» »

Dostop do interneta preko drugega recunalnika - kako?

Dostop do interneta preko drugega recunalnika - kako?

Xplicit ::

Mam eno idejo da bi stari racunalnik povezu z novim v merezo, pa da bi bil na tastarega konstantno priklopljen internet, ter da bi iz novega compjuterja dostopu do interneta preko starega racunalnika - pa me zdej zanima kak nej bi to naredu?

Na tastarem racunalniku nej bi laufal Win XP Pro (kakor tudi na tanovem), Norton Antivirus, en Firewall in pa kazaa (predvidoma 24/7), na novem pa ostale zadeve k jih uporablam za fax in zabavo/hobi, ter tudi internet.
Mam pa kablski dostop do neta.

Pa se to - a ce na starem kompjuterju laufa antivirus, ga na tanovem u bistvu glih ne potrebujem, za internet ane (torej samo za pregled cd-romov in disket)?

Blup ::

Ker imaš pač kabelski internet si primoran kupiti router... kar pa pomeni da bi vsak računalnik delal zase (ni treba da je en skos pržgan)... router ima tudi HW firawall...

V router vklopiš internet in vsak rač. posebaj... in to naj bi bilo to...

p.s. po mojem...

Blup
:\

Xplicit ::

jest u bistvu prov hocm da sta compjuterja povezana u mrezo (lahko se pa dostopa do neta vsak posebi) sam fora je v tem da BO en kompjuter skoz przgan ker bo sam za konstantno downloadanje :D

Ag.Smith ::

Če hočeš imet en PC kot FW potem rabiš v njem dve mrežni kartici ena gre v modem druga pa na drug PC.
Lako maš tudi hub. Potem ne rabiš na FW imet dveh kartic ker modem in oba PC-ja prikljužiš na hub.
FW skonfiguriraš tako da bo imel PPPoE in ostalo ta drugemu PC-ju pa naštimaš ip od FW-ja za gateway.

Če gre modem na PC rabiš navaden kabel, če pa gre na hub pa rabiš, ali cross kabel ali pa ga moraš priključiti na uplink port na hubu.

Lahko pa narediš tudi na drugem PC-ju PPPoE za primere ko bo FW ugasnjen. Pravzaprav je tako, da imaš lahko dve mašini na enkrat na PPPoE. To velja za ADSL za kabel pa ne vem.

Glede antivirusnih programov je pa tako. Če boš karkoli dl-jal z neta - recimo preko ftp-ja - bo tudi na drugi mašini rabil zaščito. FW te ščiti pred vdori v sistem ne pa pred virusi v datotekah.

Xplicit ::

ok - recimo da sm razumel kako nej bi to zgledal, sam kaj je pa treba vse nastavt pa skonfigurirat pa glih nevem :\

glede antivirusa - ce jest dostopam na nat iz novega pc-ja preko starega in ce je na starem antivirus a nej nebi pol vse fajle k pridejo iz neta pregledu tud antivirus na tastarem kompjuterju, tko da ga na novem glih nebi rabu (za net)?

Ag.Smith ::

AV programi kolikor vem ne gledajo prometa po mreži se pravi IP pakete. Torej če ti nek file potegneš dol direktno na novo mašino gre čez FW samo mrežni promet, ki ga pa AV program ne vidi.

Maš pa možnost inštalacije AV programov na mrežo. Se prav na serverju je aplikacija ki potem nadzira vse ostale računalnike v mreži. Kako točno to deluje bo moral pa kdo drug povedat.

flipflop ::

Če mas modem z USB vodilom,pa ce ma USB tudi tastari komp,pol rabis eno mrezno v vsaki kisti. Moras pa vedeti,da ce bos s starim compom kaj downloadu,ti bo tadrugi delu veliko pocasneje(internet).

Sicer pa je ta tema ze bila obdelana na MNENJALNIKU kjer mas se eno lepo slikico.

Blup ::

Zadeva je taka... ti, kot odjemalec kabelskega interneta, ne moreš dobiri 2 IPjev... zato moraš imeti obvezno router. Router pa je isto kot switch, se pravi "razdelilnik" za mrežo, se pravi da bosta računalnika povezana v mrežo...
Tako da mislim da je to najboljša rešitev.. sicer najdražja a daleč najučinkovitejša...

p.s. moje mnenje...

Blup
:\

Xplicit ::

kaj je ze tocno router, kolk sploh stane in pa a to rabs enga al za vskak racunalnik enga (torej 2)

Narcos Satanicos ::

na mašini kukr bo laufala 24/7 vklop internet connection sharing pa bo. ne rabš routerja.

Yohan del Sud ::

Zakaj sploh rabiš dva IP-ja? Jest imam točno tak primer. V linux serverju, ki skozi laufa sta dve mrežni, v delovni postaji XP pa ena. Sijajno se vsi razumejo. IP-je itak določen samo za tisto kartico, ki gre v kabel modem...

Je pa res da nekaj ne razumem. V modem ima priključka za dve kartici. Kaj je z IP-jem v primeru, da ponucam še drugi priključek?

Neo32 ::

Ej k glih debatirate v temu, jest mam podobno narejeno kot Yohan sam da pac ne laufa linux gor. Sam zanima me ce bi dal se eno mrezno z laptopa tko da bi bili v bistvu trije gor prklopljeni. To se prav na server(kao) bi bla prklopljena se 2 kompa. A je to izvedljivo?!?
Neo32 (c)

Blup ::

Če boš imel ta staro mašino samo za to da boš imel na njej FW in antivirus, potem ne rabiš routerja... če pa boš veliko uporabljal obe mašini ti pa priporočam router, ki pa na žalost stane 30k. Sicer se da brez njega vse lepo spelat, sam v primeru da je ta stara mašina obremenjena se zna zgodit, da ti bo internet fula šteku...
Tko da je router pač res tista najbolša varjanta...

p.s. router je preklopnik za mrežo, ki pa je sposoben prevajati IPje drugih računalnikov v IP za uporabo interneta (interni IP v externi - po domače)... vgrajen pa ima ponavadi še FW...

Blup
:\

Ag.Smith ::

Blup:

router pa je isto kot switch, se pravi "razdelilnik" za mrežo, se pravi da bosta računalnika povezana v mrežo...

router je preklopnik za mrežo, ki pa je sposoben prevajati IPje drugih računalnikov v IP za uporabo interneta (interni IP v externi - po domače)... vgrajen pa ima ponavadi še FW...


Router je usmerjevalnik mrežnega prometa.

Switch podobno kot hub posreduje promet, s to razliko da ima vgrajeno logiko in posreduje pakete samo ciljnemu računalniku in ne celi mreži.

Naprava ali PC, ki omogoča dostop do interneta ali druge mreže se imenuje gateway. NAT Network Address Translation pa "prevaja" IP naslove.

Tole sem na kratko napisal, da nebi širili krive vere. Najbolje pa bi si bilo ogledat članek, ki ga je napisal Idioterne in zelo enostavno opiše osnovne pojme etherneta. Tukaj.

pino ::

Najcenej je tkole kot imas na tej strani,
Sam imam s tem reseno in ti povem, da laufa superhttp://www.bbiagent.net/en/
LP Pino

Blup ::

Ag.Smith: sem prebral članek, ki si ga predlagal... vendar tam ne piše kaj je razlika med SWITCH_EM in ROUTERJEM... če sm tebe pravilno razumel je to isto?

Se da tebi razložiti razliko, če že v članku ni napisana?

Blup
:\

Ag.Smith ::

Hub recimo dobi paket in ga pošlje na vse porte.

Switch pogleda za koga paket je in ga pošlje tja. S tem posledično zmanjša promet v mreži.

Router pa se uporablja v bolj kompiciranih mrežah za usmerjanje prometa, kjer v naprej poveš po kateri poti naj potuje promet. Recimo, če pride pride promet iz določenega IP-ja ga pošlji v to mrežo drugače pa v neko drugo. Seveda ti lahko preusmerjaš promet določenih računalnikov, ali pa celotnih mrež.
Za primer lahko probaš tole
run cmd.exe
tracert www.google.com
počakaj, da ti izpiše trace complete potem pa še enkrat
tracert www.google.com
Program tracert.exe "Trace Rout ali sledi pot" ti pokaže pot po kateri prideš do željenega strežnika.
Se pa vidi, če dvakrat zaženeš zadevo, da gre pot vsakič preko drugih strežnikov - routerjev.
Če dostopaš do interneta preko gatewaya boš na prvem mestu vedno videl njegov IP.

In kaj je je gateway?
Če imaš doma mrežo veš, da moraš vsaki mašini vpisat svoj IP - razen v primeru, da imaš DHCP server. Recimo da je ena od mašin web server. Če boš v browser vpisal njeno ime ali ip se ti bo pač ispisala vsebina te strani. Tu ni problema, ker sta oba računalnika v isti mreži. Sedaj pa probaš v browser vpisat neko poljubno stran v internetu. Kar se zgodi je to, da ti browser izpiše, da te strani ni našel. Jasno ker ip željene strani ne pripada tvoji mreži in paketi ne vejo kam bi šli. Zato imaš v mrežnih nastavitva možnost Default Gateway.
To je naslov naprave na katero naj gre ves ostali promet, ki ne pripada lokalni mreži.
Štos pa je to, da ti vnos IP v Default Gateway pravzaprav naredi routo.

Vpiši v cmd route print

1. Če si priklučen v internet preko gatewaya ti bo ispisalo pri Default Gateway ip gatewaya.

2. Če si priklučen v internet direktno preko modema ti bo ispisalo pri Default Gateway ip, ki ti ga dodeli internet provider.

3. Če si priklučen v internet direktno preko modema, pa trenutno nimaš aktivne povezave, ti ne bo ispisalo pri Default Gateway nič.

Drugače pa imaš vedno vpisano vsaj še eno routo in to je da promet iz tvojega ip pošilja v mrežo, ki ji pripada.

Primer: 192.168.0.7 - tvoj IP.
Iz tega sledi da je mreža 192.168.0.0

Omenil bi še NAT, ki na gatewayu paketom iz lokalne mreže maskira IP-naslov in jih pošlje v internet. V internetu izgleda kot, da bi paketi, ki prihajajo iz tvoje mreže prihajali iz gatewaya. Zato je NAT v bistvu ene vrste firewall, ker skrije lokalno mrežo vsem, ki so na drugi strani.

Iz tega kar sem napisel se vidi, da so meje med enimi in drugimi malce zabrisane, saj lahko ena naprava združuje več različnih funkcij.

Če se kdo s čim ne strinja naj mi pa pove, ker nebi rad živel v zablodi.

Neo32 ::

Ag.Smith: vidm da si zadevo nastudirov :)

A je pol moj problem resljiv na samo na ta nacin da si kupm router?

Kaj pa recmo tko da bi med laptopom in mojim kompom naredu sam sheranje foldrov in printerja? Tko bi v bistvu sam 2 compa bla povezane v net, med laptopom pa mojmu compom pa sam o. sosescina?
Neo32 (c)

ali3n ::

Če bo en comp. stalno povezan (24/7) pol na njemu nared internet connection sharing, kupi še swich (12k SIT za 8-potnega), in nanj priklopiš še ostala dva računalnika. Tko se mi zdi najbolj enostavno, najceneje,...
Routanje IPjev pa reši softversko (čeprav ni potrebe, razen če boš imel server "za zunanjim IPjem").
Ne komplicirat, rajš šparaj!!! >:D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Ag.Smith ::

Neo32: Tako kot je napisal ali3n, tudi jaz mislim, da je najbolj elegantna rešitev switch.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Router ne spusti čez prometa

Oddelek: Omrežja in internet
291866 (1457) s6c-gEL
»

Switch ali router???

Oddelek: Omrežja in internet
333550 (2544) Ursus
»

ADSL modem -> Switch -> Router, kako da so vsi v istem subnetu?

Oddelek: Omrežja in internet
384751 (4270) SasoS
»

Siol ADSL router in 2 IP naslova - je to mogoce?

Oddelek: Strojna oprema
254458 (4008) BBB
»

gateway, router, ipchains, ipmaskerada......

Oddelek: Pomoč in nasveti
81399 (1274) Gh0st

Več podobnih tem