» »

Dober CRT (Trini/Diamond -tron) ali LCD?

Dober CRT (Trini/Diamond -tron) ali LCD?

«
1
2

iso2000 ::

Torej znašel sem se pred dilemo kaj kupiti - rabim ostro sliko vidno pod vsemi koti (slabost LCD-jev?), za obdelavo grafike, programiranje, cad programe, občasno igre in kakšen film.
Velikost bi bila zaradi fizične omejitve pri CRT-ju 19 col.
Prosim za mnenja!
LP

Dr_M ::

za cad programje definitivno crt...
samo skoda je, da mas "omejitev" 19"...ksn 2x bi sedu za cad...za file bi biu tut boljsi crt, ostalo pa ne bom komentiru.:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Brane2 ::

Ravno te dni sem pri Avteri ubodel en poceni Samsung 19" Stvar kar lepo dela in je zelo poceni. Gre za 957 MB.

Se niti nisem ubadal z razliko med 959 in 957. Na Samsungovi strrani imajo samo še tega, torej sem ubodel tega, čeprav je par jurjav nad najcenejšimi Samsungi pri Avteri.

Ubodel sem ga, ker os mi dopizdili prastari CRT 14-colarji nar serverjih, ki že an 800x600 zgubijo sapo. Sedaj ko je že težko dobit tako cheap kartico, da ne bi imela 32bitnih barv ali ločljoivosti 1920x1440, tudi če jo rabiš samo za terminal, se mi je zdelo butasto izgubljat oči na slabem monitorju.

Samsunga torej nisem vzel ravno za CAD, vendar kot vidim, ne bi imel težav z njim tudi v ta namen, će seveda upoštevam razred monitorja.

Vsekakor je boljši od vseh drugih 19colarjev, ki sem jih imel v preteklih letih...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Aja, če si boš premislu, imajo tudi poceni Samsungovega 21colarja, za kakovost pa ne vem- ga nisem videl.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

iso2000 ::

Tudi sam se bolj odločam za CRT-ja.
Za enkrat sem izbor skrčil na tele modele:
Philips Brilliance 109P40
MITSUBISHI 19" DAIMONDPRO 930SB /BL CRT
IIYAMA 19" VISIONMASTER PRO454

Mirč ::

hyundai image quest q910
dela na 100hz pri 1280*1024
ful lepa slika gamam ze 2 leti(morm potrkat)
lp

Tomay ::

Jaz imam Flatrona 915FT+ sedaj je že nek nov model na trgu.

Za vse crt monitorje pa velja da jih sprobaj, preden jih kupiš. Če imaš možnost izbirat med večimi vsakega poizkušaj nastavit pa še kak program za testiranje monitorjev vzemi zraven.
Če boš preizkušal boš videl, da se ne dajo vsi enako dobro nastavit.

Za testiranje ti priporočam nokia monitor tester, sploh pa pazi pri convergence, če so rdeče, zelene in modre linije lepo poravnane, ker sem videl že dražje monitorje kjer niso.
Voodoo 4Ever

Gost ::

Me pa čisto tako btw zanima, zakaj za CAD definitivno CRT?

Brane2 ::

Zato, ker imajo LCDji probleme sami s sabo še zaenkrat pri večjih modelih.

Tajnica je recimo nabavla pri Mlacomu mislim da NEC 172T, ki naj bi bil v vrhu teh zadev za 170 kSIT pred nekaj meseci.

Ko sem stvar videl v živo, lahko rečem, da nisem navdušen. Raje mam kakega 19 colskega CRTja (kot je recimo 3 dni nazaj nabavljeni SAmsung 957MB), ki je samo 3x cenejši.

Za manj kot 100 kSIT dobiš verjetno povsem spoštljiv Samsungov 21 colar CRT, za pameten 18" LCD pa boš odštel vsak 300 kSIT, če ne še bistveno več.

Edini LCD, ki se mi je do sedaj res dopadel je IIyamin 22 colar, samo ta je IIRC 1.6 MSIT. Za ta denar pa že dobim TRI Sonyjeve 24Colske CRTje GDM24FW900, ki so ZAKON monitorji.

Poleg tega ti soliden CRT sam gladi sliko, ni pa še preveč neoster. LCD je prav boleče štirioglat. Fino bi blo, če bi naredili LCDje s trikotno, ne pa kvadratno matriko, da bi bili poševni robovi manj nazobčani. Saj lahko vklopiš AA, samo to ne dela vedno na vsakem softverju in pri vsakem detajlu, poleg tega pa žre resurse in ne odpravi zobov, le omili jih.
Zame bi bil LCD perfektna izbira, če bi imel na njem 300 dpi ločljivost. Takrat bi nazobčani robovi padli pod mojo mejo dojemanja in ostala bi mi le perfektna skorajda fotografska natančnost. Tako pa je ko žiletka.Slika prav reže. Fonti, ki so na CRTju vazelinsko gladki, so na LCDju prav kosmati.

Da o konsistenci barv in zornih kotih ne govorimo.
Zame LCD v redu stvar do majhnih diagonal, potem pa je vse manj v redu.

Mnogi pravijo, da jim LCD na mizi prav paše. Verjamem, a moje oči so očitno drugačne.

Gost ::

Točno tako. Vsake oči imajo svojega pleskarja. Kar sem videl LCD zaslone, so se mi zdeli primerni tudi za CAD. Moj naslednji monitor bo pa zagotovo LCD. Ne glede na kaj imajo eno bistveno prednost, to je brezskrbnost nad frekvenco osveževanja. Meni so oči bolj pomembne.

satan333 ::

Zaenkrat vsekakor dober CRT.

Cosmo ::

Sicer malo off-topic, pa vendar - govora je o kvalitetnejših CRT monitorjih.
Jaz sem kupil Samsunga 959NF - Diamondtron cev, pa še poceni je (60k), vendar so te zadnje serijo očitno bolj boge - vertikalne lise ob robovih in mešanje barv (npr. rdeča RGB 255,0,0) - spodaj levo slika vijolična, zgoraj desno oranžna.
Doma sta še 2 959NFki, ki pa teh problemov nimata - res pa je, da sta bili kupljeni pred dobrim letom dni in sta made in Korea, te nove pa so made in China.

Jutri pošljem monitor nazaj in upam da bom dobil normalno delujoč primerek.

Evo pa še primer ene izmed napak:



P.S. Mi je pa všeč, da ima BNC vhode. Prejšnji modeli 959NF jih niso imeli.
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Cosmo ()

Freelancer ::

Jest mam iiyamo 454PRO, ce te kej zanima, me lahko vprasas.

MI_KO ::

Sam ogromno delam veliko z cad-om in imam precej izkušenj, kar se tiče monitorjev. Pred časom sem delal še z 19" Iiyami in nekim starim 17".

Kdor pravi, da lcd ni primeren za Cad samo naseda raznim foram in govoricam iz preteklosti. LCD se v CAD aplikacijah zelo dobro odnese. Slika sicer ni enaka CRT-ju, kar pa ne pomeni da je manj kvalitetna. Le privaditi se je treba. In to se boš v eni uri. Potem nazaj na CRT več neboš hotel menjati.
Težave so bile pri starejših, skrajno nekvalitetnih lcd-jih (kot recimo na cenejših laptopih), kjer so včasih kake črte izginjale. Trenutno delam na faxu na LG-jevem 19" in doma na Samsungu 193T-MM! CRT-jev nee pogrešam niti malo. Težav absolutno ni.

Ghosting je nepomemben, ker je tako mali, da ga ne boš opazil, če ga neboš namerno iskal. Če pa želiš malo ghostinga, si omisli LCD z IPS ali TN-film tehnologijo. Malenkosten ghosting imajo edinole PVA in MVA paneli (katerega imam tudi sam doma), vendar ti ostale prekašajo z bolj kontrastno in kvalitetno sliko.

Trenutno cel svet menjava iz CRT na LCD-je, (Na faxu so te dni nabavili cel kamijon računalnikov, ca. 200! Vse z 15, 17 in 19" LCD-ji.) ti pa boš ob morebitni odločitvi za CRT, še najmanj 5 let gledal v veliko škatlo na mizi.

Sicer pa največ velja, da sam preizkusiš. Sposodi si lcd-ja in poizkusi delati par urc z njim, ter se potem odloči!

Dr_M ::

Kdor pravi, da lcd ni primeren za Cad samo naseda raznim foram in govoricam iz preteklosti.

mnja...bad tistmu k res naseda...mam pa jest tocno take izkusnje, z novejsimi in kao boljsimi lcdji...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

nicjasno ::

Jaz sem tudi cad na lcd-ju zganjal, prej pa 3 leta na crt-ju. Odvec povedat, da NE grem nazaj na crt-ja.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

iso2000 ::

DAjte mi še povedat kako je kaj s programi za obdelavo slik (Gimp, Photoshop). Baje je tukaj problem z natančnostjo barv? Ali je kdo to izkusil na lastni koži? KAteri LCD pa bi priporočili, če bi se odločil za nakup le-tega? Kako je pa s temi ločljivostmi pri LCD-jih - ali ni ločljivost v bistvu fiksna - če hočeš imeti ostro sliko?

Brane2 ::


Sam ogromno delam veliko z cad-om in imam precej izkušenj, kar se tiče monitorjev. Pred časom sem delal še z 19" Iiyami in nekim starim 17".


Če to obsega vse ali vsaj večino tvojih izkušenj, potem te mogoče niso zadostne. Ne moreš primerjat 18" LCD in 17 ali 19" CRT. Saj gre za 5-10 kratno razlikko v ceni.

Če že primerjaš, primerjaj 18" LCD s cenovno primerljivim (a verjetno še vedno cenejšim) 22" CRT.

Poldi112 ::

Je pa zanimivo, da ima v graficnem studiu samo tajnica lcd.

iso2000 ::

No, to se mi zdi dober argument - kar je rekel poldi.

glinik ::

Jaz sem teški zagrizenec CRT monitorjev. Jaz bom pa takop rekel. Če delaš bilikaj, ki je važno kakšne so barve ... potem definitivno vzami CRTja. Za text in podobne zadeve pa je LCD res bomba. Tudi ta pomanjklivost drži, ki jo je omenjal Brane in to je ostra slika. So pa v šolo nabavili (FERI) polno LCDjev, za surfanje so čist OK. Če pa gledaš barve in jih primerjaš z mojim Philipsom 109P, potem je tu razlika kot dan in noč. Cena LCDjev bi tudi lahko počasi začela padat, po moje so še vedno predragi.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

iso2000 ::

glink: Ali lahko kaj več napišeš o svojem monitorju - mislim, kako si zadovoljen, frekvence/ločljivosti itd... Ker eden izmed kandidatov za nakup je ravno Philips 109P:).

iso2000 ::

Freelancer: tebe bi vprašal enako kot glinka, le da me zanima tvoja Iyama! :8)
LP

budili ::

lohk se jest dodam...
lahko recem da sem zamenjal kar dosti monitorjev...od 14 do 22-tk

sedaj delam na compaq P1210 ( link spec) in moram rect da je to najboljsi crt do sedaj, delo na 100Hz osvezevanja je zelo udobno. Ce kje dobite rabljen, priporocam.
Delal pa na raznih iiyamah 502,510,510 pro,450pro,Nec ampak tale Compaq vse povozi.

Crt 19? Tezko recem, meni iiyama 450 pro (Mitsi cev) priklopljena na bnc kable ni delovala najbolje na 1280x1024x100hz, nizje je pa ze nekako slo.

Za cad je lcd zlo fajna izbira, ne rabis tocnosti barv, itak je samo solid siva:D .Ce si 10ur za monitorjem edina izbira (vsaj zame).

Koliko vas je ze delal/dela na kakem lcd Dell-u 20.1 1600x1200? Zdej si pa zamislite, da vas dajo nazaj na eno 21 1600x1200. To je bila samo sala... je pa tak monitor 300.000sit.

Nasa tajnica je pa sla nazaj na crt,ker je pri lcd-ju samo jokala (jih je ene par v podjetju).Tko da preveri, ce ti ustreza lcd. Baje se je treba privadit ostrine...kaj vem.

Vsa cast tistemu, ki ne cuti razlike med lcd-jem in crt-jem po 3-4 urah buljenja notr:|

tntn3000 ::

še moje mnenje:
za CAD definitivno LCD, ker je geometrija dosti boljša. pa ostrino boš tudi znal ceniti...
za photoshop in ostalo bitmap programje, kjer rabiš kalibriran sistem, pa zaenkrat še CRT, ker so na LCDjih barve preveč žive (lastne izkušnje). čeprav, če hočeš imeti res v nulo kalibriran monitor, obstajajo profesionalne rešitve za to - si že kdaj videl v kakem grafičnem studiu črno masko na monitorju in eno miški podobno zadevo?
v službi in doma imam samsung syncmaster 193T, ki sicer nima vrhunskega dostopnega časa (25ms - pri filmih ni problemov, za igre ne vem) , ga pa ne zamenjam niti slučajno za crtja.
in če veliko presediš pred kompjuterom, ti bodo oke hvaležne:D

glinik ::

Ma napisal sem celo stran prej, pa sem po pomoti zbrisal ;(( !

Na krtako bom še enkrat napisal. Sedaj imam 3ji monitor. Prejšnadva sta bila oba z napakami. Z monitorjem sem zadovoljen, to tud pove vse. Ko pa boš kupoval, OBVEZNO prej vse sprobat!!!! Preko spletnih trgovin, kot je Enaa pač to ne gre.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Freelancer ::

Ali lahko kaj več napišeš o svojem monitorju - mislim, kako si zadovoljen, frekvence/ločljivosti itd... Ker eden izmed kandidatov za nakup je ravno Philips 109P:).


Zdej glede primerjave z LCDji niti nebi klobasal, ker vsaka tehnologija ma svoje prednosti, tko da se tukaj sam odloci :). Glede monitorja pa...
Prvi vtis je bil 8-O. Pol pa se 8-O 8-O 8-O k se je degaussal in sm skor dobu srcni napad :).
Trenutno furam 1280x960 @ 100Hz. Trenutno me omejuje moj Ti4200 s 350MHz RAMDACom, ker cene bi ze fural 1600x1200. Tako mam pa tukaj problem meglenosti slike, ce grem cez mejo RAMDACa (1280x1024 @ 100Hz, 1600x1200 @ 85Hz, ...). Refreshi so kul. Na 1600x1200 je najvisji refresh 104Hz, na 1920x1440 pa 88Hz.
O kontrastih nebi zgubljal besed. Doma imam tudi Samsunga 900P in to je kot noc in dan, pa Samsung je priklopljen na BNCje, iiyama pa na navaden kabel.
OPQ funkcija me je tud kar prijetno presenetila. Ce vklopis image/movie (default je text), monitor res zasveti pa tud kontrasti se precej izboljsajo. Razlika je v tem, da je movie nacin optimiziran za premikajoco se sliko, ostalo je pa isto kot pri image. Ce gledas film z movie mode, mas potem poleg vecje svetilnosti in kontrastov tud precej ostrejso sliko (v primerjavi z image/text).
Enkrat sem imel priliko vidt, kako deluje samsungov ekvivalent OPQ (MagicBright pomoje) na 17" Samsungu 965MB. Tukaj niti nimam pravice primerjat, ker gre za 2 monitorja iz dveh popolnoma razlicnih cenovnih razredov, lahko edino recem, da na tistem samsungu nebi bilo razlike, ce bi imeli to funkcijo ali ne :).
Kakor za vsak monitor, ti priporocam, da si ga v zivo ogledas, zase pa lahko recem, da so kontrasti zelo dobri (rabis precej casa, da se jih nagledas 0:)), cez ostrino slike se pa tudi ne morem cisto nic pritozevati. Edino, kar mi gre na zivce, je to, da se ta monitor greje kot pac vsi CRTji :).
Mas tudi ene par goodyjev - 4-portni USB hub, 2 vga vtica in plastik fantastik zvocnike :)
Aja, pa da ne pozabim... Oblika je tud neki povsem svojega. Za CRTja je tudi precej "majhen". Ko sem ga prvic postavil na mizo, sem mislil, da je to 17 colar. Tale 900P, ki ga imam tud doma, je v primerjavi precej vecji (predvsem globlji) in tudi grsi :).
Zaradi tega monitorja ne morem vec uporabljati resolucij manjsih od 1280x960, ker se mi zdijo prevec "grde in nazobcane" :).

Dr_M ::

sicer cist nepomemben podatek, ampak gf4 majo 400mhz ramdac...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Brane2 ::


Je pa zanimivo, da ima v graficnem studiu samo tajnica lcd.


JAz sem pa slišal od pooblaščenega serviserja v banki, da se tajnice pritožujejo nad novimi LCD monitorji, ker da jih od njih boli glava.

Kolk je to res ne vem (moožno je, da tip naklada, čeprav ni imel vidnega razloga, da bi lagal), vem pa,da tudi zame LCD ni ravno idealen zalson in da tudi sam vidim napake.

No, upam da bodo že v naslednjih dveh, treh generacijah že boljši, predvsem pa bistveno cenejši...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Trenutno furam 1280x960 @ 100Hz. Trenutno me omejuje moj Ti4200 s 350MHz RAMDACom


Ta ramdac bi moral biti zadosti za 1600x1200 na 170 Hz, zato si poglej, če nimaš na kartici kakega trapastega LC filtra za omejitev radijskih motenj, prechekiraj vga kabel (in ta serisjki crap zamenjaj z boljšim) pa tudi poglej si podatek o pasovni širini monitorja...

budili ::

omejujejo te rf filtri na graficni ali sama kartica
je pa nvidia z gf4 in fx serijo ze ujela ati (najbolj porazna je bila gf2 mx serija)

tko da o kakih 1600x1200 brez megle bo zlo zaj...:)
se profi kartice kot recimo FX1000 tezko shajajo na 1600x1200

najboljse ostrine je bilo na matrox 400 seriji, 450 in 550 pa so bile ze slabse (po govoricah na forumih)

Freelancer> dej probaj poterat tole svojo iiyamo, men je 450 pro delala na 1600x1200x110Hz brez problemov, slika bl za kurc, mogoce je pri tem monitorju za kaj (za kurc glede velikosti,vsaj zame:) ).

Freelancer ::

Jah, kokr js vem, majo Ti4200 350MHz RAMDACe. Vsaj z mojo abitko je tko.
Tole je pa hudicevo zanimivo. Horizontalo mam po specifikacijah 133kHz, se prav cez slabih 105Hz na 1600x1200 mi ne gre. Ce grem pa v PS postopno po korakih navzgor pa pridem do 109.5Hz, kar je cca. 139kHz! Ce hocem it pa direkt na 109Hz, pa ne gre >:D.
Slika je bl meglena, ampak vseeno mi je kr tezko presaltat nazaj na 1280x960 :(.
Glede graficne me preverjeno to omejuje. Samo 5Hz cez specifikacije na skatli (1280x1024x32@100, 1600x1200x32@85) povzroci spremembo iz ostre slike v totalno meglino ;(( (pac moje subjektivno mnenje).
Tko da neki bo treba pogruntat, recimo dobit eno kartico s 400MHz RAMDACom, kar mam tko al tko namen ze zarad tega, ker je tale ti4200 prepocasna zadnje case :)
PS: Zele furam 1600x1200 @ 90Hz (koncna meja s tole kartico), pa je tko lepo, da nevem ce bom sploh lahko kdaj su nazaj na 1280x960, ceprov ne maram delat na manj kot 100Hz.

Edit: 0.5 -> 5 :)

Zgodovina sprememb…

Freelancer ::

Ze nekaj casa nazaj sem tole najdu nekje na netu glede Ti4200:



The 2D is not what I would call stellar on any of the RETAIL GF4 models, having tried PNY, Gainward, VisionTek, and Leadtek.

One may assume reviewers comparing 2D on the GF4's are using non-consumer versions of these cards. At 1280x1024 @85hz, "ghosting" on 2D is readily visible. It's visible on the launch-bar as the icons all have almost JPG-like compression artifacts surrounding them. Fonts have similar artifacting. Gainward is the best out of the bunch, but it's still substantially poor when compared to an 8500, V5 or Matrox boards.. enough to clearly be visible to even the worst eyes.

Dr_M ::

gf4 majo 2 INTEGRIRANA ramdaca, vsak po 400mhz..

poglej v tabeli.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

urkoman ::

No v Eleclercu prodajajo LCD samsung 17" za 90K Sit. Men se zdi to cudn in nebi reskiral cekinov. Rabim ga pa za graf. obdelavo 3D in 2D.
Lp Urko

Brane2 ::

JAz laufam na Mitsubishiju Diamond Plus 200 (22 colar) 1920x1440 na 71 Hz in sem zadovoljen. Bolje bi blo na vsaj 77 Hz za moje oči, a tud tole je O.K., sploh pa na meji tega, kar monitor zmore.

Slika je povsem dobra po ročnem tveakanju, le na enem koncu moram še uštimat cvetenje, pa ne najdem časa za to.

Tale monitor je star kaka tri leta pa tud ko smo ga dobili ni bil povsem O.K., a kompenziranemu konju se ne gleda v zobe... :D

No, od takrat sme ga malce predelal in zmodal in sedaj je slika precej boljša a še vedno je sken frekvenca pecej slaba. Stvar gre samo do 105 kHz horizontale.

Kak nov 22-colar bi se verjetno obnesel bistveno bolje in dosegel višje sken frekvence...

Freelancer ::

prechekiraj vga kabel (in ta serisjki crap zamenjaj z boljšim)

Any suggestions?

gf4 majo 2 INTEGRIRANA ramdaca, vsak po 400mhz

Ja, pol pa super, ce jih majo.

Quote iz mojega prirocnika:
"Integrated dual 350MHz RAMDACs supporting twin-view at 2048x1536 @ 60Hz (32bits)."

Zgodovina sprememb…

MI_KO ::

JAz sem pa slišal od pooblaščenega serviserja v banki, da se tajnice pritožujejo nad novimi LCD monitorji, ker da jih od njih boli glava


Ma prosim vas lepo!
Zdaj se zanašate na nižje kvalificiran kader, ki ne zna niti printerja pravilno nastavit, kaj šele monitor kalibrirat. (Tajnice pa se pritožujejo itak nad vsem. Da jo glava boli, ker je monitor zanič. Da stol ni dovolj trd za njeno tazadnjo. Da je zaradi klime nenehno prehlajena,...) Naša tajnica se recimo ni pritoževala, ko je delala na prastari 15" CRT-jki in 60Hz osveževanjem. (Kasneje sem se je jaz usmilil in ji nastavil 75Hz, ker sem po 1 minuti dobil solzne oči in glavobol!)
Normalno je, da si boš monitor u temi nastavil na malce manjšo svetlost, da te ne bo nabliskalo. Skoraj vsi LCD-ji imajo posebno tipko za to!

Sicer pa kdor izbira naj sprva testira. Tukaj bo itak vsak hvalil svoje in te poizkušal prepričat da vsemi raje Intel in ne Amd. Ali pa da je Radeon boljši kot Geforce. Pa da imajo wireless miške neznosni zamik.
Enako je z LCD-ji. Nekateri jih vidijo v izložbi in jih potem šinfajo, češ kako slaba slika, kakšen obupen ghosting,... Doma pa sedijo za 5 let starim katodnim 17 colarjem.

glinik ::

šoli sem bil na LCDju eno uro, zdaj sem prišel domov in sem malo bol pozorno gledal mojega Philipsa. Ok, v šoli co neke low cost 15" ampak vseeno. Vedno je drugačna slika, ko migaš z glavo in bčeščanje slike je neverjetno. To me je zelo motilo. Zato LCD za mene definitivno ni!

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

]_g_] ::

Tudi sam se bolj odločam za CRT-ja.
Za enkrat sem izbor skrčil na tele modele:
Philips Brilliance 109P40
MITSUBISHI 19" DAIMONDPRO 930SB /BL CRT
IIYAMA 19" VISIONMASTER PRO454


sej nočem težit, sam ravno prodajam iiyamo in phillipsa, malo rabljena in odlično ohranjena, oboje še v garanciji, pa če koga zanima, se lahko zmenimo za dobro ceno..

lp, Luka

reber ::

Jaz osebno prisegam na CRT monitorje. Sem lastnik dveh Philipsovih monitorjev real flat diamondtron cevi in moram reči, da sem izredno zadovoljen. Prvega sem kupil pred dobrimi 2,5 leti to je 107P (107P20) in je zelo dober, lavfam ga na 1024x768x100Hz, drugi monitor (nov) pa je 109P40 in je tudi zelo dober ima tudi bnc vhode, lavfam ga na 1280x1024x100Hz.

Imam pa pripombo na Philips 107P50 ki je totalno sranje, kupil ga je sosed in sem ga imel nekaj ur v testu in sem bil zelo razočaran, saj to sploh ni diamondtron cev ampak neko sranje, čeprav je real flat in zmore hude resolucije na visokih frekvencah. Moje oči so bile kmalu utrujene, pa še živčen sem postal ob gledanju tistih črtic. Če bi bil to moj novi monitor bi se zjokal, oziroma bi ga vrnil, ker je to krš od krša za moj okus. Prav tako pa menim za Samsung, da je to bolj slaba roba. Mogoče se motim, vendar po kvaliteti je daleč za Philipsom.

Brane2 ::


Zdaj se zanašate na nižje kvalificiran kader, ki ne zna niti printerja pravilno nastavit, kaj šele monitor kalibrirat. (Tajnice pa se pritožujejo itak nad vsem. Da jo glava boli, ker je monitor zanič. Da stol ni dovolj trd za njeno tazadnjo. Da je zaradi klime nenehno prehlajena,...) Naša tajnica se recimo ni pritoževala, ko je delala na prastari 15" CRT-jki in 60Hz osveževanjem. (Kasneje sem se je jaz usmilil in ji nastavil 75Hz, ker sem po 1 minuti dobil solzne oči in glavobol!)


Hm. Kakorkoli obračam tole, ne vidim, kaj naj bi pomenilo. Ker so tajnice nižje kvalificiran kader, po tvoje očitno ne vedo od česa jih boli glava ?
Kar se stolov in prepiha tiče, pač vsakomur so pomembni faktorji s katerimi se srečuje pri delu iz dneva v dan.

Kar se vaše tajnice tiče, ne razumem pointa. Je ta še bolj glupa od navadne tajnice, ki se pritožuje ?
Ali hočeš reči, da spada v glavni razred ampak ker dela sama in ni efekta tropa, se ji ni nobena kolegica pritožila nad monitorjem in torej tudi nje ne moti zadeva ?


Sicer pa kdor izbira naj sprva testira. Tukaj bo itak vsak hvalil svoje in te poizkušal prepričat da vsemi raje Intel in ne Amd. Ali pa da je Radeon boljši kot Geforce.


CRTji niso "moji" v tem pomenu besede. Res je, da moram biti srečen s tem, kar imam in da smo jih svojčas ksompenzirali s PCXom MEDISom itd a res je tudi, da že dolgo časa razmišljam o zamenjavi. Naša Mitsubishija sta bila mogoče pojem solidnega monitorja tri leta nazaj ( pa še takrat je folk pizdil čeznju), sedaj pa gotovo ne.
Če ju ne bi odprl in poštimal, bi že zdavnaj znorel. Ampak razvoj in konkurenca sta že naredila svoje.
Zato sem se ozirala za ptimalno zamenjavo, ki bi si jo lahko privoščili v ugodnem trenutku.
Gre v opsnovi za dve glavni mašini. Na eni delam jaz, na drugi kolega. Vsak si lahko izbere svoj monitor, kot sva si tudi dosedaj izbirala druge kose opreme.

Ponavadi imava različne okuse glede mnogih stvari, glede monitorjev sva pa soglasna- LCDji še niso ravni CRTjem. Vsekakor ne za isti denar.

Pa se aktivno ozirava za novim monitorjem. Zaenkrat ostaja optimalna izbira SONYjev FW900. Če bi se jutri odločil za nakup, mi kolega niti ne bi blo treba vprašat. Nad tem Sonyjem je navdušen.

Edini problem je v tem, da nama stari monitorji še čisto dobro delujejo, da si za tega SONYja ne morem zagotoviti niti delne kompenzacije in da se mi zdio 500 kSIT za en monitor še vedno preveč. Aja, pa monitorja sta ogromna. To je sicer dobro za stranke, je pa malo zajebano za mizo in police, če so prenizko.

Drugače sem se pa denimo poigral za IBMovim LCDjem (tistim, ki ima 3800x2400), pa me neakako ne navduši. Saj slika je definitivno boljša kot pri CRT SONYju, vendar ne toliko boljša, monitor pa stane 5x tolikio kot tanajboljši SONY ali celo večkrat.

JAz samo pravim, da:

1. Je ZAME CRT še vedno "best bang for a buck". Za ceno 15" LCDja dobiš zelo soliden 19" CRT, za ceno solidnega 18" LCD pa danes mogoče že skoraj 24" CRT

2. Je prednost pod točko 1 še bolj poudarjena, če hočeš met visoke resolucije

3. Pri velikih diagonalah LCD začne pešat. Tako je težje doseči enakomerno osvetlitev zaslona, zorni kot gledanja je bistveno drugačen za vse točke zaslona itd.


Pa da imajo wireless miške neznosni zamik.


Neznosen najbrž ne. Opazen pa. Mogoče ne vse, le tiste, ki sem jih doslej probal. Pa to niti ni tisto, zakaj jh ne uporabljam, če prav sem jo nabavil. Ne maram jo predvsem zato, ker je pretežka. Kupil sem jo, da ne bom "vlačil tistega kabla za sabo" in po nekaj urah boleče spoznal, da pa sedaj vlačim baterije gor in dol.


Enako je z LCD-ji. Nekateri jih vidijo v izložbi in jih potem šinfajo, češ kako slaba slika, kakšen obupen ghosting,... Doma pa sedijo za 5 let starim katodnim 17 colarjem.


Nič ne rečem. Pri monitorju je verjetno še bolj kot pri audio sistemih. A stvar je definitivno treba sprobat- in to tememljito še pred nakupom.
Venda rbi prej rekel, da se je ravno tu pokazal tudi drug problem- folk vpije čez CRTje, v bistvu pa primerja svoj novi LCD s prastarim 17" CRTjem, ki so ga verjetno kar zabrisali v smeti, ker tudi za prodajo ni bil več dober. Ne primerjajo ga recimo s CRTjem, ki bi ga v tistem trenutku lahko dobili za približno isti denar...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

glinik ::

Čudovito povedano :D

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Freelancer ::

Meni se zdita najbolj posreceni tile izjavi '15" LCD = 17' CRT" in '17" LCD = 19' CRT" :D.

Dr_M ::

hehe ja... + subjektivno obcutek, da je se vecji....

vecje neumnosti pa se ne :) :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

zlobcek ::

izdelava LCD monitorjev je cenejsa kot CRT-jev. To pomen, da so precenjeni. Fotr ima 17" LCD. Prvi dan, ko ga je dobil v podjetje sem se itak jest igral z njim in risal v autocadu. Naštejem vam nekaj problemov:

- črke so pri oddaljeni risbi nevidne (torej packe), ko so pri CRT-ju še berljive. Podobno je z črtami - nekatere se sploh ne vidjio oz. so nekako zamegljene.

- ko sem premikal risbo z funkcijo Pan Realtime (roko) so se mi svetli layerji zatemnili dokler nisem risbe ustavil. Vsak, ki riše, ve, da praktično risbo goni človek sem in tja neštetokrat. In ker je LCD zmožen producirati tak kontrast, me je začela od žmiganja boleti glava po pol ure.

Za word, mejle in drugo pa je LCD carski. Vendar meni vedno laufa na računalniku acad, pro E, zato tak monitor zame (še) ni primeren

LCD pa je Samsung - nevem točno ker model, kupljen pred mesecem dni.

Pa še dejstvo ostaja, da za ceno 17"LCD-ja lahko dobiš 22" CRT:)

In to je mene prepričalo, da LCD-ja pač nekaj časa še nebom mel.

iso2000 ::

Vaši komentarji so me dokončno prepričali za nakup CRT-ja. Sedaj sem pa pred vprašanjem katerega. Glede na to, da se Sony-jev (19") ne dobi več se odločam med modeli, ki sem jih opisal že zgoraj. Kolikor sem jaz gledal specifikacije imajo vsi trije Diamondtron tehnologijo. Sedaj se sprašujem, ali imajo vsi trije vgrajene cevi istega proizvajalca (MItshubishi?) in so razlike samo v sami izvedbi (elektroniki) ? Cenovno sta Mitshubishi in Iyama zelo izenačena - ca. 110Ksit, Philips pa je cenejši - ca. 85Ksit. Če pa kdo ve kje bi dobil Sonyjev G420, se tudi priporočam.
Hvala za komentarje, nekateri ste se prav razpisali! :))
LP

whatson ::

Jaz sem precej tuhtal Kaj kupiti ... ali CRT ali LCD ... mel sem denarja okoli 150-180 tisocakov ... skoraj 1 leto nazaj, pa sem se odlocil za CRT.

Mi je pa žal.

Kupil sem 22 inčnega Samsunga 1200NF (Made in china) ... slika ni bila ostra na določenih mestih in sem ga poslal nazaj. Na servisu so ga kao kalibrirali in naravnali a bistvene razlike ni bilo.

Skratka bullcrap.
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

Brane2 ::

Če je slika neostra, ga reklamiraj še enkrat. Je pa pri monitorju tako da ne glede na to kaj kupiš, moraš stvar VIDET, preden jo vzameš. In to ne samo podoben monitor (isti tip) ampak TOČNO TA monitor- pa naj bo LCD ali CRT...

Cosmo ::

Zgleda da so ti novi Samsungi 959NF vsi zanič. Danes sem dobil novega z isto napako - mešanje barv.

Kateri monitor se sploh splača vzet? Je kaka večja razlika v kvaliteti med Philipsom 109P40, Iiyamo 454 in Mitsubishijem 930SB? Na netu ne najdem nobenega pametnega testa.
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kater CRT monitor? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
675856 (4764) Tilen
»

kateri 19' crt monitor

Oddelek: Kaj kupiti
341943 (1464) Matev
»

LCD ali CRT pri ločjivosti 1600x1200

Oddelek: Kaj kupiti
282402 (1963) Brane2
»

Kupujem nov 19" CRT monitor (visji razred) - potrebujem vasa priporocila

Oddelek: Kaj kupiti
392464 (1763) glinik
»

Kupujem nov monitor 22" CRT, katerega priporočate?

Oddelek: Kaj kupiti
442260 (1650) glinik

Več podobnih tem