Forum » Loža » V kateri državi se primarno obdavči plača, ko nisi rezident Slovenije?
V kateri državi se primarno obdavči plača, ko nisi rezident Slovenije?
mojca ::
Popolnoma sem zmedena glede EU zakonodaje. Predpostavimo, da za slovenskega delodajalca delaš na daljavo iz druge države članice EU in nisi davčni rezident Slovenije.
A) Recimo, da imaš odločbo, da ti za A1 (zdravstveno/pokojninsko zavarovanje) velja zakonodaja druge države EU.
B) Recimo, da imaš odločbo, da ti za A1 velja zakonodaja Slovenije.
Jasno mi je, da veljajo predpisi o izogibanju dvojnemu obdavčevanju in da davka ne plačaš dvakrat. Ni mi pa povsem jasno, v katero državo roma obdavčitev plače. Ali se v primeru A obdavčitev plače nakazuje drugi članici EU (kjer delaš) in v primeru B nakazuje slovenskemu FURS-u?
A) Recimo, da imaš odločbo, da ti za A1 (zdravstveno/pokojninsko zavarovanje) velja zakonodaja druge države EU.
B) Recimo, da imaš odločbo, da ti za A1 velja zakonodaja Slovenije.
Jasno mi je, da veljajo predpisi o izogibanju dvojnemu obdavčevanju in da davka ne plačaš dvakrat. Ni mi pa povsem jasno, v katero državo roma obdavčitev plače. Ali se v primeru A obdavčitev plače nakazuje drugi članici EU (kjer delaš) in v primeru B nakazuje slovenskemu FURS-u?
DuleKrtola ::
Je dobro desetletje odkar sem urejal svoj status ampak dvomim da tale predpostavka pije vodo
Predpostavimo, da za slovenskega delodajalca delaš na daljavo iz druge države članice EU in nisi davčni rezident Slovenije.
hidetr ::
Claude:
Odlično vprašanje, in pomembno je razumeti, da sta socialno zavarovanje (A1) in obdavčitev dohodka dva popolnoma ločena sistema, ki ju urejata različna pravna okvira. Oseba na forumu meša dve stvari, zato pride do zmede.
Kratek odgovor
Ne, obdavčitev ni povezana z A1 obrazcem. V obeh primerih (A in B) obdavčitev plače praviloma pripada državi, kjer oseba dejansko dela in je davčni rezident -- torej drugi državi članici EU, ne Sloveniji.
Zakaj tako?
Socialno zavarovanje (A1) ureja Uredba EU 883/2004 o koordinaciji sistemov socialne varnosti. Pravilo je, da je oseba zavarovana v eni sami državi naenkrat, običajno tam, kjer dejansko opravlja delo. A1 obrazec je dokazilo, katera država je pristojna. Obstajajo izjeme (napotitev, delo v več državah), zato sta možna oba scenarija iz vprašanja.
Obdavčitev dohodka iz zaposlitve pa urejajo bilateralne konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja (večinoma po vzoru OECD Model Tax Convention), ne Uredba 883/2004. Ključni člen je 15. člen OECD modela, ki za dohodek iz zaposlitve pravi približno tole: dohodek se obdavči v državi, kjer se delo fizično opravlja, razen če so izpolnjeni vsi trije pogoji t. i. "183-dnevnega pravila" (delavec je v državi dela manj kot 183 dni, plačnik ni rezident te države, in strošek ne bremeni stalne poslovne enote v tej državi).
Uporaba na scenarij iz vprašanja
Oseba:
dela na daljavo iz druge države EU (delo se fizično opravlja tam),
ni davčni rezident Slovenije (je rezident druge države).
V tem primeru je kraj opravljanja dela = država rezidentstva = druga država EU. Pravica do obdavčitve plače pripada tej drugi državi, ne glede na to, ali A1 kaže Slovenijo ali drugo državo. Slovenski delodajalec bi moral (odvisno od konkretne države) prenehati obračunavati slovensko dohodnino oziroma pridobiti potrdilo o nerezidentstvu, delavec pa plačuje dohodnino v državi dela po tamkajšnjih pravilih.
Kaj pa, če je A1 Slovenija (primer B)?
Takrat nastane zanimiva (in v praksi nadležna) situacija: prispevki za socialno varnost se plačujejo v Sloveniji (ZZZS, ZPIZ), dohodnina pa v drugi državi. To je popolnoma legalno in se pogosto dogaja pri napotenih delavcih ali pri delu v več državah. Delodajalec mora v tem primeru voditi dvojno evidenco -- slovenske prispevke in tuji davčni odtegljaj (ali pa delavec davek poravnava sam prek letne napovedi v državi rezidentstva).
Bistvo
Oseba na forumu napačno predpostavlja, da A1 "potegne za sabo" tudi davek. Ne potegne. A1 določa le, kam gredo prispevki za socialno varnost. Davčna pristojnost se določa povsem ločeno, po konvenciji o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Slovenijo in konkretno drugo državo, in v tipičnem primeru čistega dela na daljavo iz tujine, kjer je oseba tudi davčni rezident, gre obdavčitev plače državi, kjer delavec dejansko živi in dela.
Za konkretno situacijo (odvisno od države) je vseeno pametno preveriti pri FURS-u in davčnem organu druge države, ker imajo nekatere države (npr. Avstrija, Nemčija, Hrvaška) posebne določbe za obmejne delavce ali specifična pravila za delo na daljavo, ki lahko stvari nekoliko spremenijo. Omeniti velja tudi, da od leta 2023 velja Framework Agreement on cross-border telework znotraj EU, ki pa se spet nanaša samo na A1/socialno varnost, ne na davke.
Odlično vprašanje, in pomembno je razumeti, da sta socialno zavarovanje (A1) in obdavčitev dohodka dva popolnoma ločena sistema, ki ju urejata različna pravna okvira. Oseba na forumu meša dve stvari, zato pride do zmede.
Kratek odgovor
Ne, obdavčitev ni povezana z A1 obrazcem. V obeh primerih (A in B) obdavčitev plače praviloma pripada državi, kjer oseba dejansko dela in je davčni rezident -- torej drugi državi članici EU, ne Sloveniji.
Zakaj tako?
Socialno zavarovanje (A1) ureja Uredba EU 883/2004 o koordinaciji sistemov socialne varnosti. Pravilo je, da je oseba zavarovana v eni sami državi naenkrat, običajno tam, kjer dejansko opravlja delo. A1 obrazec je dokazilo, katera država je pristojna. Obstajajo izjeme (napotitev, delo v več državah), zato sta možna oba scenarija iz vprašanja.
Obdavčitev dohodka iz zaposlitve pa urejajo bilateralne konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja (večinoma po vzoru OECD Model Tax Convention), ne Uredba 883/2004. Ključni člen je 15. člen OECD modela, ki za dohodek iz zaposlitve pravi približno tole: dohodek se obdavči v državi, kjer se delo fizično opravlja, razen če so izpolnjeni vsi trije pogoji t. i. "183-dnevnega pravila" (delavec je v državi dela manj kot 183 dni, plačnik ni rezident te države, in strošek ne bremeni stalne poslovne enote v tej državi).
Uporaba na scenarij iz vprašanja
Oseba:
dela na daljavo iz druge države EU (delo se fizično opravlja tam),
ni davčni rezident Slovenije (je rezident druge države).
V tem primeru je kraj opravljanja dela = država rezidentstva = druga država EU. Pravica do obdavčitve plače pripada tej drugi državi, ne glede na to, ali A1 kaže Slovenijo ali drugo državo. Slovenski delodajalec bi moral (odvisno od konkretne države) prenehati obračunavati slovensko dohodnino oziroma pridobiti potrdilo o nerezidentstvu, delavec pa plačuje dohodnino v državi dela po tamkajšnjih pravilih.
Kaj pa, če je A1 Slovenija (primer B)?
Takrat nastane zanimiva (in v praksi nadležna) situacija: prispevki za socialno varnost se plačujejo v Sloveniji (ZZZS, ZPIZ), dohodnina pa v drugi državi. To je popolnoma legalno in se pogosto dogaja pri napotenih delavcih ali pri delu v več državah. Delodajalec mora v tem primeru voditi dvojno evidenco -- slovenske prispevke in tuji davčni odtegljaj (ali pa delavec davek poravnava sam prek letne napovedi v državi rezidentstva).
Bistvo
Oseba na forumu napačno predpostavlja, da A1 "potegne za sabo" tudi davek. Ne potegne. A1 določa le, kam gredo prispevki za socialno varnost. Davčna pristojnost se določa povsem ločeno, po konvenciji o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Slovenijo in konkretno drugo državo, in v tipičnem primeru čistega dela na daljavo iz tujine, kjer je oseba tudi davčni rezident, gre obdavčitev plače državi, kjer delavec dejansko živi in dela.
Za konkretno situacijo (odvisno od države) je vseeno pametno preveriti pri FURS-u in davčnem organu druge države, ker imajo nekatere države (npr. Avstrija, Nemčija, Hrvaška) posebne določbe za obmejne delavce ali specifična pravila za delo na daljavo, ki lahko stvari nekoliko spremenijo. Omeniti velja tudi, da od leta 2023 velja Framework Agreement on cross-border telework znotraj EU, ki pa se spet nanaša samo na A1/socialno varnost, ne na davke.
bm1973 ::
Ne mešaj davkov in prispevkov. Ločeni zadevi.
Prispevke ponavadi plačaš tam, kjer imaš stalno bivališče. Kar ponavadi pomeni tudi, da si tam davčni rezident.
Če delaš v drugi državi, tam plačaš davke na plačo, kot jih predvideva tamkajšnja zakonodaja. Oz. jih plača delodajalec.
V državi svojega davčnega rezidentstva pa dokazuješ, če imata državi sporazum o izogibu dvojnega državljanstva, da si davke že plačal v državi zaposlitve. In potem v državi davčnega rezidentstva doplačaš razliko, če obstaja.
Prispevke ponavadi plačaš tam, kjer imaš stalno bivališče. Kar ponavadi pomeni tudi, da si tam davčni rezident.
Če delaš v drugi državi, tam plačaš davke na plačo, kot jih predvideva tamkajšnja zakonodaja. Oz. jih plača delodajalec.
V državi svojega davčnega rezidentstva pa dokazuješ, če imata državi sporazum o izogibu dvojnega državljanstva, da si davke že plačal v državi zaposlitve. In potem v državi davčnega rezidentstva doplačaš razliko, če obstaja.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
@DuleKrtola: da, pije vodo.
@hidetr: ne, oseba na forumu ne meša stvari. Ampak tisti na FURSu in ZZZSju očitno jih in vsakič pridejo ven z drugačnim odgovorom.
Ureditev statusa davčnega rezidentstva lahko traaaaaaaja. Pa tudi če ne bi traaaaaaaaaajala, delodajalec ni obvezan nakazovati denarja tuji davčni upravi.
Zadnja (telefonska) informacija od FURS-a je bila, da se državi, kjer si rezident, samo pošlje potrdilo, da si davke že plačal Sloveniji. Meni to ni najbolj logično in bi pričakovala, da je potrebno davke plačati tuji državi in jih od Slovenije izterjati nazaj.
@bm1973: zgornji odgovor je lahko protisloven. Če si zaposlen v državi A (Sloveniji) oz. je tam tvoj delodajalec in delaš v državi B, kjer si tudi davčni rezident, glede na tvoj tretji odstavek plačaš davke državi B, glede na četrti odstavek pa državi B dokazuješ, da si davke že plačal v Sloveniji. Kaj od obojega?
Zakonodajo sem poskusila brati, a je neberljiva in pogosto podobno protislovna/nejasna.
@hidetr: ne, oseba na forumu ne meša stvari. Ampak tisti na FURSu in ZZZSju očitno jih in vsakič pridejo ven z drugačnim odgovorom.
Ureditev statusa davčnega rezidentstva lahko traaaaaaaja. Pa tudi če ne bi traaaaaaaaaajala, delodajalec ni obvezan nakazovati denarja tuji davčni upravi.
Zadnja (telefonska) informacija od FURS-a je bila, da se državi, kjer si rezident, samo pošlje potrdilo, da si davke že plačal Sloveniji. Meni to ni najbolj logično in bi pričakovala, da je potrebno davke plačati tuji državi in jih od Slovenije izterjati nazaj.
@bm1973: zgornji odgovor je lahko protisloven. Če si zaposlen v državi A (Sloveniji) oz. je tam tvoj delodajalec in delaš v državi B, kjer si tudi davčni rezident, glede na tvoj tretji odstavek plačaš davke državi B, glede na četrti odstavek pa državi B dokazuješ, da si davke že plačal v Sloveniji. Kaj od obojega?
Zakonodajo sem poskusila brati, a je neberljiva in pogosto podobno protislovna/nejasna.
2f4u ::
Stevilo dni prisotnosti dokazujes za rezidenstvo.
184dni ce se prav spomnim
Ce imas premozenje v slo, placas v slo.
Izogibanje dvojnemu obdavcevanju obstaja ampak je prag razlicen.
Dobi si davcnega svetovalca. Kar prijavis drugje se odsteje v slo.
Ddv je drugo. Lahko ali pa tudi ne nakazujejo v slo.
Se in se...
Jaz sem 2016 nehal delat v at, ker je drzava prevec pobrala.
Izogibanje dvojnemu obdavcevanju obstaja ampak je prag razlicen.
Dobi si davcnega svetovalca. Kar prijavis drugje se odsteje v slo.
Ddv je drugo. Lahko ali pa tudi ne nakazujejo v slo.
Se in se...
Jaz sem 2016 nehal delat v at, ker je drzava prevec pobrala.
Ne govorimo o premoženju.
Ne govorimo o DDV-ju.
Ne zanimajo me pogoji za (ne)rezidentstvo.
Zanima me zgolj in samo to, katera država je v primeru nerezidentstva upravičena do obdavčitve plače: tista, kjer je podjetje ali tista, kjer delaš pretežni del časa in si njen davčni rezident.
Predlogov za davčne svetovalce se ne branim. Težko je najti takega, ki se istočasno spozna na specifično problematiko, pozna specifike posamezne države in je predvsem pripravljen prisluhniti stranki.
Ne govorimo o DDV-ju.
Zanima me zgolj in samo to, katera država je v primeru nerezidentstva upravičena do obdavčitve plače: tista, kjer je podjetje ali tista, kjer delaš pretežni del časa in si njen davčni rezident.
Predlogov za davčne svetovalce se ne branim. Težko je najti takega, ki se istočasno spozna na specifično problematiko, pozna specifike posamezne države in je predvsem pripravljen prisluhniti stranki.
chort ::
Dvojno obdavčitev definirajo meddržavni sporazumi in ne EU zakonodaja, zato je pomembno, za katero državo gre.
V-i-p ::
@mojca, če kaj pomaga, sem postavil tvoje vprašanje ChatGPT-ju:
Tukaj se res hitro pomešata dve popolnoma ločeni področji prava v EU:
socialna varnost (A1 - prispevki za pokojnino, zdravstvo itd.)
davki na dohodek (dohodnina)
Ključna stvar: A1 odločba določa samo državo socialnih prispevkov, ne pa države obdavčitve plače.
1 Kaj pomeni A1
A1 izhaja iz EU uredbe o koordinaciji socialne varnosti.
Ta določa v kateri državi plačuješ prispevke:
pokojninsko
zdravstveno
invalidsko
brezposelnost
Torej:
Primer A - A1 za drugo državo
prispevki -> plačujejo se v tej drugi državi
Primer B - A1 za Slovenijo
prispevki -> plačujejo se v Sloveniji
Ampak to nima neposredne povezave z dohodnino.
2 Davki na plačo (dohodnina)
To urejajo:
nacionalni davčni zakoni
sporazumi o izogibanju dvojnega obdavčevanja
Pri plači velja skoraj vedno osnovno pravilo:
? dohodek iz zaposlitve se obdavči tam, kjer se delo fizično opravlja.
3 Če delaš na daljavo iz druge države EU
Če:
živiš in delaš fizično v državi X
nisi davčni rezident Slovenije
delaš remote za slovensko podjetje
potem je v večini primerov:
dohodnina -> država X
Slovenija praviloma nima pravice obdavčitve, ker delo ni opravljeno v Sloveniji.
4 Kako to izgleda v praksi
Primer A
A1 = druga država EU
socialni prispevki -> država X
dohodnina -> država X
Slovenija tu praktično nima davčne vloge.
Primer B
A1 = Slovenija
socialni prispevki -> Slovenija
dohodnina -> država X (kjer delaš)
To je precej pogosta situacija pri čezmejnem delu.
5 Zakaj lahko pride do te "mešane" situacije
EU ima ločene pravne sisteme:
področje
pravila
socialna varnost
EU uredba 883/2004
davki
dvostranski davčni sporazumi
Zato je možno:
prispevki v eni državi
davki v drugi
? Ključni povzetek
situacija
prispevki
dohodnina
A1 druga država
druga država
druga država
A1 Slovenija
Slovenija
država kjer delaš
A1 nikoli sam po sebi ne določa davčne države.
? Če želiš, ti lahko še razložim eno stvar, ki dela največ zmede pri remote delu v EU:
zakaj lahko slovensko podjetje včasih sploh ne sme zaposliti nekoga, ki dela iz druge države EU (zaradi t. i. permanent establishment in payroll pravil).
To je ena najbolj zapletenih pasti pri čezmejnem remote delu.
Tukaj se res hitro pomešata dve popolnoma ločeni področji prava v EU:
socialna varnost (A1 - prispevki za pokojnino, zdravstvo itd.)
davki na dohodek (dohodnina)
Ključna stvar: A1 odločba določa samo državo socialnih prispevkov, ne pa države obdavčitve plače.
1 Kaj pomeni A1
A1 izhaja iz EU uredbe o koordinaciji socialne varnosti.
Ta določa v kateri državi plačuješ prispevke:
pokojninsko
zdravstveno
invalidsko
brezposelnost
Torej:
Primer A - A1 za drugo državo
prispevki -> plačujejo se v tej drugi državi
To urejajo:
nacionalni davčni zakoni
Če:
dohodnina -> država X
Slovenija praviloma nima pravice obdavčitve, ker delo ni opravljeno v Sloveniji.
4 Kako to izgleda v praksi
Primer A
A1 = druga država EU
socialni prispevki -> država X
dohodnina -> država X
Slovenija tu praktično nima davčne vloge.
Primer B
A1 = Slovenija
socialni prispevki -> Slovenija
dohodnina -> država X (kjer delaš)
To je precej pogosta situacija pri čezmejnem delu.
5 Zakaj lahko pride do te "mešane" situacije
EU ima ločene pravne sisteme:
področje
pravila
socialna varnost
EU uredba 883/2004
davki
dvostranski davčni sporazumi
Zato je možno:
prispevki v eni državi
davki v drugi
? Ključni povzetek
situacija
prispevki
dohodnina
A1 druga država
druga država
druga država
A1 Slovenija
Slovenija
država kjer delaš
A1 nikoli sam po sebi ne določa davčne države.
? Če želiš, ti lahko še razložim eno stvar, ki dela največ zmede pri remote delu v EU:
zakaj lahko slovensko podjetje včasih sploh ne sme zaposliti nekoga, ki dela iz druge države EU (zaradi t. i. permanent establishment in payroll pravil).
To je ena najbolj zapletenih pasti pri čezmejnem remote delu.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!
gen Maister ::
Ne govorimo o premoženju.
Ne govorimo o DDV-ju.
No, malo si zakomplicirala zadevo!!
Katera država!??
Tista država, za katero si se dogovorila s svojim delodajalcem!!
Če delaš za slo firmo, potem ti (recimo) plačujejo po slovenski zakonodaji in ti odvajajo davke in prispevke v slo! Če bivaš v tujini, pretežno, potem si moraš samo ustrezno urediti zdravstveno zavarovanje za tujino, na zavarovalnici. Nekaj podobnega, kot če bi šla tja nq na dopust, samo za celotno leto!
DRUGA zadeva pa je, kaj in kako si želiš ti! Če želiš in si izbereš rezidentsvo v drugi državi, potem tudi tam plačuješ davke in prispevke, si urediš zdravstveno zavarovanje za tujino, kadar prideš v slo!
V tem primeru bi bilo najbje, če se seveda delodajalec strinja, da ti plačajo po urni postavki, bruto, ti sama pa si tam urediš (samo)zaposlitev, plačuješ davke in prispevke!
Zdaj, kot so že povedali, preštudirati moraš pogodbo in sporazum med državama, kakšna je in potem se lahko odločiš...
Upam, da sem zadevo dovolj enostavno povedal, da boš razumela!? Pomembna sta: pogoji, zahteve delodajalca na eni in tvoje želje na drugi strani. V skladu z meddržavnimi sporazumi.
Obrni se na furs, povej jim državo in povedali ti bodo, kakšni so pogoji, obdavčitev in postopki.
Lahko jih kontaktiraš kar preko emaila.
Nekaj si zamešala...
Država A pobere davke, kot gre po njihovi zakonodaji.
V državi B dokazuješ, da si davke že plačal v državi A, in doplačaš razliko, če obstaja...
Delodajalec v državi A, kjer si zaposlena, ne bo plačeval davkov v državi B, ker tega niti ne sme. Je zavezan lokalni zakonodaji države A, ne države B. Pogodbo imaš z delodajalcem v državi A.
Zakomplicira se pri prispevkih. Ta tvoj primer je še za eno stopnjo bolj kompliciran kot je bil moj. Neka nova EU direktiva...
Moj primer:
Redno zaposlen v Nemčiji, ker so fuknili remote delo v pogodbo, sem bil dolžan plačevati prisepvke v Sloveniji. Brez nemške kapice. Za take primere ima ZZZS posebno pisarno v Mariboru, kjer sicer vse B.P. uredijo. Zato se izogibam rednim zaposlitvam v EU.
Stevilo dni prisotnosti dokazujes za rezidenstvo.
183 dni je in moraš dokazovati.
Premoženje v Slo že zdavnaj ni več ovira pri davčnem rezidentstvu drugje. Že vsaj 10 let ne. Poznam par oseb, ki so ga odjavile kljub precejšnjemu premoženju (3 hiše) v Slo.
Je pa seveda odvisno od zabitosti in zoprnosti uradnika na FURSu...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
@mojca, če kaj pomaga, sem postavil tvoje vprašanje ChatGPT-ju:
To urejajo:
nacionalni davčni zakoni
Če:
dohodnina -> država X
AI-ju pri tovrstnih vprašanjih ne zaupam, ker prepogosto halucinira, ampak ... če naj bi to zgoraj držalo ...
Ali to pomeni, da s KIDO 12 zahtevaš vračilo že plačane akontacije dohodnine? To so mi pred časom rekli na FURSU. Ko sem jih pred kratkim spet klicala, pa so mi rekli, da ni moč zahtevati vračila akontacije; kvečjemu naj bi se oddalo Zahtevek za izdajo potrdila o plačanem davku v RS.
Problem je, ker vsakič odgovorijo drugače. (Podobno je z ZZZS-jem.)
Delodajalec v državi A, kjer si zaposlena, ne bo plačeval davkov v državi B, ker tega niti ne sme.
To, da ne sme, ne more držati. Tuj davčni organ je svetoval, naj se delodajalec registrira neposredno v njihov sistem v tujini in odvaja davke neposredno tja (namesto na FURS). A pri tem poudaril, da delodajalcu tega ni potrebno početi, če noče.
Zakaj bi se delodajalec v državi A, jebal s davčno zakonodajo v državi B?
Davčni organi pa pač navijajo zase...
Davčni organi pa pač navijajo zase...
Zgodovina sprememb…
codeMonkey ::
Problem je, ker vsakič odgovorijo drugače. (Podobno je z ZZZS-jem.)
Tu res poskusaj dobiti ljudi iz MB, kot je bilo receno. Ker mnogi nimajo pojma, hkrati pa morajo pobrati tudi tisto kar jim ne pripada, ce jim le uspe nategniti koga. Sem ze videl pri odjavljanju rezidentstva. Ce ne napises samo kar je bistveno, imas ze problem. Pa tudi v tem primeru so meni dali neko poskusno dobo, ceprav je bila cela familija ze zdavnaj v tujini, s suzbami in mulci v vrtcih (vse pogodbe prilozene).
Ampak delo je bilo vedno obdavceno v drzavi kjer je bilo opravljeno. Drugo so nato detajli z razlikami.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Ja, danes je FURS (po telefonu) odgovoril, da je pravilno izpolniti KIDO 12 in zahtevati vračilo, če je bilo plačilo že odtegnjeno.
Če plačilo še ni bilo odtegnjeno, pa na podlagi obrazca KIDO 5 plačila ni potrebno izvesti.
(Dejansko odgovorijo vsakič drugače.)
Če plačilo še ni bilo odtegnjeno, pa na podlagi obrazca KIDO 5 plačila ni potrebno izvesti.
(Dejansko odgovorijo vsakič drugače.)
Ampak je ful fun ... Pogodba pravi:
In glede na to bi lahko brez problema veljalo 2b (da se plača v Sloveniji). Po prvem odstavku naj bi se plačalo v tujini.
Meni se ta dikcija zdi ... tako ... obdavčimo lahko prosto po prešernu v katerikoli od obeh držav.
1. V skladu z določbami 15., 16., 17., 18. in 19. člena se plače, mezde in drugi podobni
prejemki, ki jih dobi rezident države pogodbenice iz zaposlitve, obdavčijo samo v tej državi,
razen če se zaposlitev ne izvaja v drugi državi pogodbenici. Če se zaposlitev izvaja tako, se
lahko tako dobljeni prejemki obdavčijo v tej drugi državi.
2. Ne glede na določbe prvega odstavka se prejemek, ki ga dobi rezident države
pogodbenice iz zaposlitve, ki se izvaja v drugi državi pogodbenici, obdavči samo v prvi
omenjeni državi, če:
a) ...
b) prejemek plača delodajalec, ki ni rezident druge države, ali se plača v njegovem
imenu in
In glede na to bi lahko brez problema veljalo 2b (da se plača v Sloveniji). Po prvem odstavku naj bi se plačalo v tujini.
Meni se ta dikcija zdi ... tako ... obdavčimo lahko prosto po prešernu v katerikoli od obeh držav.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: mojca ()
SigmundSg ::
Če živiš v Sloveniji, si definitivno davčni rezident Slovenije. Pravzaprav je možno tudi, da si davčni rezident Slovenije, tudi če ne živiš v Sloveniji, in sicer v primeru, da je ekonomski center tvoje družine v Sloveniji (primer: delavec dela v Nemčiji, vendar ima otroka v Sloveniji, kar pomeni, da je davčni rezident Slovenije, tudi če ne preživi niti dneva v Sloveniji).
In v tem primeru se davki plačajo tako, da se naprej odvedejo davki v državi, kjer delaš, razliko med obdavčitvijo, ki bi bila, če bi bila zaposlena v Sloveniji (če obstaja), pa plačaš FURS-u.
Če pa nisi davčni rezident Slovenije (kot predpostavljaš v prvem postu), pa itak nimaš nič s Slovenijo.
In v tem primeru se davki plačajo tako, da se naprej odvedejo davki v državi, kjer delaš, razliko med obdavčitvijo, ki bi bila, če bi bila zaposlena v Sloveniji (če obstaja), pa plačaš FURS-u.
Če pa nisi davčni rezident Slovenije (kot predpostavljaš v prvem postu), pa itak nimaš nič s Slovenijo.
Če delavec dela v Nemčiji, ni nujno da je v Nemčiji tudi zaposlen...
Če imaš delodajalca v Sloveniji, bo le ta odvajal dohodnino FURSu...
Če imaš delodajalca v Sloveniji, bo le ta odvajal dohodnino FURSu...
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | S.P. za delo iz tujine (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22700 (22044) | Tidule |
| » | tujina in s.p. v sloveniji ?Oddelek: Loža | 4240 (3361) | jan_g |
| » | Davki in potovalni nacin zivljenja (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 31541 (18691) | karafeka |
| » | Davčno svetovanje - delo/selitev v tujino (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 43606 (28242) | SmeskoSnezak |
| » | Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 57905 (28041) | DOOM_er |