Slo-Tech - OpenAI je sporočil, da so pred strelskim pohodom, v katerem je 18-letnica v kanadskem mestu Tumbler Ridge ubila osem ljudi, opazili strelkino nenavadno obnašanje. Dejali so, da so junija lani opazili, da Jesse Van Rootselaar neprimerno komunicira s ChatGPT in da je tema njenih pogovorov nasilje. V OpenAI so premišljevali, ali uporabnika prijaviti kanadski policiji, a so se na koncu odločili, da nimajo dovolj dokazov. Tako so junija lani zgolj blokirali njen uporabniški račun.
Strelski napad se je nato zgodil dobrim pred tednom dni. Strelka je v majhnem kanadskem mestu z 2700 prebivalci smrtno ranila osem ljudi, med njimi tudi pet učencev. Po napadu je OpenAI vendarle stopil v stik s kanadsko policijo in ji posredoval dodatne informacije o strelki, ki jih je zbral iz zgodovine uporabe ChatGPT.
Van Rootselaar je v pogovorih s ChatGPT preigravala različne scenarije napada s strelnim orožjem. Njene pogovore je zaznal sistem za avtomatizirano preverjanje, o čemer so nato razpravljali zaposleni. Nekateri so menili, da napovedujejo udejanjenje teh vzgibov v resničnem življenju, drugi niso bili prepričani. Očitno so imeli prav prvi, saj je Van Rootselaar 10. februarja letos napad tudi izvedla.
Povedati velja, da je bila Van Rootselaar znanka policije. Zaradi težav z duševnim zdravjem so bili policisti na njenem domu že večkrat, zasegli so ji tudi orožje.
Novice » Tožbe » V OpenAI vnaprej zaznali kanadsko strelko, a niso ukrepali
Jarno ::
rekakitece je izjavil:
Lep dokaz, da nisi varen in moraš še kako paziti kaj pišeš.
Včasih nisi varen pred temi, ki nekaj pišejo, preden se zgodi.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!
#65W!
Furbo ::
A tudi če nekdo pobije x folka, bomo še vseeno pazili na njihova čustva in se klanjali njihovim prividom?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
JH84 ::
Pa to je neverjetno, niti ene novice v nobenem drugem mediju pri nas nisem zasledil.Zakaj? Ker se gre za transvetita. Če bi bil nek belec bi bilo najmanj v vseh večjih medijih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: JH84 ()

dronyx ::
rekakitece je izjavil:
Lep dokaz, da nisi varen in moraš še kako paziti kaj pišeš.
Seveda AI ne samo da pametno odgovarja, "razume" dobro tudi kaj ljudje pišejo in sprašujejo. Če kdo misli, da ima pri uporabi AI kakršnokoli zasebnost se pač grdo moti. Uporaba AI je nekaj takega, kot če bi se gol tuširal sredi Čopove.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Relno gledano si vedno del neke statistike, dokaj anonimne. Nastavljene pa imajo določene triggerje in tresholde, kot lovljenje nekih izjem.
Vseeno ne bi ChatGPT-ja spraševal o prelomnih domnevah o super asimetriji strun in tam puščal IP-ja za kak nobelovski doktorat.
Vseeno ne bi ChatGPT-ja spraševal o prelomnih domnevah o super asimetriji strun in tam puščal IP-ja za kak nobelovski doktorat.
#65W!
#65W!
vke4XC ::
Relno gledano si vedno del neke statistike, dokaj anonimne. Nastavljene pa imajo določene triggerje in tresholde, kot lovljenje nekih izjem.
Vseeno ne bi ChatGPT-ja spraševal o prelomnih domnevah o super asimetriji strun in tam puščal IP-ja za kak nobelovski doktorat.![]()
Normalno, da ne. Če lahko temu 100% zaupaš, ne vem - je pa jasno kaj piše, laže.

mtosev ::
Slabo, da niso nič naredili in bi mogoče preprečili ta napad.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Scaramouche3 ::
Glugy ::
Lepo da se večina pogovarja o spolu napadalca/ke. To je sigurno bolj pomembno od vsega ostalga v novici ane? Jao....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Glugy ()
besame ::
Lepo da se večina pogovarja o spolu napadalca/ke. To je sigurno bolj pomembno od vsega ostalga v novici ane? Jao....
Trans osebe imajo precej več problemov s psihičnim zdravjem:
https://getplume.co/blog/mental-health-...
50% jih razmišlja o samomoru:
https://www.theguardian.com/us-news/202...
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/P...
https://williamsinstitute.law.ucla.edu/...
ChirkKarlie ::
30% trans oseb je bilo aretiranih vsaj enkrat. Let that sink in.
https://www.aclu.org/press-releases/new...
https://www.aclu.org/press-releases/new...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ChirkKarlie ()

bambam20 ::
U3PM ::
DamijanD ::
Saj so bili članki na rtvslo ipd.
Drugače je pa mene že takrat zmotilo, da si pri 18tih že lahko trans. Bi pričakoval, da obstaja neka starostna meja pred raznimi posegi in kar nekaj psiholoških pogovorov/testov prej...
Drugače je pa mene že takrat zmotilo, da si pri 18tih že lahko trans. Bi pričakoval, da obstaja neka starostna meja pred raznimi posegi in kar nekaj psiholoških pogovorov/testov prej...
kow ::
v novici baje manjka da gre za TRANSvestita
Bi rekel, da novica ne rabi omenjati ce je nekaj "baje".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
ripmork ::
Če bi OpenAI policijo opozoril na tale primer (in bi se to razvedelo, kot se dandanes pogosto marsikaj), bi bili pa najverjetneje deležni javnega pogroma, kako so nestrpni in zato predvidevajo najslabše, ipd... ni spasa v današnji družbi.
OutOfTheBox ::

Hypathia ::
Strelka? And just like that bo statistika povzročiteljev strelskih napadov za oba spola izenačena. Mizoginija erste klase.
Novinarjev ne preziramo dovolj.
Novinarjev ne preziramo dovolj.

Mr.B ::
Priznajte, they dont care... ker če poči poči..
International AI Safety Report 2026
The second International AI Safety Report, published in February 2026, is the next iteration of the comprehensive review of latest scientific research on the capabilities and risks of general-purpose AI systems. Led by Turing Award winner Yoshua Bengio and authored by over 100 AI experts, the report is backed by over 30 countries and international organisations. It represents the largest global collaboration on AI safety to date.
Če je branje preveč...
Agent autonomy is rising, though physical world interaction remains a bottleneck.
Experimental evidence now confirms AI's ability to manipulate human beliefs.
Reasoning models are crushing grad-level math and protein design
International AI Safety Report 2026
The second International AI Safety Report, published in February 2026, is the next iteration of the comprehensive review of latest scientific research on the capabilities and risks of general-purpose AI systems. Led by Turing Award winner Yoshua Bengio and authored by over 100 AI experts, the report is backed by over 30 countries and international organisations. It represents the largest global collaboration on AI safety to date.
Če je branje preveč...
Agent autonomy is rising, though physical world interaction remains a bottleneck.
Experimental evidence now confirms AI's ability to manipulate human beliefs.
Reasoning models are crushing grad-level math and protein design
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis
zavajon ::
c3p0 ::
Zadnje čase gre za znaten porast ženskih streljanj.
Zaskrbljujoče, očitno se malih punčk ne vzgaja več pravilno, da potem zrastejo v tako jezne ženske, ki jim je cilj pobit le čimveč nedolžnih.
Zaskrbljujoče, očitno se malih punčk ne vzgaja več pravilno, da potem zrastejo v tako jezne ženske, ki jim je cilj pobit le čimveč nedolžnih.
MIHAc27 ::
Sam vse novice takrat so pisale o strelki. Šele kasneje je en članek omenjal trans osebo.. sem že mislil, da sta bila 2 napada.
Raje ne bom nič komentiral.
Raje ne bom nič komentiral.
zavajon ::
Preveri medij, ki je pisal o trans osebi. Najverjetneje boš v tem mediju našel tudi kakšen članek o migrantskih posiljevalcih, pa o veliki zamenjavi in podobno...

Pithlit ::
Pa dobro no, a kdo kaj bere kakšne znanstvene članke preden pride nabijat neumnosti sem? Znanost je že par desetletij nazaj dokazala da so možgani trans ljudi precej bolj podobni njihovemu ciljne mu spolu kot unemu k jim je bil dodeljen pri rojstvu.
In pol se čudite da vam komentarje brišejo. Svašta...
Life is as complicated as we make it...
Otrok, ki ga lahko po spolovilih ob rojstvu identificiramo kot moškega, si lahko kot vzornika izbere tudi npr. starejšo sestro in se igra po njeno.
Določeni ideološko motivirani starši + prigovarjanje vladnih struktur + prapaganda pa bi ga zaradi tega "pregovorili" v tranzicijo, češ, kažeš vsa znamenja.
Lahko verjamete, da je tako v marsikaterem primeru v liberalnih krogih, to je krivica do posameznika in takim se lahko tudi vse skupaj zameri, da več nočejo živet.
Določeni ideološko motivirani starši + prigovarjanje vladnih struktur + prapaganda pa bi ga zaradi tega "pregovorili" v tranzicijo, češ, kažeš vsa znamenja.
Lahko verjamete, da je tako v marsikaterem primeru v liberalnih krogih, to je krivica do posameznika in takim se lahko tudi vse skupaj zameri, da več nočejo živet.
#65W!
#65W!

Aha. Kul. Trust me bro v vsej svoji... ne vem kaj. No, ni panike.
NekdoPach ::
Znanost je že par desetletij nazaj dokazala da so možgani trans ljudi precej bolj podobni njihovemu ciljne mu spolu kot unemu k jim je bil dodeljen pri rojstvu.
Za en del možganov to res drži, ampak ne pri vseh trannyjih. Poleg tega pa, a ta razlika v možganih upraviči tranzicijo? Po mojem ne, ker recimo šizofrenik ima tudi drugačne možgane, pa to ne pomeni lahko postane zmaj. Ali pa nek depresivnež ki v vsem vidi slabo in se hoče ubit. Možgani vsem narekujejo popačeno realnost, pri enih bolj, drugih manj. Zakaj nebi torej operirali njihovih možganov namesto spolovil? Dokler ni medicinskega konsenza o tem, kaj je vzrok teh vzgibov... bo to stvar ideološke debate. Tak da ne mi o tem kaj znanost pravi. Znanost pravi da je spol xy in xx.

Zakaj nebi torej operirali njihovih možganov namesto spolovil?
Ker smo se na neki točki odločili da obstajajo boljši načini 'zdravljenja' kot je lobotomia.
Znanost pravi da je spol xy in xx.
Znanost tega ne pravi.
Ker smo se na neki točki odločili da obstajajo boljši načini 'zdravljenja' kot je lobotomia.
Znanost tega ne pravi.
Kakšna lobotomija, maš cel kup modernih zdravil. A to da si kurce režejo, plastiko vstavljajo v joške pa sintetične hormone filajo... je to zate zdravljenje?
In, kaj pa pravi znanost?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NekdoPach ()

Znanost tega ne pravi.
Kakšna lobotomija, maš cel kup modernih zdravil. A to da si kurce režejo, plastiko vstavljajo v joške pa sintetične hormone filajo... je to zate zdravljenje?
In, kaj pa pravi znanost?
Nekaj povsem drugega od tega kar ti misliš. Ignorance pa nimam namena zdravit... Sploh ne folku ki to aktivno zavrača.
Lažje bi ti bilo napisati "nimam pojma". Ni treba iskat izgovorov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NekdoPach ()

Imaš prav. Se globoko opravičujem zaradi mojega pričakovanja da se ljudje vsaj malenkost zamislijo ko jim nekdo pove da se motijo.

D3m ::
Pa dobro no, a kdo kaj bere kakšne znanstvene članke preden pride nabijat neumnosti sem? Znanost je že par desetletij nazaj dokazala da so možgani trans ljudi precej bolj podobni njihovemu ciljne mu spolu kot unemu k jim je bil dodeljen pri rojstvu.
Ahhhh, misliš znanstveno lobiranje.
Sem pričakoval več pameti od tebe ampak hej, baba kot baba, nič novega :D
|HP EliteBook|R7 8840U|
Imaš prav. Se globoko opravičujem zaradi mojega pričakovanja da se ljudje vsaj malenkost zamislijo ko jim nekdo pove da se motijo.
Sem se zamislil. Vsega skup 3 sekunde sem rabil, da sem ugotovil, da brez kančka poznavanja širiš pravljice, ki so ti jih natvezili neki ideološki influencerji. Če imaš pa kakšen bolj medicinski argument, pa kar spill the beans.
FireSnake ::
Hja, je povezano. Treba je gledati širšo sliko.
Na podstrešju nekaj ni štimalo.
Le kaj?
Edit: sem videl, da me je en že prehitel, čeprav sem želel, da ti sam razmišljaš.
https://slo-tech.com/novice/t851240/p87...
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Applovo Siri bo poganjal Googlov GeminiOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 4886 (3653) | bambam20 |
| » | Kako uporaba ChatGPT vpliva na druženje in počutje?Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 5230 (3229) | Gregor P |
| » | DALL-E 3 je tuOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 7725 (5024) | Lion29 |
| » | Prva tožba zoper OpenAI zaradi obrekovanja v ChatGPTOddelek: Novice / Tožbe | 10495 (6956) | c23po |