam zrak povzroči turbolenten zvok, ki se sliši samo kot šum, ampak na določeni točki pomeni veliko. Jaz sam najprej nabavil 800rpm slipstreame, bil izredno zadovoljen (zgornjo luknjo sem že takoj zafilal, ustavi ventilator pa boš videl to razliko), potem sem šel rezat in stvar se je še izboljšala, potem se človek navadi in postane še bolj "občutljiv" in sedaj imam ventilator na cca 500rpm (mislim da je toliko pri 5V). In če sedaj poslušam razliko, ko sestavljam kakšen računalnik, se mi zdi ogromna (z mrežicami pred ventilatorji). BTW, kot razumem imaš ventilator zadaj in zgoraj. Priporočam, da prestaviš zgornji ventilator spredaj (ali na klekto za diske, ker je bližje matični, če imaš prostor), meni so šle zaradi sprednjega ventilatorja temperature tako grafične kot same matične dol, tako bolj zaziher dovajaš svež zrak mimo sprednjega prašnega filtra, pomaga pri temu, da prah ne vstopa čez pci reže.

Če bo še kaj vprašanj z veseljem odgovorim. V kratkem ti pokažem slikco kako zgleda, če imaš zgoraj peno.

LP

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

Aja glede rezanja sem mislil zadaj, pri I/O, seveda ne zgoraj.

Zgoraj

Evo, slikano s telefonom. LP

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

Mislm sej večina bi rekla, da je čist tiho, sam ne ni :)
Ma sej zdej sm temeljitno preposlušal cel sistem, ter bi za popolno tišino verjetno res rabil vse pasivno.
Nobeden vent ne oddaja neki full glasno, čeprov je pa med prešjnimi original pa slip stream razlika minimalna. Se pa skupi nabere pač določena glasnost.

Tko mam. Slip stream zbiti na 600rpm, noctua na 700rpm.
Napajalnik pa je tudi tih.

Ma sej bom preživu, sam glede na to kako je bil na grafi tih, sem res pričakoval totalno tišino.

O tem da dam zgoraj peno pa bom še razmislil, ker če zgornjega ugasnem, ni neke blazne razlike. Je pa res, da če pokrijem, da ne more zvok prihajati ven ter se mogoče pol manj sliši.

Zgodovina sprememb…

VIdim da imaš dovolj prostora spredaj, vrži zgornji ventilator na hdd kletko in opeazuj temperature. Zna jit dol, morda bi celo grafično brez ventilatorja imel, sem videl ene par primerkov na spcr (samo, če bo ventilator na kletki, čist zraven grafične). Morda sedaj ne slišiš razlike pri zgorjnjemu ventilatorju, a ko boš (če boš) gdaj izrezal mrežico pri zadnjem šele slišiš zgoraj. Pa sem probaval z ene parimi ventilatorji zgoraj, antec tricool, slipstream, s-flex, pa povsod pride vn preveč zvoka, v primerjavi z zadnjim.

LP

Je pa res, da ga imam pol metra od glave, z metra in pol pa se ne sliši več :)
Tko da ga bom dal pod mizo pa je. Dokler pa ne bo SSDja pa bo še vedno mali slišat disk, čeprav precej dobro blaži tole ohišje.

Ja sej sm mel enga spredi pa sm ga glih dol dal, ker se zajebavam, da ne pride un filter za prah not, tko da pol ruži. Da bi ga dal pa na kletko za diske pa ni placa zaradi accelero. Sm ga probal pa zvezat na drugo stran je pa spet ružil, zaradi vibracij...
Bom mogu še kej pogruntat za tega spredi.

Sej res, kaj pa disk? Zadnč sem probaval F1 640GB in ga primerjal z mojim WD6400AAKS. Stvar morm rečt da je kar tiha, ima tišji seek kot WD (brez AAM) ampak mnogo bolj vibrira. Mene osebno pa so motile vibracije že pri WD6400AAKS, ko je bil montiran na tiste silikonske nogice (pri WD green seriji so vibracije tako nižje da ni moteče), plus zvok vrtenja plat mi je ogaben (tako pri Samsungu kot pri WD). Sedaj imam disk v Scythe Quiet Drive in na gumicah in dost pomaga.

Tko da veš kam jit v prihodnje z tišanjem. Itak pa se to nikoli ne ustavi.

Hm, pa sem videl nekje, da je nekdo uspel zmontirati ventilator na kletko skupaj z accelero-jem...Sej pomoje bi šlo, samo na tesno...

Ja no sej mogoče bi šlo, se bom še mal poigral.
Zdej sm probu sklopit disk in kaka milina :)
Hja disk je najglasnejši ja.

Scythe Quiet Drive bo disk spravil recimo na glasnost, primerljivo z 800rpm slipstream (oziroma še manj).

Bom še premislu ker mi je mal škoda dat 30 eur, je pa res da maš pol to za vse nadaljnje diske lahko.

Ja, vsi 3.5' diski not pridejo nadaljni.

clancy ::

Živijo!

Prosil bi, če mi kdo lahko razloži kako naj zmanjšam obrate ventilatorja v napajalniku LC6550.
V notranjosti napajalnika je ventilator priklopljen z dvopinskim konektorjem (rdeča in črna). Doma imam tudi Zalmanov potenciometer, vendar ima tripinski konektor, tudi plata ima tripinskega.
Prosim za obrazložitev. Katere žice je potrebno zvezati skupaj? Mogoče bi bilo lažje z uporom? (oznaka?)
Računalnik imam razstavljen (pišem z GSM) in še enkrat lepo prosim za pomoč.

LP!

To bo pa simpel. Imaš dva kabla na zalmanu, edn je z rdečo, črno in belo žičko, drugi je z rdečo, črno in rumeno. Ventilator v napajalniku pa ima rdečo ter črno žico. Odreži kabel od ventilatorja nekje na sredini ter odreži 3-pin konektorje na zalmanu. Potem pa zveži tako: tisti del, kjer je poleg rumene žice zveži na preostanek žice na napajalniku (rdeča na rdečo, črna na črno, rumeno pozabi), drug del pa na ventilator (rdeča-rdeča, črna-črna, na belo pozabi). Torej del žic, ki ima rumeno poleg gre na napajalnik, drug del na ventilator.

Zgodovina sprememb…

Če misliš rezat kable dej raje en upor gor pa je...

clancy ::

To bo pa simpel. Imaš dva kabla na zalmanu, edn je z rdečo, črno in belo žičko, drugi je z rdečo, črno in rumeno. Ventilator v napajalniku pa ima rdečo ter črno žico. Odreži kabel od ventilatorja nekje na sredini ter odreži 3-pin konektorje na zalmanu. Potem pa zveži tako: tisti del, kjer je poleg rumene žice zveži na preostanek žice na napajalniku (rdeča na rdečo, črna na črno, rumeno pozabi), drug del pa na ventilator (rdeča-rdeča, črna-črna, na belo pozabi). Torej del žic, ki ima rumeno poleg gre na napajalnik, drug del na ventilator.

Hvala axee za pomoč. Sem priklopil kot si napisal in dela bp. :)
Računalnik je sedaj popolnoma utihnil, vendar sedaj slišim brnenje monitorja za keterga sploh nisem vedel da brni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: clancy ()

NP

Karaya 52 ::

Kateri pasivni hladnilnik bi bil primeren za GTS250? Sedanje hlajenje je glasno ko...

Accelero S1 je tuki edina možnost. Če bodo temperature previsoke (malo možno, edin če imaš res omejen pretok zraka čez ohišje) pa daj gor kakšen od naštetih ventilatorjev v tej temi (Slipstrem, Noctu-e itd) tam od 500-800rpm. Slišal zaziher neboš.

LP

Edit: Malo poglej, če je Accelero kompaktibilen.

Zgodovina sprememb…

clix ::

No, tudi jaz sem se odločil, da malo utišam svoj računalnik. Ko sem imel še LC550, se mi ni zdel glasen, sedaj ko sem pa dobil corsatr vx450, sem šele spoznal kaj pomeni tih napajalnik. :D
Na procesorju imam že nekaj časa big typhoon z 12cm ventom na nizkih obratih. Sedaj ko sem svoj cpu 4400x2 underclockal na 1,36GHz(0,85V) pa bi vetnt lahko tudi odstranil. Za grafično HD2600xt pa sem ravnokar namontiral accelero S1 rev. 2. Idle T je nižja, load pa je nekje tam tam, s tem da zaenkrat še ni dosegla 75°C, tako da venta še ne bom namontiral. Koliko stopinj pa lahko doseže dotična grafa?

Spredaj ima 12cm fan, zadaj sem ga pa po odstranitvi LC napajalnika tudi namontiral. LC je namreč pihal kot nor in fana zato sploh nisem rabil, ta corsair pa praktično ves čas Idla in bolj malo piha. :)

Sedaj sem pa prišel do glavnega problema: diski!
Imam 3. WD250, WD500 in WD1000green.
Ta green je tih, ostala dva pa sta glasna. Sliši se tak nadležen šum, če ju "goniš" se pa sliši še "struženje". Ma kdo kakšno idejo kako to utišat? Diske mam v kletki na "sankah" v ohišju cooler master centurion 534. (spodaj desno)

Kakšen predlog?
lp

Po eni uri Prima95 za cpu (1,36GHZ, 0,85V) in furmarka za gpu (oboje pasivno hlajeno):

Temperature zgledajo kar vredu. Samo kaj mi pomagata pasivno hlajena CPU in GPU, če so pa ventilatorji čisto tihi, diski pa ne!;(( Kako jih vi utišate?

Zgodovina sprememb…

Tako je, diski proizvajajo tri vrste hrupa;

Vibracije, zvok vrtenja ter zvok, ko disk opravlja svoje.

Vibracije se odsrani tako, da diske namontiraš na kakšne gumice oziroma neko mehko podlago, ki ublaži vibracije. Tako da prvo primi glasna diska v roke med delovanjem in povej, če se pozna razlika v glasnosti. Če je razlika očitna boš moral diske nekam obesiti, dobra stvar je tudi Vibe Fixer, ki je enostavna rešitev in hkrati tudi najboljša.

Drugo je samo vrtenje diskov ter glasovi med branjem in pisanjem. Če se ti torej zdita diska preglasna tudi ko sta v roki (ko ne vibrirata) boš poleg obešanja (odpravljanja vibracij) potreboval Scythe Quietdrive (v tujini so tudi druge opcije ampak je SQD super zadeva).

Torej poskusi jih prijeti v roke in povej če čutiš opazno razliko, če ne bo potreben SQD. In vrjemi, kmalu se ti bo tudi WD Green zdel glasen.

__Devil__ ::

Zdravo!

Mene pa zanima, če bi lahko dal tale regulator na ohišje Antec 1200 (twelve hundred), če se da samo priklopiti od tistih ventilatorjev, ki gredomatično priključki, priklopit na ta regulator: http://www.mimovrste.com/artikel/217001...

bi šlo?

lp

DaVidQ ::

Zakaj bi pa rad to naredil? A nimaš regulatorev že gor? Niso tisti dovolj dobri ? :P

rad bi dodal nekj kičastega :D neonki že mam, eno sem odklopo, ker preveš šajna.

Lahko ampak neboš dobil nič na praktičnosti, te bo pa dost dela prišlo (za vsak tist molex priključek boš mogel zamenjati za 3 pinski priključek za ventilatorje, kje jih boš dovolj dobil jest nevem). Pa še ta kontroler nima dovolj kanalov za vse tvoje ventilatorje.

Če iščeš kej bolj kičastega... Kaj pa če bi dobil uv katode in vse kable zavil v UV bužirke. Potem na sprednji stranici narediš stikala, da ugasneš svojo neonko in prižgeš UV in se bo zelo lepo svetilo, hehe. Tudi stikala se da dobit svetleča (z ledicami) To bo dovolj kičasto?:D

Ti pa bo vzelo veliko dela ampak zna lepo priti. Plus ko nekaj sam narediš boš veliko bolj ponosen 8-)

Zgodovina sprememb…

Zaenkrat dovolj sveti :D. Regulatorja pa nebom kupil, ker so na kišti in jih bo težko priklopit.

PrimozR ::

Frend me je prosil za eno konfiguracijo, ki bi bila tiha in še vedno relativno zmogljiva.

Zdej v mislih sem imel Core i5/i7 s 4770 radeonom, pa recimo da Antec P182 ohišje oz. nekaj temu podobnega. Zatakne se pri hladilnikih n ventilatorjih za ohišje ter seveda napajalcu. Predlogi? Morda drugo ohišje?

kakor sem gledal bi za CPU vzel Mugen II, za grafo recimo Accelerota pa en regulator, da se da upočasniti vente.

Torej, predlogi? :)

Ohišje: P182
Hladilnik: Mugen 2 (priloženi ventilator je top, za svoj denar the best)
Ventilatorji: Scythe Slipstream (1200 rpm, zmanjšaš obrate z regulatorjem, ali pa vzameš 800RPM)
Napajalnik: Enermax Modu82+ (525W ali 625W) ali pa Corsair HX (520W ali 620W)

Če vzameš i7 obdrži oba zadnja ventilatorja, ker je kar vroč, če i5 pa lahko zgornjo lukno mirno zapreš, zelo pomaga pri tišanju. Na grafo Accelero nebo šel z malo modifikacij (treba bo malo reber nalomit nakoncu ker GPU ni na sredini, ampak vseeno simpel, stvar petih minut). Spredaj ventilator na kletko, direktno pred grafično, veliko bolje in tišje kot da je spredaj. Spodaj daj disk, odstrani ventilator v sredini in zadaj z nečim zafilaj ventilacijske luknje okoli napajalca, npr izolir trak). Tko bo napajalc vlekel zrak mimo diska brez potrebe srednjega ventilatorja.

Toliko na hitro, kako pridš do zelo tihega sistema, preverjeno in zanesljivo. Če te še kaj zanima povej.

LP

Zgodovina sprememb…

roovy, tnx za informacije. Aja, pa IMo bo popolnoma čez glavo, če bo napajalc Modu 425 W :)

Absolutno, malo pretiravam vedno ker se nikoli ne ve kaj bodo ljudje čez nekaj let tlačili v sistem :)

Tale tip? Popolnoma nič :)

stenc55 ::

Zdravo

Mislim stišati računalnik, pa bi nekaj vprašal:
Proc je i5, plata GA-P55-UD3
Trenutno so temperature (vse stock) proc 25 v idle in 65 na prime95, plata 40- 42 stalno.
Komaj sem našel hladilnik, ki podpira moje podnožje, compac 29. Seveda mu bom zamenjal ventilator za nekaj tišjega, pa me zanima, bo 1200-1400 RPM dovolj? Glede na to, da mi bo na hladilnik pihal še 140mm ventilator iz napajalnika, (včeraj sem probal, ko je računalnik delal ene 6 ur, od tega 40min pod Prime95 je iz napajalnika prihajal še vedno hladen zrak), kako naj ga obrnem, da piha ven skozi zadnjo planko (v tem primeru se bo zrak mešal s tistim iz ventilatorja) ali da vleče na dol proti grafi, v tem primeru bi skombiniral delni push-pull z zrakom iz napajalnika.
Ali ima kdo izkušnje s Akasa fan control, fino se mi namreč zdi, da bi imel poleg krmiljenja 3 ventilatorjev (še dva na ohišju poleg proca) 3 USB-je in čitalce za kartice. Tega ni nikoli dovolj.
O hlajenju grafe 8800GT se bom pa pogovarjal po naslednji plači :(

lp

nUUb ::

stenc55
Priporočam ti Xigmatek Battle Axe, ima 4 Heatpipe, ter 2 8cm ventilatorja, mojo 4850 z lahkoto hladi pod 50°C v loadu (ATiTool)

extr3m3 ::

Torej.. Odločam se za nakup novega hladnilnika za procesor, ker je tovarništi postal (pre)glasen. Zanima me, kaj bi priporočali.

Procesorja in ostalih komponent nimam namena navijat, hočem le je računalnih tih, ter da ima kar se da dobro hlajenje.

Specifikacija računalnika:
Intel Quad q6600
Asus p5kc
6GB
8600GT

Hvala!
o_O

Jao kolikokrat smo šli že čez, malce preberi za nazaj..

Scythe Mugen 2

Ker nikjer ni na zalogi, in ker hladilnik nujno, rabim ponovno pišem, da povprašam za druga mnenja.

Zanima me, kako je kaj s temi hladilniki?

Hladilnik akasa Freedom Tower AK-CC017
Hladilnik Arctic Freezer Xtreme
Hladilnik akasa NERO AK-967

@mimovrste
o_O

particle ::

Arctic Freezer Xtreme, med temi tremi.

Izkušnje mam samo z Arctic Freezer Xtreme, ni pač nek tih je pa za večino nemoteč. Za kaj potrebuješ tišino, za idle ali tudi za load? Ker npr Katana 3 bi ti znala zelo tiho hladit če ne navijaš in te v polni obremenjenosti ne moti (nemoteč) šum.

Želim le, da ne bi 'ropotalo' kot ta sedaj (tovarniški). Pač da je zadeva tiha in da dobro hladi.
o_O

Hehe potem bo Katana 3 še preveč zate, ni primerjave z stock hladilnikom.

Si lastim Arctic Freezer Xtreme, in kot prvo, hladilnika sploh ne slišim. Proc c2d E6750 navit iz 2,66 na 3,20 je v idle na 28C, na full load pa čez 50C še ni šel. Mogoče zdaj poleti, bomo še videli. Edino kar preveri če ga misliš kupiti je, če imaš v ohišju dovolj prostora zanj.

Ne, Arctic Freezer Xtreme žal ne bo šel notri, zato moram izbrati nekaj drugega.

Sedaj pa se odločam med:
Hladilnik akasa Freedom Tower AK-CC017

in

Hladilnik akasa NERO AK-967

Mnenja?
o_O

particle je izjavil:

Si lastim Arctic Freezer Xtreme, in kot prvo, hladilnika sploh ne slišim. Proc c2d E6750 navit iz 2,66 na 3,20 je v idle na 28C, na full load pa čez 50C še ni šel. Mogoče zdaj poleti, bomo še videli. Edino kar preveri če ga misliš kupiti je, če imaš v ohišju dovolj prostora zanj.

Enako, s par °C več, na Katani 2. Za nižjo ceno ;)

@extr3m3

http://www.agt.si/racunalniska-oprema/z...

Tole nabavi, pa si zmagal z price/performance. :)

Sem imel naročenega, vendar bi ga dobil šele po 17em maju, ker dobijo novo pošiljko.

Samo eno vprašanje. Namestil sem tale hladilnik vendar me zanima, ali obstaja kakšen program ali kaj podobnega, da se regulira obrate, ker se mi zdi da še vedno ni to to, kar bi sam želel. Ventilator se še vedno sliši, je pa malce bolje kot prej.

Hvala!
o_O

Že nekaj postov ti hočemo pokazati da pozabi Akase in pojdi na preverjeno, ampak vredu. Ventilator gor je PWM, tako da nastavi v bios-u kakšna občutljivost je glede na temperature in tako ventilator še malce umiriš.

R4DK0 ::

Če je pa nekaj več denarja pa Megahalemsa, je sposobn hladit i7 na 3.9GHz okoli 70°C oziroma kaj manj v hladnejšem vremenu. Medtem ko Mugen 2 je res najboljši glede na ceno in kaj zmore hladit. Oba hladilnika sem probal, če imaš malo več denarja raje vzami Megahalemsa, je lažje za namestit ni treba dati ven matične pa še malo bolje hladi, se pa opazi pri večjih OCjih.
Whatever the mind can conceive and believe, the mind can achieve.
-Dr. Napoleon Hill

Morda sem res naredil napako, da sem takoj kupil ta hladilnik, in nisem počakal na Mugen 2, a kaj, ko je bil dobavljiv rok šele po 17. maju, jaz pa sem nujno potreboval nov hladilnik.

Saj bomo videli, če pač ta ne bo dovolj dober in tih ga bom pa odnesel nazaj, in zamenjal trenutni izdelek.
o_O
««
16 / 31
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DIY HPC

Oddelek: Zvok in slika
375259 (4769) Eboran
»