Forum » Loža » Odpoved dedovanju, da ali ne?
Odpoved dedovanju, da ali ne?
Akira5 ::
Če ste stari 38 in že imate hišo z odplačanim kreditiom + nekj malega prihrankov, ali bi se odpovedali dedovanju kmetije v korist sestre, ki bi skupaj s partnerjem razvijala kmetijo naprej?
Gre za srednje veliko kmetijo (za slovenske razmere), ki pa je premajhna da bi bila uporabna če se deli na dva dela v primeru izplačila pa sestro osedlam nekaj 100k dolga, ki jo finančno potopi.
Striktno finančno gledano je kmetija po gursu vredna miljon, realni dohodek na kmetiji je pa za eno povprečno plačo. Če bi hotel polovico pomeni da se zadeva proda ker izplačat me realno ne zmoreta in jima posledično obrnem življenje na glavo. Da se odpovem vsemu pa mi pravijo da sem osel. Čeprav kot rečeno sam zares nimam potrebe po ničemer v tem momentu.
Misli?
Gre za srednje veliko kmetijo (za slovenske razmere), ki pa je premajhna da bi bila uporabna če se deli na dva dela v primeru izplačila pa sestro osedlam nekaj 100k dolga, ki jo finančno potopi.
Striktno finančno gledano je kmetija po gursu vredna miljon, realni dohodek na kmetiji je pa za eno povprečno plačo. Če bi hotel polovico pomeni da se zadeva proda ker izplačat me realno ne zmoreta in jima posledično obrnem življenje na glavo. Da se odpovem vsemu pa mi pravijo da sem osel. Čeprav kot rečeno sam zares nimam potrebe po ničemer v tem momentu.
Misli?
mtošev ::
Nič se ne odpoveduj. Zajebi jo, uniči ji lajf. Nič ji nisi dolžen. V resnici je v tem primeru ona tista ta grda, tako da imaš čisto vest.
Machete ::
Jaz bi definitivno vprašal neznance na forumu.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
JanBrezov ::
Če ste stari 38 in že imate hišo z odplačanim kreditiom + nekj malega prihrankov, ali bi se odpovedali dedovanju kmetije v korist sestre, ki bi skupaj s partnerjem razvijala kmetijo naprej?
Misli?
- če ne deduješ, lahko sestra deduje vse, proda za milijon in pobere vse
- če deduješ, ali zakon dovoli, da tvoj del odkupi po njej zmerni ceni (npr. 50k)?
velikBrokoli ::
Ne se odpovedati svojemu deležu, saj lahko ostaneš 50% lastnik kmetije, pa naj sestra razvija kmetijo dalje. Če bosta pa kdaj prodala, pa ti dobiš 50%. Kje je problem?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
jan_g ::
Jaz bi se odpovedal, ker svoji sestri popolnoma zaupam. Ti pa najbolje poznaš svojo sestro. Bo res prevzela in razvijala kmetijo še naprej? Da ne bo kmalu prodala in s tem milijonom kupila eno hišo v Ljubljani. Lahko se dogovorita, da za daljše obdobje ostaneš polovični lastnik (recimo 20 let), tako da tudi če greste v prodajo, dobiš pol kupnine.
FireSnake ::
Vzemi kmetijo in izplacaj sestro 500k
Preselil sem se 35km stran kjer imam svoje življenje, otroci imajo tu prijatelje, hodijo v šolo itd...
Med nama je 8 let razlike in jaz sem šel pri 25ih od doma, pa že od začetka faksa sem efektivno živel v LJ.
Pusti ji vse.
V zameno pa boš dobil zdravo hrano kadar koli jo boš obiskal.
Dom naj bi nekaj tudi pomenil. In dom je nekaj kamor se vračaš. In tam so tvoje korenine.
Zdaj je pa na tebi ali ti to nekaj pomeni in boš to negoval ali pa boš uničil.
Odloči se pa sam.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Misli?
- če ne deduješ, lahko sestra deduje vse, proda za milijon in pobere vse
- če deduješ, ali zakon dovoli, da tvoj del odkupi po njej zmerni ceni (npr. 50k)?
To se mi zdi sicer malo verjetno, sem pa razmišljal da če se odpovem deležu da dodam klavzulo da se v primeru prodaje deli 50:50 v kolikor se proda prej kot v 10ih letih. Ali nekaj takega.
Utk ::
velikBrokoli je izjavil:
Ne se odpovedati svojemu deležu, saj lahko ostaneš 50% lastnik kmetije, pa naj sestra razvija kmetijo dalje. Če bosta pa kdaj prodala, pa ti dobiš 50%. Kje je problem?
Najbrž rabi celo kmetijo, če hoče bit "mladi prevzemnik" in dobit subvencijo. Potem je tudi pogoj da se tisto zapravi za kmetijo in se jo ne proda nek čas. Najbrž.
Ampak ja, tudi če proda čez 20 let, ji uradno nihče nič ne more, bi bilo pa to vseeno nepošteno.
FireSnake ::
velikBrokoli je izjavil:
Problem je, da tvoj nasvet ne pije vode.
Tu zadaj so subvencije.
Potem je še to: kdo bo vlagal v nekaj, če je samo 50% lastnik.
Edit: vidim, da so me že prehiteli.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
bm1973 ::
Kmetije se ne delijo več, sploh če so zaščitene.
Podeduje jo tisti, ki jo bo naprej upravljal.
Brz nujnih deležev.
Brz nujnih deležev.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Grimnir3 ::
Problem dedovanja kmeti je, da je to ogromno kapitala, ki pa ima zelo slab ROI.
Kot si sam ugotovil da tudi če so njive in poslopja ocenjene na miljon in si na papirju miljonar, v praksi od tega živiš kot en povprečni zaposlen.
Kot si sam ugotovil da tudi če so njive in poslopja ocenjene na miljon in si na papirju miljonar, v praksi od tega živiš kot en povprečni zaposlen.
donvito ::
Misli?
Ok, koliko ha je celotne in koliko obdelovalne,cca, če ne veš? Je živina( govedo, prašiči) ali brez, če ja, potem si zagarantiraj ob klanju določen del mesa, seveda, če se odpoveš deležu.
Lahko tudi zazidljiva parcela, če je.
Ker, ko se 1x odpoveš in če ni zapisano kaj dobiš, ne boš dobil nič, je pa seveda to stvar tvoje presoje in kako si s sestro.

Brz nujnih deležev.
Kar seveda ni res, nujni delež je vedno. Poznam kar nekaj primerov, ko je den prevzel kmetijo, drugi pa so dobili kako zazidljivo parcelo.
OP ali imaš opcijo, da dobiš kako zazidljivo parcelo? 500m^2 zemlje ne bo ravno uničilo možnost kmetovanja.
bm1973 ::
Brz nujnih deležev.
Kar seveda ni res, nujni delež je vedno. Poznam kar nekaj primerov, ko je den prevzel kmetijo, drugi pa so dobili kako zazidljivo parcelo.
OP ali imaš opcijo, da dobiš kako zazidljivo parcelo? 500m^2 zemlje ne bo ravno uničilo možnost kmetovanja.
Zakonsko ne dobiš nič. Imam kolega v tej situaciji.
Ima pa fotr na lagerju njergovo dedišino v kešu.
Zato da ostali dediči kaj dobijo, poskrbijo starši.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

Brz nujnih deležev.
Zakonsko ne dobiš nič. Imam kolega v tej situaciji.
Ima pa fotr na lagerju njergovo dedišino v kešu.
Zato da ostali dediči kaj dobijo, poskrbijo starši.
Po kakšnem zakonu že?
Nakladaš da se kar kadi, kot ponavadi.
energetik ::
Razloži malo bolj. Meni se zdi to za OP stanje še najbolj optimalno, sestra razvija kmetijo, on pa je še vedno zavarovan, če si ona kdaj premisli in vse skupaj proda.velikBrokoli je izjavil:
Problem je, da tvoj nasvet ne pije vode.
Tu zadaj so subvencije.
Potem je še to: kdo bo vlagal v nekaj, če je samo 50% lastnik.
Edit: vidim, da so me že prehiteli.
Ali pa da se razparcelira in jih da on v brezplačni najem svoj delež njiv ali kaj takega.
Meni se zdi vseeno neumno, da se kar tako odpoveš 1M vredni posesti in ne dobiš prav nič v zameno. Če ga ne more vsaj delno izplačati, bi pa rada razvijala kmetijo, bo morala pač sprejeti kompromise.
vires in numeris
fikus_ ::
Kmetije ne gredo kar tako na pol, ker ponavadi pomeni, da to ni več konkurenčna kmetija.
Akira, Lahko se odpoveš dedovanju za sebe in za svoje potomce, lahko se dogovoriš za kakšen delež v denarju, mogoče nekaj 10k€ (če gozd je, potem se poseka les), lahko, če imaš interes, se dogovoriš za parcelo za vikend, lahko....
Na koncu je odločitev tvoja.
Akira, Lahko se odpoveš dedovanju za sebe in za svoje potomce, lahko se dogovoriš za kakšen delež v denarju, mogoče nekaj 10k€ (če gozd je, potem se poseka les), lahko, če imaš interes, se dogovoriš za parcelo za vikend, lahko....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Tody ::
Tole je čisto čista zadeva. Sicer ne vem po komu to deduješ (plačilo davka) ampak ti si komot polovični lastnik kmetije oz objektov. Plačaš sicer nsuz al kaj je to je pa to. Če sta s sestro v normalnih odnosih pač ona naprej razivja zadevo naprej. Če že plača še tvoj del davka in vsi srečni. Če se enkrat odločite da zadevo prodate pač prodate, po takrat vredni ceni.
Ne vem zakaj bi se odpovedal nepremičnini, prepisi se pa dajo tudi uredit da so relativno brezplačni med sorodniki.
Ne vem zakaj bi se odpovedal nepremičnini, prepisi se pa dajo tudi uredit da so relativno brezplačni med sorodniki.
Brz nujnih deležev.
Zazidljivih parcel ni. Da bi nek del travnika ali gozda spremenil v zazidljivo pa mislim da je neizvedljivo.
Razmišljal sem da bi vzel staro kmečko hišo kjer še živi babica, njo seveda pustim živeti tam dokler rabi, ampak onadva razmišljata o kmečkem turizmu in bi eventuelno to hišo preuredila za turistične kapacitete. Bi bila pa sicer idealna, ker je solidno ohranjena z novo streho in odmaknjena od nove hiše in ostalih gospodarskih poslopij. Tudi svoj dovoz bi lahko naredil iz glavne ceste.
link_up ::
Ne stekam, 30+ km si stran, delal ne bi, imel bi pa denar? Verjetno si se ze prej odlocil, zdaj pa kaj? :)
Sestra je kri. Pusti ji naj pocne kar hoce. Ti si svoje zivljenje uredil. Dobrota je sicer sirota, ampak odlocitev je bila pa tvoja.
Sestra je kri. Pusti ji naj pocne kar hoce. Ti si svoje zivljenje uredil. Dobrota je sicer sirota, ampak odlocitev je bila pa tvoja.
In and Out
deepsick ::
Mogoče pa bo sestra pristala na polovično delitev ob morebitni prodaji, če bo ona vlagala in razvijala, so-dedič pa bo samo na občasen dopust prišel brez vsake obveznosti, zakaj pa ne? :D
Utk ::
Če so vmes kake zazidljive parcele, nekje kjer bi kdo dejansko hotel živet, potem bi lahko res obdržal kakih 1000 ali 2000 m2. Tudi tvoji otroci bojo enkrat delali hišo. Morda ne tam, ampak boš lahko prodal in kupil njim.
Če je nekje v mp3, potem pa tudi to nima smisla.
Če je nekje v mp3, potem pa tudi to nima smisla.
Groot ::
Brz nujnih deležev.
Imaš deloma prav. Zaščitene kmetije se ne delijo v naravi. Vprašanje sicer ali je OPjeva kmetija dejansko zaščite, slednje ni kar avtomatično.
No tudi če bi bila zaščitena, pa mu nujni delež vseeno pripada, le da se mora izplačati v denarju.
Kogar zanima več naj si prebere Zakon o dedovanju kmetijskih gospodarstev. Ni hudo obsežen
Magic1 ::
Nor bo tisti, ki se bo šel kmetijstvo s 50% deležem... Kot so rekli, se pogleda če se lahko kak zazidljiv kos odstrani, ali gozd, denar od zapuščine... Napiše se lahko karkoli smiselnega.
Magic
fur80 ::
Poznam človeka, ki je svojemu nečaku "prodal" družinsko kmetijo po izjemno nizki ceni, sem mi zdi, da malo več kot 200 000EUR z lesom in vsem, ker da bo nečak peljal kmetijo in zadeve naprej.
Mali je seveda ob prvi priložnosti prodal vse za 3X vrednosti nakupa in adijo! :D
Tako, da premisli, kaj boš podaril in pod kakšnimi pogoji! ;) Vsaj za izgradnjo kakega vikenda si pusti opcijo. :D
Mali je seveda ob prvi priložnosti prodal vse za 3X vrednosti nakupa in adijo! :D
Tako, da premisli, kaj boš podaril in pod kakšnimi pogoji! ;) Vsaj za izgradnjo kakega vikenda si pusti opcijo. :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()
Magic1 ::
Kmetijstvo je kar brutalno, sploh za nekoga ki ni odraščal v tem. Ni to za vsakega. Marsikdo misli, da bo lahko fural kmetijo pa ni zmožen fizično ali mentalno.
Magic
jan_g ::
Brz nujnih deležev.
Imaš deloma prav. Zaščitene kmetije se ne delijo v naravi. Vprašanje sicer ali je OPjeva kmetija dejansko zaščite, slednje ni kar avtomatično.
No tudi če bi bila zaščitena, pa mu nujni delež vseeno pripada, le da se mora izplačati v denarju.
Kogar zanima več naj si prebere Zakon o dedovanju kmetijskih gospodarstev. Ni hudo obsežen![]()
Pa saj ni treba ničesar deliti v naravi. Kmetije ostane cela, samo lastništvo v zemljiški knjigi je 50/50.
In se zakomplicira, ko je potrebno kaj investirat v kmetijo, kdo bo koliko in kakšen delež lastništva bo potem,....
Kmetije ne gredo kar tako na pol, ker ponavadi pomeni, da to ni več konkurenčna kmetija.Priznam, da ne vem kaj to pomeni "konkurenčna", "zaščitena" itd. Lahko bi malce razložil. Ne vidim razloga, zakaj ne moreta biti solastnika v ZK 50:50%, seveda brez delitev parcel itd.
In se zakomplicira, ko je potrebno kaj investirat v kmetijo, kdo bo koliko in kakšen delež lastništva bo potem,....
Bo pač to sestra vzel v zakup, če že dobi zastonj kmetijo v upravljanje, se ti ne zdi??
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Kmetija je sedaj pisana na očeta, oče bi šel v penzijo sestra pa bi bila mladi prevzemnik ker so trenutno baje dobri pogoji + subvencije. Potrebuje pa 100% delež, ne moreva biti solastnika.
Ali se lahko sestavi kaka pogodba v smislu da se kmetijo v celoti prenese na sestro z varovalko da v kolikor jo proda se pa takrat deli? Da se izognem scenariju (še tako malo verjetnemu) da jo ona potem proda takoj ko jo lahko.
Zazidljivih parcel ni. Da bi nek del travnika ali gozda spremenil v zazidljivo pa mislim da je neizvedljivo. Ali pač?
Razmišljal sem da bi vzel staro kmečko hišo kjer še živi babica, njo seveda pustim živeti tam dokler rabi, ampak onadva razmišljata o kmečkem turizmu in bi eventuelno to hišo preuredila za turistične kapacitete. Bi bila pa sicer idealna, ker je solidno ohranjena z novo streho in odmaknjena od nove hiše in ostalih gospodarskih poslopij. Tudi svoj dovoz bi lahko naredil iz glavne ceste.
In priznam da sem občasno razmišljal da bi nekoč živel v tej hiši svojo pa prepustil otrokom. Da se na stara leta umaknem na vas.
Ali se lahko sestavi kaka pogodba v smislu da se kmetijo v celoti prenese na sestro z varovalko da v kolikor jo proda se pa takrat deli? Da se izognem scenariju (še tako malo verjetnemu) da jo ona potem proda takoj ko jo lahko.
Zazidljivih parcel ni. Da bi nek del travnika ali gozda spremenil v zazidljivo pa mislim da je neizvedljivo. Ali pač?
In priznam da sem občasno razmišljal da bi nekoč živel v tej hiši svojo pa prepustil otrokom. Da se na stara leta umaknem na vas.
Bo pač to sestra vzel v zakup, če že dobi zastonj kmetijo v upravljanje, se ti ne zdi??
Hahah, da ne bo tako, da bo sestra rekla opu, naj obrnejo situacijo, ker upravljanje, vzdrževanje, investiranje, moderniziranje so pa ja neopazen drobiž. Da sem jaz sestra, odstopim iz prve, da gre takoj v prodajo, ker njen effort očitno ni vreden nič ali še manj, FFS!
Kmetija je sedaj pisana na očeta, oče bi šel v penzijo sestra pa bi bila mladi prevzemnik ker so trenutno baje dobri pogoji + subvencije. Potrebuje pa 100% delež, ne moreva biti solastnika.
Verjetno se da, vprašaj seveda odvetnike, da sestavijo pogodbo. Razmišljaš pa pravilno ja, veš koliko je starejših ljudi, ki gledajo proti hribom in razlagajo kaj vse je bilo včasih njihovo ali v lasti njegovih prednikov. Seveda so vse podarjali zastonj ali se odpovedali na stara leta pa stokajo. ;)
Zgodovina sprememb…
Ja, ali ni ravno to optimum, da se proda in razdeli na 2 kosa? Ali kaj, ljudje bi kar vse vzeli popolnoma brez nadomestila.Bo pač to sestra vzel v zakup, če že dobi zastonj kmetijo v upravljanje, se ti ne zdi??
Hahah, da ne bo tako, da bo sestra rekla opu, naj obrnejo situacijo, ker upravljanje, vzdrževanje, investiranje, moderniziranje so pa ja neopazen drobiž. Da sem jaz sestra, odstopim iz prve, da gre takoj v prodajo, ker njen effort očitno ni vreden nič ali še manj, FFS!
vires in numeris
energetik, Niso vse kmetije zaščitene. To je bilo "moderno" pred leti, sedaj ne več.
Konkurenčna v smislu, da se da od dela na kmetiji živeti, lahko cela družina, lahko eden od partnerjev,... ne pa da oba partnerja hodita v službo, plače pa namenjata za vzdrževanje investicije na kmetiji.
In še vedno, 50:50 lastništvo je slab recept, se zakomplicira!
Odločiti se moraš in s to odločitvijo potem živeti. Če prepustiš sestri, potem je to to, ona dela kar želi, lahko tudi proda, ni to tvoja stvar, čustveno navezanost na kmetijo opusti...
Če sestra prevzame kmetijo, se potem dogovorite, da ona skrbi za starše, tebi so omogočeni obiski,... to se zapiše v pogodbo o prevzemu kmetije in še druge podrobnosti, da je potem jasno.
Lahko pa rečeš, da bi imel staro hišo, starši so do smrti v njej, dogovoriti morate dostop, služnost, verjetno boš prevzel tudi vzdrževanje hiše takoj,.... točno določite še pripadajočo parcelo,...
Konkurenčna v smislu, da se da od dela na kmetiji živeti, lahko cela družina, lahko eden od partnerjev,... ne pa da oba partnerja hodita v službo, plače pa namenjata za vzdrževanje investicije na kmetiji.
In še vedno, 50:50 lastništvo je slab recept, se zakomplicira!
Odločiti se moraš in s to odločitvijo potem živeti. Če prepustiš sestri, potem je to to, ona dela kar želi, lahko tudi proda, ni to tvoja stvar, čustveno navezanost na kmetijo opusti...
Če sestra prevzame kmetijo, se potem dogovorite, da ona skrbi za starše, tebi so omogočeni obiski,... to se zapiše v pogodbo o prevzemu kmetije in še druge podrobnosti, da je potem jasno.
Lahko pa rečeš, da bi imel staro hišo, starši so do smrti v njej, dogovoriti morate dostop, služnost, verjetno boš prevzel tudi vzdrževanje hiše takoj,.... točno določite še pripadajočo parcelo,...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
googleg1 ::
Ne vem kako je za kmetije, ampak pri stanovanjski nepremičnini bi naredil takole.
Oče z darilno pogodbo prepiše pol sestri, pol tebi. Svoj delež prodaš sestri v zameno za 100k. na to plačate 2k davka. V pogodbo se zapiše, da tega denarja ni treba plačati takoj ampak se zamakne za X let. Čez X let se znesek plača ali pa naredi pobot.
Oče z darilno pogodbo prepiše pol sestri, pol tebi. Svoj delež prodaš sestri v zameno za 100k. na to plačate 2k davka. V pogodbo se zapiše, da tega denarja ni treba plačati takoj ampak se zamakne za X let. Čez X let se znesek plača ali pa naredi pobot.
Ja, ali ni ravno to optimum, da se proda in razdeli na 2 kosa? Ali kaj, ljudje bi kar vse vzeli popolnoma brez nadomestila.
Mislim, lahko se zmenijo za to, če so v tako dobrih odnosih - ampak jaz pač ne bi pristal, da jaz sam dvigujem vrednost s trudom in investicijami, drug dedič pa prost hodi samo na počitnice. Marrrršš!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deepsick ()
To si pomoje mal preveč naivno predstavljaš.
V naslednjih nekaj letih bo potrebno menjati streho na gospodarskem poslopju in hlevu. Cena čez palec 40k€.
Kdo bo to investiral sam če je samo polovični lastnik?
Ja, ali ni ravno to optimum, da se proda in razdeli na 2 kosa? Ali kaj, ljudje bi kar vse vzeli popolnoma brez nadomestila.
Mislim, lahko se zmenijo za to, če so v tako dobrih odnosih - ampak jaz pač ne bi pristal, da jaz sam dvigujem vrednost s trudom in investicijami, drug dedič pa prost hodi samo na počitnice. Marrrršš!
To pa tudi ne moreš pričakovat, da bodo se vsi zadevi odpovedali, vse podarili v tem primeru sestri, ki lahko potem to vse skupaj podarjeno proda ob prvi priliki, ko se ji več ne bo.
Enako lahko razmišlja 2. dedič. Ona zastonj dobi vse, on ostane brez vsega. A to ti je pa OK?Ja, ali ni ravno to optimum, da se proda in razdeli na 2 kosa? Ali kaj, ljudje bi kar vse vzeli popolnoma brez nadomestila.
vires in numeris
Yossarian ::
Mogoče pa bi naredil sledeče: sestri prepustiš kmetijo. V primeru prodaje kateregakoli zemljišča gre pol kupnine tebi. Če bi npr. sestra prodala kakšno zemljišče, da bi npr, kupila kakšen kmetijski stroj ali obnovo stavbe, se še vedno lahko odpoveš kupnini in vse dobi ona. Če pa misli prodat in se nehat ukvarjat s kmetijsko dejavnostjo, takrat pač zahtevaš pol kupnine.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo povlekel
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.
enavlaka ::
Če sestra želi subvencije se ji gre za keš od teh subvencij. Turistična kmetija pravtako nosi denar. Zakaj bi se nečemu odpovedal, samo zato ker kri ni voda boš pa moral bolje razložit.
Kot pravi "dec" lahko prevzameš celotno kmetijo, sestro pa zaposliš. Kombinacije malo tu malo tam se izkažejo za slabe dolgoročno, ker ni interesa, ko je treba kaj vložiti.
Ali pa ji daš 10k in doživljensko bivanje zanjo v hiši, ti pa sam urejaš subvencije.
Če sestra in njen bodoči bivši nimata kmečkih rok, bosta obupala prvo sezono.
Realna slika je verjetno taka:
Stari dec, ki je lastnik je obnemogel in več ne more sam nič. Sedaj išče izhod v sili, ker kmetija je iz roda v rod in noče dati, nekaj kar je gradil celo življenje, tujcu.
Brat 1: Ga ne zanima kmetovanje, malo pa bi rad sanjal, kako bo na stara leta
Partnerka brata: Ne bom kmetica
Sestra 1: Jo ne zanima kmetovanje, rada pa bi imela konjičke, zajčke ipd.
Partner sestre: Free ride
100k ni zate nobeden denar, sestro izplačaš po obrokih, sam pa pobašeš subvencije.
Če živi tam, bo plačala najemnino. Denarja bo vesela, če hoče delati pa bo sama povedala.
Dokler pa je vse zastonj v mama-ata hotelu pa je lepo tako uživati v naravi in nedelu. Ko je pa treba gagat pri 35°C, ker je treba pripravit seno za živino je pa drugače ..
Kot pravi "dec" lahko prevzameš celotno kmetijo, sestro pa zaposliš. Kombinacije malo tu malo tam se izkažejo za slabe dolgoročno, ker ni interesa, ko je treba kaj vložiti.
Ali pa ji daš 10k in doživljensko bivanje zanjo v hiši, ti pa sam urejaš subvencije.
Če sestra in njen bodoči bivši nimata kmečkih rok, bosta obupala prvo sezono.
Realna slika je verjetno taka:
Stari dec, ki je lastnik je obnemogel in več ne more sam nič. Sedaj išče izhod v sili, ker kmetija je iz roda v rod in noče dati, nekaj kar je gradil celo življenje, tujcu.
Brat 1: Ga ne zanima kmetovanje, malo pa bi rad sanjal, kako bo na stara leta
Partnerka brata: Ne bom kmetica
Sestra 1: Jo ne zanima kmetovanje, rada pa bi imela konjičke, zajčke ipd.
Partner sestre: Free ride
100k ni zate nobeden denar, sestro izplačaš po obrokih, sam pa pobašeš subvencije.
Če živi tam, bo plačala najemnino. Denarja bo vesela, če hoče delati pa bo sama povedala.
Dokler pa je vse zastonj v mama-ata hotelu pa je lepo tako uživati v naravi in nedelu. Ko je pa treba gagat pri 35°C, ker je treba pripravit seno za živino je pa drugače ..
To pa tudi ne moreš pričakovat, da bodo se vsi zadevi odpovedali, vse podarili v tem primeru sestri, ki lahko potem to vse skupaj podarjeno proda ob prvi priliki, ko se ji več ne bo.
Se strinjam. Lahko se dobro obnese, lahko se ne. Jaz žal rabim zavarovanj več vrst in jih tudi plačujem, FFS. Poznam en primer, ko je en postokal znancu točno zaradi strehe in zaradi slabega vzdrževanja, koliko znaša prejet predračun, in ga vprašal, če bi odkupil, ker bi lahko bil kot kralj (seveda so se že pognal abakus za razparceliranje, normalno). No, ta znanec ni rekel, da ga ne zanima, ampak koliko bi rad prodajalec dobil in je približno 25% več od zadnjih uradnih cenitev, da se njemu povrne in da sestra lahko kupi neko garsjonero - in okno obljubljenih 6 mesecev je že na 5/6 zaprto. Dobro sem ustvaril ta izmišljen scenarij, ne? Brez ai pomoči ;)
Enako lahko razmišlja 2. dedič. Ona zastonj dobi vse, on ostane brez vsega. A to ti je pa OK?
Ne vem, mogoče, meni je vseeno, vem pa, kako bi ravnal jaz na strani sestre, sodedič bo že artikuliral svojo perspektivo, če bo zainteresiran. Zato pa - prodati in f*ck off!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deepsick ()
Ja kdo, ona? Če se že hoče it to zgodbo, naj pač investira. Ali pa naj se zapiše neko pogodbo, da te poplača čez X-let z Y obrestmi. Vsaj jaz bi to pričakoval od nekoga, ki bi prevzel kar 100% dediščine.
V naslednjih nekaj letih bo potrebno menjati streho na gospodarskem poslopju in hlevu. Cena čez palec 40k€.
vires in numeris
V naslednjih nekaj letih bo potrebno menjati streho na gospodarskem poslopju in hlevu. Cena čez palec 40kEUR.
Saj tu že vidiš, ko začneš računati investicije, da vse kaže, da bo hitro obupala ali še huje zapufala. ;)
Zgodovina sprememb…
enavlaka ::
Sestra bo zaslužila 100k, ko bo zapravila 1000k za stroje in opremo.
Deluje, da je broke hippie type. Za subvencijo moraš tudi sam vložiti keš.
Deluje, da je broke hippie type. Za subvencijo moraš tudi sam vložiti keš.
Velki ::
Imam sam ravno obratno situacijo (sicer sem sestro že skoraj odplačal - bolj simbolni znesek, 1/3 od tega kar so bile parcele v resnici vredne).
Če je mislila vzeti za mladega prevzemnika imaš potem res problem ker v tem primeru ti tebi ne sme kaj dosti ostati. Praviš sicer da je kmetija vredna miljon, kar mislim da bi moralo skoraj zadostovati za preživetje dveh oseb (razen če šteješ notri še stanovanjsko hišo vredno pol miljona potem seveda ne). To se prepričaj da lahko živi od tega le ona, potem bi bilo edino pravilno da ji zapustiš pa se dogovorite bolj za kakšno miloščino - naj te nekaj sproti odplačuje pa magari 100e na mesec za par let. Toliko kot zmore da ji ne ravno zagreniš življenja.
Če pa ne bo vzela za mladega prevzemnika in kmetija ni zaščitena pač napišeš par parcel nase da si zagarantiraš da ne bo prodala, napišete najemno pogodbo za 25 let (spet neka miloščina) pa je stvar rešena, ona bo vedela da lahko kmetuje in ji se ji ni potrebno ozirati na tvoje psihično stanje, tebi pa isto zanjo.
Če je mislila vzeti za mladega prevzemnika imaš potem res problem ker v tem primeru ti tebi ne sme kaj dosti ostati. Praviš sicer da je kmetija vredna miljon, kar mislim da bi moralo skoraj zadostovati za preživetje dveh oseb (razen če šteješ notri še stanovanjsko hišo vredno pol miljona potem seveda ne). To se prepričaj da lahko živi od tega le ona, potem bi bilo edino pravilno da ji zapustiš pa se dogovorite bolj za kakšno miloščino - naj te nekaj sproti odplačuje pa magari 100e na mesec za par let. Toliko kot zmore da ji ne ravno zagreniš življenja.
Če pa ne bo vzela za mladega prevzemnika in kmetija ni zaščitena pač napišeš par parcel nase da si zagarantiraš da ne bo prodala, napišete najemno pogodbo za 25 let (spet neka miloščina) pa je stvar rešena, ona bo vedela da lahko kmetuje in ji se ji ni potrebno ozirati na tvoje psihično stanje, tebi pa isto zanjo.
Mogoče pa bi naredil sledeče: sestri prepustiš kmetijo. V primeru prodaje kateregakoli zemljišča gre pol kupnine tebi. Če bi npr. sestra prodala kakšno zemljišče, da bi npr, kupila kakšen kmetijski stroj ali obnovo stavbe, se še vedno lahko odpoveš kupnini in vse dobi ona. Če pa misli prodat in se nehat ukvarjat s kmetijsko dejavnostjo, takrat pač zahtevaš pol kupnine.
Tudi to je varianta, s tem da naredite to za obdobje npr. 10 let.
Odgovor tistim kako je sama kmetija kokoš, ki nese zlata jajca,.... tudi ti kokoš je potrebno hraniti, se ukvarjati z njo, delati, odvisen si od narave,... Če se bo sestra šla turizem, bo potrebno urediti kapacitete, se ukvarjati s turisti, jim marsikaj nuditi,... in to tedaj, ko bodo turisti, se boriti za dobre ocene,... ne glede na to, ali je kakšno drugo delo na kmetiji, ali se slabo počutiš,....
Kmetija je samo osnovno sredstvo, ki omogoča kmetovanje, zraven je potrebno prišteti stroje, še vedno pa je potrebno delati, da zaslužiš nekaj, da se lahko preživljaš s tem, da lahko vzdržuješ kmetijo... .
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Prepis kmetijeOddelek: Loža | 2729 (1779) | Mato989 |
| » | Večje povpraševanje po kmetijah? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 21848 (17883) | TheBlueOne |
| » | Prepis nepremičnine iz starša na sina - najboljše opcije (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21274 (14531) | Mato989 |
| » | Oporoka - dedovanje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 26550 (22827) | sekvoja |
| » | Izplačilo denarja od Hiše (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13898 (11912) | Arzen28 |