» »

tujina in s.p. v sloveniji ?

tujina in s.p. v sloveniji ?

coderX ::

preselil bi se v tujino in imel s.p. še naprej v sloveniji, je to možno?
Preselil bi se v EU državo, zdej tko, verjetno bi še službo imel v tujini, samo nevem kako to speljat če mam v slo s.p.
Z slo s.p.-jem naredim kakih 35-40k€ , kar je v tujini drobiž. Sprva bi bil pri znancu k ma prosto sobo, pol bi šel v najem. Glede službe, bi vzel bilokaj, samo da je job in da ni pretežek, da poleg s.p. prihodka imam še nekaj, da ne životarim.
Ne razumem kako je to glede davčnega rezidenstva, lahko delam v tujini al pa ne, živim tam in mam v slo s.p. ? Delam na PC-ju.

Mato989 ::

V grobem je tako:

1. Lahko živiš v tujini in imaš odprt sp v SLO in lahko si davčni rezident v SLO (Dvomim da bo imel karkoli proti FURS)
2. V osnovi če živiš v neki državi postaneš njihov davčni rezident če si tam več kot 183 dni ali koliko že in če imajo še kakšne pogoje
3. Tudi če imaš SLO s.p. in delaš iz druge države bi NAČELOMA moral plačat tam davke na ta prihodek (sicer kako te bodo dobili je druga debata)
4. Ne vem pa kako je če imaš v SLO sp in hkrati šiht v tuji državi... logika bi mi rekla da to ni mogoče (ali pač?)

Verjetno bo kdo znal še bolj natančno povedat.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Invictus ::

Takoj, ko v tujini sprejmeš redno službo, te oni smatrajo za njihovega davčnega rezidenta. Uturijo ti vse davke in prispevke, ki so po njihovi zakonodaji.

Če nisi odjavil davčnega rezidentstva v Sloveniji, bo težil še nas FURS za doplačilo razlike. Če odjaviš davčno rezidentstvo, pozabi na s.p. Nova država bo prihodke s.p. obdavčila po svoji zakonodaji. Če prihodka na s,p, ne boš prijavil, te lahko 1x najde nova davčna. Ne pozabi, da je davčna utaja v precej državah kaznivo dejanje, kjer greš v zapor in ne prekršek, kjer plačaš samo denarno kazen.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

delavec44 ::

Kako je pa, če iz slo hodiš v at v redno službo in imaš pri nas popoldanski sp? V Avstriji plačaš davke, pri nas razliko. Se mi zdi da si pa še vedno slo davčni rezident, ali si oboje?

Ne vem pa zakaj bi avstrijce brigal sp, ki ga imaš prijavljenega v slo.

user4683 ::

Drzave kjer nisi davcni rezident ponavadi ne brigajo dohodki, ki nimajo vira v njihovi drzavi. Torej v zgornjem primeru Avstrije dohodki slovenskega spja naceloma ne brigajo in jim ne placujes nic.

delavec44 ::

Ja, samo Invictus pa pravi, da čim sprejmeš redno službo v tujini postaneš njihov davčni rezident. Kaj je sedaj prav?

user4683 ::

Invictus nima pojma. Imamo ogromno dnevnih migrantov, ki so zaposleni v recimo Avstriji in so davcni rezidenti Slovenije, ne pa Avstrije. So pa v Avstriji zavezani za placilo davkov z virom v Avstriji (torej od njihove place). V Sloveniji pa za (morebitno) doplacilo dohodnine.

Invictus ::

delavec44 je izjavil:

Ja, samo Invictus pa pravi, da čim sprejmeš redno službo v tujini postaneš njihov davčni rezident. Kaj je sedaj prav?

Nisem rekel, da postaneš, samo oni te tako smatrajo...

Dnevni migranti so obravnavani enako kot so njihovi državljani, plačajo vse davke in dajatve na plačo kot ostali.

Ti pa celo govoriš o tewm, da bi se preselil. Kar z dnevnimi migranti nima veze...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

user4683 ::

Seveda praviš:

Invictus je izjavil:

Takoj, ko v tujini sprejmeš redno službo, te oni smatrajo za njihovega davčnega rezidenta


Oni te ne smatrajo za njihovega davčnega rezidenta ampak zgolj za zavezanca za plačilo davka z virom v Avstriji. Ogromna razlika. Ker če bi te "smatrali za njihovega davčnega zavezanca" bi bil njim dolžan tudi davke od ostalih svetovnih dohodkov.

delavec44 tudi ne govori o selitvi ampak o (dnevih) migracijah na delo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: user4683 ()

delavec44 ::

Ja, drugačen primer sem postavil kot OP, se opravičujem, če sem koga zmedel.

Invictus ::

Če se bo OP preselil, našel stanovanje, službo, bo tam prijavljen.

Po 183 dneh bo avtomatsko postal davčni rzident v EU državi bivanja. Če bo zraven pozabil odjaviti slovensko, bo plačal še Sloveniji.

Nemška davčna gleda celo bivanje v hotelih, apartmajih, in podobnih nočitvenih zmogljivostih, kjer se moraš prijaviti. Ko imaš več kot 183 dni, te določijo za njihovega davčnega rezidentstva. Je par Slovencev plačalo kar precej davka Nemčiji, ker niso izpolnili obrazca A1 za napotitev v tujino. Pa so bili tam preko svoje firme, sam so včasih še ostali tam čez vikend, pa se je nabralo.

Italijani so še hujši, preverjajo tudi, kje se tvoj mobilni telefonm prijavlja v omrežje.

To davčno rezidentstvo ni šala, saj lahko kar naenkrat začneš plačevati precej davka za premoženje, ki ga imaš v drugi državi.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Tidule ::

Daj pusti invictusa, ko pride do podjetništva in davkov, je približno tako zanesljiv kot, če bi za nasvete spraševal amebo. Samo poglej te pravljicve o nemcih in italijanih. Ko to bereš ti je jasno, da še do maribora rabi mamico da ga pelje.

Posameznik je(vsaj dokler govorimo o EU in državah, kjer so sklenjeni sporazumi o izgibanju dvojnemu obdavčevanju oziroma priznavanju davkov plačanih v tujini) davčni rezdent ene države. Katere se presoja na podlagi tega kje ima središče družbenih in ekonomskih interesov. Praviloma (ni pa nujno) je to država v kateri stalno biva več kot 183 dni.

Tista država kjer je posameznik davčni rezdent ima pravico obdavčit VSE njegove prihodke skladno s svojo zakonodajo. Pri čemer se na podlagi zgoraj navedenih sporazumov ali priznavajo v tujini plačani davki, ali pa se prihodki, ki so že bili obdavčeni ne upoštevajo (odvisno od sporazuma). Ostale države, kjer posameznik ni rezident, pa prihodki nastajajajo, zanima samo obdavčitev le teh, skladko z lokalno zakonodajo.

Zdaj pa na konkreten primer. V začetku je nedvoumno, da boš davčni rezident Slovenije. V tujini boš plačeval davke od osebnega dohodka. Pri nas pa davke od s.p. Boš pa moral poročat FURS tudi o vseh prihodkih in plačanih davkih v tuji, ker te ima Slovenija pravico obdavčit tudi za ta del (ob upoštevanju sporazumov).

Če boš stalno živel v tujini bo sčasoma ali na tvojo zahtevo ali na zahtevo tujega davčnega organa prišlo do presoje ali si res davčni rezident Slovenije ali pa si postal davčni rezident te druge države. Če se bo izkazalo, da si davčni rezident druge države potem se bo zgodba obrnila in bo Sloveniji plačeval samo še davke vezane na poslovanje s.p. Zna pa to v tujini postat zelo drago, odvisno kako oni obravnavajo prihodke od s.p. Če ne poznajo normiranih stroškov v primerljivi obliki kot mi, te lahko kar konkretno upalijo pri obdavčitvi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

Tidule ::

Evo recimo še konkreten primeer za nemčijo (za italijo velja praktično identično), da bo bo iz aviona jasno, da Invictus laže kot pes teče in ga je treba dat na ignore, kadrkoli je govora o čem bolj kompleksnem kot čohanju po jajcih:

Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki od dohodka in premoženja
https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

4. člen
Rezident
1) V tem sporazumu izraz "rezident države pogodbenice" pomeni osebo, ki je po zakonodaji te države dolžna plačevati davke zaradi svojega stalnega prebivališča, prebivališča, sedeža uprave ali katerega koli drugega podobnega merila, in vključuje tudi to državo, zvezno deželo in katero koli politično enoto ali lokalno oblast te države. Ta izraz pa ne vključuje osebe, ki je dolžna v tej državi plačevati davke samo v zvezi z dohodki iz virov v tej državi ali od premoženja v njej.
2) Kadar je zaradi določb prvega odstavka posameznik rezident obeh držav pogodbenic, se njegov status določi tako:
a) šteje se samo za rezidenta države, v kateri ima na razpolago stalno prebivališče; če ima stalno prebivališče na razpolago v obeh državah, se šteje samo za rezidenta države, s katero ima tesnejše osebne in ekonomske odnose (središče življenjskih interesov);
b) če ni mogoče opredeliti države, v kateri ima središče življenjskih interesov, ali če nima v nobeni od držav na razpolago stalnega prebivališča, se šteje samo za rezidenta države, v kateri ima običajno bivališče;
c) če ima običajno bivališče v obeh državah ali v nobeni od njiju, se šteje samo za rezidenta države, katere državljan je;
d) če je državljan obeh držav ali nobene od njiju, pristojna organa držav pogodbenic vprašanje rešita s skupnim dogovorom.
3) Kadar je zaradi določb prvega odstavka oseba, ki ni posameznik, rezident obeh držav pogodbenic, se šteje, da je rezident države, v kateri ima sedež dejanske uprave.
4) Osebna družba se šteje za rezidenta države pogodbenice, v kateri ima sedež dejanske uprave. Vendar pa se 6. do 22. člen tega sporazuma uporabljajo samo za dohodek ali premoženje osebne družbe, ki je obdavčeno v državi pogodbenici, za katere rezidenta se šteje.

Tolk da ne bo kak revež verjel idiotizmom o dvojnem davčnem rezidentstvu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

mRhcPf ::

no, no, Tidule, Invictus je samo mojster privabljanja najboljšega iz sogovornikov, nekaj quasi izreče, materializira dilemo, potem pa pusti vsem ostalim, da vsaj približno strokovno razjasnijo situacijo :-) meni osebno se to zdi genialno učinkovito, bom kdaj poskusil...

Tidule ::

torej, če prevedem v bolj razumljiv jezik, je mojster delanja norca iz sebe. Da je med genijem in norcem minimalna razlika pa vsi vemo, smo kaj ko jo je Invcitus že davno prestopil.

karafeka ::

coderX je izjavil:


Z slo s.p.-jem naredim kakih 35-40k€ , kar je v tujini drobiž.


O kateri tujini govoriš? Me zanima, kje je 40k€ drobiž.

kriptobog ::

karafeka je izjavil:

coderX je izjavil:


Z slo s.p.-jem naredim kakih 35-40k€ , kar je v tujini drobiž.


O kateri tujini govoriš? Me zanima, kje je 40k€ drobiž.


Ze pri nas je to bolj ko ne drobiz, ce si sp...

Mato989 ::

Glavno vprašanje je, ali si lahko redno zaposlen v tujini in imaš v SLO popoldanski s.p.?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

user4683 ::

Lahko.

Če je davčni rezident Slovenije, za nerezidente nisem 100%. Vendar v tem drugem primeru ves ta dohodek itak pade pod pravila obdavčitve države rezidentstva in je verjetno nesmiselno komplicirati z dvojno birokracijo.

Invictus ::

Mato989 je izjavil:

Glavno vprašanje je, ali si lahko redno zaposlen v tujini in imaš v SLO popoldanski s.p.?

Lahko, dokler bivaš v Sloveniji. In si slovenski davčni rezident.

Če se preseliš, tuje davčne ravno tako strogo gledajo kdaj kdo postane njihov davčni rezident. Bolj kot FURS. In to je 183 dni bivanja v njihovi državi. Avtomatizem, ki ga dobijo preko prijave za bivanje (najem stanovanja, sobe, hotelska soba, AirBnB). Vsi poročajo kdo biva pri njih.

Sicer pa probajte, pa se pol jebite z davčnimi po EU in dragimi odvetniškimi tarifami. V Nemčiji se obisk začne pri 1500 EUR. In naprej... Sam toliko...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Tidule ::

Zakaj se kar naprej lazes in delas bedaka iz sebe?

Btw tudi glede "popoldanskega" spja brcas v meglo da glava pece. Pogoj za popoldanski s.p. je da imas iz naslova redne zaposlitve pokrito placilo prispevkov. Znotraj EU se to dokazuje z A1 obrazcem. In to nima popolnoma nic z davcnim rezidentstvom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

Invictus ::

s.p. imaš že odprt, ampak če imaš davčnp rezidentvo v drugi državi, moraš tam prijaviti dohodke.

Eni pa res ne vidite čez planke...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Tidule ::

Invictus je izjavil:

s.p. imaš že odprt, ampak če imaš davčnp rezidentvo v drugi državi, moraš tam prijaviti dohodke.

Eni pa res ne vidite čez planke...


Če bi bil pismen, bi videl, da je bilo to že razloženo, pa te to ne ustavi, da ne bi delala bedaka iz sebe in slaboumno lagal.

Predvsemn pa, kaj ima to z idiotizmi, da je davčno rezidentstvo ali prebivališče v Sloveniji pogoj za "popoldanski" SP ali da si lahko dvojni davčni rezident Nemčije in Slovenije?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

Invictus ::

Ne moreš biti dvojni davčni rezident, kaj bluziš...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mRhcPf ::

fanta, bomo morali it na kakšno pijačo/piknik, bom jaz častil, kar sem kot socialec prihranil pri nakupu menda strupenih pomivalnih tablet :-)

Tidule ::

Invictus je izjavil:

Ne moreš biti dvojni davčni rezident, kaj bluziš...

Vprasaj budalo, ki tole izjavla:

"Po 183 dneh bo avtomatsko postal davčni rzident v EU državi bivanja. Če bo zraven pozabil odjaviti slovensko, bo plačal še Sloveniji."

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

user4683 ::

Napisano ni čisto napačno, je pa čudno napisano - država lahko za nazaj ugotovi, da si bil njen davčni rezident. Kar pomeni, da si, živeč v Nemčiji, neko obdobje v Sloveniji plačeval recimo davke za slovenski normiran s.p., nakar ti čez eno leto Nemčija pošlje dopis, da so ugotovili, da si bil ti del tistega obdobja v bistvu njihov rezident in te opali po njihovih pravilih (in še kakšno kazen ter obresti), na tebi pa je, da potem za nazaj počistiš sranje in s Slovenijo/Nemčijo (glede na sporazum) urediš kje točno si bil v obdobju rezient in probaš pridobiti potrdila o že plačanih davkih, da samo doplačaš razliko. Ali pa, glede na zgoraj omenjeni sporazum, dokazuješ, da si bil dejansko samo rezident Slovenije. Either way je kar nekaj dela, dokazil in jajcanja z birokracijo. Zato prijavo/odjavo urediš takoj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: user4683 ()

Tidule ::

Davcno rezidentstco se ugotavlja na presecni datum in to ne more bit kar nekam v neskoncnost nazaj.

Ravno tako je bluzenje o kaznih povsem brezpredmetno, ker obveza iz naslova davcnega rezidenstva nastane s tem,ko si ti obvescen o statusu. Torej kazen za nazaj je pravljica za kekce invictusovega kova. Vse kar ti drzava lahko nalozi je porocanje in ustrezno placilo davscin. Ne mores pa bit kaznovan za fiktivno stabje, ko si sicer izpolnjeval pogoje za davcno rezidentstvo pa to ni bilo ustrezno doloceno.

Ravno tako davcno rezidentatvo ne vpliva na lokalno obdavcitev. Ne glede na davcno rezidetstvo ti normalno placujes davke v drzavi izvora. Davke od svetovnega dogodka se poracuna na podlagi ugotovljenega stanja za nazaj.

Se pa strinjam s tabo, da je praviloma v interesu posameznika da sprozi postopek ugotavljanja. Samo pri tem bluzit o tem, da placujes od davke svetovnega dohodka 2x, da steje cas bivanja v airbnb in neke fiktivne kazni je povsem brezveze.

Predvsem pa se obdavcitve po svetovnem dohodku ne sme mesat izgibanjem placila dajatev glede na izvor (o tem smo govorili ko imas podjetje v tujini in izvajas delo primarno v Sloveniji).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

user4683 ::

V neskončnost nazaj ne, za nekaj let pa seveda lahko, saj davčne zadeve ne zastarajo tako zelo hitro. In davčni organ lahko ponovno presoja tvoj status po uradni dolžnosti, če (nekako) ugotovi, da si se vrnil v Slovenijo, pa tega nisi poročal. In datum, s katerim te oni smatrajo za ponovnega rezidenta ne rabi biti datum nakaterega so začeli/zaključili ponovno presojo, ampak je datum, ko si po njihovih podatkih spet začel izpolnjevati dovolj pogojev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: user4683 ()

Tidule ::

Davcno rezidentstvo se ugotavlja max za leto dni nazaj. In se enkrat, ne mesat placila davka po svetovnem dohodku, z izogibanjem placila davka po izvoru.

Ce davcna ugotovi, da sem pred pol leta postal davcni rezidet nisem v nikakrsni krsitvi. Datuk v odlocbi zgolj predstavlja presecno tocko od katere naprej koram svetovne dogodke prijavljat drzavi katere davcni rezident sem postal.

user4683 ::

Tidule je izjavil:

Davcno rezidentstvo se ugotavlja max za leto dni nazaj.

Vir?

Ker po tej logiki lahko odjavim rezidentstvo, ter nato de-facto živim v Sloveniji, pa mi 3 leta nič ne morejo, če postopek sprožijo šele čez 4 leta.

Tidule ::

ja, defakto lahko nekje živis x let in če davcna ne ugotovi, da si rezident te seveda ne more terjat brez omejitev, tako kot za vsako drugo stvar obstajajo zastaralni roki. Splosni zastaralni rok za davčne obveznosti je praviloma 5 leti, za konkretno eno letno omejitev pa najdem vir ko bom za racunalnikom. Drugace je pa FURS glede tega zelo agilen in pridno spremlja povratnike. Ko prijaviš bivalisce bos prej dobil odlocbo FURS kot novo osebno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

user4683 ::

Ja to mi je jasno, da je prebivalisce izjemno enostavno dati med alarme. Ampak nekdo, ki bi se rad izognil kaksnemu davku z uradnim prebivanjem v Dubaju verjetno ne bo tako neumen :) Sprasujem zato, ker sem (bil) preprican, da pri rezidentstvu prav tako velja isti zastaralni rok.

user4683 ::

Tidule je izjavil:

za konkretno eno letno omejitev pa najdem vir ko bom za racunalnikom.


http://www.sodnapraksa.si/?q=id:2012032...

V obravnavanem primeru je bila odločba o ugotovljenem rezidentskem statusu izdana dne 30. 11. 2009 in je ugotavljala rezidentski status od 1. 1. 2005 dalje.

Recordman ::

Zgolj eno opozorilo, ker se omenja "popoldanski" s.p. Pogoj zanj je vkljucenost v obvezno zavarovanje, kako bos placeval prispevke je pa v domeni drzave, kjer si zavarovan. Tisti slovenski pavsalni prispevki torej niso vec relevantni! Kar nekaj zdomcev v Avstriji s slovenskim s.p. je to lekcijo osvojilo the hard way: po nekaj letih so jih Avstrijci terjali za manjkajoce prispevke in kumulativen znesek je marsikoga vrgel na rit. To seveda velja tudi za dnevne migrante in ostale slovenske davcne rezidente, zaposlene v tujini.

Skratka: preverit pravila igre v drzavi zaposlitve. Slovenske institucije praviloma niso v pomoc in te lahko nehote zavedejo rekoc, da prispevkov v tem primeru ne rabis placevat. Pozabijo pa dodat "v Sloveniji".

jan_g ::

Kaj točno smatraš kot "selitev v drugo državo"? Ko sem se jaz selil, je bilo v mojem interesu, da sem tam takoj prijavil rezidenstvo, saj tako dobiš njihovo id številko s katero opraviš vse pomembne stvari: odpreš bančni račun, podpišeš pogodbo o zaposlitvi, si zdravstveno zavarovan, vpišeš otroke v vrtec in/ali šolo in tako dalje. Brez te id številke ne moreš opraviti praktično ničesar. Glede obdavčitve pa sem nekaj časa prijavljal dohodke v Sloveniji in so mi poračunali razliko (do tega, ko je bil postopek odjave rezidenstva v Sloveniji odobren oz. končan).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

S.P. Normirani - Nova Obdavčitev 2023. Odprtje Podjetja V Tujini (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35739178 (18140) nekikr
»

Davki in potovalni nacin zivljenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9220203 (7353) karafeka
»

Davčno svetovanje - delo/selitev v tujino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12132570 (17206) SmeskoSnezak
»

Davki, davki davki. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12822072 (8567) nurmaln
»

Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18751232 (21368) DOOM_er

Več podobnih tem