» »

Google že preimenoval Ontarijsko jezero

Google že preimenoval Ontarijsko jezero

Slo-Tech - Ni prvič, da je Google na svojih zemljevidih za obiskovalce različnih držav prilagodil prikaz. Spori o mejah in imenih se največkrat končajo tako, da Google vsaki vpleteni strani prikazuje njeno verzijo resnice, za obiskovalce iz tretjih držav pa kaže včasih oboje spet drugič pa mednarodni konsenz. Trajalo je vsega tri dni, da je Google v ZDA udejanjil bizarno zahtevo ameriškega predsednika, da se Ontarijsko jezero preimenuje v Ameriško jezero. Ameriški obiskovalci spremembo že vidijo.

V Sloveniji in drugod po svetu še vedno piše Lake Ontario. Četudi bi v iskanje vpisali Lake America, Google ne bi prikazal nesrečnega jezera. Medtem pa ameriški uporabniki že vidijo napis Lake America in nič drugega. Google ob tem pojasnjuje, da niso arbiter o pravilnih imenih, temveč uporabljajo uradne vire. V ZDA je to U.S. Geographic Names Information System (GNIS), ki je že uradno spremenil poimenovanje vodnega telesa. Google trdi, da v Kanadi vidijo napis Ontarijsko jezero, v ostalih državah pa obe imeni, čeprav za zdaj tega še ni opaziti.

Podobno je Google ravnal tudi ob preimenovanju Mehiškega zaliva v Ameriški zaliv. Podobnih primerov je še precej, denimo status Krima, meje med Indijo, Pakistanom in Kitajsko ter konec koncev tudi meja med Slovenijo in Hrvaško.

59 komentarjev

«
1
2

Miki N ::

Ma po mojem, če naredimo peticijo se ziher da zrihtati kak Chalky Bay tam gor - tako za foro, za rojstni dan. Samo mora imeti alge. :))

feryz ::

Žalostno je, da se gugl mora uklanjati enemu idiotu, ki bi moral biti v specialni ustanovi.
Namesto tega pa so mu dali moč, da zjebe čim več planeta. Upam da bo prej planet zjebal njega. Preden mu uspe kaj drastičnega.

Ganon ::

Če bi šli v ekstreme in ga želeli trolati, bi Kanada lahko preimenovala enega od Trumpu najbližjih ameriških jezer v "Trump-Epstein Lake". Ampak se ni vredno ukvarjati s pacientom.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ganon ()

globoko grlo ::

Komamda je komanda fantje, se boste ze naucil!
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

Ko smo že pri darilih za rojstni dan, upam, da ne bo zlobiral da preimenujejo Blejca v kak Melania's Pond ali kaka podobna traparija - zdaj ko ve, da je Google njegova psica. :|

Lanky2200 ::

Spet so se nasli politicni vojaki.

Noben pa ne posilja hrvaske v k* zaradi arbitraze. Vazno da politicni probleme drugega konca sveta premlevate

Zgodovina sprememb…

Markoff ::

Kmalu:
- Republika Melanija
- Barronibor
- Ivanka Trump Gorica
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Markoff je izjavil:

Kmalu:
- Republika Melanija
- Barronibor
- Ivanka Trump Gorica

In seveda Kuschner-Capodistria!

WhiteAngel ::

No one gives a fuck. Pa berem od tega preimenovanja že en teden ...

tetriandoch ::

Miki N je izjavil:

Ma po mojem, če naredimo peticijo se ziher da zrihtati kak Chalky Bay tam gor - tako za foro, za rojstni dan. Samo mora imeti alge. :))

Zaliva si ne zasluži. Edino Chalky's swamp bi šlo. Sigurno imajo kakšno močvirje z algami.

Miki N je izjavil:

Markoff je izjavil:

Kmalu:
- Republika Melanija
- Barronibor
- Ivanka Trump Gorica

In seveda Kuschner-Capodistria!

Sedaj smo košer, kar pomeni da ne bo šlo. Trumpeta je sicer za Izrael, vendar ne mara Bibija. Mogoče bi šlo za Kuschnerjem, ker on je košer.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Hitler je bil vsaj za silo dober z barvicami, temelmu teumpu mora pa zemljevide risat ai.

"Še vedno se učim, kako generirati nekatere vrste slik, zato morda še ne bom mogel generirati točno tega, kar iščete, ali pa je to morda v nasprotju z naslednjim: guidelines. Če želite zaprositi za kar koli drugega, mi sporočite."

Odgovor geminija na prošnjo, naj nariše karikaturo krampa. Lepo jih je vzgojil.

tetriandoch je izjavil:

Trumpeta je sicer za Izrael, vendar ne mara Bibija.

Zet ima rad _vse_ Žide, z njimi je gor rasel, saj so se vedno smukali po hiši - stari Trump je bil namreč tudi giga židoljubec.

Saj tako se je verjetno navzel njihovih manir v poslu in tudi sicer.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

skumpl ::

Mi je zanimivo da Google tako upošteva trumptarda. Jaz ga ne bi.

pegasus ::

Proces je verjetno avtomatiziran. Misliš da imena nekdo spreminja ročno?

skumpl je izjavil:

Mi je zanimivo da Google tako upošteva trumptarda. Jaz ga ne bi.
Itak da bi ga.

karafeka ::

pegasus je izjavil:

Proces je verjetno avtomatiziran. Misliš da imena nekdo spreminja ročno?

Ja, po hitrem postopku, ko Bela hiša pokliče best buddy direktorja, ta pa naprej ukaže podrejenim.

Ps: zdaj vsaj vemo od kod je Chalky. Naslednji korak je, da enkrat dokončno ugotovimo, da je propagandni bot.

Karamelo ::

mene to ne moti, američani lahko rečejo jezeru, zalivu, kot si oni želijo, mi pa kot si mi želimo...na koncu bodo oni tisti, ki bodo porabili denar za preimenovanje vseh publikacij z novim imenom

Mr.B ::

Smešno je,
da po skoraj petih letih še vedno nisi sposoben opredeliti,
pod kakšnimi pogoji zmagujemo v Ukljani.

Poldi112 ::

Miki N je izjavil:

zdaj ko ve, da je Google njegova psica. :|

Njegova psica? Imena so domena države, ne podjetij. Bi raje videl, da korporacije po svoji presoji poimenujejo kraje?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

bpr123 ::

Ko se predsednik ukvarja s spreminjanjem geografskih imen, ki so v veljavi že stoletja, pol veš da je država zgubila kompas.

Oziroma je to samo poceni disktrakcija od resnih težav.

Zmajc ::

Vsa ta enostranska poimenovanja so tako ali tako brezpredmetna. Dokler jih ne potrdijo mednarodne oraganizacije za poimenovanje kjer sedijo predstavniki večih držav je ta sprememba relevantna samo na zemljevidih v ZDA.

Zakaj so potem slovenski kraji na štajerskem in koroškem v nemščini, ko iz Nemčije odpreš google maps?

Zgodovina sprememb…

Zato ker so mednarodno priznani?
Saj meni tudi gugl napiše Dunaj in ne Beč. Ali karkoli že.

karafeka je izjavil:

Zakaj so potem slovenski kraji na štajerskem in koroškem v nemščini, ko iz Nemčije odpreš google maps?

Očitno so nemci od Googla tako zahtevali?

feryz je izjavil:

Sem mislil, da so priznani samo tam, kjer so dvojezična imena, recimo na avstrijskem Koroškem. Ne pa zato, kar je prd 80 leti Hitler ukazal.

Zgodovina sprememb…

Sej v osnovi ni nič narobe, če država A in B isto mesto/jezero/goro... imenujeta vsak po svoje.

Je pa brezveze to kar se dogaja sedaj v ZDA, ker gre za navaden cenen populizem. Odvračanje pozornosti od resničnih težav.

V Evropi so se meje skozi zgodovino toliko spreminjale da imajo države dosti krajev izven matične države poomenovane v svojem jeziku. Zakaj? Ker se "tukaj" že par stoletij tako imenujejo.

kamiKaZaA ::

karafeka je izjavil:

feryz je izjavil:

Točno to!

Nam v Sloveniji google izpiše:
- Gradec
- Celovec
- Špilje
- Dunaj
- Frankfurt na Majni

Zanimivo pa da izpiše München, ker se v določenem narečju v Sloveniji reče temu kraju Monakovo.

Če nastaviš v winsih angleščino ti vsa imena piše v mednarodni angčeščini z lokalnimi poimenovanji.

In Lake Ontario se pri meni še vedno imenuje Lake Ontario....

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Zmajc ()

Zmajc je izjavil:

V Evropi so se meje skozi zgodovino toliko spreminjale da imajo države dosti krajev izven matične države poomenovane v svojem jeziku. Zakaj? Ker se "tukaj" že par stoletij tako imenujejo.

Zakaj pa mi Beijing-u pravimo Peking?

kamiKaZaA je izjavil:

Zanimivo pa da izpiše München, ker se v določenem narečju v Sloveniji reče temu kraju Monakovo.
Tega pa res nihče ne uporablja in bi bilo brez veze, da tako napiše.

Poldi112 je izjavil:

Zmajc je izjavil:

Ker imamo tak jezik, da sloveni določena krajevna imena. Pritoži se višjim instancam :)

Poldi112 je izjavil:

Zmajc je izjavil:

Zato ker smo ga pač poslovenili. To počno vse države.

Se pravi spremembe mej niso ravno dejavnik pri lokalnem poimenovanju imen?

Poldi112 je izjavil:

Razlogov je več:

Dolgotrajen zgodovinski stik. Kraji, s katerimi so bili Slovenci stoletja politično, trgovsko ali kulturno povezani, so pogosto dobili slovensko ime. Zato imamo npr. Dunaj, Gradec, Celovec, Beljak, Trst.
Ime je v slovenščino prišlo že zelo zgodaj. Če se je uporabljalo več stoletij, je postalo normalen del slovenskega besedišča in ga ne dojemamo več kot prevod tujega imena.

Prilagoditev slovenskemu glasovnemu in slovničnemu sistemu. Slovenska oblika je lahko lažje izgovorljiva in sklanljiva: v Benetkah, iz Benetk; na Dunaju, z Dunaja.

Nekatera imena imajo dobesedno prevedeno tradicionalno obliko. Na primer Črno morje, Rdeče morje, Slonokoščena obala, Združene države Amerike.

Pri državah in večjih geografskih enotah je slovenjenje pogostejše. Zato rečemo Nemčija, Madžarska, Španija, Japonska, ne pa Deutschland, Magyarország, España, Nihon.

Pomembno pa je, da geografskih imen ne slovenimo po nekem avtomatičnem pravilu. Odločilna je predvsem ustaljena raba.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bpr123 ()

Poldi112 je izjavil:

Eno so kraji na drugem koncu sveta, drugo pa Eevropa kjer so se 1000 let klali za vsako grofijo. Poimenovanja krajev nimajo samo 1 izvora.

Ampak če prevajamo vsa imena- tako one na drugi strani sveta, kot okoliške, je argument, da smo bližnje preimenovali zaradi zgodovinskih sprememb mej, precej neprepričljiv.

feryz je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

Tega pa res nihče ne uporablja in bi bilo brez veze, da tako napiše.

Sem preveril v googlu. In med prvimi zadetki:

Dnevnik:
Pozabljena slovenska imena tujih mest
Monakovo – mesto München so ustanovili Benediktinci, po njih je dobilo tudi ime, münch v nemščini namreč pomeni menih.

RTV SLO:
"Monakovo" se nahaja 400 kilometrov iz Ljubljane
Med Ljubljano in Monakovim je okvirno 400 kilometrov, do Kelmorajna skoraj dodatnih 600, če pa gremo v Kodanj, pa jih bomo skupaj prevozili ...

Poldi112 je izjavil:

Ampak če prevajamo vsa imena- tako one na drugi strani sveta, kot okoliške, je argument, da smo bližnje preimenovali zaradi zgodovinskih sprememb mej, precej neprepričljiv.

Zakaj misliš da ima večina štajerskih in koroških krajev nemško ime? Zakaj misliš da ima vsaka vasica na avstijskem koroškem slovensko ime?

3p ::

Markoff je izjavil:

Kmalu:
- Republika Melanija
- Barronibor
- Ivanka Trump Gorica

Tu nekje smo ja. Butale so zavzele svet.

fikus_ ::

Poldi112 je izjavil:

Tako kot je Viena Dunaj in še marsikaj poslovenjeno. Ta imena se uporabljajo v našem govornem področju , tisti ki govori Slovensko bo razumel, Dunajčani zelo verjetno ne.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

mtosev ::

Super. Trump winning again. ;((
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

Zmajc je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

Zakaj misliš da ima večina štajerskih in koroških krajev nemško ime?

A ga ima? Daš par primerov?

Zmajc je izjavil:

Zakaj misliš da ima vsaka vasica na avstijskem koroškem slovensko ime?

Ker gor živi precej slovencev?

technoboy ::

Še mal, pa bodo vse naravne danosti poimenovane Ameriško jezero, Ameriška gora, Ameriško morje...
Sam kak bodo pol ti Američani znali ločevati med tremi jezeri z istim imenom?
Že tak jim geografija ni šla glih najbolje...

3p ::

mtosev je izjavil:

Super. Trump winning again. ;((

Ja in ne. To je le "potemkinova vas". Fasada, ki deluje le znotraj amerike. Za polpismene, ki ne vejo, da gre za bedarijo. V bistvu je to spomenik njegovi neumnosti, o katerem se bojo nelkoč učili v šolah.

Podobno lahko zahteva, da se Iran preimenuje v Trumpistan. In naroči Fox Newsu, da razglasi najboljšo največjo zmago. Kar pa še ne pomeni, da se bo stanje na terenu zato spremenilo.

Razen, če bomo vsi začeli krompir zalivati z Gatoradeom, in bojo to nova dejstva. Kar tudi ne zgleda več tako nemogoče. :D

Poldi ne bom se kregal s tabo ker po ST samo trollaš in so debate s teboj kot da debatiraš z steno. Imam svoj čas preveč rad in kaj boljšega za počet. Lep dan še želim.

Kakšno kreganje? Zgolj civilizirana debata. Če ti je pa pretežko navesti par nemških imen na Štajerskem, pa si lahko tudi enostavno tiho, namesto da me sedaj obtožuješ, da preusmerjaš pozornost.

Poldi112 je izjavil:

Zmajc je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

Zakaj misliš da ima večina štajerskih in koroških krajev nemško ime?

A ga ima? Daš par primerov?

«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google že preimenoval Ontarijsko jezero (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
592938 (212) Lojzze
»

Nekaj se kuha v Kanadi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1435890 (114) Tody
»

Na drugi stopnji: YouTubu ni treba upoštevati prvega amandmaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
6326110 (23238) Superboyy
»

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
436922 (6922) Thomas
»

Ameriški terorizem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26820228 (17236) undefined

Več podobnih tem