» »

Tišanje računala

Tišanje računala

Temo vidijo: vsi
««
8 / 31
»»

XS!D3 ::

Mene pa zanima kako je s temi ionizatorji al ionic fan al karkol (to k je un tip dou v komp namest ventov), kako zadeva deluje, kako lahko sploh premika zrk brez premikajočih se delov, kok porabjo te zadeve štroma in kok stanejo, je kje kej več napisan o tem?
Pe če lahko ta zadeva kej škoduje komponentam v kompu?

mtic ::

Tudi jaz sem se vrgel v tišanje računalnika, ki je bil do sedaj ZELO glasen - pač kupil sem že sestavljen računalnik v comtronu par let nazaj (za 120 jurjev) in tak računalnik ne more biti glih prov tih, verjetno je tudi amd-jev procesor malo kriv za to.. V glavnem, zamenjal sem napajalnik z LC6 350 120mm, hladilnik za procesor pa tale: http://www.mlacom.si/article.aspx?docid... . računalnik je sedaj precej tišji, sploh napajalnik je skoraj neslišen, edino hladilnik se mi zdi, da bi bil lahko še tišji. že ko sem vzel tega nisem vedel, ali naj vzamem raje dražjega zalmana (http://www.mlacom.si/article.aspx?docid... ali tega, ki ga imam sedaj; na koncu sem pač vzel cenejšega, ker vsaj po podatkih sodeč je zalman celo glasnejši kot tale TR2TT (največ 27,5 dB proti 21dB). zdej me pa vseeno zanima, kako je s tem v praksi; ali je zalman res glasnejši, čeprav je toliko dražji? Katerega bi predlagali namesto TR2TT, da bi bil še tišji? Gre se mi predvsem za glasnost, s samim hlajenjem nimam problemov, saj je bil že prejšni hladilnik čisto vredu. procesor je amd athlon xp 2600, podnožje 462. Torej, kakšni predlogi?

xabre ::

Ventilator priklopi na zalman fanmate 2, nastavi na ne prenizko število obratov in uživaj v tišini.:)

kolk pa je to ne prenizko?

sem mal pregledal temperature in obrate na računalniku, podatki pa zgledajo takole:

temperatura osn. plošče: 31°C
temperatura procesorja: 40°C
obrati na ventilatorju proca: 2450 rpm

Kakšen razpon temperature pa je normalen za ta procesor?

torej bi bilo dovolj, če bi kupil samo ta kontroler obratov (je dovolj "velik" ta hladilnik, ki ga imam sedaj notri, da bo vredu hladil tudi pri nižjih obratih) ali bi moral vseeno vzeti zalmana, ki je večji od tega?

lp, matej

Nastaviš nekje na 7-8 voltov, okrog 1800 obratov. Predvsem naj pa temperatura pod obremenitvijo ne presega 55 stopinj. Verjetno boš moral malo potestirati za optimalne nastavitve.

Zalman ima fanmate že priložen in je na najnižjih obratih dovolj tih in učinkovit.

Probaj najprej samo z regulatorjem. Če ima trenutni hladilnik čigumi spodaj, ga zamenjaj s termalno pasto, tudi navadna silikonska je občutno boljša.

kul, bom probal najprej z regulatorjem, pa bomo vidl.

hvala za info:)

€uro ::

Prosim za dober nasvet kateri hladilnik naj kupim poleg E6600 (2.4 GHz)? Kaj menite o tem Scythe MINE Cooler? Ali obstajajo boljši hladilniki (ne na račun glasnosti!) oz. obstajajo mogoče tako zmogljivi heat-pipe, ki za hlajenje privzetega C2D (in tudi navitega na 3.0 GHz) ne potrebuje ventilatorja? Imam pravzaprav še malo morje vprašanj.

Še nekaj: je opazna razlika pri uporabi teh blažilcev za trde diske? Ima kdo mogoče doma že kaj takšnega?

+ Imate morda kakšno priporočilo za res kvalitetno ohišje:
- cena lahko brez problema do 140€
- tišina je vrlina
- odličen pretok zraka, čim večji ventilatorji spredaj, filtri za prah
- izgled ni pomemben

Ogledal sem si npr. Thermaltake Soprano, Antec Sonata II, P180, ... pa se ne morem odločiti:(

Hvala za odgovore!0:)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: €uro ()

Icematxyz ::

Dobi se tudi pena v stilu lepilnega traku (navita) nekje od 1.5 do 2 milimetra debeline, kjer je spodnja stran lepilna zgornja pa prevlečena z plastično folijo.

To peno mislim da bi moral imeti prav vsak ki namerava tišati računalo saj je naravnost fenomenalna in z njo lahko naredimo marsikaj:

Od izdelave tačk do podlaganja diskov, napajalnika ...

Priporočam.

Icematxyz ::

Tudi kakšno stranico se da z njo oblepiti ki je bližje ušesu.

Ali celo notranjost ohišja v celoti prelepiti.

Debelino pa povečaš preprosto z lepljenjem v sloje če je to potrebno.

Icematxyz, mogoče kakšen link za to peno? (PS. Pa ta pena ne ovira pretirano hlajenja?)

A za hladilnik (prvi del: Mine Cooler) in ohišje ima kdo kakšen nasvet in pomoč?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: €uro ()

PrimozR ::

Če razmišljaš o P180, kupi raje P182 (ne vem za ceno), ki je izboljašn P180. Ta ima namreč kar nekaj težav, največji problem pa je speljevanje kablov. Če ga dobiš, bi bil za to ceno dober tudi originalni Coolermaster Stacker (ne 830). Sicer je kak € dražji, a je zelo pohvaljen.

EDIT: za CPU cooler lahko pogledaš tudi za Scythe Infinity in naj daš 2 ventilatorja v push-pull navezi na nizkih obratih - stestirano tako deluje najboljše in najtišje. C2D, sploh na 3 GHz pa bo ZELO težko hladiti pasivno, mogoče vodno z OGROMNIM radiatorjem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Sem pogledal na cool-pc:
Sychte Infinity - 46,5 CFM in 23,5 decibelov = 1,9787 CFM/glasnost
Sychte Mine Cooler - 42,69 CFM in 22 decibelov = 1,9404 CFM/glasnost

Ergo, Infinity je boljši (če v tem primeru matematika res vse prenese?). Obstajajo še boljši heatsinki? Kaj pa takšni pasivni monstrunski stolpi bakra, kateri so "špica" za svojo ceno?

+ Kaj hladi tale Thermalright HR-09U, Mosfet?

To je za mosfete, ne za CPU in dvomim da je tole sploh baker. Vsaj ves ni.

kulSMS ::

mene pa zanima, če bi mi lahko svetovali za kakšen napajalnik (manjšega formata).
Seveda naj bo čimbolj tih. Moč ni tako pomembna, 200W je dovolj.

Na tej strani boš našel mnogo stvari (pod napajalniki in 0 db(A)).

Je izpeljivo, da v osnovi kupim "normalno" ohišje (kar se tiče glasnosti) npr. Antec 900 (odličen pretok zraka), in ga nato z raznimi penastimi oblogami in blažilci diskov, itd. utišam na nivo, ki je dovolj blizu ohišjem, ki so že v osnovi deklarirana kot "tiha". Izpeljivo?

Kako "tiho" je zares Sonata (I, II ali III) ohišje? Najtišje ohišje na tej obli? Je pretok zraka dovolj dober za Intel C2D E6600, GeForce 8800 GTS, 500W napajalnik, masivni hladilnik Scythe Ninja + ventilator, ...?

Lep pozdrav na Slo-Tech!

Steinkauz ::

Jst sm si naredu m0n0wall server in bi rad utišal komp kolker se le da. Na proc sm dal zgolj rebra, k proc itak ni ne vem kolk obremenjen, disk se mi sklopi po 1 minuti(nastavitev v m0n0wall), edin problem je zdej napajalnik. Ker ne mislim dat 100eur za en ušiv pasivno hlajen napajalnik me zanima, če bi lahko ventilator kr sklopu, ker m0n0wall ne žre glih ne vem kolk energije. Enkrat sm to že naredu pr navadnem (900mhz) kompu, pa je začel smrdet po zažganem prahu, zato sm sklopu. Če ne morm, kolk upor nej dam gor, da bo mel ene 100 vrtlajev :D
Al pa še bolje, če se da amatersko kake rebra gor dat.

vent priklopi na 7v.

Napajalcu ni pametno venta ugasnit razen če je fanless. Obrate zmanjšaš tako, da daš na rdečo žičko upor oz. še bolje potenciometer, s katerim lahko kontroliraš hitrost obratov. Lahko tudi malo razrežeš pleh in na luknje daš mrežice, daš notri boljši ventilator (tišji z več pretoka), itd. itd.

ventilator na 5 V (rdeča + črna žička) pa bo OK. Jaz imam tako router (Pentium 233 MMX) že kakšno leto in pol pa ni bilo nobenih problemov.

imam tudi ventilator za procesor na 5V. To je uporabno za kakšne malo "novejše" računalnike (NE pa tudi za napajalnike na teh sistemih):
celeron 2,4Ghz (ali pa pentium 4) brez problema.
Za kakšne Athlone XP (je pa malo manj primerno, ni kritično)
dvoprocesorski+ se pa malo preveč grejejo.

kulSMS kaj? Rdeča in črna žička na 5V?? Lepo daš rdečo na rdečo v molexu in črno takoj zraven na črno. Oranžna je pa 12V. Za 7V daš rdečo na oranžno (rumeno) in črno na rdečo v molexu.

Lepo daš rdečo na rdečo v molexu in črno takoj zraven na črno.

saj to sem mislil ventilator priključiš na rdečo in črno žičko na molexu ali pa direktno v napajalniku (je potrebno malo spajkanja).
malo sem se čudno izrazil.

Grey ::

Kaj priporočate za zmanjšanje hrupa? Ventilatorji sami niso glasni, ko jih držim v roki. Problem vsekakor tiči v vibracijah, katere pa tiste pene baje ne odstranijo dovolj dobro. Nekaj sem razmišljal, da bi na glavno stranico izza matične plošče nalepil vezano ploščo debeline 2-3 mm prav tako pa tudi na zgornjo. Mnenja? Izkušnje?

bluefish ::

za ventilatorje se da dobiti distančnike, ki zmanjšajo vibracije, ki jih ventilatorji prenašajo na ohišje. Dobro je tudi, da diske namontiraš na gumice v 5,25" reže, saj so le ti eden večjih krivcev za hrup.

sweeti007 ::

a lahko prosim predlagate pasivno hlajenje za geforce 6600 gt ter za 478 podnozje procesor 2.6 northwood

ce bi odklopu ventilator na grafi a bi se skurla al bi sam bolj vroca bla :\

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: sid911 ()

Kato ::

a lahko prosim predlagate pasivno hlajenje za geforce 6600 gt ter za 478 podnozje procesor 2.6 northwood

Ninja za procesor

Termlright HR3 za grafo (paše na PCI-E verzijo grafe, na AGP pa ne)

Ta je tudi tober pa veliko cenejši kot prejšen

Zalman, ta zna biti super

Drugače je pa 6600 gt kr vroča grafa , če bi izklopil ventilator bi se skurla.

socket 478 nekako avtomatično pomeni AGP... Problem je v čipu. zalman zgleda okej ampak se mi zdi, da bi potreboval precej veliko (oz. široko) kištico, da bi ga spravil noter (čip in luknje so pod kotom). Takisto za ACja... No, ta itak ne bi pasal gor ker bi se zadel v plato. Slabo je to za 6600GT. Če je plac, bi sam dal gor kak A64 BOX kuler in ga dal na 5V. Že itak je ZELO tih, tako pa bi bil še bolj. Je pa idealen, ker ima 6600GT 2 luknji za montažo, hladilnik pa ima po sredini utor prečno čez rebra. vanj daš kos pleksija, ki sega do lukenj in ga enostavno privijačiš na grao. Mislim da bi z dimnezijami zneslo, hladil pa bi še bridge hladilniček.

Obssesen ::

Mogoče mal offtopic, ampak zanima me kako na ventilatotju znižat rpm-je, z SpeedFan-om ne gre oz. js ne najdem. V BiOSih pravtako ne?!

bluefish ::

s speedfanom lahko nižaš le vrtljaje na nekaterih ventilatorjih - ponavadi na tistih, ki so kontrolirani tudi preko BIOS-a. Sicer pa lahko kupiš tudi regulator za nekaj malo €. Druga možnost pa vplete malo ročnih spretnosti in lotanja uporov.

Romanowskiy ::

Kateri bi bil potem najboljši ventilator (Ine vodno) za Q6600, po možnosti da zelo ohladi in je pri tem tih, saj mislim kar fejst navijat?

Misliš hladilnik? V tem primeru je nekako najboljši Scythe Infinity s push-pull varianto (2 ventilatorja), saj v tem primeru 12V na ventilatorjih za en mišji k... izboljša temperature v primerjavi s 7 V. Z enim samim ventilatorjem je seveda precejšna razlika v prid 12 V, je pa 2x 7V tišja konfiguracija. Je pa za 'fejst navijanje' zračno IMO slaba izbira - 4 jedra oddajo VELIKO energije oz. toplote.

20sdfj093f ::

Da ne odpiram nove teme...

Iščem rešitev za tišanje Athlona 2000+ in sem imel v mislih nekaj ne pretirano dragega, ampak čimtišjega (kompromis cena/kakovost). Ali mi zna kdo povedati, če se bi obnesla ta kombinacija:

- Xilence case fan 80 mm (kot nadomestilo default ventilatorja v napajalniku - novega napajalnika ne bom kupil) - 5 EUR
- Thermalright "High Riser" HR-05 (za hlajenje procesorja) - 21 EUR
- Cooltek blažilec vibracij za trde diske - 10 EUR

Te zadeve sem našel v random ljubljanski rač.trgovini na netu in sem jih izbral ker zgledajo obetavno ter predvsem dovolj poceni za študentski žep.

Poleg omenjenega pa bi še stranice mojega poceni ATX ohišja obtežil s katranskimi samolepilnimi ploščami, da jim znižam resonančno frekvenco in posledično zadevo utišam.

Ima kdo kaj podobnih izkušenj, sem stvar zastavil dobro ali naj raje rešim drugače? Bo pasivni hladilnik 1.66GHz Athlona problematičen? Dodatnih ventilatorjev v ohišje ne bi dajal, ker je to dodaten hrup, po drugi strani se bojim da napajalnikov ventilator ne bo odvajal dovolj toplote iz ohišja za stabilnost procesorja.

Hvala,
D.

Če ne bo dovolj, 80 mm ventilator na 5 V. Praktično neslišno.

20sdfj093f ::

Pa bo pasiva dovolj dobra za AMDja?

shark_nm ::

Icematxyz par postov nazaj si omenjal neko samolepilno peno.
Zanima me kako se imenuje ta pena in ime proizvajalca.Ali ta pena ne učinkuje preveč na toploto,ker nebi rad utišal računalnika in poleg povečal temparaturo.

Blaz22 ::

Zanima me, če obstaja kak program ki pove s kakšno jakostjo kaka komponenta deluje? Namreč imam zelo glasen računalnik, a nisem čisto prepričan kaj bi moral zamenjati oz. narediti ada bo bolj tih. Sem bolj NOOB na etm področju, tako da prosim za razumevanje. :D

LP

Program ti bo bolj malo povedal. 2 diska oz. 2 ventilatorja ali pa 2 DVD-ROMa istih specifikacij (isto število obratov, hitrost prenosa, CFM v primeru ventov) sta lahko precej različna. Pri diskih so recimo Seagate-i eni tišjih. Pa so še vedno SATA II, imajo 7200 obratov in tako naprej. Pri ventilatorjih je važna tudi oblika lopatic. Verjetno so glasni diski in ventilatorji. za ventilatorje lahko ugotoviš tako, da enga po enega ustaviš (sicer ni najbolj pametno, je pa najbolj praktično :D) in pač vidiš če kateri od njih pretirano ruži. Disk pa mislim da bi moral prepoznati brez tega... Same komponente pa niso glasne, no, razen če ti cvilijo tuljave ali kaj podobnega (tako kot meni pri večji porabi CPUja nekaj piska na plati - se navadiš).

TokioGangsta ::

Iščem ventilator 120mm. Naj bo izredno tih to mi je tudi najpomembnejše, in tudi seveda dovolj zmogljiv ter za zmerno ceno. Kaj priporočate? In iščem dober hladilnik za procesor in sicer q6600, tudi tukaj mi veliko pomeni glasnost in zmogljivost ter seveda cena do 50€. Ali je SCYTHE INFINITY tih?

PS tudi napajalnik me zanima za enermaxov liberty 500W ali je tih če ima kdo kakšne izkušnje.

Hvala
Asus P5K ~ Q6600 ~ 8800GTS 320MB~ Crucial 2GB 800MHZ ~
Enermax 500W ~ Antec Nine Hundred ~ Tarantula & Lachesis

Zgodovina sprememb…

Na Infinity-ja daj 2 zmogljiva ventilatorja (push-pull) ter jih daj na 5-7V. Najboljši performanci pri tišini. Za PSU poglej kakega Tagana. Imam 420-U01 pa je dead silent.

pozitron ::

PS tudi napajalnik me zanima za enermaxov liberty 500W ali je tih če ima kdo kakšne izkušnje.

Moj je neslišen, obrati so vedno okrog 900-950rpm.

Iščem ventilator 120mm. Naj bo izredno tih to mi je tudi najpomembnejše, in tudi seveda dovolj zmogljiv ter za zmerno ceno. Kaj priporočate? In iščem dober hladilnik za procesor in sicer q6600, tudi tukaj mi veliko pomeni glasnost in zmogljivost ter seveda cena do 50€. Ali je SCYTHE INFINITY tih?

Vzami Ninjo ,zraven dobiš že en zelo tih ventilator ,če pa rabiš še kakšnega pa vzameš Nexus 120mm.

Infinity vs. Ninja

Js bi ti tut priporočil nexusa, je zlo tih z 1000rpm, samo ima pa zato tut mal manjš pretok zraka, samo še vedno dovolj. Sam imam tri in sem zadovoljen, edina stvar, k mi gre na živce je da so 4 pin priključki za molex kar zraven na na istem kablu od 3 pin priključka, niso kot dodatna možnost. Zato je malo več kablovja. Pa še dobro zgledajo v črno/beli kombinaciji.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pozitron ()

kuglvinkl ::

nermaxov liberty 500W

Moj je neslišen. Se pa ne zavrti hitreje kot 1200 RPM...

Pa je ta Enermax res tako tih, na silentpcreview ga niso ravno pohvalil.

Potem pa kupi nekaj kar priporoča silentpcreview.

lollo ::

Zivio.

Kupujem racunalnik in mi je zelo pomembno da je kar se da tiho. Diske sem izbral iz serije ES in graficna je 8600GT s pasivnim hlajenjem.
Zanima me pa, kaj naj dam na procesor (Core 2 DUO E6550) in kateri napajalik/ohisje mi priporocate.

Tihi napajalniki so Tagan (vsaj bili so); Enermax so tudi baje, LCji so sicer malo glasni, a ventilator na 5 V naredi trik. O tem bodo drugi povedali več. Na CPU pa Scythe infinity in 2 ventilatorja na 5-7V (push-pull).

Procesor in grafa sta uredu tako ,da ne boš imel energijsko potratnega računalnika , take se da precej stišati verjetno bo največji problem pri tebi diski ,ki so kar glasni, zakaj točno rabiš ES serijo diskov pa koliko jih boš vzel?

Nekdo mi je reku da so to diski z dvojnimi lezaji, ki so tihi. uzel bom 2. A cenejsih hladilnikov ni za pogledat kot je tale scythe?

Kaj sploh je ES serija diskov? Engineering Sample? Teh ne dobiš v trgovini. itak so pa zanimivi samo ES procesorji. Kdo bi hotel ES diske :D Torej razloži.

Se opravicujem ker sm verjento nerodno povedal in podla premalo podatkov.

Tole sem mislu
««
8 / 31
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DIY HPC

Oddelek: Zvok in slika
375336 (4846) Eboran
»