» »

Athlon vs. Pentium 4

Athlon vs. Pentium 4

para! ::

Včasih smo tisti, ki smo vsaj nekaj vedeli o računalnikih pri izbiri procesorjev poznali le enega res dobrega proizvajalca - to je bil Intel. AMD je bilo takrat podjetje, ki je zelo zaostajalo za Intelom. Dandanašnji se je to spremenilo, AMD je začel izdelovati zelo dobre in hitr procesorje, ki lahko konkurirajo Intelovim in jih celo prehitijo v večini testov, največja prednost AMDjevih procesorjev pa je njihova cena, ki je precej nižja od Intelovih in zato tudi zelo ugodna.



Seveda se na Intelove in AMDjeve teste ne moremo zanesti, ker res ne gre pričakovati, da bi podjetje javno grajalo svoj procesor, zato smo (vsaj jaz) prebrali že kopico testov, ki primerjajo Pentiuma 4 in Athlona z 266MHz FSBjem. Verjetno ste opazili, da je Pentium 4 s strani Athlona premagan skoraj pri vseh testih, zato tudi večina igričarjev zagovarja AMDjeve procesorje, seveda tudi zaradi cene. Vendar me to zelo čudi, saj je igričarjem najpomembnejši faktor visoko število FPSjev, ki je pri Quake III ne bi smelo spustiti pod 90. Intelov Pentium 4 pa je v Quake III timedemo testu hitrejši kot AMDjev Athlon, in sicer rezultat primerjave Pentium 4 1.5GHz (400) PC800 RDRAM in Athlon 1.2GHz (266) PC2100 DDR SDRAM v demo01, q3a 640*480*16:

- Penitum 4: 227,4fps

- Athlon: 177,9



Test v SiSoft Sandra 2001 (program pokaže kako pogosto so izvršeni ALU in FPU ukazi) - večje št. pomeni boljše delovanje cel. sistema v Float FPU/RAM bandwith:

- Pentium 4: 1514

- Athlon: 704



V ostalih testih je Pentium 4 počasnejši od Athlona, vendar ne za veliko. Da ne bo kdo mislil, da bolj podpiram Intela, sploh ne, ampak je res težko izbrati sistem, vanj vgraditi najboljši procesor, in ga potem še opremiti s solidnimi komponentami. Kakorkoli vedno bo neka pomanjkljivost, nikoli ne bomo rekli: "moj sistem je oh in sploh najboljši".



Kaj pa cene? Trenutna cena Athlona 1333/266 256Kb je 83.200 SIT, cena Pentiuma 4 1.3GHz+128MB RIMM 134.351 SIT. Velika razlika v ceni kljub temu, da poleg Pentiuma doimo še 128MB RIMM RAMa (PC800), le-ta je eden glavnih krivcev izredno visoke cene procesorja. Seveda moramo upoštevati tudi cene osnovne plošče in pomnilnika za Athlona. Osnovnih plošč, ki podpira Penitum 4 procesorje je malo, izbral bom eno najboljših: ASUS P4T 68.901 SIT, vrhunska osnovna plošča za Athlona, ki podpira DDR pomnilnik pa: ABIT KT7A RAID 51.051 SIT. Pomnilnik je pri Pentiumu že vštet v ceni, pri Athlonu pa je priporočljivo kupiti (zdaj že zelo poceni) DDR SDRAM, ki stane: 128MB PC2100 DDR DIMM 23.562 SIT. Skratka soliden sistem z Athlon procesorjem stane okoli: 320.000 SIT, s Pentiumum 4, pa po mojih izračunih tam okoli 400.000 SIT.



Končna odločitev pa seveda pripada kupčevim potrebam, če kupec potrebuje hitrost pri opravkih, ki jih Pentium 4 stori bolje kot Athlon, bo seveda kupil Pentiuma 4 in obratno.





Death before dishonor!
  • odklenil: Sergio ()

OldSkul ::

JAZZ to temo ali podobne smo že tolikokrat predelal da boli glava!

Ne vem zakaj si šel še enkrat odprt to temo če pa vsi saj približno vemo odgovor??????
Mogoče ker si nov v forumu.

Huey P ::

Athlon prekaša P entiuma 4 v vseh testih razen Quake III. Jazz ti pa meni povej kdo bo kupil P4 za igranje igre Quake III? Da ne omeni izredno visoko ceno RDRAM pomnilnika v primerjavi z DDR, ki je tudi boljši od RDRAMa.Vsekakor je najboljša izbira AMD Duron in Athlon, ki Intel prekašata v vseh testih in najbolj v ceni. Duron se lahko celo primerja z Petiumom 3, kaj šele Celeron.

..::DOOM III: The Legacy::..

para! ::

Temo vsekakor nisem odprl, ker sem nov v forumu, ampak ker opažam (po pogovorih z ljudmi sodeč), da še vedno veliko ljudi ne ve, kater procesor je boljši. Nekateri še vedno Intela kujejo v zvezde, medtem ko ga drugi prekomerno grajajo. Seveda je res, da je malo ljudi, ki bi kupili Penituma 4 zaradi več FPS pri igrah, a vseeno se moramo zavedati, da nekaterim ljudem cena ni ovira, škoda le da jaz nisem med njimi :). Vendar, ko bodo nekoč (nekoč!) skoraj vsi programi podpirali Intelovo tehnologijo, ki jo je le-ta vgradil v svoje procesorje Pentium 4, se bo ta procesor pokazal v pravi luči. Do takrat pa je res, da Athlon prevladuje.
Death before dishonor!

CCD ::

DOOOH! Ko bodo vsi programi podpirali P4 tehnologijo bo AMD še vedno najboljši, ker za razliko od Intela dela procesorje, ki so uporabni TA trenutek in ne čez 10 let.
Kolk mi gre na živce ko zagovorniki pri P4 ne najdejo druge prednosti pred Athlonom kot eno klavnico in tehnologijo, od katere zdej nimamo nič.

para! ::

Samo povedal sem. Sam nisem noben zagovornik P4, v kratkem času imam namen kupiti Athlona 1.33GHz, upam le, da se bo GeForcu3 spustila cena.
Death before dishonor!

Loki ::

Emm a si to slucajno pobral z Mlacomove strani?

V razmislek: Mlacom je zastopnik za AMD, tako da nic ne cudi, da je P4 pogrnil na celi crti.

Makes sense, does not it?
I left my wallet in El Segundo

para! ::

Ne, tega nisem pobral na mlacom.si, sem pa bral njihov test. Razumljivo je, da pri Mlacomu priporočajo AMDjeve procesorje, Intelove pa prodajajo zaradi konkurence...

Dagostino? Slab?
Death before dishonor!

R0K ::

a si nor

Eagle ::

Upam, do bojo minus točke, sicer pa zakj si nebi ti
rrajši kupil amd thunderbird 1000 AXIA, ki ga lahko
z lahkoto spravis na 1333MHz !!???

Huey P ::

dagostino, mislim, da te čaka Gnoj TM..
..::DOOM III: The Legacy::..

Mitja 34 ::

Bi kir izmed adminov popravo to ka je napisal dagostino(brez zamere dagostino ampak nimamo vsi 21' monitore)

Huey P ::

dagostino rajši pobriši, ker če to Primož zagleda oziroma miranpozar zagleda maš dobre možnosti za Zobato Owco TM ali pa Gnoj TM...
Misli pa, da bo tole že za Owco...

..::DOOM III: The Legacy::..

Paramedic ::

Vsi admini Slo-Techa -> ZAGNOJITE GA! >:DMUHUHAHA! Sej bi js tut rajš owco vidu.0:)
End transmission.

Huey P ::

Kaj zdaj admini kje ste ---> ZAGNOJITE GA!!!


..::DOOM III: The Legacy::..

Sergio ::

bomo.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Sergio ::

zaklepam temo, za dokaz.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Sergio ::

primoz odstranil "moteci fucking element" iz tega threada... odpiram nazaj temo, je dobra.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

R0K ::

roberto mislim da se motis.generalni uvoznik za AMD je Comtron, to ti lahko trdim ker sem tam kupo mojga TB

Huey P ::

Segio, Primoz hvala, da sta tole stvar uredila. To je bil tipičen primer debila, ki se spravlja gnojit forum...



_ROK_ uradni distributer za cse AMD procesorje je Mlacom d.o.o. Tukaj pa sem od Mlacomove strani vzel besedilo z copy/paste;



07.09.2000



Mlacom postal zastopnik za AMD



Po skoraj devetih letih uspešne prodaje AMDjevih procesorjev si je podjetje Mlacom v avgustu pridobilo status uradnega zastopnika in prodajalca tega priznanega in vedno uspešnejšega proizvajalca procesorjev za področje Slovenije.





Comtron je komaj zdaj februarja postal distributer za SLO. Mislim pa, da je Mlacom tisti glavni za AMD v Sloveniji, kar se kaže tudi po izredno ugodnih cenah.





..::DOOM III: The Legacy::..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Imperij vrača udarec: Intel Core 2 Duo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
7511015 (7888) Jan987
»

Slabosti in prednosti AMD 64 in Pentium-a 4 (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
804774 (3701) tiborrr
»

AMD ali Intel Pentium 4??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
826193 (4926) Zheegec
»

Intel ali AMD? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
635045 (4002) batiushka
»

DDR zmaguje!!!!!!!!!!!

Oddelek: Strojna oprema
261715 (1335) hatch

Več podobnih tem