» »

AMD ali Intel Pentium 4???

AMD ali Intel Pentium 4???

1
2
»

PALOMINO ::

Jao jao, kaj naj kupim...AMD, Gorenje, Intel, Iskra, EI-Niš?
Tudi tak sam sem bil včasih tak...ma dajte no, prosim Vas lepo...kišta je kišta.
Sam uporabljam notesnik in kišto.
Kišta je bila 100k in sem prezadovoljen, špile mi poganja vse, office in internet letita. Plato imam ASROCK K7S8X za katero sem dal 9k, ok je SiS čipset pa kaj, who care? Tudi če jo po letu dni vržem stran in kupim novo nisem na bistveni izgubi. Procesor imam Athlon XP 2600+, samo za primerjavo naj povem da sem imel tudi P4 2,8GHz in naj povem da razlike v prid Intela ni očitna in se ne splača dajat toliko več denarja, nasplošno se ne splača veliko vlagat v računalnik...dajte tisti višek denarja raje kam drugam, kaj pa vem pojdite kam, magari v Amsterdam in hop na rdečo ulico...
No, kar hočem povedat je, da se morda preveč obremenjujete z računalniki, pismo včasih ko preberem kakšen post se mi zdi da računalniki opravljajo z vami in ne vi z njimi.

No pa da povem še na kratko...kupi tisto kar je ceneje oz. bolj ekonomično, definitivno AMD.

Zheegec ::

Palomino - Zakaj pa potem ne Celerona?!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Grey ::

Zato, ker je po moje Palomonio dost izobražen glede tega. Zakaj bi daju isti dnar za 3x počasnejšo robo?

BOCo. ::

Celerona nikoli, ker vedno zaostaja za 15 do 30% za AMDjem in P4... Edino je navijanje samo tisto je tudi noro, saj se samo računalnik segreva mašina pa dela enako... :)

Dragi ::

32-bitni bodo delovali tako hitro kot na 32-bitnem OS ALI hitreje, v zelo redkem primeru pa malo počasneje.

Zakaj malo počasneje, kaj nebi morali po vsej logiki vedno hitreje, če je mašina hitrejša?

Zheegec ::

@Muky: To sem jaz pisal za AMD64 (x86-64) tehnologijo in VSE kar sem pisal o AMD64, kje je hitreje in počasneje, je bilo mišljeno na popolnoma istem hardweru (torej cela kišta ista - Athlon64,...), samo v enem primeru je OS WinXP AMD64 (For 64-bit extended systems), v drugem primeru pa WinXP (navaden 32-bit).
Hitreje pa seveda da bo, kot na počasnejšem procesorju, ampak jaz mislim samo razliko v OS, nekje je vse 32-bitno, drugje pa AMD64 OS + 32-bit programi ali AMD64 OS + 64-bit programi.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Dragi ::

ma ja sej za isti hardware tud jst mislm, sam nisi me zastopu.Zanima me, zakaj nej bi 32 bitne aplikacije delale počasnej na pc-ju z A64 in OS64 kot pa na OS32.

Tarzan ::

Zato, ker so 32 bitne, OS je pa 64 biten. Razlika ni velika, ker so procesorji načeloma še vedno 32 bitni, torej 32 bitnih aplikacij ni potrebno emulirati.
Sicer pa sploh ni nujno, da bodo delovale počasneje, se zna zgoditi, da bo kašna dobila celo pospešek ;)

Zheegec ::

>>32-bitni bodo delovali tako hitro kot na 32-bitnem OS ALI hitreje, v zelo redkem primeru pa malo počasneje.

So pač zelo redki primeri, ko dodatni registri ne pomagajo, ampak zaradi malo daljših operandov traja tudi malo dlje da CPU izražuna nekaj konkretnega, ampak to je redko.
Se pa pri BETA OS in BETA driverjih pozna pri testih iger, ker so driverji in OS še beta niso še ravno optimizirani (Microsoft je rekel da je AMD64 OS že veliko napredoval od beta verzije ki je na voljo za download), zato recimo večina iger zaenkrat deluje še počasneje. Ko bo vse optimizirano pa hitreje :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Dragi ::

Thanks Alien3001

BOCo. ::

Jaz pravim, da je AMD začel rušiti mnenja privržencev Pentiuma!!! :)

PrimozR ::

No pa da intelovce zabijem: Moj proc na full load pride čez 65°C. Gladko. Idle je na 39°C ob odprti kišti, full load sm pa meru pr zaprti. Ob odprti kišti se full load giblje bliži 60°C. ZELOOOOOOOO mi je žal da sm vzel P4, sploh pa z Intel MOBO. pa GF FX5200. pol sm mal razmišlu in sm pršu do zaključka, da če bi kupu AMD, da bi si loh prvošu 9800PRO za isti keš. Evo ti P4. K.... od k.... .

Freelancer ::

Jaz imam pri odprti kisti idle 26°C in load 44-48°C, pa se to imam CPU fan na ~2600RPM. Dovoli, da ti nekoga predstavim. P|P|, to je termalna pasta.
P4C@3GHz, P4P800, 1GB DDR400, ABIT Ti4200

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

pr intelih me to moti, da so zelo velike razlike v tem med idle in load.
to ni prevec dobr, zarad krcenja in raztezanja materialov.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

PrimozR ::

Freelancer mam sestavlen komp oz. nism sam sestavlu,. Se odločam a bi nesu nazaj al ne.

Freelancer ::

Take temperature niso normalne. Če imaš Intel plato, potem predvidevam, da sploh nimaš navitega procesorja? Na pamet bi reku, ali da ti cooler ne dela dobro ali pa so ti le-tega narobe namestili na procesor. Če imaš temperature nad 60°C, je to že problem zaradi throttlinga in ti bo sistem delal precej počasneje zaradi tega. Naj se oni s tem ubadajo.
P4C@3GHz, P4P800, 1GB DDR400, ABIT Ti4200

PrimozR ::

Pol ste za da jim nazaj nesem
Sj zdj mam kišto odprto (na srečo nimam garancijske nalepke :D )

Wox ::

@P|P|: A ti si kupu računalnik zato, da boš gledu kakšno temperaturo ima? Zmogljivost te ne zanima oz. si nezadovoljen z njo? Procesor ne dela tako dobro kot si pričakoval da bo?
Za P4 je značilen velik porast temperature pri obremenitvi. Koliko ta temperaturna nihanja vplivajo na staranje materiala me niti ne skrbi preveč, saj itak ne bo delu več kot 2 leti. Pa temperatura 65 stopinj Celzija pri maksimalni obremenitvi je čisto OK, še posebej če gre za novejši P4 (Prescott), pa tudi za Northwood jedro je to čisto OK. Meni npr. v prehodnem obdobju (pomlad, jesen) služi kot čisto zadostno ogrevalno telo za temperiranje sobe 4x4m^2.:D

PrimozR ::

:P Jest mam če zmer mrz. Mam pa 2.6C To je preveč. Zakaj ma pa folk loh navite AMDje pa se jim ne grejejo v najbolših primerih ne čez 50°C?? To je preveč. Pa če se P4 100000000x bl greje od AMD, je preveč!

Freelancer ::

Viharnik, ne govori nekaj na pamet, ker izpades prav bedasto.
P4C@3GHz, P4P800, 1GB DDR400, ABIT Ti4200

alexb ::

Hmm dejte si kak ventilator v kisto.

Sam imam 2.4C na 3.2 Ghz, uporabljam pa zalmana Cu 7000 in nekaj dodatnih ventilatorjev na 5V. Trenutna Temp CPU-ja je 40C ob full loadu (2x folding), temp ohisja 29, temp mosfetov pa 44. Disk je na 27C. Se pozna da je jutro. Sredi dneva bo pa temp CPUja kaki 2-3 stopinji vise. V idle bi bila sedaj temp okoli 30C.

Je pa res, da mora imet kista kej zraka.. ce ne se ne cudit visokim temperaturam.

PrimozR ::

SJ sm brez ventov, ne rečem nč. Sam 65°C+ je čist reveč. Pa rečte kr hočte. Proc je NENAVIT!

Freelancer ::

Če nimaš namena laufat kište stalno odprte, pol si naštimi ventilatorje za pretok zraka. Danes se že vse komponente tako grejejo, da postane znotrej ohišja zelo vroče, če nimaš cirkulacije zraka. Tud 10kRPM ventilator na procesorskem hladilniku ti ne bo pomagal, če imaš v kišti 50°C ;).
Zdej sm šele opazil, da si napisal, da si meril full load ob zaprti kišti (me je zmedlo odprta kišta za idle). Če je to kišta popolnoma brez ventilatorjev, potem 60°C in več sploh ni nič čudnega.
P4C@3GHz, P4P800, 1GB DDR400, ABIT Ti4200

Zgodovina sprememb…

OwcA ::

Ste resnično nesposobni vzdrževati neko razumno stopnjo argumentacije? Primerjati temperature je bedasto kar takole čez palec je bedasto, a to povsem zbledi ob dejstvu, da kod na podlagi te primerjave sodi o procesorjih.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

dxx ::

Jaz pravim, da je AMD začel rušiti mnenja privržencev Pentiuma!!!


Res je:D

Urajmal ::

Ne bi rekel dxx Intel gradi zelo hitre procesorje na osnovi hitrih prenosov podatkov v pomnilnik, česar pa pri amdju ni. In tisti ki bodo hoteli imeti še vedno hiter računalnik (tudi podjetja) bodo nabavljali Intelove procesorje. Teh kratic pri amdju sem se že res naveličal... Pač so hitrejši samo zato ker imajo boljše napisane procedure. Po moje ne več dolgo.

Grey ::

Pa itq temperature ne bojo več tolk problem pri Intelih, ker bojo kmal dal ven procesorje na Pentium M osnovi:D . Kater procesor kupit je pa čist osebno prepričanje vsakega posameznika in posameznikove denarnice;) . Obe firmi imata pri svojih procesorjih prednosti in slabosti.

Zheegec ::

Tad3j: P4 res rabi veliko memory bandwitha, samo če bi delali teste, kje je največji memory bandwith, je največji pri 2-way, 4-way (in tako dalje) NUMA Opteronih, sledijo socket939 Athlon64 (dual channel), potem ne-NUMA Opteroni (1-way, 2-way,...), potem pa sledijo Pentium4 (dual channel).
Pentium4 prej to omejuje, ker zaradi dolgih cevovodov rabi veliko cacha in večji memory bandwith kot AMD, samo za to da mu sledi po performansah 0:)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Urajmal ::

Tnx za pojasnilo.

Wox ::

@Freelancer: In kaj te moti? To, da z računalnikom služim za kruh in mleko in se žal nimam časa obremenjevati s temperaturami, ki so itak od platforme do platforme neprimerljive? Sicer pa, če gre za maksimalno obremenjen P4@3,5GHz in mi MBM na IC7 kaže temperaturo jedra 65 stopinj C, pri minimalnem vrtenju vetrnice, je to za mene čist OK. Še posebej ker hladilna rebra sploh niso vroča, ampak kvečjemu topla, poleg vsega pa Intel navaja Thermal Spec 70 st.C.

PCman ::

A kdo ve kdaj bo prišla ven kašna 64 bitna igra;)

Dr_M ::

na to bo treba pa se dooolg pocakat.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zheegec ::

America's Army je že (bootable Linux AMD64 CD), potem pride še Far Cry, STALKER, Half-Life2, Doom3 menda tudi,... seveda vse to skupaj z WinXP AMD64 (WinXP for 64-bit extended systems je predolgo ime :D )
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri CPU mate in utemeljite zakaj? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
23923325 (15105) 54j0
»

Kateri procesor imate? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
1087996 (5397) GamingFish
»

Kateri procesor imate???

Oddelek: Strojna oprema
361739 (1234) Legoless
»

kaj se bol splaca ATHLON 64 ali INTEL Pentium

Oddelek: Kaj kupiti
221553 (1262) Zheegec
»

AMD ali Intel? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
876703 (5347) Dr_M

Več podobnih tem