» »

Nezakoniti nadzor zaposlenih

Nezakoniti nadzor zaposlenih

«
1
2

Bud_Bundy ::

https://www.rtvslo.si/crna-kronika/delo...

Tole mi ja kar šokantno. A ve kdo kaj več, katera branža, itd
?

Smo že imeli take primere?

OutOfTheBox ::

Moraš biti res talent da se greš take igrice.

Tody ::

Vsak direktorček ki ima 5 zaposlenih se gre to. Kaj kurac boste vi na FB pa msng in gledal privat emaile med službenim časom. Hočem vediti vse! Te zahteve v mejhnih podjetjih niso redke. V večjih pa kšn pravnik hitr naredi red pa se ljudje pol umirijo.

besame ::

Pod takim nadzorom smo vsi konstantno. Kdaj bo informacijski pooblaščenec tožil Apple in Google?

skumpl ::

Bud_Bundy je izjavil:

?

Bolano kaj je delal. Meni se zdi kazen premala.

kriptobog ::

Tody je izjavil:

Vsak direktorček ki ima 5 zaposlenih se gre to. Kaj kurac boste vi na FB pa msng in gledal privat emaile med službenim časom. Hočem vediti vse! Te zahteve v mejhnih podjetjih niso redke. V večjih pa kšn pravnik hitr naredi red pa se ljudje pol umirijo.

V večjih firmah jim ponavadi kar zaprejo dostop do social in je rešeno :))

bm1973 ::

kriptobog je izjavil:

V večjih firmah jim ponavadi kar zaprejo dostop do social in je rešeno :))

To je že zadnjih 10 let.

Sam pol folk to dela preko telefonov...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Mato989 ::

Na naši firmi je tolko dela da nimajo niti časa nastavit nič kaj šele da bi kdo gledal..
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Motion ::

Naš ne rabi kake posebne spy shit opreme nameščat, sam zgodovino brskalnika lahko pogleda če želi, jo niti ne brišem...
Za občutljive zasebne stvari pa službena infrastrukura res ni namenjena....

Motion ::

Naš ne rabi kake posebne spy shit opreme nameščat, sam zgodovino brskalnika lahko pogleda če želi, jo niti ne brišem...
Za občutljive zasebne stvari pa službena infrastrukura res ni namenjena in povsem nepotrebna v letu 2026...
Ni mi jasno, je tip hotu vsa info za statistično obdelavo in pa fancy grafe v excelu, da se je odloču za tako nazornno nezakonit način. Ker to ni niti "sivo območje"

Malcolm_Y ::

V službi nimam niti priložnosti niti časa, da bi zasebne stvari počel na računalniku. JBG, dokler ne zadanem na loteriji, sem firmin.

D3m ::

Bud_Bundy je izjavil:

?

"Omenjeno podjetje se sicer ukvarja z izdelavo preciznih visokokakovostnih kovinskih izdelkov, so še pojasnili za N1"

Avtoindustrija verjetno.
|HP EliteBook|R7 8840U|

IL_DIAVOLO ::

Vec dela nalozit, da ne bo casa za neumnosti.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

c3p0 ::

To se zgodi, ko manager nima pojma in ne zna oceniti ljudi, koliko dela v resnici opravijo, oz. koliko so efektivni.

Djuro ::

Spominja me na eno od mojih minulih služb, kjer je bil lastnik mentalni pacient in je delal točno to, kar je opisano v članku. S tem, da se je to dogajalo dve desetletji nazaj. Danes je uvedba takega nadzora bistveno bolj trivialna.
Jest že dolgo nisem več tam v službi, lastnik pa tudi ni več lastnik. 8-)

IL_DIAVOLO ::

c3p0 je izjavil:

To se zgodi, ko manager nima pojma in ne zna oceniti ljudi, koliko dela v resnici opravijo, oz. koliko so efektivni.

Ocitno je vedel dovolj. Samo dokaze je rabil.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

kumer ::

smešna kazen, za to bi moral dobiti veliko več $$$, še veliko bolje pa zapor, recimo eno leto

Taki nadzori so super za delavce.

Ko on pride ven z informacijami, ga samo vprašaš, od kje...

Potem pa kazenska ovadba...

mn ::

Ampak kakor razumem je bila pravno edina napaka, da je to delal naskrivaj. Če bi nadzor dokumentiral v pravilnik družbe, ki mora biti zaposlenim dostopen na vpogled, bi bilo tole po moje legalno.

No, pa neko pametno argumentacijo bi si moral izmisliti.

Malcolm_Y ::

Ste opazili, da se spet ukvarjamo s tem kdo in kako je pridobil informacijo, ne pa z informacijo samo? ;(( Kak vas peglajo levi mediji...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Malcolm_Y ()

c3p0 ::

Nope, ne bi bilo.

floyd1 ::

Malcolm_Y je izjavil:

Ste opazili, da se spet ukvarjamo s tem kdo in kako je pridobil informacijo, ne pa z informacijo samo? ;(( Kak vas peglajo levi mediji...

Torej - grdi levuharski medij je poročal samo o tem, da je nekdo deloval nezakonito, kar sploh ni neka novica, a ne ;((?

feryz ::

Pri nas se ne odjavljamo, zato lahko vsak zija kar hoče, na kateremkoli računalniku.
Vključno na mojem.
Če kdo želi koga nadzirati, naj ga. Boli me kita.

floyd1 ::

Tudi pri nas imamo vsi sodelavci gesla vseh računalnikov (razen šefovega), ne bi pa zaradi tega šel po drugih računalnikih brskat. In moj komp lahko preverjajo koliko jih je volja, če že kdo hoče.

RedDrake ::

Tle na forumu je polno kandidatov za takšne reči.
Sicer se vsak potem zgovarja - saj je narejeno kar bi moralo biti.
In vsi so najboljši od najboljših - prvi promil od najboljšega percentila, svetovno gledano. Al' neki tac'ga.
In takih je vseh 50%. Vključno s plačo v stotinah na uro, da ne rečemo. Mogoče, ko preračunaš da efektive naredijo 5 ur na mesec, potem se 2k za tak špas sliši res dobro. Sicer če šef zve ...

feryz ::

Ne, ne zgovarjajo se tako, ampak so tukaj prisotni sami supermeni, ki v eni uri naredijo toliko, kot ostali v celem tednu.
In zato lahko visijo na netu ali kjerkoli. Gredo malo na sprehod med šihtom in si kaj skuhajo.

Če mene kdo vpraša, mu po pravici povem.
V službi delam nekje z 20 procentno zmogljivostjo.
Letos sem povečal na 25 procentov, ker je folk totalno poživinil in je nenormalno veliko dela.
Zato moram tudi malo več migati. Ampak pregrel se ne bom.

a_borlak ::

Malcolm_Y je izjavil:

Seveda, levuharska gamad ali kako to že gre, ki objavlja novice ob ubogih direktorjih, ki so prisiljeni vohuniti za svojimi zaposlenimi, ker jim ne zaupajo. To, da gre za nezakonito početje pa ...?

kow ::

Zanimiv podatek bi bil ime podjetja. Vsa ostala debata je brez veze.

profii ::

kow je izjavil:

Na koncu bo pa to lokaln CNC majstr, k ima 4 zaposlene in je enemu stopil na živc,...

enavlaka ::

Bud_Bundy je izjavil:

?Smo že imeli take primere?

F***na

Gagatronix ::

bm1973 je izjavil:

Sam pol folk to dela preko telefonov...

Preko zasebnih telefonov.

Glugy ::

Nevem zakaj je tak bav bav če zaposlen kdaj pogleda kam drugam kot sam za službene zadeve. Ne rečem če ne opravlja vestno svojih nalog ali pa če mečka z tem kar bi moralo že zdavnaj moralo biti narejen. Ampak v meje normale smo pa vsi samo ljudje. Kaj mislite da direktorji pa gledajo skoz sam tisto kar je za službo med delovnim časom? Vešde.

mn ::

Glugy je izjavil:

Nevem zakaj je tak bav bav če zaposlen kdaj pogleda kam drugam kot sam za službene zadeve. Ne rečem če ne opravlja vestno svojih nalog ali pa če mečka z tem kar bi moralo že zdavnaj moralo biti narejen. Ampak v meje normale smo pa vsi samo ljudje. Kaj mislite da direktorji pa gledajo skoz sam tisto kar je za službo med delovnim časom? Vešde.

Itak da vsi kdaj pogledamo, ampak vseeno je to pametno početi preko lastne naprave, ne službene če ne želiš da delodajalec to izve.

Še enkrat opozarjam, delodajalec v novici verjetno ni bil kaznovan ker je vršil nadzor, ampak zato ker ni uredil ustrezne dokumentacije in s tem seznanil delavce z nadzorom in ustrezno ravnal z zbrano bazo podatkov, ki po definiciji vsebuje osebne podatke.

Jaz sem že pri par delodajalcih videl, da so nas seznanili z nadzorom, in sicer ves čas naj bi se vršil tehnični nadzor (firewall, antivirus, blokiranje sumljivih strani, logiranje prometa, ...), v primeru suma hujše kršitve (zabušavanje na delovnem mestu ali Facebook to nista) pa tudi bolj natančen nadzor. Ni ta nadzor brez omejitev seveda in mora biti sorazmeren ter potrebno je podati nek legitimen razlog zanj, ampak ni pa sam po sebi nezakonit!

Konec koncev večino enterprise level mrežne opreme dela efektivno MITM napad, ker na službene mašine lastne certifikate, da lahko dekodira https promet.

Torej, kar se službene opreme tiče vedno ravnajte kot da se vse kar delate zapisuje.

EDIT: sem še enkrat pogledal novico, očitno ne samo da je delodajalec v novici nadzor vršil prikrito, ampak je tudi snenal zaslon in pogovore. Ta del pa verjetno nikakor ne more biti legalen, niti če bi bil delavec seznanjen z nadzorom.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mn ()

asdf_jklc ::

@mn: v določenih primerih je lahko legalno snemanje zaslona in pogovorov, ampak mora bit delavec tudi o tem eksplicitno seznanjen, podpisat da se strinja in je na koncu tudi zato primerno plačan. Recimo dostop do bančnega cora je ponekod tako urejen. Posebej soba, tudi mobitela ni zraven, posnetek zaslona in kamera zadaj.

GummyBear ::

Zanimivo. Pri meni je obratno - kjerkoli sem delal, sem bil zadolžen za IT administracijo, zato sem vedel kako stvari delujejo in imel vse možne dostope, tako da sem lahko jaz nadziral direktorčke. No, nisem jih ravno nadziral, sem pa občasno pregledal njihove maile in zaupne dokumente. Še danes lahko direktorja peljem scat.

Je pa že od nekdaj tako, da direktorčki sebi filajo žepe, delavce pa držijo na mizernih plačah in hkrati pričakujejo, da bodo živeli samo za njihovo podjetje. Ker delavci niso neumni, hitro prilagodilo delo in svojo učinkovitost, direktorčke pa začne grabiti paranoja, kdo koliko dela. Če bi delavec imel spodobno plačo, bi delal tudi po 9 ur in se trudil, da obstoječo pozicijo v podjetju ohrani ali celo napreduje. Potem se takšne stvari ne bi dogajale.

GummyBear je izjavil:

No, nisem jih ravno nadziral, sem pa občasno pregledal njihove maile in zaupne dokumente.

Upam da veš, da je to kaznivo. Kazenski zakonik, ne prekršek...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

FireSnake ::

V komentarjih se omenja Fotona.

GummyBear je izjavil:

Zanimivo. Pri meni je obratno - kjerkoli sem delal, sem bil zadolžen za IT administracijo, zato sem vedel kako stvari delujejo in imel vse možne dostope, tako da sem lahko jaz nadziral direktorčke. No, nisem jih ravno nadziral, sem pa občasno pregledal njihove maile in zaupne dokumente. Še danes lahko direktorja peljem scat.

Ravno obratno:
- srečen tisti, ki te je zgrešil (da te ni zaposlil)
- oni tebe lahko peljejo scat (na sodišču)

No, druga alineja bi bilo dobro, če bi se zgodila. Da bi se strda naučil, kaj pomeni NDA in zaupnost podatkov.
Jaz tudi marsikaj vem, pa mi na kraj pameti na pade, da bi to kjer koli izdal.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

To je pač možno, ker nobena firma noče implementirati:

- proper user managementa in rol
- proper audit sistema, ki bi beležil dostope

Pol pa en adminček misli, da lahko serje povsodi...

johnnyyy ::

kow je izjavil:

Za tehnični forum je tak podatek precej brez smisla. Potrebno se je zavedati da je "delodajalec" pravna oseba, torej podjetje, ki jo sestavljajo ljudje. In ti ljudje oz. posamezniki so ravnali nezakonito. Zato bi na tehničnem forumu pričakoval večjo debato v smeri kakšno funkcijo je imel tisti, ki je to naredil/predlagal in kdo mu je pomagal.

Ker na koncu se vsi derejo kako bi morali "lastnika zapreti", a na koncu se lahko pokaže, da je je bila to ideja nekega šefa, ki mu je ITjevec držal štango.

johnnyyy ::

bm1973 je izjavil:

To je pač možno, ker nobena firma noče implementirati:

- proper user managementa in rol
- proper audit sistema, ki bi beležil dostope

Pol pa en adminček misli, da lahko serje povsodi...

Firmo sestavljajo ljudje. Ne vem kako si ti predstavljaš da bi "firma implementirala proper sistem"? Če glavni ITjevec iz "dobre volje" vohuni po podatkih, direktor pa nima pojma o ITju in se mu IT zdi OK - kdo bo v takšni firmi postavil tak sistem?

Grimnir3 ::

Po mojih izkušnjah je tako da bolj kot je kilava firma večja verjetnost je da bi se šli fašizem nad zaposlenimi.

Sploh manjše firme kjer je lastnik in direktor ena oseba in imajo zaposlenih do kakih 20 ljudi je pogosto tako da direktor hoče popolen dostop do veh računalnikov in mailov zaposlenih. Pa seveda gledanje zaslona itd...

Grimnir3 ::

To je bilo sicer sedaj že kakih 15 let nazaj ko sem se še ukvarjal s temi manjšimi firmami in ko sej je postavilo okolje na novo oz. prenovilo je vsak uporabnik prejel svoje začasno geslo, ki ga je moral zamenjati ob prvi prijavi in najbolj pogosta zahteva je bila, da se naj uporabnikom nastavi isto geslo. Samo direktor/lastnik je imel svojega.
Tega seveda nisem hotel, ker se mi ne zdi prav tako da sem potem zmutil da je prvo geslo naključno kako pa delajo naprej pa ni moja skrb in potem je direktor zahteval od zaposlenih da vsi vpišejo isto geslo ob prvi prijavi, kot ga je določil on.

Prav tako je bila stalna želja da se vsi maili kopirajo še v direktorjev mailbox ali pa da vidi vse mailboxe zaposlenih.

Pogosto je bilo tudi vprašanje če imamo kako orodje da bi lahko gledal namizja zaposlenih in beležil katere programe odpirajo in če aktivno delajo.

Skratka nočna mora.

Pa bile so tudi firme, kjer je lastnik/šef zjutraj pobiral osebne telefone ob prihodu na delo in jih vračal ko je folk šel domov. Pa to niso bile neka ultra tajna firme ampak povsem brezvezne male firmice z ~10 zaposlenimi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

darkolord ::

Glugy je izjavil:

Nevem zakaj je tak bav bav če zaposlen kdaj pogleda kam drugam kot sam za službene zadeve. Ne rečem če ne opravlja vestno svojih nalog ali pa če mečka z tem kar bi moralo že zdavnaj moralo biti narejen. Ampak v meje normale smo pa vsi samo ljudje.
Problem je, ko je izven mej normale, in ne veš zakaj.

Od direktorja stranke sem dobil prošnjo za takšen nadzor enega zaposlenega. (seveda sem zavrnil)

Ta zaposleni je edini delal ponoči (firma ima normalen delovni čas, ampak ta je prišel na šiht ob 3h zjutraj), od njega ni bilo kaj dosti v primerjavi s sodelavci, v prvi uri je odgovoril na maile, potem pa "čri čri", ampak je pa konstantno jamral, kako je veliko dela.

Direktor je želel vedeti, ali je model res počasen (sprejemljivo) ali samo manj dela. Če bi bil samo počasen, mu ne bi sploh težil, drugače bi ga spravil v stres, kar je pa še huje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

Tody ::

Jah sej so še druge metode ane...recimor pogledas ip od njegove masine in kaj gre skozi firewall?

Al pa mu das task ki se ga naredi v x casa in cakas. Mogoče ima pa majhnega otroka al pa tečno ženo al pa...

Temu se drugače reče empatija.

darkolord ::

Al pa mu das task ki se ga naredi v x casa in cakas.
Ja, samo kaj ti rezultat pove? Če ga ne naredi v x časa, mu težiš (empatija??)?

chuck ::

Moje mnenje je, da če folku ne moreš zaupat, jih je bolje odpustit. Je pa tudi res, da na začetku ne veš.
Pa realnost je takšna, da smo vsi ljudje in vsi hočemo več, samo eni imajo več možnosti, da vplivajo na več ljudi, drugi pa potem matretirajo svoje najbližje. Me prav zanima kako bi se folk odločil, če bi vedel, da je npr 1% otrok spolno zlorabljenih, 10% se jih fizično zlorablja, 60% se jih psihološko zlorablja, pa recimo podobne številke za ženske in moški v vezi. Je to dovolj zločina, da bi morali imeti povsod kamere? Ali je bolj pomembna naša "zasebnost" in čez prste pogledamo zločine.

Načeloma ne bo več dolgo, da bom vse kamere povezal z LLMi in poskusil več muh na en mah, kot npr (ne)zadovoljstvo zaposlenih, kako se razumejo med seboj, kaj pogrešajo, kako komunicirajo s strankami, kako rešujejo težave, kdo je boljši za določena opravila, kdo si zasluži bonuse konec meseca, kdo potrebuje dodatno izobraževanje, katera opravila so zamudna in je potrebno optimizirat ali prioritetno zamenjat z LLMi, itd..

Sočasno pa folk rabi tudi svoj mir in zasebnost, da veš, da ti nekdo buli od zadaj ne zvišuje produktivnosti, po drugi strani pa ni nič narobe, če npr slediš koliko dela kdo opravi, v kolikor je izmerljivo, ampak ne na način, da spremljaš vse kar se dela na službenem pcju, ampak npr stvari, ki so že digitalizirane, npr izdaje računov, pošiljanje emailov, itd...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: chuck ()

krepelce ::

Mato989 je izjavil:

Na naši firmi je tolko dela da nimajo niti časa nastavit nič kaj šele da bi kdo gledal..

"Vaš sirov burek... sledeči".

Ghost7 ::

Mogoče je pa samo premalo plačan, oziroma misli da je (ponavadi je prvo, ker je ugotovil, da ne glede na to koliko se je trudil, njegov trud ni viden in se mu na koncu ne pozna na računu nič).

Ker saj poznate: ne moreš me tako malo plačat, kot jaz lahko malo delam.
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/

mihor ::

FireSnake je izjavil:

V komentarjih se omenja Fotona.

Bi bilo logično, glede na google review-je so res en mess od firme. :)

Nadzor se gredo tisti, ki morajo to po zakonu in tisti, ki ne znajo kontrolirati poslovnega procesa. Ali pa sploh ne vedo kaj to je...
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delodajalec je izvedel za moj zaposlitveni razgovor (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10613674 (8278) mirator
»

Zahteva za izpis klicev brez dovoljenja

Oddelek: Mobilne tehnologije
367066 (5805) poweroff
»

Službeni mail, ko odideš (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6928853 (13813) johnnyyy
»

Orodja za nadzor IT mrež (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5213169 (11258) louser
»

Prepoved uporabe FB v privat življenju (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
5815095 (13076) fizikalac

Več podobnih tem