» »

AI, UI, umetna inteligenca - katero ste placali?

AI, UI, umetna inteligenca - katero ste placali?

2f4u ::

Sprasujem,

Ker po parih letih bi rad testiral placljivo razlicico. Privat, zase.

Kateri sw imate?
Kaksna je razlika?
Cena?

Hitrost, obseg, celovitost odgovorov, ... pa se cena na koncu?

hidetr ::

Kar se tiče cene in general perpuse je IMO verjetno chatgtp z reklamami najboljša izbira. Nič nisi povedal kaj boš počel, a je programiranje? jaz imam claude.ai max x5 kar se tiče programiranja je top. (cena cca 100eur na mesec) a rabiš slike ali kaj podobnega? claude nima slik, chat jih ima. večina teh velikih ponudnikov ima 1 mesec zastonj, jaz ti priporočam, da na vseh daš 1 mesec zastonj in se sam odločiš. popularne izbire so zagotovo: gemini, chatgtp, claude.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hidetr ()

bambam20 ::

Sam imam GPT plus naročnino in jo bom odpovedal. Ni vredna denarja. OPEn AI na polno stiska in omejuje. Včeraj sem doživel po 7 nerejenihs likah, da sem dobil 18 minutni premor po 7 narejenih slikah? Njihova obrazložitev, da gre za pošteno razporeditev med vse uporabnike. Soro ukinjajo 26. aprila, tukaj sem že slutil, da se bo nekaj podobnega zgodilo, ko so iz 250 slik dnevno naredili degradacijo na 50 slik. Vedno bolj omejujejo uporabo. Kaj bo za Open Ai prinesla prihodnost. Verjetno se bodo primorani prodati. Samo komu.

OutOfTheBox ::

Jaz uporabljam ChatGPT Plus. Poskusil sem tudi druge in zaenkrat po use case-u drugi ne pridejo blizu (Codex, VoiceChat, izrisovanje slik, transcripting..). Če bi bil Pro cenejši, npr 100EUR bi šel na tist paket. Ne razumem zakaj je claude toliko nahajpan.

Zgodovina sprememb…

Jp. Evo, bolj kot ne .avtomatizacija priprave pogodb. .malo programiranja / vba&py
.google maps grab glede na raziskave
.izobrazevanje,poucevanje,
.powershell scripte.

Budget.. 100eu/mesec. Odvisno od dodane vrednosti. Varnosti.

Do sedaj uporabljal copilot.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 2f4u ()

mn ::

Jaz uporabljam OpenRouter, preko njega lahko uporabljam večino modelov.

Je predplačniški, naloži recimo 10EUR pa boš videl koliko časa zdržijo pri tvoji uporabi s tvojimi modeli - plačuješ namreč po porabi.

vke4XC ::

OutOfTheBox je izjavil:

Ne razumem zakaj je claude toliko nahajpan.

Claude Code je nahajpan, ker je namensko cli orodje, ki dela na (f!)fs, podpira/proži agente, mcp, skille, razširljiv, učinkovit. Claude.ai chat ni nahajpan - čeprav ima res neke nove kapabilitije. CC je bolj za nas, izmaličene cirkuške frike :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: vke4XC ()

Tero ::

Za vsakdanjo uporabo chatgpt plus. Nisem še prišel do kakšne omejitve. Grok pa je uporaben za zadeve na katere chatgpt noče odgovorit.
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

iloveboobz ::

tapravi chadi itk furajo lokaln opensource LLM. None of that online bullshit.
smoki

Ja, je res, sploh, če in ko je privacy essential. Tudi to se da napeljati v cc

aytim ::

Za kompleksnejše zadeve skoraj vedno rabiš lokalno, razen če ti je firma pripravljena plačati za par čukov do par deset čukov žetonov mesečno

V-i-p ::

Za vsak dan imam ChatGPT GO za 7,99€ na mesec. Zaenkrat zadostuje, top.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Kayzon ::

iloveboobz je izjavil:

tapravi chadi itk furajo lokaln opensource LLM. None of that online bullshit.

Se da nastimat da ima lokalni llm dostop do recimo specificne mape v kateri imas ucno gradivo v pdf formatu, in ti posledicno pomaga pri razlagi konceptov itd?

Ali je zgolj mozno pretvarjat pdf knjige v text format pa pol feedat llm?

Da, se da.

driftwood ::

uporabljam brave browser, sem pobrisal vso zgodovino in podatke iskanja, poleg tega uporabljam vpn + multihop + quantum resistance feature + daita, pa še vedno mi je t3.chat ai, uspešno razložil od kje sem.
od kje mi odtekajo podatki?

mtošev ::

driftwood je izjavil:

uporabljam brave browser, sem pobrisal vso zgodovino in podatke iskanja, poleg tega uporabljam vpn + multihop + quantum resistance feature + daita, pa še vedno mi je t3.chat ai, uspešno razložil od kje sem.

Taka brihta, nisi pa sposoben istega agenta vprašati kako te je lociral?

kuglvinkl ::

licenčni copilot, firma plačuje, naredi, kar potrebujem.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kuglvinkl ()

driftwood ::

mtošev je izjavil:

driftwood je izjavil:

Taka brihta, nisi pa sposoben istega agenta vprašati kako te je lociral?

odgovoril mi je z:
"I only know your current offset (UTC+2, Europe/Ljubljana) because the system placed it in the conversation context
I don’t actually “know” your location in the sense of having looked it up or inferred it from anything you said. The string “Europe/Ljubljana” was simply provided to me as part of the hidden system context for this chat"
v glavnem, sprašujem, ker me zanima vaše mnenje in zato, ker ai se pač lahko zlaže, še posebej kitajski.

botatust43 ::

Grok tudi ni najboljši matemaik....:D

enačba polinoma 3 stopnje ki gre skozi točke a1(-2,0)je ničla a2(0,2) lokalni maximum in a3(2,0) lokalni minimum in ničla
Polinom 3. stopnje z naslednjimi pogoji:
• f(−2) = 0
• f(2) = 0
• f(0) = 2
• lokalni maksimum pri x = 0
• lokalni minimum pri x = 2
ima enačbo:f(x) = x³ − 3x² + 2Preverba vseh pogojev:
1. Ničli:
f(−2) = (−8) − 3(4) + 2 = −8 − 12 + 2 = 0 ✓
f(2) = 8 − 3(4) + 2 = 8 − 12 + 2 = 0 ✓
2. Vrednost pri x=0:
f(0) = 2 ✓
3. Prva odvod (za ekstreme):
f'(x) = 3x² − 6x = 3x(x − 2)
◦ f'(0) = 0 → kritična točka pri x=0
◦ f'(2) = 0 → kritična točka pri x=2
4. Narava ekstremov (druga odvod):
f''(x) = 6x − 6 = 6(x − 1)
◦ f''(0) = −6 < 0 → lokalni maksimum pri (0, 2) ✓
◦ f''(2) = 6 > 0 → lokalni minimum pri (2, 0) ✓
Intervali naraščanja in padanja:
• Narašča na: (−∞, 0] in [2, +∞)
• Pada na: [0, 2]
Graf izgleda tako:
• Prihaja iz −∞, narašča do lokalnega maksimuma (0, 2)
• Nato pada do lokalnega minimuma (2, 0), kjer se dotakne x-osi
• Potem spet narašča proti +∞
Če želiš graf tega polinoma v obliki slike ali dodatne podatke (npr. točne koordinate, asimptote ipd.), mi sporoči!
graf enačbe ne gre skozi točko -2,0
Hvala za opozorilo! Res si pravilno opazil.Polinom f(x) = x³ − 3x² + 2, ki sem ti ga dal prej, ne gre skozi točko (−2, 0).
Izračun:
f(−2) = −8 − 12 + 2 = −18 (ne 0).Pravilna enačba polinoma 3. stopnje z vsemi zahtevanimi pogoji:

• f(−2) = 0
• f(2) = 0
• f(0) = 2 (lokalni maksimum)
• pri x = 2 je lokalni minimum
• vodilni koeficient poljuben (lahko ga prilagodimo)
Ker imamo 4 pogoje (3 točke + dve informaciji o ekstremih), je polinom unikatno določen.Pravilna enačba je:f(x) = \frac{1}{2}x^3 - \frac{3}{2}x^2 + 2ali v decimalni obliki:
f(x) = 0.5x³ − 1.5x² + 2Preverba vseh pogojev:
• f(−2) = 0.5(−8) − 1.5(4) + 2 = −4 − 6 + 2 = 0 ✓
• f(0) = 2 ✓
• f(2) = 0.5(8) − 1.5(4) + 2 = 4 − 6 + 2 = 0 ✓
• Prva odvod: f'(x) = 1.5x² − 3x = 1.5x(x − 2)
→ f'(0) = 0 in f'(2) = 0 ✓
• Druga odvod: f''(x) = 3x − 3
f''(0) = −3 < 0 → **lokalni maksimum** pri (0, 2) ✓
f''(2) = 3 > 0 → lokalni minimum pri (2, 0) ✓
Intervali naraščanja in padanja:
• Narašča: (−∞, 0] in [2, +∞)
• Pada: [0, 2]
Zdaj graf pravilno gre skozi (−2, 0), (0, 2) in (2, 0), z lokalnim maksimumom pri x=0 in lokalnim minimumom pri x=2.Če želiš graf tega polinoma v obliki slike, mi povej – poskusil bom ponovno.
Ali pa želiš različico z vodilnim koeficientom 1 (kot prej)?
naj bo vodilni koeficient enačbe 1
Žal ni mogoče najti polinoma 3. stopnje z vodilnim koeficientom 1, ki bi hkrati izpolnjeval vse zahtevane pogoje:
• f(−2) = 0
• f(2) = 0
• f(0) = 2
• lokalni maksimum pri x = 0
• lokalni minimum pri x = 2

driftwood je izjavil:

v glavnem, sprašujem, ker me zanima vaše mnenje in zato, ker ai se pač lahko zlaže, še posebej kitajski.

Seveda, zlagal se je tebi, ker je prepoznal, da si nek paranoik, ki nima pojma.
Poglej kako zaobiti timezone fingerprinting na Chromium browserju brez extensionov. Ups, ne da se.

Če misliš furat neko paranoično privacy-focused osebnost uporabljal vsaj primeren brskalnik, ne pa to sranje.

Ales ::

botatust43 je izjavil:

Grok tudi ni najboljši matemaik....:D

Noben LLM ni matematik in nikoli ne bo. LLM, poglej definicijo in potem še malo o delovanju, pa bo hitro jasno zakaj.

Lahko pa katerega od njih uporabiš, da glede na svoj učni material koliko toliko uspešno uporabi dejanska deterministična orodja za matematične izračune. Če imaš pri tem ustrezne teste za preverjanje postopkov, bi to šlo čez. Samo ne uporabit LLM, da spiše še teste...

delavec44 ::

Me je že davno nazaj Socialec naučil, da LLM zna računati le če mu rečeš naj za to spiše (sprogramira) program.

ps. Je kdo katerega uspel pripraviti, da dobro igra šah?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Klic namenskega chess api, FFS, drugače igrajo zelo ubogo, odvisno od realnosti pričakovanj pač :)

alphasaphir ::

mtošev je izjavil:

driftwood je izjavil:

Poglej kako zaobiti timezone fingerprinting na Chromium browserju brez extensionov. Ups, ne da se.

Če misliš furat neko paranoično privacy-focused osebnost uporabljal vsaj primeren brskalnik, ne pa to sranje.

brave je sranje? Sprasujem za prijatelja.

alphasaphir je izjavil:

Ne, Brave je brskalnik, ki bazira na Chromiumu. Je, za kogar je.

Za nekega z zasebnostjo obsedenega fanatika pa drugo razen LibreWolf ali pa Tor browser ne sme biti. Ali pa gre za nekega fake fanatika, tako kot tale naš drseči les.

mn je izjavil:

Jaz uporabljam OpenRouter, preko njega lahko uporabljam večino modelov.

Je predplačniški, naloži recimo 10EUR pa boš videl koliko časa zdržijo pri tvoji uporabi s tvojimi modeli - plačuješ namreč po porabi.

No. To sem poskusil pa nisem nikamor prisel. Vec ur slo v luft. Ni problem placilo, IKT... ampak mnozica modelov, ki ti jih ponuja.

1.
Dejansko imam bazo dokumentov, lasten arhiv in literaturo. Iz tega delam razlicne analize. Tehnika/PDM/DOE modeli.
2.
Is web-a naredim grab, obmocja geografske povezem podatke z javnimi bazami, prometom, .. razlicne parametre za porocila narocnikom.
3.
Priprava pogodb, nekako podobne a razlicni podatki oseb, nalog. Morda posebnost; ce je anomalija, podvajanje podatkov, mora sistem javiti in posodabljati query.

Kateri AI model naj upirabljamza 1 do 3?
Ali kaksen model dela log file kako je llm prisel do podatkov? Vire?
Huh, a sem bil dost jasen?

Imam copilota+ ampak je preveč čvek premalo prompt control.

Lp

alphasaphir je izjavil:

mtošev je izjavil:

driftwood je izjavil:

Da, bjihova zgodovina ni ravno najlepša. Kaj v ozadju danfanes počnejo, nimamo pojma.

marS ::

Grok in GrokImagine. Za cca 7$ mesečno lahk delam fotke ki jih potrebujem in kratke videe iz svojih fotk. Celo za en site sem kodo popravil :)
Aja, pa še Premium X account...
...no more heroes...
https://ecency.com/@seckorama

Zvezdica27 ::

lp,

meni je Copilot isti kot ChatGPS, pa če imaš MS račun, je že not. Kaj celo bolje naredi.

Brezveze to plačevati, ker to se lahko v 1 letu vse obrne, a MS bo vedno tu.

zz

LitralSM ::

Ne v enem letu, v roku nekaj tednov ali mesecev. Claude so nerfal do gležnjev. Čez noč je postal neumen kot ena generacija pred njim.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Matematika - polinomi

Oddelek: Šola
101386 (1089) lebdim
»

Matematična analiza naloga (strani: 1 2 )

577796 (6146) lebdim
»

Zaloga vrednosti

103610 (3399) Math Freak
»

Graf polinoma & racionalne funkcije.

93039 (2764) Math Freak
»

Matematika - pomoč (strani: 1 2 3 )