» »

LCD ali CRT pri ločjivosti 1600x1200

LCD ali CRT pri ločjivosti 1600x1200

WildTHink ::

Zanima me kateri monitor se splača vzeti... cena pa seveda ni pomembna saj mora biti monitor špica! Uporabljal pa se bo za projektiranje in risanje(CAD). Edina zahteva je, da ima monitor ločljivost 1600x1200 (in min. CRT frekvenco 85Hz)

Hvala za vse informacije.
So... are you red or blue?

delfinus ::

Spica je Mitsubishi Diamond Pro 930SB je 19' in ima seveda svojo ceno pri nas ga dobis za okrog 115-130 odvisno od srece. lp, D. Tule pa prilagam se link, da si ogledas vec specifikacij. INFO o MITSUBISHIJU

Potegne pa tudi na tvojih zeljenih 1600x1200 pri 88Hz in vse do 1920x1440 pri 75Hz.

lp, D.

WildTHink ::

Aha.. vidm hvala gre na spisek.. jest sm gledal tud 22'' :D
So... are you red or blue?

SasoS ::

1600x1200 ti bo premajhno na 19" monitorju. Za devetnajstice je 1280 udobna resolucija. Tako da ja...ozri se za 21 ali 22" diamondtron (Iiyama recimo) monitorjem - more sekat!

ADF ::

Kar se 19" tiče, mislim, da je ta iiyama boljša kot tisti mitshubishi:

http://www.enaa.com/product.asp?dept%5F...

Če ti pa cena ni pomembna, potem pa 2070SB (22" max. 2048x1535 pri 86Hz - pri Mlacomu je na ceniku za 240K), čeprav je dejanska cena veliko manjša

tukaj npr. 710$

delfinus ::

Ce bi gledal za 21+ monitorji bi vsekakor vzel Sony-a. Tako E, G in v najboljsem primeru F podpirata te resoulucije. Ze osnovna E520 oz E530 serija ima 1600x1200 na 85Hz. Ostali dve pa se tako visje. Sem videl F520 na delu in je hudo dober, preprican sem, da boljse slike zaenkrat se nisem videl nikjer. Sony od CRT dela samo se 21' manjse je opustil. Vredno bi bilo pogledati se Mitsubishi DiamondPlus 230SB 22", ki je pri nas okrog 190K ali pa se boljsi Mitsubishi DiamondPro 2070SB 22", ki je pa okrog 219K. Ziher bi moral dobiti se kaj popusta, ker so cene v primerjavi z drugje vrtoglave.

Sam imam doma Dell monitor, en starejsi model, ki je izdelan s strani Sonya, je pa enak seriji G500 in sem zelo zadovoljen. Kupil sem ga second hand za samo 50.000 SIT. Slika perfektna tudi na 1600X1200, a se mi tudi pri 21" zdijo desktop ikone nekoliko majhne in rajsi uporabljam 1280 x 1024 resolucijo in tako prav nic ne trpim.

lp, D.

nicjasno ::

Ce cena res ni ovira pa na primer tole:
MONITOR SONY 23" PRO 232 LCD - videno pri rolanu za 840k >:D

ali pa

MONITOR SAMSUNG TFT 21" 213T - takisto rolan za 354k
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nicjasno ()

koyotee ::

zihr iiyama 22" Vision Master Pro 514 še link iiyama
LP :D
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Matwic ::

Ah dajte no mir z iiyamami (cudno, da ni ze kdo omenil samsunga). On hoce profesionalen monitor. Ne bom rekel, da je iiyama slab monitor, ker ni (imam 454 in sem zadovoljen), vendar, ce nekdo hoce kakovost in nic drugega potem ni druge variante kot nekaj takega:

21/22" Monitorji so za 1600*1200 nuja (na 19" modelih je vse premajhno).

Mitsubishi DiamondPro 2070SB - 220.000 SIT (EnaA)
Sony F520 - 291.490 (EnaA)

Poglej si tudi kaj od Eizo, ki naj bi bili namenjeni prav profesionalni uporabi. Zdaj kje dobiti kaksne informacije ali pa jih kupiti pa nebi vedel.

Za LCD pa verjemi mi, da nimas denarja, da bi si lahko privoscil kaj takega, da bi bilo konkurencno CRTjem pri CAD in graficnem oblikovanju. (cene grejo v miljone).

WildTHink ::

Hvala za vse... kakšnga sony-a sigurno ne bom uzel.. predrag:D Kaj pa LCD monitorji pri resoluciji 1600x1200?
So... are you red or blue?

Dr_M ::

mocno odsvetujem lcd za cad....pretezko je delat s tem.

uzem 22" mitshubishija.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

TribesMan ::

Zdej pa res nevem v čem je problem pri LCDjih v kombinaciji z CAD programi... kaj vas sploh moti?

Jest imam priložnost delat tako na 18" LCDju in 22" CRTju Mitshubishi in vse kar lahko rečem je da LCD poseka Mitshubishija. Taprva stvar ki me moti na CRTju je v meglena slika, sej zadeva je čist cool, dokler ne vidiš zraven LCDja, sam če pa postaviš oba monitorja enega zraven drugega pa je razlika prav grozna. Druga stvar je migetanje slike na CRTju, odkar uporabljam LCD opazim vsako še tako neopazno migetanje slike, pri 1280*1024 in 85Hz ali 100Hz je zadeva tako moteča da je za ponoret. LCD ima tukaj OGROMNO prednost. Še posebej po 10 ali urnem maratonu za računalnikom take stvari še kako opaziš. In zase lahko trdim da odkar imam LCD še nisem imel glavobola zaradi prekomernega buljenja v ekran. Me pa nasprotno že po nekaj urah uporabe CRTja začne prav nesramno boleti glava, zdaj še bolj kot prej...

Naslednja stvar ki mi ni všeč je ta da kljub 22" velikosti zadeva nanese borih 4cm večjo diagonalo od 18" LCDja, tako da še vedno ni dovolj udobno za delo pri 1600*1200 (prijetna resolucija je 1280*1024, ali pa 1400*1050), tako da tu ni nbene prednosti. Da ne omenjam dejstva da je treba zadevo vsakič posebej ročno nastavljati, ki spremeniš ločljivost ekrana ali osveževanje, prav moreče, še posebej če ima monitor tok enih funkcij in tako nepregledne menuje kot tile mitshubishiji, dejansko rabiš 5 do 10 minut da ga nastaviš... Pri LCDju je dovolj samo pritisk na gumb AUTO in je problem rešen, pa še to moreš narediti samo ob uporabi VGA kabla, pri DVI tega ni.

Kar se tiče glavne slabosti LCDja, ki je pomanjkanje res črne barve, je tako da je zadeva 100% primerljiva z CRTjem, dokler si v svetlem prostoru (podnevi, ali pa vžgana luč) v temni sobi pa priznam zadeva ne zgleda najbolje... Sej koliko pa vas uporablja računalnik v temi...
Ghostinga ne boš opazil če ga ne boš izrecno iskal. Mislim da se zaradi tega ne gre sekirati.

To je samo moje mnenje ki sem ga izoblikoval med uporabo tako enih kot drugih monitorjev ter med primerjavami... Lahko da komu LCD ne odgovarja... sicer sam ne vidim razloga zakaj mu nebi (ok izvzemam grafične oblikovalce, kjer je pomenbno WYSIWYG). Ostalim ki pa se imate samo malček radi, še posebej pa svoje očke, pa priporočam nakup LCDja... če ne drugega vsaj pruha ne boste dobili, če veliko prenašate ekran tako kot jaz. LCD tehta 8kg, 22" mitshubishi, pa skoraj 40kg...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

Moj Mitsubishi 22" CRT dela prav lepo na 1600x1200. Resda ga je bilo treba odpreti in nastaviti, a sedaj dela.

In BTW koliko te pa stane soliden LCD, ki premore 1600x1200 brez interpolacije ?

Saj mogoce b moj naslednji monitor kak LCD a zaenkrat mi tudi CRTji cisto lepo laufajo. Ravno sedaj imam na mizi ob Mitsubishiju tudi Toshibin notebook, ki kaze na 15" LCDju 1600x1200. CRT je resda moten, a LCDje preoster in crke prav pikcaste in rezejo v oci.

Zdita se mi nekako enakovredna, oziroma zaenkrat raje delam na CRTju zarardi vecje povrsine. 18" LCD bi bil verjetno ze druga pesem, a tam bi verjetno zaradi oglatosti LCDja rabil vsaj 2048x1536 ali kaj podobnega...

Caligula ::

A pa vi ljudje veste, da se da ostrino tudi stelat? Ce reze v oci pomeni, da nekje nek slider premaknes, da neha rezat v oci. :|

Brane2 ::

Aja ? Kje ? Aliasing mislis ? Subpixel hinting ?

Ne eno ne drugo na LCDju ni O.K. Aliasing je sicer fajn, vendar ne odpravi tezav niti priblizno v celoti, poleg tega pa dela samo za fonte (ne pa recimo detjalov v kakem CADu), subpuxelhinting pa povzroca barvno cvetenje robov...

SasoS ::

Pri velikem monitorju je obvezno treba imet kvaliteten BNC kabel (za LCD pa DVI itak). Žal se pri nas dobi samo neke cheap kable...ampak tudi ti so dosti boljši od navadnega VGA.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

murmur ::

za CAD obvezno CRT monitor. Sploh za 3D. 1600x1200 = 21/22".

flashroyal ::

Sony F520. In pa definitivno kakšen Matrox, ki ima pri 1600*1200@100 Hz najboljši RAMDAC.

Zgodovina sprememb…

glinik ::

SasoS: Sem sprobal BNC kabel na mojem monitorju Philips 109P in razlike ni bilo. Čisto nič, nula, nada, ništa. Mogoče zato, ker sem imel ful neki poceni kabel. Baje se razlike med BNC kabli ful poznajo, je to res?

Lp

morphling1 ::

Hmm čudno, k meni sta prišla že dva profija s svojimi mašinami en je imel gor en program za 3D modeliranje arhitekture (ne Archicad) in je malo delal s Samsungom 213T ter ga brez besed vzel, ker sploh ni primerjave s CRTjem, drugi, ki pa je delal bolj s Corelom in podobnimi zadevami je pa testiral HP 2025, ki je kar nekaj cenejši in je tudi z veseljem prestopil iz profesionalnega Mitsubishija na LCD, ta Mitsubishi je prodal meni in ne rečem da ni super monitor, samo zdaj sem imel tudi jaz cel vikend na testu Compaqa 18" in sem se odločil, da prodam CRT in grem na LCD, ma nekako je LCD res dosti lažji za dolgotrajno delo in najbolj mi je všeč ostrina, pa tudi barve na temle Compaqu so fenomanelne, take kot morajo biti.
CRT bi mogoče priporočal samo še kakim, ki se ukvarjajo s DTPjem, ali video obdelavo (kjer rabijo res vse barve in morajo biti zadete v nulo), čeprav tudi tam LCD ne zaostaja veliko.
Za dolgotrajno delo s CADom pa nimaš boljšega kot en dober 20 ali 21" LCD s 25ms in DVIjem, ampak to je seveda samo moje mnenje :)
Edina slabost LCDjev je pa res črna barva, ta pač ni nikoli res črna, kot na kakem Mitsubishiju. Če že govorimo o CRTjih je pa tu res samo Sony in Mitsubishi. Ko daš eno ob drugi Iiyamo in Mistsubishija šele vidiš razliko (najbolj predvsem v črni barvi), Samsung tudi ni več to kar je bil in zadnjič zdaj naj bi celo upustil NF serije monitorjev. Eizo je tudi zelo dober, samo nimam pojma kje jih sploh še prodajajo, je bila pa to včasih referenca za profi monitor.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Brane2 ::

Solidnega Mitsubishija 22" dobis ze za IIRC 180 kSIT.

Koliko stane ta 21" LCD ?

TribesMan ::

Se cisto strinjam z morphlingom...

Kar se pa tice Eizo monitorjev, pa jih uvaza avtera, ampakj so svinjsko dragi... no sam najbrz ne kar brez razloga...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Eru ::

Kakor je Brane že izpostavil, so lcd veliko dražji, recimo jaz sem dal za svojo iiyamo vsion master pro 514 (22" vidno 20") 165k in sem z njo zelo zadovoljen. 20" lcd-ji pa se začnejo tam okrog 300k, če pa cena ni pomebna, zakaj pa potem ne 30"....;)

Da o resolucijah sploh ne govorimo, ker 20" lcd ponavadi podpira samo do 1600x1400...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Eru ()

nicjasno ::

Na tvojem mestu bi jaz vzel samsunga 213T . 21" CRT mora imet pomojem tako sevanje da se potem se kako uro v temi svetis ko vstanes od njega. Da o tvojih oceh ne govorim.

Sam modeliram v rhinoceros 3d na mojem 17" lcd-ju in moram rect da ne cutim prav nobene potrebe po (v primerjavi z lcd-jem) razmazani sliki crt-ja. Pa se finta je, da ko modeliras/projektiras buljis tudi po vec ur skupaj v monitor, in tu pride lcd sele fajn do izraza, ker se ti oci ne solzijo in glava ne boli. Sploh na 21" lcd-ju, ki ima itak za 3 cm vecjo vidno diagonalo kot enak 21" crt monitor.

teh 350k je pomojem ZELO dobra nalozba.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nicjasno ()

morphling1 ::

213T dobiš za 319.990 sit
HP 2025 pa 264.990 sit
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

imi ::

Malce ceneje : 213T

WildTHink ::

Samsung 213T res ni slab. Samo se vedno mam občutek da barve na LCDju in CRTju niso identične pa ne govorim za črno. Najbolj hudo je pa to da ti 2 sosednji piki crkneta in potem je LCD za profesionalno rabo neuporabn.:\

Al napačno razmišljam?
So... are you red or blue?

krneki ::

Lahko pa upičiš SONY GDM-FW900;)

Jaz ga furam na 1920x1200@94Hz in ne menjam za noben LCD (no mogoče za tole bi --> IIYAMA AQU5611DTBK ampak bi moral videti kako stvar funkcionira v živo)

Brane2 ::

krneki:

Se strinjam. Kar se tistega LCDja tice: se tudi strinjam... >:D

Sem pa videl drugo enoto z enakim LCDjem iz IBMove ponudbe. IMeli so jo za demostracijo CATIAe na CADCAMovem standu na Infosu. Stvar je sekala, vendar je imela posebno IBMovo kartico in ne nVidie, tko da 3D pospeski so bli bolj pojemki. :D

Drugace pa imas prav, to stvar je treba videt. Ceprav barve na njej se pred tistim tvojim Sonyjem IIRC skrijejo.

Je pa slika osssssstra, samo toje itak tudi pri temu Sonyju...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup CRT monitorja do 35.000 sit

Oddelek: Kaj kupiti
242104 (1554) Zokimaster
»

kateri 19' crt monitor

Oddelek: Kaj kupiti
341926 (1447) Matev
»

Dober CRT (Trini/Diamond -tron) ali LCD? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
565273 (4332) iso2000
»

CRT - LCD razočaranje in žalost... (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
645292 (3835) Marjan
»

Kupujem nov monitor 22" CRT, katerega priporočate?

Oddelek: Kaj kupiti
442242 (1632) glinik

Več podobnih tem