☰

» »

Applove ure sproti poslušajo, da vam predvajajo zadnjih 15 sekund pogovora

Applove ure sproti poslušajo, da vam predvajajo zadnjih 15 sekund pogovora

Slo-Tech - Applova najnovejša pametna ura Watch Series 12 ima v sklopu Applove Audio Intelligence novi funkciji Live Rewind in Siri Recap, ki bi ju lahko razumeli tudi nenehno snemanje pogovorov. Resničnost je nekoliko bolj kompleksna, a dejstvo je, da ura posluša dogajanje v okolici.

Funkciji Sound Recognition in Music Recognition sta podobni kot aplikacija Shazam. Namenjeni sta prepoznavanju skladbe oziroma zvokov v okolici ter načeloma nista zelo problematični. Precej problematičnejši je Live Rewind, s katerim lahko uporabnik ponovno sliši zadnjih 15 sekund pogovora. To v praksi pomeni, da je morala ura ves čas snemati pogovor.

To se sliši zelo distopično, a Apple je vendarle poskušal zagotoviti vsaj nekaj varnosti. Pogovori se ne snemajo v klasičnem pomenu besede, temveč se zapisujejo v predpomnilnik v varnem skladišču (Secure Enclave). Do tega nima dostopa nobena aplikacija in se nikamor ne prenaša, po 15 sekundah pa se izbriše. Če pa uporabnik klikne gumb na uri, lahko ura ponovno predvaja ta pogovor. Funkcijo Live Rewind je treba predhodno vključiti, nato pa ostane vključena za vse nadaljnje pogovore. Ob aktiviranju predvaja zvočni signal, na zaslonu pa se pojavi animacija - sogovornik bi tako moral videti, kaj se je zgodilo.

Podobno deluje Siri Recap. Ko jo uporabnik aktivira, ura čez dan spremlja vse dogajanje, nato pa pripravi povzetek. Vključimo jo lahko tudi le za določene prostore ali ure v dnevu. Apple trdi, da ne shranjuje zvočnega zapisa, temveč sproti šifrira zvok, ga pošilja v povezani iPhone, kjer se prepiše v besedilo in povzame, nato pa izbriše.

65 komentarjev

«
1
2

d4vid ::

Čedalje več razlogov za nakup dumb phona in klasične ure.

nekikr ::

Ideja je sicer super in bi velikokrat prišlo prav.....ampak ne!

Spc ::

Podobno delajo LG TVji :))

feryz ::

Ko sliši besedo kramp, direktno nsa posnetek pošljejo.
Če je pozitivno, je ok, če je kritika, zaslišanje.

BT52 ::

dajte se čim več pogovarjat, da se bodo serverji za obdelavo pregrel :D

asdf_jklc ::

Me ne moti, have nothing to hide.

Glugy ::

Neumnost. Namesto da bi delal na izboljšanje kvalitete pa nižanju cene se grejo te neumnosti izumljanje tople vode z vsakič mal drugačnim marketingu.

PROTEINSKI ::

A se pogovarjate o državnem udaru v dnevni sobi ali kaj vas skrbi to tako zelo?

endelin ::

Ja, če nič ne skrivaš nimaš kaj skrbeti, Novodobni Gospodje Fawkes!11

aytim ::

PROTEINSKI je izjavil:

A veš, da na podlagi tega dobiš personalizirane cene? Če pričakuješ froca ti recimo lahko voziček prodajo za jurja pecto namesto stopedeset. Zraven ti bodo seveda nametali še oglase, da te zbombardirajo, zakaj je un za čuka pecto vreden toliko, čeprav gre za identičen izdelek. Možnosti aplikacij je neskončno.

Karamelo ::

kakšen je pravzaprav namen te funkcionalnosti?

OutOfTheBox ::

BT52 je izjavil:

dajte se čim več pogovarjat, da se bodo serverji za obdelavo pregrel :D

Edini "server" je Secure Enclave, ki je HW izoliran, ima svoj namenski CPU (SEP) in do njega nima dostop niti glavni CPU, niti OS, niti nobena aplikacija, še manj pa Applov strežnik.

Zgodovina sprememb…

aytim je izjavil:

PROTEINSKI je izjavil:

A veš, da na podlagi tega dobiš personalizirane cene? Če pričakuješ froca ti recimo lahko voziček prodajo za jurja pecto namesto stopedeset. Zraven ti bodo seveda nametali še oglase, da te zbombardirajo, zakaj je un za čuka pecto vreden toliko, čeprav gre za identičen izdelek. Možnosti aplikacij je neskončno.

Aha, to sem pa slišal. Je sosed dal za avto 100k, ker je v dnevni sobi govoril, da bo 100% kupil avto. En drug sosed je pa bil tiho in je isti avto dobil za 50k. Tako nekako? Kje pa vi živite? :))
Zunaj pa organe kradejo na veliko. Se kar brez ledvice zbudiš...

Zgodovina sprememb…

rekakitece ::

asdf_jklc je izjavil:

Ne bi se moral bolj motiti

globoko grlo ::

A bolsga argumenta si pa niso mogl zmislt za prepricevanje raje kolk je to dobra funkcija? A "premium" narocnina bo omogocala 30 s, "super premium" pa 1m zamika?
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

Master_Yoda ::

"If you have nothing to hide" butlom:

Nothing to hide argument @ Wikipedia
Dovie'andi se tovya sagain.

IvoJan ::

Karamelo je izjavil:

da ti lahko zena zvecer u pojstli predvaja kaj si narobe rekel pri vecerji
|TUF X670E plus WIFI|9800X3D|arctic LF3 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: IvoJan ()

besame ::

Karamelo je izjavil:

Da se uporabniki počasi navadijo na neprestano prisluškovanje.

Seba982 ::

Koelga je že imel probleme, ker mu je žena predvajala kaj ji je obljubil. :D

"Nimam nič za skrit".

Najbolj neumen argument, dajmo sedaj vsem korporacijam, ki služijo na nas, direkten dostop direktno do naših stanovanj in možganov.
Kar veselo zmontirajte amazonove echo napravice, da vas bodo poslušale, kupite še robotski sesalnik, ki bo naredil zemljevid vašega stanovanja, zmontirajte pameten zvonec, pa ne pozabite na pameten termostat, seveda vse vezano v cloud. Zato, da vam je "lažje", bi prodali sebe za par centov.
Ne rabi google, MS, amazon vedet kdo se oglasi k meni na obisk, kdaj sem v hiši in kdaj ne, kaj počnem ter kdaj grem na WC. In nimam nič za skrit.

damirj79 ::

asdf_jklc je izjavil:

Si vprašal osebe okoli sebe ali se strinjajo, da jih snemaš?

c3p0 ::

Ali pa startaš navaden voice recorder (android) in imaš posnet cel dan, če že rabiš.

Seba982 ::

c3p0 je izjavil:

Ali pa startaš navaden voice recorder (android) in imaš posnet cel dan, če že rabiš.

To še dela na nerootanih telefonih?

c3p0 ::

Glede snemanja okolice np, saj tudi npr. kamera bp snema zvok.

Kar se tiče snemanja klicev pa tudi gre, ampak zvok zajema preko slušalke v mikrofon in ne direktno.

Edward Snowden remarked that "arguing that you don't care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don't care about free speech because you have nothing to say."

Meni tudi gre naživce ko kdo reče, da nima kaj skrivat.

Ko nimate kaj za skrivat - koliko bi vas šlo v steklen WC sredi trga opravit potrebo?

Sem za to da se vse snema. Tako bi lahko našli tudi teroriste za ceno nekaj malega zasebnosti. Svet bi postal veliko bolj varen.

PROTEINSKI je izjavil:

Sem za to da se vse snema. Tako bi lahko našli tudi teroriste za ceno nekaj malega zasebnosti. Svet bi postal veliko bolj varen.

"Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."
- Benjamin Franklin

PROTEINSKI je izjavil:

to ti misliliš, logični falacy, zgodovina potrdila da se celo doseže obratno

Mr.B ::

damirj79 je izjavil:

asdf_jklc je izjavil:

Napačno zastavljeno vprašanje. Pravo vprašanje je: če res nimaš ničesar za skrivati, te torej sploh ne moti, če te nekdo snema tudi v najbolj zasebnih trenutkih in pri tem zbira vse mogoče podatke o tebi. Saj nimaš nič za skrivati, kajne?

Še bolj zanimivo pa je vprašanje, koliko informacij lahko telefon in spremljajoče aplikacije iz teh podatkov sploh izluščijo. Lokacija, navade, časovni vzorci, stiki, zdravstveni podatki, povezave med ljudmi... Ampak brez skrbi, vse to in metapodatke seveda nihče ne zbira, ne analizira in ne shranjuje. Cross my heart.

In potem poslušaš razlage, kako uporabnikov takšnih ur ne skrbi zasebnost, ker nimajo ničesar za skrivati. Seveda. Težko te skrbi za podatke, ki jih že leta prostovoljno oddajaš v zameno za graf srčnega utripa in obvestilo, da si danes prehodil 327 korakov več kot včeraj.
Smešno je,
da po skoraj petih letih še vedno rusophrenik nisi sposoben opredeliti,
pod kakšnimi pogoji zmagujemo v Ukljani.

Master_Yoda je izjavil:

Kmalu tudi v naših logih.
https://www.24ur.com/novice/tujina/omej...

Magic1 ::

Zakaj pa se PROTEINSKI potem skriva na tem forumu? Nekateri imajo ime in priimek v profilu. Sej nima nič za skrivat...
To da on misli, da nima nič za skrivat, še ne pomeni da njegova dejanja/mišlenja ustrezajo politiki. Takšni ta prvi nasankajo, ko pride bolj trda oblast.
Magic

feryz je izjavil:

Master_Yoda je izjavil:

Pri nas je prej še v načrtu Chat control 2.0, kjer bodo naprave morale zajeti podatke pred šifriranjem.

Tako da ja, če boste take ovce še naprej, bo 1984 le slaba šala.

DamijanD ::

V ZDA medtem delavce, ki montirajo flock kamere moti, da jih folk snema :D
https://www.reddit.com/r/technology/com...

besame je izjavil:

feryz je izjavil:

Master_Yoda je izjavil:

Pri nas je prej še v načrtu Chat control 2.0, kjer bodo naprave morale zajeti podatke pred šifriranjem.

Tako da ja, če boste take ovce še naprej, bo 1984 le slaba šala.
Če snemaš govor ali tekst direktno ob vnosu, je samo po sebi razumljivo, da je to pred šifriranjem.

Nikonja ::

d4vid je izjavil:

"Nimam nič za skrit".

Najbolj neumen argument, dajmo sedaj vsem korporacijam, ki služijo na nas, direkten dostop direktno do naših stanovanj in možganov.
Kar veselo zmontirajte amazonove echo napravice, da vas bodo poslušale, kupite še robotski sesalnik, ki bo naredil zemljevid vašega stanovanja, zmontirajte pameten zvonec, pa ne pozabite na pameten termostat, seveda vse vezano v cloud. Zato, da vam je "lažje", bi prodali sebe za par centov.
Ne rabi google, MS, amazon vedet kdo se oglasi k meni na obisk, kdaj sem v hiši in kdaj ne, kaj počnem ter kdaj grem na WC. In nimam nič za skrit.

Dejte no, paranoični bi morali bit pred izumom pametnega telefona, zdaj pa imamo vsi 24/7 prisluškovalno napravo pri sebi, napravo katera lahko snema VSE in to lahko pošilja naprej po želji. Takoj ko si kupil pameten telefon si prodal svojo zasebnost, tko da dodatek pametnega sesalca, hladilnika, zvonca, ščetke za lase... je totalno irelevatan, plus da vse to lahko dela tudi brez povezave na splet.
Tko da ne bit hinavc ker nimaš nič več zasebnosti kot jaz.... ampak lahko se lažeš še naprej!

Če nisi normie, se še vedno da skrbeti za zasebnost. Sam imam Calyx na telefonu, na računalniku Mint, podatke hranim na Freenas, plačujem z gotovino.

Sicer veliko naročujem z Aliexpress, Amazona, itd tukaj se plača s kartico, drugače sem pa z zasebnostjo kar zadovoljen. Big-tech platform, kot so Google, Microsoft, Meta, itd ne uporabljam.

Nikonja je izjavil:

d4vid je izjavil:

"Nimam nič za skrit".

Dejte no, paranoični bi morali bit pred izumom pametnega telefona, zdaj pa imamo vsi 24/7 prisluškovalno napravo pri sebi, napravo katera lahko snema VSE in to lahko pošilja naprej po želji. Takoj ko si kupil pameten telefon si prodal svojo zasebnost, tko da dodatek pametnega sesalca, hladilnika, zvonca, ščetke za lase... je totalno irelevatan, plus da vse to lahko dela tudi brez povezave na splet.
Tko da ne bit hinavc ker nimaš nič več zasebnosti kot jaz.... ampak lahko se lažeš še naprej!

Imam pametni telefon. Nekje v predalu s prazno baterijo, vsak mesec ga vklopim, da plačam položnice, potem pa leti nazaj v predal.

Sem napisal nekje na S-T par dni nazaj. Imam nokio 235 4G, za mail uporabljam lastno domeno in mailbox. Na računalniku teče linux, na njem firefox, za iskanje imam searxng na lastnem serverju. Razne naprave tipa esp32 ali pa wifi tiskalnik, ki so na wifiju, so na lastnem wifi omrežju in omejeni na komunikacijo znotraj omrežja, na net se ne povezujejo.

Pa ne bi temu rekel neka paranoja. Bolj spletna higiena.

Namesto doom scrollanja raje preberi kakšno knjigo. Dave Eggers - Circle za začetek recimo.

bm1973 ::

d4vid je izjavil:

Imam nokio 235 4G, za mail uporabljam lastno domeno in mailbox.

Zdaj nas pa razsvetli kako lahko uporaba telefona, ki uporablja protokol, narejen za prisluškovanje, poveča tvojo varnost?

Da ne govorim, da so Nokia telefoni že od začetka imeli vgrajen RS232 over GSM, kjer je operater z AT komandami dobil vse, kar si imel na telefonu...
Evropa je okupirana s strani ZDA od leta 1945.

Dokaz: 80.000 ameriških vojakov na celini.

Saj ne skrivamo zasebnosti pred NSA. Ta ranljvost skrbi bolj Edwarda Snowdena. Nam je glavno, da čuvamo zasebmost pred Google, Meta, Palantir...

Jaz bi tudi uporabil tumpaste telefone in net odjavil, če bi imel kakšno korist od tega.
Ampak je ravno obratno. Zelo veliko korist imam od prisluškovalnih zadevic.

Sploh si ne znam več predstavljati kruzanja po velemestih brez teh zadev. Zaglaviš ko majmun brez sprotne navigacije.

Mr.B je izjavil:

damirj79 je izjavil:

asdf_jklc je izjavil:

Napačno zastavljeno vprašanje. Pravo vprašanje je: če res nimaš ničesar za skrivati, te torej sploh ne moti, če te nekdo snema tudi v najbolj zasebnih trenutkih in pri tem zbira vse mogoče podatke o tebi. Saj nimaš nič za skrivati, kajne?

Še bolj zanimivo pa je vprašanje, koliko informacij lahko telefon in spremljajoče aplikacije iz teh podatkov sploh izluščijo. Lokacija, navade, časovni vzorci, stiki, zdravstveni podatki, povezave med ljudmi... Ampak brez skrbi, vse to in metapodatke seveda nihče ne zbira, ne analizira in ne shranjuje. Cross my heart.

In potem poslušaš razlage, kako uporabnikov takšnih ur ne skrbi zasebnost, ker nimajo ničesar za skrivati. Seveda. Težko te skrbi za podatke, ki jih že leta prostovoljno oddajaš v zameno za graf srčnega utripa in obvestilo, da si danes prehodil 327 korakov več kot včeraj.

Tudi tvoje je napačno, ker predpostavljaš, da imaš okoli sebe samo ljudi, ki nimajo nič za skrivat?

feryz je izjavil:

Jaz bi tudi uporabil tumpaste telefone in net odjavil, če bi imel kakšno korist od tega.
Ampak je ravno obratno. Zelo veliko korist imam od prisluškovalnih zadevic.

Sploh si ne znam več predstavljati kruzanja po velemestih brez teh zadev. Zaglaviš ko majmun brez sprotne navigacije.

Jaz uporabljam OsmAnd navigacijo. Potegneš dol mape, ki jih rabiš in je potem offline. Kot npr Garmin.

damirj79 je izjavil:

Mr.B je izjavil:

damirj79 je izjavil:

asdf_jklc je izjavil:

Tudi tvoje je napačno, ker predpostavljaš, da imaš okoli sebe samo ljudi, ki nimajo nič za skrivat?

Absolutno podpiram. Če nas že večino spremljajo, potem bi bilo res nepošteno, da bi kdo ostal brez te privilegirane izkušnje. Več nadzora pomeni več svobode, manj zasebnosti pomeni več varnosti, tako nam vsaj razlagajo. Samo nekaj me bega: zakaj mi potem algoritmi vztrajno servirajo oglase za dojenčke? Ali pa je umetna inteligenca ugotovila nekaj, kar mi žena še ni povedala.
Smešno je,

asinhronc ::

besame je izjavil:

Če nisi normie, se še vedno da skrbeti za zasebnost. Sam imam Calyx na telefonu, na računalniku Mint, podatke hranim na Freenas, plačujem z gotovino.

Sicer veliko naročujem z Aliexpress, Amazona, itd tukaj se plača s kartico, drugače sem pa z zasebnostjo kar zadovoljen. Big-tech platform, kot so Google, Microsoft, Meta, itd ne uporabljam.

Dal vam bom prijazen nasvet, ker očitno vsi gledate drevo in ne gozda.

Ne bom šel v smer, koliko je kdo paranoja in kdo (jaz osebno) izkorišča moč teh tech zadev, ker že kakšen google patents iskalnik je lahko krasna zadeva, ampak fantje in dekleta - če že govorite da se izgoibate teh velikih, pa zasebnost in ne vem kaj še vse, dajte se vsaj ugrizniti v prste in ne pišite kaj imate doma in kako se doma obnašate, ker s temi odgovori ste
tech korporacijam povedali že čisto vse. Delate enako kot slike iz morja, vaš prijatelj na FB pa je vlomilec. Boti, dodatki in še marsikaj so vedno prisotni in je čisto vseeno kaj imate danes doma. Profil uporabnika se da zelo enostavno narediti po obnašanju, pa četudi google napiše to zgolj kot šifro. Tega, predvsem pa pisalnih navad se ne da spremeniti, to je žal vcepljeno, večinoma unikatno. Bila je tema, kjer si v google vrgel uporabniško ime, ter te je tako lahko personaliziral. Z uporabniškim imenom tukaj ste že izgubili vsakršno zasebnost, ker vrtite jezik kot za stavo. Če ste pa potem res v zlati kleti, ali pa jo zaklepa skrbnik, pa dejansko sam bog ve.

Ni potrebno povedati kako se obnašaš, a hkrati govoriš o zasebnosti. S takšnim odgovorom umetni pameti poveš popolnoma enako, kot če v google vržeš vprašanje recept za pečenko.

Oberyn ::

PROTEINSKI je izjavil:

Že že, ampak teroristov se ne bo snemalo. Terorizem je zadnjih nekaj desetletij izključno državni biznis. Recimo vsaj odkar so ujeli Carlosa - zadnji pravi terorist stare šole, ta je delal čudeže. Od takrat naprej same dolgočasne rutinske poteze državnih in psevdo-državnih stuktur, česar pravzaprav niti ne skrivajo več ravno pazljivo, ker niti ni več potrebno skrivati. Ljudstvo je natrenirano in mu zlahka servirajo smešno fantastične zgodbice, potegnjene direkt iz otroških risank. Tako da iz tega "da se vse snema" bodo teroristi izvzeti. Njihovi telefoni bodo varni in zaščiteni pred snemanjem, kamere jih po nekem slučaju ne bodo ujele in profili na socialnih omrežjih bodo lepo urejeni, za to so cele službe v pogonu. Torej snemanje bo samo za tebe. Čeprav, tu se pa izgubim. Zakaj je to pravzaprav potrebno? Danes se iztrebijo celi narodi, izvensodne usmrtitve posameznika se izvedejo z rušenjem celega stanovanjskega bloka če ne cele soseske, za 500.000 umorjenih otrok predstavnik države, ki jih je umorila reče "ampak sem prepričana, da se je izplačalo", v telefone se vgradi bombe in se 800 oktrokom odstreli roke in oči, enostavno se likvidira levo in desno, enostavno se likvidira vse kar ne beži dovolj hitro. Zakaj potem karkoli snemati in se truditi z nekim kontekstom? Evo tega ne razumem v celoti.

besame je izjavil:

Jaz uporabljam OsmAnd navigacijo. Potegneš dol mape, ki jih rabiš in je potem offline. Kot npr Garmin.
In ti kaže trenutni promet? Ker brez tega je vsaka avto navigacija neuporabna.

Btw, tudi z guglom greš lahko offline. Če je to merilo za karkoli.

feryz je izjavil:

besame je izjavil:

Kaj ti pomaga, če vse kamere na cestah, v mestih in na križiščih že pošiljajo podatke v centralo? Očitno še nismo dovolj zaščiteni. Prava svoboda nastopi šele takrat, ko je vsak tvoj korak dokumentiran, analiziran in arhiviran za tvoje dobro. Sklepam, da imaš telefon in vse ostale naprave ki seveajo svoje podatke, ves čas v kovinski zaprti škatli.
Smešno je,

feryz je izjavil:

besame je izjavil:

Če je offline potem ne kaže prometa nobena :) če bi vsaj delal rtti, pa večinoma ne
«
1
2