» »

Tišanje računala

Tišanje računala

Temo vidijo: vsi
««
15 / 31
»»

eg0ist45 ::

Vidim, da pišem kitajščino mogoče bo zdaj kaj bolje ko bom dodal več slikovnega materiala in dodatna pojasnila.

Če matična ali ventilator ne podpirata PWM funkcije - funkcija ne dela.

Softversko uravna v windows okolju vrtljaje in napetosti EPU 6 program - ki ga moraš pri prvi uporabi skalibrirati - lahko ga tudi naknadno.

Skalibriran EPU program in na avtomatskem vodenju - vrtljaji na minimumu - ker delam "pisarniške zadeve - če začnem igrati igre se ustrezno poveča hitrost

Skalibriran EPU program in na avtomatskem vodenju - vrtljaji na minimumu - ker delam "pisarniške zadeve - če začnem igrati igre se ustrezno poveča hitrost

Skalibriran EPU program v max preformance delovanju ventilatorji delajo na ful - ker pričakuje  zahtevno uporabo in pregrevanje - to je tudi normalno stanje če nimaš inštaliranega softvera ali vključenega Q-FAN  v biosu

Skalibriran EPU program v max preformance delovanju ventilatorji delajo na ful - ker pričakuje zahtevno uporabo in pregrevanje - to je tudi normalno stanje če nimaš inštaliranega softvera ali vključenega Q-FAN v biosu

Če ne želiš imeti dodatnega softvera za varčevanje energije in rabiš samo za ventilatoje si nastavi v biosu Q-FAN funkcijo na silent za vse ventilatorje. To pa narediš tako da najprej daš ENABLE in nato v spodnjem okenčku SILENT. Imaš CPU Q-Fan (ta je za procesor) in Chassis Q-FAN (ta je za ohišje velja za oba priključka- sprednji in zadnji vetilator na matični plošči (Front fan in rear fan)) nimaš pa za power - ta dela na max skos.

Tole je še slikovno gradivo kako naj bi tole zgledalo v biosu

Tole je še slikovno gradivo kako naj bi tole zgledalo v biosu

Zadaj bolj jasno ko so slikce ? :)

Levo je AI SUITE, ki sem ga dal zraven za kontrolo vrtljajev vse original ASUS softver, ki ga dobiš na njihovi strani ali na priloženem cdju. Se opravičujem zaradi postrani skeniranega pripočnika, ki sem ga dobil zraven plate - glih neki downloadam pa se mi dalo restarta in slikat z fotoaparatom :)

če ti pa tole res nagaja in bi res rad čisto sam reguliral vrtljaje si pa umisli Fan Mate 2, ki ima tak lep ličen knofek ki uravnava vrtljaje ventilatorjev z enostavnim obratom :) Če imaš kodo od mimovrste, ki ti prinaša do 8.2.2009 mislim 5% popust in brezplačno poštnino kar hitro naroči :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: eg0ist45 ()

kitzbrado ::

Najlepša hvala, da si se potrudil - predvsem sem dobil odgovor na primarno vprašanje:

Če matična ali ventilator ne podpirata PWM funkcije - funkcija ne dela.

Spraševal sem o krmiljenju ne-PWM ventilatorja preko PWM priključka in sicer pričakoval tak odgovor, samo sem po tihem upal, da je Asus mogoče dodal še kako opcijo v bios (večina ventilatorjev na trgu ima namreč samo tri kontakte).

Svoj procesorski ventilator bom pa priključil kar na enega izmed chassis priključkov in ga upravljal upoštevajoč tvoje nasvete zgoraj ali pa s Speedfanom.

Steinkauz ::

ŠE dobro da je EPU tko fajn:

:\

axee ::

Hehe tud jst sm biu presenečen (ista plata)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

EPU špara z energijo :) in to ne samo pri procesorju in če overclockaš itq ne varčuješ :)
Osebno imam še asusovo grafično in mi še pri grafični varčuje z energijo :) joj kok ogljikovega dioksida sem prišparal okolju :)))
Q-FAN v biosu pa bi mogle delati.

Imam 3 pinski vent tko da ne.
Pozna kdo kak tih 4 pinski vent?

Ni fora 3 al 4 pin - oba če ima PWM funkcijo se da regulirat preko matične plošče drugače pa ne ... 4 pin ima samo rumeno žičko več, ki je ozemljitev, kar pa nima veze z regulacijo, ker lahko tudi 4 pin vent priklipiš na 3 pin in ravno tako deluje. Naj me kdo popravi če se motim (in quoata tisto točko).

No pol pa en tih 12 centi vent z PWM funkcijo

buhti69 ::

kako pogledaš če ima PWM funkcijo?
AMD Phenom X3 8450 @ 2,1Ghz | Sapphire HD 4670 512M DDR3 | Asus m3a78
LC Power 600W/12cm V2.2 | Apacer DDR2 800MHz Golden Cover KIT (4x1GB)
WD 320GB 16MB SATA2/300 + WD 500GB, 7200rpm, 16MB, USB 2.0

PrimozR ::

Če ima 4 pinski konektor.

Če ima 4 pinski konektor.

Pa sej če ima 4 pine, se hitrost venta skos spreminja z temperaturo ane...? Če pa 3 pine ja pa hitrost skos ista.
To je moj primer

Edin če pač hočš še nižje vrtljaje...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: buhti69 ()

verjetno sm res malo zajebal :)
PWM je 4 pin sam je pa sm za cpu cooler in je fora da ti začne plata piskat če se ti ustavi :) pa vrjetn morš tud 4 pin z to funkcijo da ti dela tud regulacija - nevem točn nism še nič testiral :)

to kar rabiš je 3-pinski Molex priključek s tacho signalom - ta ti pa uravnava vrtljaje prek plate
jst mam SilverStone FN81, 80mm ventilator in dela k treba :)

Če je pa kakšn štromar tle naj pa lepo pojasni kuga je za ky :D

Drgač pa Pretvornik iz 12V na 7V kupte pa mate direkt najnižje vrtljaje ventilatorja, če pa zmankuje placa na plati za 3 pin si pa Kabel 3-pin Y kabel nabavte in bo plata regulirala ventilatorja :) Mimovrste ima trenutno do vključno 8.2. akcijo če imaš kodo brezplačno poštnino in 5% popusta tako da se splača :D

Zgodovina sprememb…

Mah jst mam regulator sam bi rad da bi samo pojača hitrost če pridejo temp nad 55, zato bi mogoče kupu en vent pa dal trenutnega nekam na ohišje.

Ma kdo tega?
https://www.cool-pc.org/productdetail.p...
A je tih v idle?

Zgodovina sprememb…

verjetno sm res malo zajebal :)
PWM je 4 pin sam je pa sm za cpu cooler in je fora da ti začne plata piskat če se ti ustavi :) pa vrjetn morš tud 4 pin z to funkcijo da ti dela tud regulacija - nevem točn nism še nič testiral :)

to kar rabiš je 3-pinski Molex priključek s tacho signalom - ta ti pa uravnava vrtljaje prek plate
jst mam SilverStone FN81, 80mm ventilator in dela k treba :)

Če je pa kakšn štromar tle naj pa lepo pojasni kuga je za ky :D

Drgač pa Pretvornik iz 12V na 7V kupte pa mate direkt najnižje vrtljaje ventilatorja, če pa zmankuje placa na plati za 3 pin si pa Kabel 3-pin Y kabel nabavte in bo plata regulirala ventilatorja :) Mimovrste ima trenutno do vključno 8.2. akcijo če imaš kodo brezplačno poštnino in 5% popusta tako da se splača :D

Seveda 3 pinski kabel ne uravnava hitrosti. Ja, če imaš tako nastavljeno v BIOSu, pa še za to 3. pin oz. tacho signal niti nima veze.

Šele zdej sm opazu da imajo slip streami tacho signal. Zakon
Ma kdo tega 1200rpm na cpu coolerju pa lahko poroča do kolk zbije rpm?
https://www.cool-pc.org/productdetail.p...

Danes itak ni več ventilatorja, ki en bi imel tacho signala. No, skoraj, ampak sej veš kaj mislim.

In še enkrat, tacho signal ni uravnavanje ventilatorja!!! To je mogoče le, če ti to podpira plata preko BIOSa (oz. to narediš iz OSa s programčkom) oz. če uporabiš potenciometer. To, da ima 3 pine, še ne pomeni, da boš vent vrgel na PSU in bo sam kontroliral obrate. Nima od kje vzeti navodila za kontrolo. Itak je vse, kar lahko narediš to, da mu znižaš napetost. Kar pa naredi plata direktno preko power pina.

Imam p5q pro. Ima te nastavitve.
Bo delal?

Če jih ima, bo. Moja plata ima možnost nastavljanja od 8 do 12 V in en preskok glede na par različnih temperaturnih senzorjev.

Glede nastavljanja v biosu nevem, ker ni možnosti da točno nastavim za vsako temperaturo voltažo ventilatorja. Imam plato p5q pro in je res preprosto ventilatorje upravljat, z speed fanom lahko spraviš slip stream 1200 vse do 450rpm (25%). Tudi z priloženo programsko opremo je lahko, predvsem lažje je kalibrirat hitrost ventilatorja glede na temperature.

Zgodovina sprememb…

un kabl iz 12v na 7v je bil itq mišlen če ti bios ne podpirat ali pa če si ti ne da štimat :)

Aha no k najbolj glupo mi je da sm dal za hladilnik ogromno:
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/z...
Gor ima tak vent
in mi ni ratalo da bi z p5q pro samo reguliralo hitrost. V boisu mam fan control na quiet, sam ne zbije nič. Al sm slučajno spregledal kako nastavitev, ker sm na noctua strani našu:

Can I run Noctua fans on 4-pin PWM connectors and use my mainboard’s automatic fan controller?
Yes. You can simply connect our fan's 3-pin connector to the 4-pin PWM sockets of today's mainboards so that the fourth pin that transmits the PWM signal is left blank (due to the shape of the connector, there's no danger of reversing polarity). Most current mainboards are capable of controlling fans not only via PWM, but also by adjusting the supplied voltage. In some cases, this may require you to change BIOS options like "Fan Control Mode" from "PWM" to "Voltage" or "Analog". Please consult your mainboar's manual in this regard. However, most current mainboards use an "auto" setting by default that automatically chooses PWM or voltage based regulation according to the connected fan.

Poglej če imaš cpu q-fan enablan, prav tako chasiss q-fan. Potem si instaliraj ta softver in z njem upravljaj oziroma postavljaj pravila. Dvomim da bo matična sama vedla, kaj pomeni silent, dokler v programu na nastaviš pravil za silent ter turbo mode.

Aha no k najbolj glupo mi je da sm dal za hladilnik ogromno:
Gor ima tak vent
in mi ni ratalo da bi z p5q pro samo reguliralo hitrost. V boisu mam fan control na quiet, sam ne zbije nič. Al sm slučajno spregledal kako nastavitev, ker sm na noctua strani našu:

Can I run Noctua fans on 4-pin PWM connectors and use my mainboard’s automatic fan controller?
Yes. You can simply connect our fan's 3-pin connector to the 4-pin PWM sockets of today's mainboards so that the fourth pin that transmits the PWM signal is left blank (due to the shape of the connector, there's no danger of reversing polarity). Most current mainboards are capable of controlling fans not only via PWM, but also by adjusting the supplied voltage. In some cases, this may require you to change BIOS options like "Fan Control Mode" from "PWM" to "Voltage" or "Analog". Please consult your mainboar's manual in this regard. However, most current mainboards use an "auto" setting by default that automatically chooses PWM or voltage based regulation according to the connected fan.

Vidm, da imaš navit računalnik mogoče ti tud zato tolk bol vrti da se ti ne pregreje si poskusil z unimi kablčki ki jih dobiš zravn za U.L.N.A in L.N.A?

Vrti se mi konstanto. Do zdej sm mel skoz U.L.N.A oziroma regulator. Neslišno.
Idle 36 stipinj, load 55, orthos 60. Sicer so to še vedno lepe temperature za tak overclock, sam bi rad da bi recimo če je temperatura več kot 55 stopinj iz 800 rpm dvigne na recimo 1200.

Če dam regulator dol, se skoz vrti na polno(1300rpm) in so temp 34, 40, 42. Regulira očitno nič.

mislim da se ti nebi blo treba ubadat s temi zadevami ker imaš res normalne temperature - osebno imam iste temperature malo čez 30 normala uporaba / idle in do 60 če dam cpu burn test večkrat čez tako da ni panike. Če te to res skrbi bi ti mogoče kakšen FanMate 2 od zalmana nabavil in bi reguliral z gumbom ko bi igral šile ipd. Za cene še mal pobrskaj na bolhi ga tud en prodaja klik

Sej pravm da mam kontroler. Ne mislm kište odpirat vsakič k mislm špilat. Pač to da ti samo regulira je zlo elegantna rešitev in bi blo fajn da bi mel vsi venti 4 pinske prključke.

Sploh ne. Najbolje bi bilo da bi imeli vsi venti 3pinske priključke (kar jih večina ima). Izbiraš lahko med kontrolerjem (v 5.25 ali 3.5 reži) ali software-sko rešitvijo. Nevem zakaj enostavno ne priključiš procesorski ventilator kot sistemski (chassis fan) in nastaviš primerne nastavitve (v q-fan) in stvar bo tok elegantna, kot si si jo zastavil oziroma zaželeu. Pwm ventilatorji niso nič posebnega, meni se zdi veliko bolj enostavno enostavno spreminjati voltažo, ali z matično ali z kontrolerjem.

Zgodovina sprememb…

Ja prklopu sm ga na cpu fan, samo nobena nastavitev ne vpliva nč.
Dal sm na plati silent in tut probal v speedfan zbit vrtljaje. Ne dela oziroma je skoz na full.
Kako daš da dela?

Glede cpu fan ga še nism probavu priklop ga na "cha_fan", z speed fanom garantirano dela, lihkar sm šenkrat probu da sm zih da ti ne govorim bedarij

verjetno je odvisn tudi kakšn ventilator imaš ane :)

Sprememba voltaže deluje na vsakemu ventilatorju. PWM je nekaj druzga

A je gdo vidu če kje v sloveniji prodajajo hr-01+ razen v lanteri, kjer je čakalna doba?

Zgodovina sprememb…

folk jest bi rad vprašal če se da talmelmu ventu štelat rpm... priklop ma 4 pinski.

Thermaltake Turbo Fan 12x12cm

pickle_rick ::

Zanima me, če se mi splača kupovat drug hladilnik za procesor AMD 6000+ 3,1Ghz? Sistem mi še sestavljajo. Kako glasen je originalen ventilator? Gre se mi samo za tišino navijal ne bom. Ohišje je Antec NSK 2400, in je precej nizko, zato vsak hladilnik ne paše noter.

BioTech ::

naj ti kr dajo original hladilnik, če bo pa preglasen pa kaj drugega not rukneš=)
sori bula!

folk jest bi rad vprašal če se da talmelmu ventu štelat rpm... priklop ma 4 pinski.

Thermaltake Turbo Fan 12x12cm

a res nuben tega neve ali kaj?

kuglvinkl ::

Poglej na njihovi strani, ne?
Your focus determines your reallity

Živjo, kje bi lahko dobil peno za utišanje (lahko piramidasta površina) debeline maximum 1cm (morda tudi 1,5cm) za ublažitev visokih frekvenc (zvok diskov)? Kakšna trgovina v Ljubljani? Ker tem "silent kit-om" ne zaupam preveč, raje bi kakšno bolj profi zadevo, ki si jo sam izrežem po svoje.

Poglej si na Cool PC

Urc ::

Ker tem "silent kit-om" ne zaupam preveč, raje bi kakšno bolj profi zadevo, ki si jo sam izrežem po svoje.

Zamenjaj ohišje :)

Antec SOLO - ima na "visečih mrežah" disk kar zelo zelo zmanjša glasnost diska, ker se ne prenašajo vibracije na ohišje ali Antec p-182

SOLO-ta bom tud jst v kratkem verjetno nabavu samo najprej je na visti disk potem ko bodo pa spet finance pa bomo še ohišje menal.

Hehe, imam Antec p-182, 2xslip stream 500rpm in en 800rpm, hr-01+, tako da vem kaj je tišina ;) Ne motijo me vibracije (ki jih ni), ampak enostavno cviljenje diskov :) In ja, imam najtišje možne diske (wd640aaks->gre kmalu v scythe quiet drive, in wd 1tb eads, ki je 5400rpm), pa jih še vseeno "preveč" slišim za moje standarde.

Zgodovina sprememb…

Scythe Quiet Drive nekaj takega bi pa moglo pomagat :))

ali pa

Scythe HIMURO

Zgodovina sprememb…

In ja, imam najtišje možne diske (wd640aaks->gre kmalu v scythe quiet drive, in wd 1tb eads, ki je 5400rpm), pa jih še vseeno "preveč" slišim za moje standarde.

Bo šel najbrž wd 640gb v quiet drive (še gruntam kam nej ga obesim, v 5.25' režo ne gre), vseeno bom rabil peno za utišanje zadnjih izdihljajev ventilatorjev in 1TB diska. Več kot en Quiet Drive ne dam v ohišje. Hvala za pomoč vseeno ;)

Torej vrnimo se k prvotnemu vprašanju, kje bi lahko v ljubljani kupil omenjene pene?

Zgodovina sprememb…

Nevem za ljubljano samo tele priporočajo SPCR
http://www.acoustiproducts.com/en/acous...

dobi se jih pa
http://www.quietpc.com/gb-en-gbp/produc...

preveri če pošiljajo v slovenijo.

Če izveš slučajno kje v sloveniji se da tole dobit oz boš dobil to kar rabiš pa kat tu sporoči.

Bom poskusil dobiti kej iz slovenije...Foter mi je rekel da imajo v Terni ziher podobne materiale, jih bom v bližnji prihodnjosti obiskal. Sporočim če dobim kaj pametnega.

Zgodovina sprememb…

Ok zdej sm kupu slip stream 800rpm ter zamenjal original od p182 in WTF? So skor bolj glasni kot original!
Sm resnično upal, da bo zdej pa res tiho. Mi je zdej prov škoda dnarja :|

Pa povsod jih hvalijo, pa tut na grafi je bil tih slip stream, sam zgoraj pa ni tiho :(

kixs ::

Med ventilatorje namontiraj kaksen Zalman Fanmate 2 in rocno nastavi obrate preko potenciometra.

Sicer je pa tako. Vsaka vrteca stvar v racunalniku bo oddajala svoj sum, vibracije, zvok... res silent recunalnik mora imeti vse ali cimvec pasivnih elementov. Sam imam prakticno vse na minimum, pa se bo se vedno slisalo. Ne zelo, vendar ponoci pac ni neslisno :P

Najprej zmanjsaj vire toplote - underclock CPU-ja, GPU-ja. Disk, ko ni v uporabi, se naj izklopi. Problematicen je edino napajalnik, ker tam tezko kaj izboljsas - moras ze v zacetku prav kupit. Potem pa zmanjsaj stevilo ventilatorjev in hitrost vrtenja le-teh. Da se veliko naredit. Res tih pa je edino moj Asus EEE 701 (ko se vrti CPU vent na minimumu).

lp

800rpm slipstram glasnejši od tricool-a? Skoraj nemogoče, edino če si dobil zanič ventilatorje. Zdej imam oba pred sabo in razlika je očitna! Si ziher da je 800rpm

Še nekaj, kje pa imaš ventilatorje? Odpriporočam, da montiraš ventilator zgoraj ker ti povem da je razlika očitna če ga odstraniš (kombinacija plastike, vibracij, ter napol šravfov napol zatičev). Plus ali imaš zadaj ševedno mrežico? Če imaš se kar spravi rezat, tisti šum zna bit zlo moteč plus preveč vpliva na pretok zraka. Torej zapri zgorno luknjo in izreži mrežico, potem pa probaj primerjati ventilatorje :)

BaRtMaN ::

Jaz lahko rečem, da na moji Antec Sonati II ni bilo vredno rezati mrežice/satovja, ker s SlipStreamom 1200RPM ni popolnoma nobene razlike v hrupu. Z 800RPM še manj. :)
««
15 / 31
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DIY HPC

Oddelek: Zvok in slika
375259 (4769) Eboran
»

Novi zasloni, testi, Google, Nasa in še kaj