Forum » Omrežja in internet » SWITCH
SWITCH
Mareex ::
Pozdravljeni,
končno sem prišel do optike. Imam 2 TV, 2 računalnika, in v prihodnje bi na omrežje namestil še 2 kameri. Ker na modemu ni dovolj UTP priključkov, bom moral nabaviti switch.
Ker bi napajanje kamer želel izvesti preko PoE (Power over Ethernet), me zanima:
📌 Kateri PoE switch mi priporočate?
-z dovolj priključki za vse naprave
-z zanesljivim delovanjem
-po dobri ceni / vrednosti za denar
Hvala za vaše predloge!
končno sem prišel do optike. Imam 2 TV, 2 računalnika, in v prihodnje bi na omrežje namestil še 2 kameri. Ker na modemu ni dovolj UTP priključkov, bom moral nabaviti switch.
Ker bi napajanje kamer želel izvesti preko PoE (Power over Ethernet), me zanima:
📌 Kateri PoE switch mi priporočate?
-z dovolj priključki za vse naprave
-z zanesljivim delovanjem
-po dobri ceni / vrednosti za denar
Hvala za vaše predloge!
temni_princ ::
Pozdravljeni! Čestitke za prehod na optiko – to je velika nadgradnja za stabilnost in hitrost vašega domačega omrežja.
Glede na vaše potrebe (2 TV, 2 računalnika, 2 PoE kameri + povezava do modema = 7 zasedenih priključkov) potrebujete 8-portno gigabitno stikalo (switch), ki podpira standard PoE (običajno 802.3af/at).
Tukaj so moji predlogi, razvrščeni po kategorijah, ki bodo najbolje izpolnili vaše kriterije:
1. Najboljše razmerje med ceno in kvaliteto (Moja izbira za vas)
Model: TP-Link TL-SG1008P
To je "zlati standard" za domače uporabnike. Je robustno, kovinsko in deluje po principu "priklopi in pozabi".
2. "Pametna" izbira (Če želite kamere ločiti v svojo mrežo)
Model: TP-Link TL-SG108PE
Podoben kot zgornji model, vendar je to "Easy Smart" switch. Omogoča vam osnovno upravljanje preko spletnega vmesnika.
Zakaj ta? Ker boste imeli kamere, lahko s tem stikalom nastavite VLAN (virtualno omrežje), s čimer kamere ločite od preostalega prometa (večja varnost). Podpira tudi prednostno razvrščanje prometa (QoS), kar je super za TV (da slika ne trza, ko nekdo na računalniku nekaj prenaša).
Cena: cca. 60–70 €.
3. Za napredne uporabnike (Premium oprema)
Model: Ubiquiti UniFi Switch Lite 8 PoE
Če želite imeti popoln pregled nad omrežjem preko aplikacije na telefonu in načrtujete v prihodnje še kakšno Ubiquiti opremo (npr. WiFi dostopne točke).
Prednosti: Izjemno lep dizajn, vrhunska programska oprema, možnost montaže na steno.
Cena: cca. 110–130 €.
4. Najbolj ugodna varianta
Model: Mercusys MS108GP (Mercusys je podznamka TP-Linka)
Če iščete najcenejšo vstopnico v svet PoE gigabitnih stikal.
Pomembni nasveti pred nakupom:
Moje končno priporočilo: Kupite TP-Link TL-SG1008P. Je preverjen, zanesljiv in bo brez težav poganjal vaši dve kameri ter vse ostale naprave še vrsto let.
Glede na vaše potrebe (2 TV, 2 računalnika, 2 PoE kameri + povezava do modema = 7 zasedenih priključkov) potrebujete 8-portno gigabitno stikalo (switch), ki podpira standard PoE (običajno 802.3af/at).
Tukaj so moji predlogi, razvrščeni po kategorijah, ki bodo najbolje izpolnili vaše kriterije:
1. Najboljše razmerje med ceno in kvaliteto (Moja izbira za vas)
Model: TP-Link TL-SG1008P
To je "zlati standard" za domače uporabnike. Je robustno, kovinsko in deluje po principu "priklopi in pozabi".
Število portov: 8 gigabitnih portov (4 od teh so PoE).
PoE proračun: 64 W (več kot dovolj za dve ali celo štiri kamere).
Prednosti: Tiho delovanje (brez ventilatorja), kovinsko ohišje, zanesljivost.
Cena: cca. 50–60 €.
2. "Pametna" izbira (Če želite kamere ločiti v svojo mrežo)
Model: TP-Link TL-SG108PE
Podoben kot zgornji model, vendar je to "Easy Smart" switch. Omogoča vam osnovno upravljanje preko spletnega vmesnika.
Zakaj ta? Ker boste imeli kamere, lahko s tem stikalom nastavite VLAN (virtualno omrežje), s čimer kamere ločite od preostalega prometa (večja varnost). Podpira tudi prednostno razvrščanje prometa (QoS), kar je super za TV (da slika ne trza, ko nekdo na računalniku nekaj prenaša).
Cena: cca. 60–70 €.
3. Za napredne uporabnike (Premium oprema)
Model: Ubiquiti UniFi Switch Lite 8 PoE
Če želite imeti popoln pregled nad omrežjem preko aplikacije na telefonu in načrtujete v prihodnje še kakšno Ubiquiti opremo (npr. WiFi dostopne točke).
Prednosti: Izjemno lep dizajn, vrhunska programska oprema, možnost montaže na steno.
Cena: cca. 110–130 €.
4. Najbolj ugodna varianta
Model: Mercusys MS108GP (Mercusys je podznamka TP-Linka)
Če iščete najcenejšo vstopnico v svet PoE gigabitnih stikal.
Število portov: 8 gigabitnih portov (vsi so PoE, vendar s skupno močjo okoli 65 W).
Cena: cca. 40–45 €.
Pomembni nasveti pred nakupom:
Hitrost (Gigabit): Obvezno kupite Gigabitni switch (10/100/1000 Mbps). Ker imate optiko, bi s cenejšimi 100-megabitnimi stikali močno upočasnili hitrost interneta na računalnikih in TV-jih.
Kategorija kablov: Za kamere in povezavo modema s switchem uporabite vsaj UTP Cat5e kable, še bolje pa Cat6, da boste dolgoročno pripravljeni na višje hitrosti.
Postavitev: Switch bo potreboval svojo električno vtičnico (napajalnik je priložen). Ker se PoE stikala lahko malo bolj segrevajo kot navadna, ga ne zaprite v majhno omarico brez zračenja.
Priklop: Iz modema napeljite en kabel v kateri koli port na novem switchu. Vse ostale naprave (TV, PC, kamere) nato priklopite v preostale porte na switchu.
Moje končno priporočilo: Kupite TP-Link TL-SG1008P. Je preverjen, zanesljiv in bo brez težav poganjal vaši dve kameri ter vse ostale naprave še vrsto let.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Internet od hiše do vikenda preko (zunanje) Wi-Fi antene (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 5170 (3649) | theVB |
| » | Nasvet pri domači mreži (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 12732 (8587) | seminal |
| » | Novogradnja kateri switch, kje kupiti?Oddelek: Kaj kupiti | 6349 (5187) | starfotr |
| » | Kateri 8 portni PoE switchOddelek: Kaj kupiti | 11118 (10129) | Daniel |
| » | SwitchOddelek: Omrežja in internet | 5906 (4997) | SeMiNeSanja |