Forum » Izdelava spletišč » Mnenje za projekt: AI asistent za slovenske normirance
Mnenje za projekt: AI asistent za slovenske normirance
akocjancic ::
Živjo,
razvijam rešitev za slovenske s.p.-je (normirance), ki bi z uporabo AI avtomatizirala branje računov in pripravo podatkov za prispevke/FURS. Cilj je, da samo slikaš račun, sistem pa naredi ostalo.
Trenutno imam postavljen samo landing page za 'smoke test', da vidim, če je zadeva sploh zanimiva za trg: https://resourceful-stories-026549.fram...
Zanimajo me vaše izkušnje: bi zaupali AI-ju pri teh izračunih ali se vam zdi ročno vnašanje v Excel še vedno edina varna opcija? Vsak feedback na koncept ali stran je dobrodošel. Hvala!"
razvijam rešitev za slovenske s.p.-je (normirance), ki bi z uporabo AI avtomatizirala branje računov in pripravo podatkov za prispevke/FURS. Cilj je, da samo slikaš račun, sistem pa naredi ostalo.
Trenutno imam postavljen samo landing page za 'smoke test', da vidim, če je zadeva sploh zanimiva za trg: https://resourceful-stories-026549.fram...
Zanimajo me vaše izkušnje: bi zaupali AI-ju pri teh izračunih ali se vam zdi ročno vnašanje v Excel še vedno edina varna opcija? Vsak feedback na koncept ali stran je dobrodošel. Hvala!"
d4vid ::
Če ti AI pomaga in dobro preveriš ga njim, bi še nekako šlo. Žal se nekateri čisto preveč zanašajo na AI in najbrž ni ravno fajn, da FURS dobi AI halucinacije v izračunih.
Hvala za feedback, d4vid! Se popolnoma strinjam. Pri FURS-u ni prostora za napake.
Moja ideja je, da AI opravi 'umazano delo' (branje podatkov iz slike, OCR), uporabnik pa ima na koncu zadnjo besedo in mora podatke potrditi, preden se karkoli odda. Brez človeške kontrole v tem sistemu ne gre. Ravno zato me zanimajo taki pomisleki - kje bi vi postavili mejo zaupanja AI-ju?
Moja ideja je, da AI opravi 'umazano delo' (branje podatkov iz slike, OCR), uporabnik pa ima na koncu zadnjo besedo in mora podatke potrditi, preden se karkoli odda. Brez človeške kontrole v tem sistemu ne gre. Ravno zato me zanimajo taki pomisleki - kje bi vi postavili mejo zaupanja AI-ju?
bm1973 ::
Večina normirancev ima 1,2 računa na mesec. Noben ne bo plačeval neki glupi aplikaciji, ki se lahko še zmoti...
Se strinjam, za nekoga z enim računom je Excel zakon. AI Normiranec je bolj za tiste, ki jih papirologija že malo davi:
1. Več računov: Spletne trgovine ali storitve z veliko strankami.
2. DDV zavezanci: Ti morajo zaradi poračuna skenirati vse stroške, tudi če so normiranci.
3. Varnost: Da ne spregledaš meje 50k/100k in te FURS ne preseneti.
Skratka, ni za vsakega, tistim z goro dokumentov pa prihrani ure 'klikanja' in ročnega prepisovanja.
1. Več računov: Spletne trgovine ali storitve z veliko strankami.
2. DDV zavezanci: Ti morajo zaradi poračuna skenirati vse stroške, tudi če so normiranci.
3. Varnost: Da ne spregledaš meje 50k/100k in te FURS ne preseneti.
Skratka, ni za vsakega, tistim z goro dokumentov pa prihrani ure 'klikanja' in ročnega prepisovanja.
saule ::
Pomojem odkrivaš toplo vodo. Kar pišeš rabiš OCR in eno skripto, kar ima pa verjetno že vsak kolikor toliko računovodski program integrirano. Si ne znam predstavljat za kaj točno bi rabil AI tu.
Se strinjam, OCR + skripta sta osnova. Težava nastane pri 'nestrukturiranih' podatkih. Klasičen OCR pogosto zameša datum izdaje in datum zapadlosti, ali pa ne zna pravilno izluščiti imena podjetja, če je logotip čuden.
Tu nastopi AI (LLM):
Kontekst: AI razume razliko med zneskom z DDV in brez njega, tudi če sta na računu zapisana v nestandardnem formatu.
Validacija: AI lahko primerja podatke s tvojimi prejšnjimi računi in te opozori na anomalije.
Brez programiranja: Za povprečnega s.p.-ja, ki ni programer, je 'skripta' španska vas. Cilj je rešitev, kjer samo slikaš in je vse ostalo narejeno.
Večina računovodskih programov v Sloveniji ima to res integrirano, ampak so okorni, dragi in namenjeni računovodjem, ne pa malim normirancem za hitro vodenje evidenc.
Tu nastopi AI (LLM):
Kontekst: AI razume razliko med zneskom z DDV in brez njega, tudi če sta na računu zapisana v nestandardnem formatu.
Validacija: AI lahko primerja podatke s tvojimi prejšnjimi računi in te opozori na anomalije.
Brez programiranja: Za povprečnega s.p.-ja, ki ni programer, je 'skripta' španska vas. Cilj je rešitev, kjer samo slikaš in je vse ostalo narejeno.
Večina računovodskih programov v Sloveniji ima to res integrirano, ampak so okorni, dragi in namenjeni računovodjem, ne pa malim normirancem za hitro vodenje evidenc.
Yoda Master ::
Zakaj tvoj program namesto računovodja? Za normirance so cene itak izjemno nizke.
There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
There is no passion, there is serenity.
There is no death, there is the Force.
OutOfTheBox ::
akocjancic je izjavil:
Ne boš vedel dokler ne dobiš dejanskega feedbacka na idejo. Tukaj nekaj spraševat nima smisla. Naredi validacijo ideje v nekaj urah.
1. Naredi spletno stran za produkt, kjer opišeš zadevo
2. Implementiraj Email formo, kjer bodo ljudje obveščeni o izdaji programa ( v bistvu ti to služi kot vrednotenje zanimanja )
3. Zalaufaj Google/Fb reklame
Spremljaj lijak (funnel) - Prikaz reklam -> Klik na reklamo / obisk strani -> Izpolnitev obrazca
Če boš želel zadevo prodajat, naredi 2 landing page-a, kjer je en zastonjski, drugi pa plačljiva različica.
V nekaj urah za nekaj deset eur boš lahko ugotovil ali se ti splača delat produkt ali ne ter ali so ljudje za to pripravljeni plačat.
Jaz ne vem kaj toliko komplicirate s temi vprašanji na forumih, kjer pravih (actionable) informacij sploh ne dobiš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
OutOfTheBox je izjavil:
Jaz ne vem kaj toliko komplicirate s temi vprašanji na forumih, kjer pravih (actionable) informacij sploh ne dobiš.
Saj jih je dobil.
Za povprečnega IT normiranca je app brez zveze, tudi če nima računovodje...
saule ::
akocjancic je izjavil:
Se strinjam, OCR + skripta sta osnova. Težava nastane pri 'nestrukturiranih' podatkih. Klasičen OCR pogosto zameša datum izdaje in datum zapadlosti, ali pa ne zna pravilno izluščiti imena podjetja, če je logotip čuden.
Tu nastopi AI (LLM):
Pomojem imaš čisto previsoka pričakovanja od LLM na tem področju. Če rabiš bit pri nekem tasku natančen, ponovljiv, še posebej pa denarno (ali celo kazensko) odgovoren nimaš kaj z LLM praskat.
AI je pogojno kul za mutivodna posla kot je recimo marketing / prodaja. Za računovodstvo si pa ne znam predstavljat junaka, ki bi vedel kaj točno dela, da bi se spustil v to.

Pithlit ::
Sej za poročanje pr normirancu ne rabiš nič. Konec leta nardiš obračun prometa in pošlješ ajpesu. Ne rabiš niti računovodje.
Al se je v zadnjih par letih kaj drastičnega spremenilo? Tolk da bi dejansko nekdo rabil neko tako rešitev...
Al se je v zadnjih par letih kaj drastičnega spremenilo? Tolk da bi dejansko nekdo rabil neko tako rešitev...
Life is as complicated as we make it...
vres.ales ::
Ne nič, pitlhit imaš prav. Samo vse račune pošljemo računovodji in on uredi vse potrebno. Niti nikamor nič ne pošiljamo, vse računovodja zrihta. Žal za normirance ne vidim nobene potrebe za to aplikacijo, tudi, če bi bila zastojn
FireSnake ::
akocjancic je izjavil:
Hvala za feedback, d4vid! Se popolnoma strinjam. Pri FURS-u ni prostora za napake.
OCR se da narediti bre AI. To se dela že 30 let!
Čemu je treba AI povsod tiščati?
Idejo podpiram.
akocjancic je izjavil:
Tu nastopi AI (LLM):
Lepo napisano. Je pa težava s halucinacijami.
Jaz sem prepričan, da bi OCR dal bolj zanesljive rezultate.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
Ko bom rabil računovodjo, bom šel k mojemu znancu.
Ker je odprte glave in ni samo zbiralec računov...
Tukaj AI ne bio nikoli nadomestil davčnega svetovalca.
Sicer se pa AI računovodje že pojavljajo...
Ker je odprte glave in ni samo zbiralec računov...
Tukaj AI ne bio nikoli nadomestil davčnega svetovalca.
Sicer se pa AI računovodje že pojavljajo...
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | GPT-5.2 je tu (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 8925 (1299) | kriptobog |
| » | Ima kdo firmo, koliko plačujete računovodstvo?Oddelek: Loža | 7611 (2305) | Steinkauz |
| » | Preprost računovodski program z dobrim OCROddelek: Programska oprema | 1547 (1325) | newuser |
| » | Subtitle EditOddelek: Pomoč in nasveti | 2703 (1975) | nejclp |
| » | Elektronski računi 01.01.2015 (strani: 1 2 )Oddelek: Programska oprema | 23428 (15933) | prtenjam |