» »

IRQ-ji???

IRQ-ji???

PIII850 ::

Imam dve kartici ki se tepeta! To sta Creative DXR2 in ATI TV TUNER. Kako nastaviti v BIOSU, ne v sistemu!!!, da se kartici ne bi tepli. Imam plato ABIT SA6R in softmenu III.

Mr.B ::

Kateri OP sistem uporabljaš ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

PIII850 ::

SEj nima veze OS, ker katerega koli uporabljam je isto sranje. Trenutno pa imam win2000

ChiefThunder ::

Kokr jz vem je treba pred določeni IRQ v biosu dat postavko legacy isa. Drgač pa probi s drugačnimi nastavitvami, sej maš vse napisan, kam gre kj.
... po liniji najmanjšega odpora. ;)

PIII850 ::

HM zadeva je taksna da imam PLATO ABIT SA6R z Intel815EP chipsetom. Plata ima samo AGP/PCI/ CNR reze ISA pa nima, tako da tega ne morem nastavit.

Opkow ::

Si probu mal prestav te kartice v druge PCI slote?
Poglej v kterih slotih mas PCI kartice.. Ker eni PCI sloti majo skupne IRQ-je.

Hm mal gledam v navodila za svojo abitovo plato KT7-RAID in pise, da mora OS oz driverji le teh kartic podpirat delitev IRQ-jev.

VASkO ::

kartice prestavis v druge slote in potem v BIOSu pise, katere naprave si delijo isti IRQ

Mr.B ::

Pa da vas malo poučim o hardweru.

1. Če imaš kakšne Win9x/ME se da to nastaviti v nadzorni plošči. Zato se s tem tu sploh ne-bi oz ne bom ukvarjal.
2. Drugače je pod Win 2k , kjer ponavadi ne moreš nastaviti nič.

Pa da razložim :
V Biosu imaš opcijo PnP OS = Enable /Disable ter opcijo ACIP = Enable/Disable.
Kaj to pomeni če imaš na enable (vse)?
To pomeni sledeče : Bios bo sicer nastavil osnovne nastavitve , ampak se bo OS požvižgal na njih.ACIP omogoča operacijskemu sistemo , da on opravlja z resoursi kartic. Dolžnost BIOS-a na matični plošči, je v grobem ,predvsem v tem , da se OS štarta , potem pa vse prepusti OS.
Sploh je to pomembno za Win2k , ker bo vse ACIP naprave postavil na isti IRQ . Tako imajo vse PCI naprave isti IRQ ( GK , ZK , USB, in še kaj).
Jaz lahko nastavim vse IRQ-je za moje kartice v BIOSU , in če grem v dos mi te nastavitve ostanejo , ko pa se zbudi PnP OS ( Win9x, Win 2k, ...) pa se nastavitve spremenijo.Pa nemorem narediti nič za to.

Če hočeš imeti kontrolo resoursov pod Win2k , dobiš bolši nadzor če vse disablaš .V tem primeru bo BIOS nastavil vse nastavitve , ki pa jih boš sedaj lahko spreminjal oz. bolši nadzor.

Žal pa boš moral v tem primeru ponovno inštalerati Win2k , ozeroma spremenil nastavitve pod sistemo v Win2k ,....
JE pa tu sledeča težava , v večini primerov se bo zgodilo , da ti bo vse IDE naprave prepoznal kot SCSI naprave , kar enostavno pomeni katastrofo za peko CD-jev ter ripanje DVD-jev in podobno. Pa še vsega ne boš mogel nastaviti.

Pusti primeru če dela , če ne pa dobi najnovejše gonilnike za tvoje kartice. Jaz imam šest naprav na istem IRQ-ju med drugim je to ZK-GK-Modem-USB vse te štiri naprave uporabljam za iganje ,pa mi dela brez težav.

Sorj ampak globlje se mi neda poglabljati v te zadeve , imaš cel kup resoursov na netu.

PS : sorry za mojo slovnico.


zile ::

ACPI - Advanced Configuration and Power Interface zna jebat na veliko, še zlasti če si share-a IRQ s kakšno drugo kartico. Če ga v BIOS-u izklopiš ti res ne pomaga veliko, ker si winse inštaliral s podporo ACPI-ju. Torej je ACPI nek softwerski cooler ki je implementiran v sam operacijski sistem. Ker sam uporabljam Win 98 SE in Vedno laufan SETI-ja, sem winse inštaliral brez podpore ACPI-ju, kar pomeni , da so moje temperature proca vedno maximalne. To je izvidno tudi če pogledam v system monitor in kaže processor usage vedno 100%.
Windows 98 SE brez podpore ACPI-ju inštaliraš z ukazom setup /p i

andrej ::

ACPI je kar cool zadeva in zlo lepo spila, vendar ob dolocenih pogojih. Najprej moras met dobre driverje, ki prebavijo IRQ sharing, potem pa se moras met dober BIOS. Ko so prisli w2k ven je blo treba updatat vse BIOSe povrsti. sicer so ti BIOSi podpirali ACPI, vendar so bili izjemno hroscati...

zile ::

Maš prov Andrej, da je ACPI zlo dobra zadeva, ki deluje če so vsi driverji za kartice napisani tko kot je treba. Kar se pa shareanja IRQ-ev tiče, nej pa že enkrat nardijo en OS z možnostjo 100 IRQ-ev, k tole se vleče že od samega začetka.

andrej ::

saj to ze obstaja.
w2k v bistvu ne poznajo dela z IRQ-ji kot smo vajeni mi, ampak vse vodijo preko Interupt ReQuest Lines. Teh je mozno od 0 do 31. Potem pa HAL mapira hardwarske prekinitve na te IRQL-e.
Glavni problem je v hardweru, ker stari PIC-i podpirajo samo 15 strojnih prekinitev. Novejsi APIC-i podpirajo do 256 prekinitev.
Ce pa pogledas po drugi strani, pa je 15 prekinitvenih nivojev cisto dovolj, ce si znajo naprave te prekinitve delit. PCI 2.1 standard definira IRQ sharanje tak da tu ni problema. Problem je v slabih driverjih.

PIII850 ::

To kar pisete bi mogoze ze drzalo, ampak kaj ko sem sistem na novo instaliral brez vseh kartic in potem dal noter vsako posamezno!!! In pazi to!! Dam noted DXR2 in ga instaliram (driverje in softwere). Zadeva deluje. Nato masino ugasnem in v plato vtaknem ATI TV TUNER. Prizgem masino, wins2000 se zazenejo in najdejo uknown device. Ok vse lepo in prav, ampak DXr2 neha vrecdu spilat oz slika stekne vsaek pol sekunde. ?????? Pa sploh nisem se instaliral driverjev za ATIJA????

Sicer se je po instalaciji beta driverjev nekako zadeva porihtala, vendar obcasno vseeno zadeva se ne deluje cisto 100%. Pa z DXr2 kartico ni nic narobe, preizkuseno na drugem racunalniku ob gledanju 3 filmov :)) thx lp

zile ::

Slabi driverji za Dxr3 so velika verjetnost za tvoje probleme. Maš pa plato k jo sicer ne poznam, sam bi ti svetoval da si dljaš kšen novejši bios. Mogoče bo pa šlo.

andrej ::

moznosti je vec: slabi driverji, hardverska nekompatibilnost, etc.

PIII850 ::

1. kartica je DXr2 in nazalost ne DXR3? :(((
2. Moja plata je najnovejsa plata od ABITA in sicer ABIT SA6R. Z intelovim Chipsetom 815EP.

3. Zadeva je vceri delala vredu, danes mater spet ne dela in to po vsej verjetnosti zato ker sem instaliral uni glupi RVS COM. SHIT.

4. Kaj naj se storim

andrej ::

neke magicne formule ni. a res rabis dxr2?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako spremeniti IRQ v winXP

Oddelek: Pomoč in nasveti
14979 (772) Narcos Satanicos
»

IRQ9-ZA ZNORT!!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
61070 (933) zile
»

Abit KT7A-Raid in par tezavic...

Oddelek: Pomoč in nasveti
91502 (1374) morphling1
»

Problemi, problemi, problemi, ku** naj gleda vse!!!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
111135 (984) MadMax
»

Rešeni problemi z ATA 100 in IRQ-ji v Win2k

Oddelek: Pomoč in nasveti
82367 (2227) jetam

Več podobnih tem