» »

Odpoved dedovanju, da ali ne?

Odpoved dedovanju, da ali ne?

1 2 3
4
5

DeeJay ::

Dokej enostavna rešitev. Lastnika ostaneta oba 50-50. S pogodbo in pooblastilom rešita, da ona lahko opravlja s kmetijo po svoji želji, razen za prodajo se morata strinjati oba.
V primeru, da se kmetja kdaj proda, se za izplačilo gleda vrednost v času dedovanja ali pa se od prodajne cene odštejejo potencialne investicije, obnove, širitve itd., ki jih je vložila tvoja sestra ali njeni potomci.
Na tak način mogoče vsaj ti ali tvoji otroci kasneje nekaj dobite, trenutno pa ne vzameš nič in s tem ne otežiš življenja sestri.
Don't f with me.

Magic1 ::

DeeJay je izjavil:

Dokej enostavna rešitev. Lastnika ostaneta oba 50-50. S pogodbo in pooblastilom rešita, da ona lahko opravlja s kmetijo po svoji želji, razen za prodajo se morata strinjati oba.
V primeru, da se kmetja kdaj proda, se za izplačilo gleda vrednost v času dedovanja ali pa se od prodajne cene odštejejo potencialne investicije, obnove, širitve itd., ki jih je vložila tvoja sestra ali njeni potomci.
Na tak način mogoče vsaj ti ali tvoji otroci kasneje nekaj dobite, trenutno pa ne vzameš nič in s tem ne otežiš življenja sestri.

Ja seveda in potem se OP po možnosti loči in bivša zahteva takoj 25% kmetije, kljub temu da je po možnosti v življenju ni vidla. Na koncu je ponavadi tako, da če ni jasno razdeljeno, se ne vlaga.
Magic

bbbbbb2024 ::

mancini je izjavil:

Vsi samo pišete, da bi morala sestra vlagat. Ja kdo pa bo.
Če pa kmetija prinaša dobiček, se kdo spomni na OP in mu vrže kak evro

Kar jaz poznam kmete, so vsi dobro stoječi. Saj razumete, da sestra ali kdorkoli investira (pametno) verjetno z bančnim kreditom. Saj so nepovratna sredstva in subvencije, ampak za 28 ha dobiš 12k € letno. To niti za diesel ni, če smo odkriti. Je pa nekaj.

Gre samo za to, ker je neka percepcija, kako 28ha daje "eno plačko". Poznam hčero (od kmeta), ki eno plačko dobi samo s prodajo sveže pridelanega bučnega olja. Realno, rabi 60m2 sladišča. Ona njiv sploh ne obdeluje. Imajo nekaj bučnega semena, samo mogoče ne niti 20%, 80% kupi. Pa to je samo en tak primer. In ta hčera živi tako lagodno, da si ne predstavljate.

Zdaj koliko koga trigerira delo na kmetiji, to pa je stvar človeka.

Tudi to, da eden (sestra) gara, drugi pa lagodno vrti palce, je čisto zgrešeno. Kmetija je taka stvar, da se da vedno, ampak res vedno najti delo vseh sort.

Ti kmetje, kar jih jaz poznam, delajo točno to. Hčera se ukvarja z bučnim semenom, sin z živinorejo. Čisto zares, ker smo informatiki, recimo, jaz bi se takoj javil, da našibam ekološki kmečki turizem, investiram v hiško in šibam spletno stran in rezervacije.

Pač sestra, če bo skrbela za očeta, dobi 75%, OP dobi 25% in si najde 25% aktivnosti znotraj kmetije. Če ne on, pa njegova žena. Če ne žena, pa otroci. Če ne otroci, pa ... Skratka s 25% deležem (ali 50% magari) šiba nekaj v tem deležu.

DeeJay ::

Magic1 je izjavil:

DeeJay je izjavil:

Ja seveda in potem se OP po možnosti loči in bivša zahteva takoj 25% kmetije, kljub temu da je po možnosti v življenju ni vidla. Na koncu je ponavadi tako, da če ni jasno razdeljeno, se ne vlaga.

dedovanja se po našem zakonu ne štejejo v ločitveno maso. Kar si ti podedval, tvoja žena ne bo ob ločitvi nikoli videla. Če je to stanovanje v katerem živita podedovano, lahko zahteva samo povrnitev stroškov, če je kaj notri vlagala, deleža stanovanja pa ne.
Don't f with me.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DeeJay ()

gen Maister ::

:))
Če tole ni trol tema, potem pa jaz tudi nič nočem! 8-)
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko

Akira5 ::

Akira5 je izjavil:

Če ste stari 38 in že imate hišo z odplačanim kreditiom + nekj malega prihrankov, ali bi se odpovedali dedovanju kmetije v korist sestre, ki bi skupaj s partnerjem razvijala kmetijo naprej?
Gre za srednje veliko kmetijo (za slovenske razmere), ki pa je premajhna da bi bila uporabna če se deli na dva dela v primeru izplačila pa sestro osedlam nekaj 100k dolga, ki jo finančno potopi.

Striktno finančno gledano je kmetija po gursu vredna miljon, realni dohodek na kmetiji je pa za eno povprečno plačo. Če bi hotel polovico pomeni da se zadeva proda ker izplačat me realno ne zmoreta in jima posledično obrnem življenje na glavo. Da se odpovem vsemu pa mi pravijo da sem osel. Čeprav kot rečeno sam zares nimam potrebe po ničemer v tem momentu.

Misli?

Da malo dopolnim začetni post, ker ste se tako razpisali.

Oba starša sta še živa in stara šele 60.
Lastnik celotne kmetije je oče, tudi hiše od babice ker je vse prepisala nanj on pa se je zavezal da za njo skrbi do smrti (Pogodba o preužitku?). Itak pa je edinec. Na mamo ni pisano ničesar.

Mati je že v penziji od lani, oče gre v penzijo konec leta in on je tisti ki bi rad dal kmetijo naprej.
To že zadnjih par let poslušamo da na mladih svet stoji in da on je naredil kar je naredil in da je treba da mladina pelje naprej. Oče tudi želi da se kmetija prepiše že sedaj in ne da se čaka na dediščino, ki je lahko tudi šele čez 10 ali 20 let, da pač se vlaga in razvija in da ne bo dvomom/prerekanj kaj kdo vlaga in koliko je od koga. Prevzemnik pa se tako kot se je on zaveže s pogodbo o preužitku da bo poskbel za mamo in njega do smrti. Želi pa seveda da tudi drugi dobi nujni delež.

Sestra in partner kot rečeno že sedaj precej delata na kmetiji, čez palc bi reku da naredi polovico vsega + imata še vsak svoj šiht. Že do sedaj sta vlagala tako v kmetijo kot v družinsko hišo, kjer imata tudi sicer stanovanje.

Kmetija ima ~3ha njiv, ~12ha travnikov in ~15ha gozda. (če imam prav v glavi). Trenutno je v hlevu okoli 20glav, kosi se še neke travnike v najemu. Pa oče se je ukvarjal s prodajo drv, odkup hlodovine, cepljenje, sušenje, žaganje in razvoz drv.

Jaz kot rečeno želje po kmetovanju nimam. O dediščini do sedaj nisem razmišljal, sploh ker so starši relativno mladi, sedaj pa je fotr udaril s tem da bi rad uredil prepis in da naj se zmenimo kaj bi si jaz želel, ker nekaj mi pripada.

bbbbbb2024 je izjavil:

mancini je izjavil:

Vsi samo pišete, da bi morala sestra vlagat. Ja kdo pa bo.
Če pa kmetija prinaša dobiček, se kdo spomni na OP in mu vrže kak evro

Kar jaz poznam kmete, so vsi dobro stoječi. Saj razumete, da sestra ali kdorkoli investira (pametno) verjetno z bančnim kreditom. Saj so nepovratna sredstva in subvencije, ampak za 28 ha dobiš 12k € letno. To niti za diesel ni, če smo odkriti. Je pa nekaj.

Gre samo za to, ker je neka percepcija, kako 28ha daje "eno plačko". Poznam hčero (od kmeta), ki eno plačko dobi samo s prodajo sveže pridelanega bučnega olja. Realno, rabi 60m2 sladišča. Ona njiv sploh ne obdeluje. Imajo nekaj bučnega semena, samo mogoče ne niti 20%, 80% kupi. Pa to je samo en tak primer. In ta hčera živi tako lagodno, da si ne predstavljate.

Bi rekel da jih slabo poznaš.
Tule v rodnih koncih zares dobro dela samo ena kmetija, ki je šla v žago in trgovanje z lesom. Kmetija je samo še malo za zraven dokler so stari starši živi, da je mir pri hiši.

Daš bika ki si ga dve leti futral v klavnico pa dobiš zanj 2500€. Z 20 glavami govedi nimaš za burek da boš preživel, kaj šele živel tako lagodno da si ne bo nihče mogel predstavljati življenja.

P.S. grem jaz sedajle investirat v 60m skladišča, ker očitno samo to rabiš, da bom živel kot lord od bučnega olja. Le kako da vsi ne naredijo tega če pa je tako rekoč free money? Mogoče malo nakladaš ?

enavlaka ::

Ukvarjanje s travo, bučkami, govedom, trskami, turizmom, mlekarstvom in tako naprej je samo zato, ker nobena od teh panog ne nosi dovolj denarja, da bi se lahko samostojno preživljali.
Potem se najema travnike, da se futra živino od katere tako ni nobenega denarja. Kupuje nevemkakšne priključke za traktorje in opremo, da se okopava kamenje itd.

To je butično kmetijstvo, mogoče res primerno za kakšen turizem, ne pa za resno življenje.
Otroci bodo šli tudi na šolo in fakultete, kdo od njih bo še pasel krave in spravljal seno ?

Pravo vprašanje je: Ali bi kot neka tretja oseba kupil tako kmetijo in se šel kmetijstva?
Verjetno je odgovor, ne.

MadMax ::

Magic1 je izjavil:

Drugače pa me zanima kako boš ovrednotil delo na kmetiji. To načeloma ni gospoda, ki za vsak drek pokličejo serviserja ali majstra, da imajo na koncu račun za solastnika. Me prav zanima kdo bo vlagal in obnavljal kmetijo, da mu potem nekdo pride po 50% delež po povišani vrednosti minus nekaj uradnih računov.

Pač op mora bit racionalen, nekaj razumnega lahko zahteva, pretirano veliko pa ne, ker drugače nima smisla. Ne bo se sestra zakreditirala za 200kEUR za kmetijo, ki prinaša eno plačo. Sploh pa bo morala za očeta skrbet potencialno še desetletja.

Če se zakomplicira do te mere, potem bi bilo najbrž treba ovrednotiti tudi koristi, ki jih je prinašala kmetija v času, ko je OP bil že na svojem in ni "skrbel" za kmetijo..
Npr. 20 let strehe nad glavo (stanovanja), uživanje "plodov" kmetije (drva, poljščine, mesnine....). Se kar nabere čez leta.
Za sestro in njenega partnerja.

(/edit:typo)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

Akira5 je izjavil:

Akira5 je izjavil:

Če ste stari 38 in že imate hišo z odplačanim kreditiom + nekj malega prihrankov, ali bi se odpovedali dedovanju kmetije v korist sestre, ki bi skupaj s partnerjem razvijala kmetijo naprej?
Gre za srednje veliko kmetijo (za slovenske razmere), ki pa je premajhna da bi bila uporabna če se deli na dva dela v primeru izplačila pa sestro osedlam nekaj 100k dolga, ki jo finančno potopi.

Striktno finančno gledano je kmetija po gursu vredna miljon, realni dohodek na kmetiji je pa za eno povprečno plačo. Če bi hotel polovico pomeni da se zadeva proda ker izplačat me realno ne zmoreta in jima posledično obrnem življenje na glavo. Da se odpovem vsemu pa mi pravijo da sem osel. Čeprav kot rečeno sam zares nimam potrebe po ničemer v tem momentu.

Misli?

Lastnik celotne kmetije je oče, tudi hiše od babice ker je vse prepisala nanj on pa se je zavezal da za njo skrbi do smrti (Pogodba o preužitku?). Itak pa je edinec. Na mamo ni pisano ničesar.

Mati je že v penziji od lani, oče gre v penzijo konec leta in on je tisti ki bi rad dal kmetijo naprej.
To že zadnjih par let poslušamo da na mladih svet stoji in da on je naredil kar je naredil in da je treba da mladina pelje naprej. Oče tudi želi da se kmetija prepiše že sedaj in ne da se čaka na dediščino, ki je lahko tudi šele čez 10 ali 20 let, da pač se vlaga in razvija in da ne bo dvomom/prerekanj kaj kdo vlaga in koliko je od koga. Prevzemnik pa se tako kot se je on zaveže s pogodbo o preužitku da bo poskbel za mamo in njega do smrti. Želi pa seveda da tudi drugi dobi nujni delež.

Sestra in partner kot rečeno že sedaj precej delata na kmetiji, čez palc bi reku da naredi polovico vsega + imata še vsak svoj šiht. Že do sedaj sta vlagala tako v kmetijo kot v družinsko hišo, kjer imata tudi sicer stanovanje.

Kmetija ima ~3ha njiv, ~12ha travnikov in ~15ha gozda. (če imam prav v glavi). Trenutno je v hlevu okoli 20glav, kosi se še neke travnike v najemu. Pa oče se je ukvarjal s prodajo drv, odkup hlodovine, cepljenje, sušenje, žaganje in razvoz drv.

Jaz kot rečeno želje po kmetovanju nimam. O dediščini do sedaj nisem razmišljal, sploh ker so starši relativno mladi, sedaj pa je fotr udaril s tem da bi rad uredil prepis in da naj se zmenimo kaj bi si jaz želel, ker nekaj mi pripada.

Potem vzameš 'nujni delež', ki ti ga ponuja oče kot izplačilo za dediščino in je volk cel in koza sita!?
Je to problem? In kaj je problem?

KuntaKinte ::

gen Maister je izjavil:

Če tole ni trol tema, potem pa jaz tudi nič nočem! 8-)

niti 10% ?

ššš ::

Edina fer stvar je, da dedujeta vsak pol. Vse ostalo je otročje, naivno in idealistično in še po smrti ne bo zglihano.

Velki ::

Akira5 je izjavil:

Akira5 je izjavil:

Misli?

Torej kar se tiče kmetijskih površin je tam res kot si sam rekel ravno morda za eno plačo (govorimo brez kmečkega turizma). Kar se tiče gozdnih površin pa težko rečem, če je to nek lep gozd kot jih imajo v postojni potem je zadeva nekaj vredna in bi morda na tvojem mestu res nekaj od sestre zahteval (100k recimo). Tudi odvisno ali sestra ima mehanizacijo in bo od tega gozda tudi precej služila ali jo nima in bo najemala podjetja za sečnjo. Če pa je gozd bolj kot ne gmajna samo za drva ali pa še to ne, ali pa so tereni močno strmi pa več kot 50k jaz ne bi zahteval ker jo boš pokopal. Najbolje je da se dogovoriš za nek mesečni obrok na ustni ravni in naj bo oče tisti ki poskrbi da bo zadevo res plačevala. Ker tudi z takšno kmetijo je 100k težko skeširat v šusu.

Bud_Bundy ::

Glede na opis parcel, ki si ga podal, se ponavadi vzame nekaj gozda. Vzameš tiste parcele, ki so dlje stran od domačije in to je to.

Še boljša rešitev bi bila, da ti pustijo, da sam prodaš les iz dela gozda, parcele pa pustiš njim. Če je zrel gozd, boste vsi zadovoljni.

bm1973 ::

Bud_Bundy je izjavil:

So potrebna melioracijska dela in podobno, kjer potem pol denarja vržeš stran, ker si dvignil vrednost parceli, katera sploh ni cela tvoja. No, mogoče bi šlo, če se doreče katere parcele so(bodo) čigave in se potem primerno temu kmetuje.

Potrebna vlaganja lahko zahtevaš od solastnika, in če jih noče plačati, daš izvršbo.

Sodišče bo počasi investitorju dalo vedno več lastništva kot plačilo. Če boš seveda zmagal...

Sam moraš imeti voljo za zafrkavanje...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

FireSnake ::

Akira5 je izjavil:

Akira5 je izjavil:

Misli?

Vse lepo laufa.
Ti si si pošlihtal življenje oni bi si ga pa tudi radi.
Če imaš kaj srca jih pusti in naj delajo in živijo svoje življenje.
Ti boš pa vedno dobrodošel. To pa menda tudi nekaj šteje, ane?

gen Maister je izjavil:

Potem vzameš 'nujni delež', ki ti ga ponuja oče kot izplačilo za dediščino in je volk cel in koza sita!?
Je to problem? In kaj je problem?

Drži!

ššš je izjavil:

Edina fer stvar je, da dedujeta vsak pol. Vse ostalo je otročje, naivno in idealistično in še po smrti ne bo zglihano.

Še dobro, da se v praksi to, kar govoriš ti ne izvaja v takih primerih.
Ker potem ne bi imeli nobene kmetije več.
Predstavljaj si, da je sedem otrok.

To pišeš kar na prvo žogo in brez vsakega pomisleka. Sploh pa nisi prebral, da je sestra v kmetijo že investirala.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

fikus_ ::

Pametni eden bolj od drugega,.... Zadevo poznate in opisa avtorja teme, ne poznate pa druge strani. Predvsem pa ne poznate prihodkov kmetije in koliko je potrebno za to delati.
Če jemlješ kmetijo strogo kapitalistično, je to tovarna, delaš na kmetiji (delovni čas ni določen, 24/7 delo+"dežurstvo", dohodek mora zagotavljati plačo delavcem, omogočati tekoče vzdrževanje in investicije,... Številne kmetije v SLO obstajajo zato, ker vsaj eden hodi v službo in pokriva vsakdanje stroške družine, ali celo od plače vlaga v kmetijo.
Kmetijstvo ni profitabilna panoga, če se ne greš na veliko in še od vremena si odvisen, tako da bbbb....jeve anekdote so lahko resnične (novi mercedezi,.....), ampak za bolj malo kmetov. Spodoben traktor stane več kot pa spodoben avto.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

c3p0 ::

bm1973 je izjavil:

On kot dedič zaenkrat ne more dati gor nobene plombe. Saj ni lastnik...

Npr. preužitkarska pogodba, kjer se vse specificira in se nato opravi prenos lastništva z ustreznimi plombami. Seveda sorazmerno tudi oskrba za ostarele starše.

To je ena opcij, ne pravim da je najboljša. Zagotovo nimamo vseh informacij, kaj šele iz vseh treh strani (brat, sestra, starši).

Ena od opcij je tudi izročilna pogoldba, sam se morajo vsi dediči strinjati.

Če se OPu da neko nadomestilo, se to lahko uredi zelo hitro.

OP ni nikoli definiral, ali bo sodeloval pri delu na kmetiji. Ker če ne bo, je kakršnokoli lastništvo preprosto nehigienično.

donvito ::

Nimam si kaj predstavljati, jaz to vem iz prve roke.

c3p0 ::

Moderne družine z enim sončkom teh težav delitve premoženja ne bodo imele. Bodo imele prej druge, ko bo sonček starša vrgel na hitro v dom.

FireSnake ::

donvito je izjavil:

No, potem iz prve roke veš, da vam je ratalo razcerfati na način, da na koncu nihče nima nič od tega.
Zdaj pa bi ta recept ponudil še drugim.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

bpr123 ::

Kot jaz razumem po napisanem bi rekel da OP-jevega očeta skrbi da bi hčera in njen izgubila interes do kmetije če se bo čakaklo na dediščino.
Če sta starša 60, se lahko dediščina zgodi šele čez 20 ali več let. Kdo pa bo 20 let delal na kmetiji in vlagal vanjo delo in denar, če se bo potem to dedovalo in delilo na pol. Oče je pameten in želi urediti zadeve sedaj in si zagotoviti, da bo zanj in za ženo (mamo OP-ja) poskrbljeno do smrti.

Naslov teme je ubistvu malo zavajujoč, ne gre se za dediščino ampak za nujni delež. OP se sprašuje ali se če odpovedati nujnemu deležu. Razbrati je da oče denarja za izplačilo nima in da bi to padlo na sestro, kot dedinjo.

Zdej kar sm zasledil, zazidljiv parcel naj ne bi bilo, torej ostane izplačilo v $$$. Ampak zadolžt sestro za to da te izplača, kaj pa vem... Jaz je ne bi hotel.

Pravzaprav če bi bil jaz sestra in bi moral izplačat 100k bratu, bi rekel jeb*** se s kmetijo, bom raje prodala vse skupaj in razdelimo izkupiček 50:50.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bpr123 ()

Grimnir3 ::

TL;DR

Oče bi predal kmetijo sestri v zameno za oskrbo.
Za OP-ja želi da dobi nujni delež ampak mu ga sam ne more izplačati in računa da ga izplača sestra, torej ji da kmetijo in obesi mlinski kamen za vrat.

Jaz v koži sestre bi rekel hvala, ne hvala.

To mora rešit oče
a) reči OP-ju, ti ne dobiš nič
b) vzet puf in izplačt OP-ja
c) poiskat parcelo ki jo lahko OP-ju prepiše in ima OP z njo kaj počet

Okapi ::

DeeJay je izjavil:

Tako nekako, ja. Lahko se zmeniš tudi za kakšno (simbolično) najemnino za svojo polovico.

SloKin ::

Oce naj kmetijo proda. Od tam naprej je vse preprosto...

velikBrokoli ::

Kok ene zajebancije, vse naj prepiše na sestro, sklene naj z njo pogodbo o preužitku, sinkotu pa naj kaj drugega zrihta ali pa preprosto pove, da gre kmetija tistemu, ki se bo ukvarjal z njo.

johnnyyy ::

SloKin je izjavil:

Oce naj kmetijo proda. Od tam naprej je vse preprosto...

Problem teh kmetij je, ker so računovodsko precej vredne, samo likvidnost je pa večinoma izjemno slaba. Nihče ne bo prišel iz tujine vrgel v kmetijo +1mio da jo kupi in še 1x toliko za obnovo. V Sloveniji ljudi ki bi to kupili tudi ni na pretek in če nimaš v okolici nekega kmeta, ki bi to kupil z namenom večanja svoje dejavnosti, lahko sanjaš o računovodski vrednosti. Ko zraven še dodaš skrb za starejše prideš hitro do računice, da se ne splača prodajat in da je realna vrednost vsega precej nizka.

V takšnem primeru, je potem najbolje vse prepustiti sestri - naj dobi in dela na kmetiji in zraven poskrbi še za starše.

tony1 ::

velikBrokoli je izjavil:

Kok ene zajebancije, vse naj prepiše na sestro, sklene naj z njo pogodbo o preužitku, sinkotu pa naj kaj drugega zrihta ali pa preprosto pove, da gre kmetija tistemu, ki se bo ukvarjal z njo.

This.

Zakaj bi se odpovedal svojemu deležu? Ohraniš ga na papirju, v Zemljiški knjigi, in dovoliš sestri, da tam živi, kmetuje... Zmeniš se samo, da v zameno ona plačuje tvoj del davka.

Če se kmetija nekoč proda, pa dobiš svoj del.

donvito ::

FireSnake je izjavil:

donvito je izjavil:

No, potem iz prve roke veš, da vam je ratalo razcerfati na način, da na koncu nihče nima nič od tega.
Zdaj pa bi ta recept ponudil še drugim.

Žal te moram razočarati, vsi smo se odpovedali, čeprav pretirane hvaležnosti ni bilo nikdar.

Okapi je izjavil:

Zakaj bi se odpovedal svojemu deležu? Ohraniš ga na papirju, v Zemljiški knjigi, in dovoliš sestri, da tam živi, kmetuje... Zmeniš se samo, da v zameno ona plačuje tvoj del davka.

Problem je, ker delež niso le pravice ampak tudi dolžnosti. Če si lastnik in se hiša/hlev/drvarnica podira, potem je to tudi tvoja odgovornost, s tem pa nastanejo težave. Si pripravljen nekaj 10k vložit v hlev/drvarnico/kmetijo, da bo lahko sestra kmetovala in da bo kmetija držala vrednost? Na drugi strani imaš sestro, ki bo odvisna od kmetije in posledično od tvoje dobre volje.

S tega vidika je najbolje da je kmetija v lastništvu ene osebe oz. partnerjev, ker več ljudi ki je vpletenih v to več bo komunikacije nasprotovanj itd. In to številčno lastništvo se na koncu konča s tem da kmetija čisto propade.

fikus_ ::

Okapi je izjavil:

DeeJay je izjavil:

Tako nekako, ja. Lahko se zmeniš tudi za kakšno (simbolično) najemnino za svojo polovico.

Slab nasvet! Prevzemnik kmetije nima motivacije, da bi karkoli delal, ker lastnik druge polovice lahko nagaja.... poleg tega lahko razpolovitev kmetije vodi direktno v propad kmetije in zares v prodajo.

Sedanji lastnik(-a) z izročilno pogodbo izročit(-a) kmetijo, s tem se morajo strinjati vsi morebitni dediči, tako da se morajo tudi dogovoriti o deležih, za sedanje(-ga) lastnik-a/-e se pa napiše pogodba o preužitku, kjer se točno določi obveznosti (tudi malenkosti, ki se za koga zdijo nesmiselne).
Vse to se naredi pri notarju, ki se ga pooblasti tudi za zapis v ZK.
Ostane samo dogovor o delitvi premoženja, kar se morajo sami pred obiskom notarja dogovoriti.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

johnnyyy je izjavil:

Okapi je izjavil:

Problem je, ker delež niso le pravice ampak tudi dolžnosti. Če si lastnik in se hiša/hlev/drvarnica podira, potem je to tudi tvoja odgovornost, s tem pa nastanejo težave. Si pripravljen nekaj 10k vložit v hlev/drvarnico/kmetijo, da bo lahko sestra kmetovala in da bo kmetija držala vrednost? Na drugi strani imaš sestro, ki bo odvisna od kmetije in posledično od tvoje dobre volje.

S tega vidika je najbolje da je kmetija v lastništvu ene osebe oz. partnerjev, ker več ljudi ki je vpletenih v to več bo komunikacije nasprotovanj itd. In to številčno lastništvo se na koncu konča s tem da kmetija čisto propade.

Kakšna odgovornost? Če se hiša podira, jo obnavlja tisti, ki v njej (brezplačno) živi. Če hoče nekdo res gospodariti s kmetijo, bo samo srečen, če mu dovoliš, da (brezplačno) gospodari tudi z delom, ki je v Zemljiški knjigi tvoja last.

Pač je treba narediti neko pogodbo, in tisti, ki s kmetijo gospodari, mora beležiti, kaj je vanjo vložil, da se ne bi solastniki nekoč poskušali s tem vložkom okoristiti.

Alternativa je, da se kmetija takoj proda. Tistemu, ki nima namena gospodarit z njo, je vseeno. Tisti, ki ima namen gospodarit, se mora pa sam odločit, kaj je zanj bolje.

V glavnem, zakaj bi se nekdo kar tako odpovedal svojemu deležu, če lahko ostane solastnik v Zemljiški knjigi?

Velki ::

Če je gozd res kvaliteten in se posledično nočeš odpovedati dediščini obstaja še možnost da gozd čim prej odprodate (ali pa vsaj del le tega) in pač počakate na nov razpis za mladega prevzemnika v naslednjem programskem obdobju. Za sedaj je veljalo da 2 leti prej nisi smel prodajati. Torej boste čez dve leti lahko postopke izvedli normalno ti pa boš dobil svoj delež (oz. vsaj del).

johnnyyy je izjavil:

Okapi je izjavil:

Dobro si napisal, samo malo si kiksnil! ;)
Kakor sem na hitro razumel in prebral, sestra in njen partner nista (NIČ) odvisna od kmetije in imata oba službo!?? 8-)

Zdaj gre zadeva takole in v tem vrstnem redu:
1. Oče, ki je star 60 in se je upokojil, bi rad predal kmetijo in se nekoliko umaknil iz tega posla
2. Želel bi jo predati hčerki, op jevi sestri, ker še živi tam in bi se bila pripravljena s tem nekako spopasti, delati in razvijati
3. Kakšnih velikih prihrankov za izplačilo op-ja nima
4. Kdor bo prevzel kmetijo bo moral skrbeti tudi za njega (in njegovo ženo) na starejša leta, tako ali drugače...
4. Sestra se verjetno ne bo spustila v to, če ne bo kmetija prepisana na njo
5. OP se verjetno tudi nima namena vračati domov in si tam ustvarjati neko 'novo' življenje

Verjetno sem še kakšno točko pozabil. :)
Svobodno jo dopišite! Če se vam vsaj približn sanja, o čem je sploh govora...

Okapi je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Okapi je izjavil:

Kakšna odgovornost? Če se hiša podira, jo obnavlja tisti, ki v njej (brezplačno) živi. Če hoče nekdo res gospodariti s kmetijo, bo samo srečen, če mu dovoliš, da (brezplačno) gospodari tudi z delom, ki je v Zemljiški knjigi tvoja last.

Pač je treba narediti neko pogodbo, in tisti, ki s kmetijo gospodari, mora beležiti, kaj je vanjo vložil, da se ne bi solastniki nekoč poskušali s tem vložkom okoristiti.

Alternativa je, da se kmetija takoj proda. Tistemu, ki nima namena gospodarit z njo, je vseeno. Tisti, ki ima namen gospodarit, se mora pa sam odločit, kaj je zanj bolje.

V glavnem, zakaj bi se nekdo kar tako odpovedal svojemu deležu, če lahko ostane solastnik v Zemljiški knjigi?

Ne Bluzi Okapi!
Kar naj jo ocenijo kmetijo! Eno je, koliko je vredna, drugo pa je, koliko boš za njo dobil! In tudi, če jo oceniji na 500k ali več, moraš vedeti, da za ta denar dobiš v Lj samo eno stanovanje, šotoriranje, tudi z babico v šotoru, pa je prepovedano!
Ni to dolenjska!! ;)

Magic1 ::

Okapi je mal out. On je blokovc, nima pojma.
Magic

OP je v svoji bajti, so mu tam kaj pomagali?!?!

Če so, naj se pač odpove svojemu nujnemu deležu.

Okapi je izjavil:

Ti beremo že ene petič: vsi niste prebrali prvega posta, kjer OP pojjasnjuje da rabi sestra biti 100% lastnik zaradi neke vrste subvencije.

gen Maister je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Okapi je izjavil:

Dobro si napisal, samo malo si kiksnil! ;)
Kakor sem na hitro razumel in prebral, sestra in njen partner nista (NIČ) odvisna od kmetije in imata oba službo!?? 8-)

Zdaj gre zadeva takole in v tem vrstnem redu:
1. Oče, ki je star 60 in se je upokojil, bi rad predal kmetijo in se nekoliko umaknil iz tega posla
2. Želel bi jo predati hčerki, op jevi sestri, ker še živi tam in bi se bila pripravljena s tem nekako spopasti, delati in razvijati
3. Kakšnih velikih prihrankov za izplačilo op-ja nima
4. Kdor bo prevzel kmetijo bo moral skrbeti tudi za njega (in njegovo ženo) na starejša leta, tako ali drugače...
4. Sestra se verjetno ne bo spustila v to, če ne bo kmetija prepisana na njo
5. OP se verjetno tudi nima namena vračati domov in si tam ustvarjati neko 'novo' življenje

Verjetno sem še kakšno točko pozabil. :)
Svobodno jo dopišite! Če se vam vsaj približn sanja, o čem je sploh govora...

Povsem točen povzetek.

Oče kot rečeno pravi da mi pripada nujni delež, koliko hočem pa naj se jaz odločim in zmenim s sestro. Starši pač nekih prihrankov nimajo, prej je šlo vse v kmetiju, sedaj pa bosta dve minimalni penziji.

Kmetije nisem nikoli mislil zahtevati, niti nisem mislil zahtevati prodaje in delitve na pol ko bi bila nekoč eventuelno dediščna.
Malo sem računal edino na staro hišo kjer trenutno živi babica, ki je to hišo prepisala na očeta ki za njo skrbi, no trenutno se babica itak rihta še povsem sama in starša skrbita bolj kot ne pripravo kurjeve in e je treba kaj popravit/zamenjat v hiši.

Zdej pač sestra pravi da ona bi šla v smer turistične kmetije, ker itak ima doma že cel živalski vrt za svoja mulca. Če zahtevam to hišo zase ji efektivno ubijem plane za turistično kmetijo.
Če zahtevam recimo polovico vrednosti hiše po gursu je to spet 100k, ki jih nima od kje vzet.

Na koncu si mislem, fuck it. Naj ima vse. Itak ne bo lahek šiht to.

Okapi je izjavil:

Obnova je pravno formalno delo lastnikov ne tistega, ki noter živi. In lastniki se morajo pri teh zadevah strinjati. Če se ne bodo, bo tisti, ki tam živi imel težave. Če hočeš graditi nov hlev si odvisen od dobre volje drugega lastnika.

Ti lahko skleneš pogodbo, samo če bo kar koli narobe, to ne bo hitro rešljivo preko sodišča.

In tudi pri prodaji lahko imaš zaradi likvidnosti kup težav.

Odpoveš se zato da se izogneš odgovornosti.

tony1 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Ti beremo že ene petič: vsi niste prebrali prvega posta, kjer OP pojjasnjuje da rabi sestra biti 100% lastnik zaradi neke vrste subvencije.

V prvem sporočilu čisto nič takega ne piše. Naprej pa nisem bral.;)

Zimonem ::

Piše da misli kandidirati za mladega prevzemnika. Če ne v prvem postu pa kasneje. Če ne bereš ne pametuj. Kot mladi prevzemnika bo morala vložiti tudi svoja sredstva. Pa tudi to je bilo obdelano.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Akira5 je izjavil:

Vsekakor ji lahko vse podariš. Lahko ji tudi še kaj denarja podariš za zagon turistične kmetije, če imaš viške.;)

Lahko ji pa daš svoj nujni delež, hišo, v najem za 1 evro na leto (ali za toliko, kolikor bi ti zanj moral plačevati davka). Ostane tvoja na papirju, za primer, da se bo nekoč vse skupaj prodalo. Sestre s tem ne boš prav nič obremenil, naredil ji boš samo uslugo. Kot rečeno - lahko ji pa tudi vse podariš. Pač tvoja odločitev.

Če ti bo sestra zamerila, ker ji ne bi vsega skupaj kar podaril, bi se jaz malo zamislil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Utk ::

Zdej pač sestra pravi da ona bi šla v smer turistične kmetije, ker itak ima doma že cel živalski vrt za svoja mulca. Če zahtevam to hišo zase ji efektivno ubijem plane za turistično kmetijo.
Če zahtevam recimo polovico vrednosti hiše po gursu je to spet 100k, ki jih nima od kje vzet.

Nima jih od kod vzet, ker jih bo zmeraj raje vložila v kmetijo ali turizem, in s tem nekaj zaslužila, kot dala tebi od česar nima nič.
Medtem bojo njeni otroci živeli v živalskem vrtu, tvoji pa...

bbbbbb2024 ::

tony1 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Če sem odkrit, nikjer v razpisu to ne piše. Vsaj zame je to red flag, oziroma opozorilo, da nekdo hoče priti do 100% lastništva, zaradi nekega 'predpisa'. Takega predpisa sploh ni, niti v razpisu nič ne piše.

Okapi je izjavil:

Akira5 je izjavil:

Vsekakor ji lahko vse podariš. Lahko ji tudi še kaj denarja podariš za zagon turistične kmetije, če imaš viške.;)

Lahko ji pa daš svoj nujni delež, hišo, v najem za 1 evro na leto (ali za toliko, kolikor bi ti zanj moral plačevati davka). Ostane tvoja na papirju, za primer, da se bo nekoč vse skupaj prodalo. Sestre s tem ne boš prav nič obremenil, naredil ji boš samo uslugo. Kot rečeno - lahko ji pa tudi vse podariš. Pač tvoja odločitev.

Če ti bo sestra zamerila, ker ji ne bi vsega skupaj kar podaril, bi se jaz malo zamislil.

A lahko nehaš o stvareh , kjer si odrezan od realnosti. Šiht + kmetija je vse prej kot udobno življenje.

Op pač naj postavi pogoje. Če se ne razvije turistična kmetija dobi hišo od babice in za nek določen čas prepoved prodaje zemljišč.

bbbbbb2024 je izjavil:

tony1 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Če sem odkrit, nikjer v razpisu to ne piše. Vsaj zame je to red flag, oziroma opozorilo, da nekdo hoče priti do 100% lastništva, zaradi nekega 'predpisa'. Takega predpisa sploh ni, niti v razpisu nič ne piše.

Se ne strinjam. Kot bi šel na banko po kredit za obnovo, nisi pa lastnik. Ni šans, Hans.

Pust bbblarja. On se itak vlači po Bruslju. Realnost mu je pa kot vsem tam bolj kot ne španska vas.
1 2 3
4
5

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Večje povpraševanje po kmetijah? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12021943 (17978) TheBlueOne
»

Prepis nepremičnine iz starša na sina - najboljše opcije (strani: 1 2 )

6121321 (14578) Mato989
»

Oporoka - dedovanje (strani: 1 2 3 )

13726653 (22930) sekvoja
»

Dve domačiji - dve težavi....

456966 (4819) noraguta
»

Davek na kmetijske nepremičnine in kmečke subvencije (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

33787744 (81058) Invictus

Več podobnih tem