Forum » Loža » katastrofe na avtocestah
katastrofe na avtocestah
mirator ::
Ne vem, kam bi tole dal, pa sem odprl novo temo. Prebral sem novico in se zamislil, glede na vzdrževanje naših AC.
https://www.rtvslo.si/svet/evropa/osem-...
Predvsem mi je dalo misliti sledeče:
"51 let star most se je zrušil med poletno nevihto na predvečer državnega praznika. V nesreči 14. avgusta 2018 je umrlo 43 ljudi, incident pa je pretresel Italijo in sprožil večletne preiskave upravljanja in vzdrževanja starajoče se italijanske infrastrukture, sodni postopek pa je obenem postal simbol počasnega in zapletenega italijanskega pravosodja.
Medtem ko se je po mostu vozilo 35 vozil, se je zrušil 50-metrski odsek mostu ter skupaj z vozili padel 45 metrov nižje na skladišča pod mostom in rečno dno."
Tudi sam sem začel kariero kot vzdrževalec. In vedno so bili pritiski, da mora biti določena stvar dokončana do datuma in ure, nikogar pa ni zanimalo zakaj in kako je do okvare ali poškodbe sploh prišlo, torej vzrok. Zato se sedaj tudi oglašam, nekoliko v bran DARSU, ki je prav tako odgovoren za varnost na cesti. Res tudi mene motijo zastoji na AC in tudi se jezim, vendar imam v glavi ravno to. Kako boš zagotovil varnost prometa, če ne boš pravočasno naredil preventivnih vzdrževalnih del? Ali pa tvegal, kot v linku odgovornost za množično nesrečo, ker je bilo vzdrževanje neustrezno?
Potem pa pride Vrtovec, ki bo vse rešil čez noč.
https://www.rtvslo.si/svet/evropa/osem-...
Predvsem mi je dalo misliti sledeče:
"51 let star most se je zrušil med poletno nevihto na predvečer državnega praznika. V nesreči 14. avgusta 2018 je umrlo 43 ljudi, incident pa je pretresel Italijo in sprožil večletne preiskave upravljanja in vzdrževanja starajoče se italijanske infrastrukture, sodni postopek pa je obenem postal simbol počasnega in zapletenega italijanskega pravosodja.
Medtem ko se je po mostu vozilo 35 vozil, se je zrušil 50-metrski odsek mostu ter skupaj z vozili padel 45 metrov nižje na skladišča pod mostom in rečno dno."
Tudi sam sem začel kariero kot vzdrževalec. In vedno so bili pritiski, da mora biti določena stvar dokončana do datuma in ure, nikogar pa ni zanimalo zakaj in kako je do okvare ali poškodbe sploh prišlo, torej vzrok. Zato se sedaj tudi oglašam, nekoliko v bran DARSU, ki je prav tako odgovoren za varnost na cesti. Res tudi mene motijo zastoji na AC in tudi se jezim, vendar imam v glavi ravno to. Kako boš zagotovil varnost prometa, če ne boš pravočasno naredil preventivnih vzdrževalnih del? Ali pa tvegal, kot v linku odgovornost za množično nesrečo, ker je bilo vzdrževanje neustrezno?
Potem pa pride Vrtovec, ki bo vse rešil čez noč.
enavlaka ::
Most se ni vzdrževal od izgradnje in je nosil hude konstrukcijske napake, na kar so opozarjali.
Prerjavele so notranje ojačitve in površina je samo padla dol.
Tako kakor vse ostale nesreče je to krivda vodstva, ki je vleklo plače in zanemarjalo vzdrževanje.
Veliko slovenskih mostov je v podobno slabem stanju.
Tako kakor vse ostale nesreče je to krivda vodstva, ki je vleklo plače in zanemarjalo vzdrževanje.
starfotr ::
Marsikaj ni idealno. Verjetno pa nikjer v Sloveniji ni tako hudih strukturnih napak ali poškodb, da bi bila infrastruktura smrtno nevarna. Bi prej zaprli za promet, kot pa pustili odprto in tvegali.
Pa si 100% prepričan? Tukaj ne gre za idealnost ampak realnost. Vse morebitne žrtve so realnaost in zahtevajo zadoščenje.
Hm, postavi se v situacijo, da moraš za pol leta zapreti v obe smeri viadukt Črni kal.
Kot sem že omenil, ne zagovarjam DARS, vendar pa se s populizmom politike, tudi na strinjam.
Hm, postavi se v situacijo, da moraš za pol leta zapreti v obe smeri viadukt Črni kal.
Kot sem že omenil, ne zagovarjam DARS, vendar pa se s populizmom politike, tudi na strinjam.
Nič ni 100 %.
Črni kal mora zdržat 100 let. Enkrat ga bo treba zapret in tudi podret. Nič ni večno.
Bo veselica, ko bo Dolgi most za podret. V kratkem.
Črni kal mora zdržat 100 let. Enkrat ga bo treba zapret in tudi podret. Nič ni večno.
Bo veselica, ko bo Dolgi most za podret. V kratkem.
DamijanD ::
Glede na to, da je kolaps, če imamo namesto 2 normalnih pasov 2 zožana pasova, si res težko predstavljam zaprtje take žile.
VelkBla ::
Marsikaj ni idealno. Verjetno pa nikjer v Sloveniji ni tako hudih strukturnih napak ali poškodb, da bi bila infrastruktura smrtno nevarna. Bi prej zaprli za promet, kot pa pustili odprto in tvegali.
Res da v tem primeru opisujem cestišče in ne samo konstrukcijo mosta, ampak pelji se čez AC nadvoz (Peruzzijeva) LJ-Rudnik v smeri Center/Supernova, cesta je v katastrofalnem stanju, vsa "balonasta". Enako velja za ograjo mosta in table (označujejo smeri in cilje) katere so pripete na ograjo. Table so že kar dober del ograje upognile kar se jasno vidi. Samo vprašanje časa je kdaj bo vse skupaj padlo na AC in koga ubilo. Če takih "majhnih" zadev ne pregledujejo, kaj potem delajo z mostovi in s tem imajo ljudje pomisleke glede DARS-a oz. glede upravitelja.
delavec44 ::
Mi moramo javljati slabo stanje infrastrukture, ki bi jo moral Dars 2x dnevno zakonsko preverjati? Zakaj imajo potem preglednike cest.
Utk ::
Nihče ne zameri DARSu da dela, zamerimo to da se dela zelo laganini na 10 gradbiščih namesto intenzivno na dveh, treh. Ker bi to povzročila bistveno manj zastojev.

endelin ::
"Fake magistrica" Bratuškova verjetno ni šla nikoli od ljubljane do maribora da bi lahko svojo totalno nesposobnost sama doživela, ko se na dobrih 100 kilometrih ceste cijaziš 25% kilometrov po deloviščih
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()

IL_DIAVOLO ::
Imas možnost da obvozis odseke delovišč po regionalki.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Nihče ne zameri DARSu da dela, zamerimo to da se dela zelo laganini na 10 gradbiščih namesto intenzivno na dveh, treh. Ker bi to povzročila bistveno manj zastojev.
Tebi gre trolanje zelo v redu. Ali pa si kdaj že delal na cesti?
To da jaz nisem je veliko manjši problem kot to da nikoli ni nič delal direktor darsa.
IL_DIAVOLO je izjavil:
Imaš ja. Samo da tam traja še malo več.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ashrack ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Zakaj sem potem ze plačal Vinjeto?
....
nejc_nejc ::
naguban asfalt na mostu ter osnovna konstrukcija most, sta nekako tako kot primerjava vpliva čokoladnega preliva na Domaćici na okus jaffa piškotov.
potem, pa lahko "lebdiš" nad tlemi.
vprašanje je ali 10,1 ali 10,2m nad niveleto, v lokalnem koordinatnem sistemu.
vsi SELEKTORII
IL_DIAVOLO je izjavil:
Zakaj sem potem ze plačal Vinjeto?
potem, pa lahko "lebdiš" nad tlemi.
vprašanje je ali 10,1 ali 10,2m nad niveleto, v lokalnem koordinatnem sistemu.
vsi SELEKTORII
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
enavlaka ::
S črnega kala je skraden želez in beton
Tist, ki govori o neki varni slo infrastrukturi je naiven
Tist, ki govori o neki varni slo infrastrukturi je naiven
Telbanc ::
Ker vidim da je tukaj polno napol izobraženega folka. Bom podal zgodbo o tem, zakaj se vijadukt Ravbarkomanda kar naprej popravlja oziroma zakaj je u k.
https://insajder.com/slovenija/viadukt-...
"Pisalo se je leta 1972 in maršal Tito je bil na poti v Ljubljano, ker bo praznoval prihod novega leta. Seveda, ves politični vrh se je strinjal, da se mora Tito pripeljati po ravno končani avtocesti v Ljubljano, saj bi mu s tem pokazali, kako napredna je Slovenija in na kakšni visoki ravni je gradbeništvo, kar se tiče visokih mostov."
Torej betoniralo se je tud u mrazu, to tle ne piše, posledice so verjetno jasne vsakomur, tudi našemu "gradbenemu diplomiranemu inžinirju" Mijiču. Porozna struktura, zmajnšana nosilnost, korozija armature.......
Torej Viadukt Ravbarkomanda je problem slovenske avtoceste. In bo potrebno rej ali slej postavit novega, da se nam ne zgodi kaj takega kot v Italiji. Da ne bo "incident na Ravbar komandi pretresel slovensko javnost".
"Pisalo se je leta 1972 in maršal Tito je bil na poti v Ljubljano, ker bo praznoval prihod novega leta. Seveda, ves politični vrh se je strinjal, da se mora Tito pripeljati po ravno končani avtocesti v Ljubljano, saj bi mu s tem pokazali, kako napredna je Slovenija in na kakšni visoki ravni je gradbeništvo, kar se tiče visokih mostov."
Torej betoniralo se je tud u mrazu, to tle ne piše, posledice so verjetno jasne vsakomur, tudi našemu "gradbenemu diplomiranemu inžinirju" Mijiču. Porozna struktura, zmajnšana nosilnost, korozija armature.......
Torej Viadukt Ravbarkomanda je problem slovenske avtoceste. In bo potrebno rej ali slej postavit novega, da se nam ne zgodi kaj takega kot v Italiji. Da ne bo "incident na Ravbar komandi pretresel slovensko javnost".
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()

Zimonem ::
Most se ni vzdrževal od izgradnje in je nosil hude konstrukcijske napake, na kar so opozarjali.
Ne, ne in še enkrat ne. Tudi Italija ima nadzor in pregled objektov. Tu gre stvar eno stopnjo višje ni problem stroka. Na kitajskem za take stvari letijo glave na vrhu , pri nas nekje na sredini.
MadMax ::
Most na Vinici pred 8 leti: https://moja-dolenjska.si/kako-trden-in...
(zadnjo sliko ignoriraj, je iz Italije)
Stanje danes, 8 let pozneje: most je 8 let starejši.
(zadnjo sliko ignoriraj, je iz Italije)
Stanje danes, 8 let pozneje: most je 8 let starejši.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
DamijanD ::
Nisem gradbenik in dejansko nimam pojma. Ampak IMHO bi hitrost dela na AC morala biti omejena samo s hitrostjo sušenja/ohlajanja materiala (beton/asfalt) ne pa s samim delom (in to bi moralo biti vsaj 24/6) ali stroji. Vem, da bi bil projekt in samo delo dražje. Ampak mogoče neto strošek ne bi bil višji.
Kar sem se v zadnjih 2 mesecih vozil po primorki nekako nisem dobil takega vtisa...
Sej sami pravijo in vsi vidimo da nimajo ljudi za napolnit vsa ta gradbišča. Marsikje je zapora pa sred dneva ni tam dobesedno nikogar.
Ampak nekateri morajo bit bolj papeški in papeža.
Zgodovina sprememb…
To da jaz nisem je veliko manjši problem kot to da nikoli ni nič delal direktor darsa.
IL_DIAVOLO je izjavil:
Imaš ja. Samo da tam traja še malo več.
Direktor Darsa in tudi SŽ je politično tvoj človek. Tudi na pošti je bil Kokot, na RTV Grah Whatmough in še kje so tvoji kadri. Pa vidimo, da sistemi pod njihovo komando pospešeno razpadajo.
Da ne omenjam izredno sposobnega ministra Žerjava z vaše strani, ki je prepovedal gradbišča poleti in so potem več let krpali še večje luknje, ker se je naredila še večja škoda.
Gradbišča je odprl Ribič.
Temu da politika nastavlja direktorje državnih firm, še posebej monopolnih, se lahko čudi samo bedak. Zato se jih komot kritizira v kompletu s politiko.
Temu da politika nastavlja direktorje državnih firm, še posebej monopolnih, se lahko čudi samo bedak. Zato se jih komot kritizira v kompletu s politiko.
vektorMAN ::
Spet vsi pametni, še najbolj pa vrtovec. Ja, obnova traja, da je obnova/gradnja dobra pa traja še dlje. Upam da se ne bo zgodil novosadski nadstrešek še v sloveniji, ampak najbrž smo bližje takemu eventu kot mislimo da smo.
Predvsem traja če ni tak nikogar da bi karkoli delal.
Niti kvaliteta ne naraste zarad tega, če je 3 tedne samo zaprto, brez da bi kdo kaj delal.
Niti kvaliteta ne naraste zarad tega, če je 3 tedne samo zaprto, brez da bi kdo kaj delal.
Zgodovina sprememb…
vektorMAN ::
To je res, jaz imam popolnoma isti vtis kot damijand, nisem bil veliko, šel sem 3x proti italiji in potem nazaj med aprilom in junijem pa ni bilo nekega strašnega tempa videt na oči. Če je situacija drugačna se opravičujem izvajalcem in naročniku.
Ampak mogoče neto strošek ne bi bil višji.
Upravljavca cest ne zanima neto strošek. Briga njih, če ti in še drugih 5000 stojite v koloni in kurite gorivo pri 0 km/h ter seveda čas. Njih zanima njihov lasten strošek. Tako kot tebe zanima tvoj lasten strošek pri katerikoli stvari že, briga te za stroške v obče.
fikus_ ::
Ker vidim da je tukaj polno napol izobraženega folka. Bom podal zgodbo o tem, zakaj se vijadukt Ravbarkomanda kar naprej popravlja oziroma zakaj je u k.
Za to anekdoto ne vem, je pa drugo dejstvo. Jeklena armatura je pokrita samo s 5 cm betona (vsaj po projektu, smernicah iz tistega časa, v resnici tudi manj). Pri vlivanju vsak beto malo popoka, če razmera niso dobre in te v razpoke pride vlaga , tudi sol, ko se cesta soli, kar še pospeši rjavenje jekla. Rja pa ima večji volumen kot jeklo, tako da zaradi pritiska na beton nastajajo še večje razpoke,.....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Fejsty ::
141741 ::
Mi moramo javljati slabo stanje infrastrukture, ki bi jo moral Dars 2x dnevno zakonsko preverjati? Zakaj imajo potem preglednike cest.
Wow, praviš, da preverjaš stanje avtoceste? Kje pa avto pustiš? Nosiš rumen jopič, da te kdo ne vzame na havbo ali preko? Kaj imaš to neke sistemske privilegije, eni sploh ne smemo hoditi poleg, še iz (morebiti) pokvarjenega avta moramo onkraj ograje. Čestitam pa, da si pooblaščen strokovnjak :D
delavec44 ::
Zadnjih 2 komentarjev po pravici ne razumem. Prvi nima bralnega razumevanja, če ne razume razliko med morati in smeti, drugi po moje nekaj narobe sklepa.
Wrop ::
Sej sami pravijo in vsi vidimo da nimajo ljudi za napolnit vsa ta gradbišča. Marsikje je zapora pa sred dneva ni tam dobesedno nikogar.
Zanimivo. V Ljubljani na Dimičevi ulici so brneli tovornjaki, črpalke betona, verjetno se tudi beton ni polagal sam. Na gradbišču pa plakati Kolektorja.
gen Maister ::
Zadnjih 2 komentarjev po pravici ne razumem. Prvi nima bralnega razumevanja, če ne razume razliko med morati in smeti, drugi po moje nekaj narobe sklepa.
Vse je v REDU!! Na pravem mestu si in vse je pravilno in pod nadzorom!!
Tale drugi se včasih malo poheca in ga ne smeš jemati dobesedno!
Dejansko je pa stvar precej drugačna, celo tragična, bi lahjo napisal, če malo podramatiziram!
Zdaj,..... da se preveč ne ponavljam in izdajam kakšne laične zaupne informacuje strokovni stroki in njihovim nadrejenim!
Beri Kafko!
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko
141741 ::
drugi po moje nekaj narobe sklepa.
Saj si skoraj prav potrdil - ni tvoja naloga, verjetno tudi kompetenc nimaš, da ocenjuješ varnost objektov na avtocesti, kaj šele, da bi komu to javljal, razen, če se kak most nagne/poruši tik pred teboj, to pa bi bilo razumljivo, ja, da pokličeš :D
Res sem že enkrat zapisal, pa bom še enkrat. Sploh ne zagovarjam DARSA, predvsem glede časovnega načrtovanja vzdrževalnih del. Moram pa reči, da smo uporabniki avtocest v večini laiki i da se ne spoznamo na monitorig vzdrževanja. Ko pa berem razna osebna opažanja, da se na avtocesti ne dogaja nič, so pa to pač osebna opažanja. Po Primorki se tudi jaz kar pogosto vozim. Kjub zapori zaradi gradbišča pri Postojni in Kozini, sem včasih prišel iz Ljubljane do Izole skoraj v 1 uri, se pa je zgodilo tudi da sem potoval 4 ure. Ampak zato ni bil kriv DARS.
Avtoceste ne morejo zapreti samo za 100 m, tam narediti vse in zaporo prestaviti za naslednjih 100 m, zato jo zaprejo za več km, delovišča so potem pač razporejena glede na vrsto in razporeditev dela.
Mislim, malo pa je tudi treba verjeti strokovnim delavcem na vzdrževanju, ki pa so tako ali tako pod stalnim pritiskom populistične politike.
Vrtovčeva izumljena metoda, delo tudi ponoči, pa je predvsem populistične narave, ki pa ji žal mnogi nasedajo.
Avtoceste ne morejo zapreti samo za 100 m, tam narediti vse in zaporo prestaviti za naslednjih 100 m, zato jo zaprejo za več km, delovišča so potem pač razporejena glede na vrsto in razporeditev dela.
Mislim, malo pa je tudi treba verjeti strokovnim delavcem na vzdrževanju, ki pa so tako ali tako pod stalnim pritiskom populistične politike.
Vrtovčeva izumljena metoda, delo tudi ponoči, pa je predvsem populistične narave, ki pa ji žal mnogi nasedajo.
Ne gre se za zapiranje po 100 metrov. Ampak da imaš na primorski 3 gradbišča, na gorenjski 2, štajerski 2,3, pa še na dolenjski kakega.
In kdo so to? Kater strokovnjak zagovarja to stanje?
Delat ponoči bi moralo bit samoumevno, še posebej poleti ko je čez dan prevroče.
In kdo so to? Kater strokovnjak zagovarja to stanje?
Delat ponoči bi moralo bit samoumevno, še posebej poleti ko je čez dan prevroče.
Irbis ::
Sem pa zadnjič videl, da imajo v Črni gori to elegantno rešeno: promet poteka lepo po gradbišču. Ko je kakšen bager, luknja v cesti ali delavec, ga lepo obvoziš, vmes pa imaš pač celo cesto, namesto da bi zožili na polovico za nekaj kilometrov.
urke710 ::
Zakaj je toliko gradbišč na AC? En podatek je, da se ceste projektirajo za 20 let, če gre za rekonstrukcijo za 10 let (daljše planske dobe niso ekonomične). Dolžina posamezne obnove je recimo 5 kilometrov. Sedaj pa si sami zračunajte, koliko je dolžina AC od LJ do Kopra in koliko let porabiš, da obnoviš celo AC po 5 km (in to samo na eni strani, ker po drugi poteka promet). Mislim, da hitro vidiš zakaj je toliko gradbišč.
Glede komantarja, da na gradbišču ni videti dela. Gre za linijski objekt, kjer lahko delaš le na enem koncu hkrati. Izjemoma na dveh ali treh. Ker si si hitro sam sebi v napoto, ker so dostopi do mesta gradnje omejeni. Tako da lahko na 5 km odseku lahko pač delaš le na 100 m odseku naenkrat.
Vedno se pa da zadeve optimizirat. Vprašaj sebe, kako optimalen si ti pri svojem delu. Ali si skos na 100 % ali se ti včasih tudi ne ljubi ali pa moraš čakat na kakšno stvar, ki je nisi predvidel in neoptimalnost ne izvira iz tvoje sfere.
Tako, malo v premislek.
Glede komantarja, da na gradbišču ni videti dela. Gre za linijski objekt, kjer lahko delaš le na enem koncu hkrati. Izjemoma na dveh ali treh. Ker si si hitro sam sebi v napoto, ker so dostopi do mesta gradnje omejeni. Tako da lahko na 5 km odseku lahko pač delaš le na 100 m odseku naenkrat.
Vedno se pa da zadeve optimizirat. Vprašaj sebe, kako optimalen si ti pri svojem delu. Ali si skos na 100 % ali se ti včasih tudi ne ljubi ali pa moraš čakat na kakšno stvar, ki je nisi predvidel in neoptimalnost ne izvira iz tvoje sfere.
Tako, malo v premislek.
d.i.g.
Med ljubljano in šentiljem so 4 delovišča.![]()
Zato da se upočasni promet in v skladu z terminskim planom izvaja dela po neki časovni osi, ki jo določajo posamezne dejavnosti.
Če maš eno delovišče, se pač vse natepe pred tisto delno zaporo. In pol bi nekaj km pred Šentiljem imeli začetek 100 kilometrske kolone.
Sam tle ste sami maherhi ki nimajo pojma o gospodarstvu in kako se dela v resnici. Zato se odpre več delovišč, da se razbremeni celotno avtocesto, ker delne zapore to omogočajo.
Samo v razmislek ........, ki že skoz godejo, zakaj je odprtih toliko delovišč. Posamezna vzdževalna dela so načrtovana od 1 do 2 let vnaprej. Tko da to ni nobena slučajnost.
Obnovo bi se lah pospešilo, če bi meli na voljo še en SCT, sam ga ni in zaj se bo tko flikalo ali da pripeljemo operativo iz tujine. Kitajčke ali turke. S tem kaj mamo zaj na voljo operative, (ki so itak sami zlatarji) ne bo nikoli konec sranja na avtocestah, ker bojo obnove in širitve šle prepočasi.
Zgodovina sprememb…
To so vse neumnosti. V teoriji bi držale, če bi imeli dovolj ljudi za napolnit ta gradbišča. Pa jih nimajo. Potem bi bile zapore tudi krajše.
Tako da to je vse lari fari.
Sploh ta da 4 gradbišča namesto enega razbremenijo avtocesta, to je pa sploh genialna izjava. Zakaj potem ne zapremo enga pasu od Kopra do Ljubljane, bi celo avtocesto razbremenili.
Tako da to je vse lari fari.
Sploh ta da 4 gradbišča namesto enega razbremenijo avtocesta, to je pa sploh genialna izjava. Zakaj potem ne zapremo enga pasu od Kopra do Ljubljane, bi celo avtocesto razbremenili.
Zgodovina sprememb…
Neumnosti pišeš ti. Ki nisi nikoli delal v gospodarstvu.
Cele dneve visiš na forumu in prodajaš svojo meglo. Seveda jo razbremenijo, ker se upočasni promet. Sam ti še nisi slišal za pretočnost.Če upočasniš promet z delno zaporo, to pomeni da se promet upočasni in pride z zakasnitvijo pred naslednjo zaporo. Sam za tvojo bogo glavico je to preveč in ne pričakujem, da boš to zastopil.
Cele dneve visiš na forumu in prodajaš svojo meglo. Seveda jo razbremenijo, ker se upočasni promet. Sam ti še nisi slišal za pretočnost.Če upočasniš promet z delno zaporo, to pomeni da se promet upočasni in pride z zakasnitvijo pred naslednjo zaporo. Sam za tvojo bogo glavico je to preveč in ne pričakujem, da boš to zastopil.
Zgodovina sprememb…
Zakaj je toliko gradbišč na AC? En podatek je, da se ceste projektirajo za 20 let, če gre za rekonstrukcijo za 10 let (daljše planske dobe niso ekonomične). Dolžina posamezne obnove je recimo 5 kilometrov. Sedaj pa si sami zračunajte, koliko je dolžina AC od LJ do Kopra in koliko let porabiš, da obnoviš celo AC po 5 km (in to samo na eni strani, ker po drugi poteka promet). Mislim, da hitro vidiš zakaj je toliko gradbišč.
Tako, malo v premislek.
Zelo dobro si to zapisal. Samo, kaj ko troli to razumsko ignorirajo.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | AC hitrosti (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Na cesti | 36430 (22919) | Utk |
| » | Primerjava prometa - USA vs EU (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 16375 (9474) | nejc_nejc |
| ⊘ | Gneča na Ljubljanski obvoznici (strani: 1 2 3 4 … 57 58 59 60 )Oddelek: Na cesti | 415456 (249202) | Borut:O |
| » | Prepoved prehitevanja tovornjakom na avtocesti A1 (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 11269 (8954) | feryz |
| » | Kolesnice na avtocestiOddelek: Na cesti | 4676 (4255) | facepalm |