» »

pri okroglem IDE kablu je disk glasnejši

pri okroglem IDE kablu je disk glasnejši

Marjan ::

Zakaj je pri okroglem kablu disk glasnejši?

Spušča take zvoke, kot, da bi pisalno glavo zabijal na vsake 5 sekund med delovanjem.

Kabel je je v obeh primerih IDE133, 80 žilni.

Disk je pa WD400BB, Ultra DMA 100, 9ms, 7200vrt./min

LoneWolf ::

Verjetno faulty kabel. Probaj se s kaksnim.

Marjan ::

Možno, samo imam samo tega okroglega (so zelo dragi).

Saj gre modri konektor v plato, sivi pa črni pa v disk, ane?

Zanimivo je to, da če priklopim, da prvi (sivi konektor) se mi Winsi sploh ne bootajo, na drugem (črnem konektorju) pa mi disk zbija kot sem omenil zgoraj.

Pa, če dam normalni debeli kabel se mi disk prijavi kot Primary Slave, če dam pa okrogli kabel pa kot Secondary Slave.

(To je drugi disk in ni glavni)

kuglvinkl ::

Če se disk obnaša drugače (predpostavljam pravilen priklop, ja modri konec (daljši konec) gre v kontroler)) kot z navadnim kablom, reklamiraj ASAP.
Your focus determines your reallity

Brane2 ::

Pa mas ti na kablu samo slave al je tud master vklopljen ko se igras s slaveom.

Na kablu namrec ne sme nikoli bit sam slave in nikoli ne sme biti konektor na koncu kabla prost. Ce imas samo en disk, mora biti ta vstekan na konec kabla...

sash ::

Pa, če dam normalni debeli kabel se mi disk prijavi kot Primary Slave, če dam pa okrogli kabel pa kot Secondary Slave.

pa si ti čist siguren da priklapljaš disk na kabl ki je vedno priklopljen na isti konektor, ker konektorja za primarni in sekundarni kanal sta fizično ločena in se ti isti disk če ga priklopiš na okrogli ali ploščati kabl (oba vklopljena v isti konektor) ne more predstavit enkrat kot primarna in enkrat kot sekundarna naprava.

Kar se pa tiče master-slave zadeva pa je možno da imaš disk nastavljen na auto select in potem pa je dodelitev master-slave pouicije odvisna od tega kje na kablu je priklopljen disk (končni konektor/vmesni konektor).
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Marjan ::

Huh...

Master disk je še ATA33 in je vstekan v konektor IDE1 (s 40žilnim kablom)

CD-rom je vstekan v IDE2 (s 40 žilnim kablom)

Slave disk je vstekan v IDE4, ki je namenjena RAIDu (HPT 370 IDE), vendar ga nimam v raid vezanega (z 80 žilnim kablom)

Moja ABIT BX133 plata ima:
IDE1, IDE2 -- UDMA33
IDE3, IDE4 -- HPT370 UDMA100

Torej je vsak disk na svojem kablu, zato se ne da izpeljat kar ti praviš, Brane, da bi drugi disk NE bil slave.

Marjan ::

Aha, se mi zdi, da sem poštimu zadevo.

Se mi zdi, da imam oba diska sedaj Primary master, samo, da je en (s OS) na kanalu ATA33, drugi pa na HPT370 UDMA100.


Kje v Winsih se vidi kateri disk je glavni etc.?

LoneWolf ::

Ajajaj, Marjan...
Zdaj pa imamo IDE vec kot 10 let tule med nami, in bi bili lahko pojmi kot so master in slave ze pocasi razjasnjeni...

Princip master/slave so izumili zato, da se lahko dve IDE napravi NA ISTEM KABLU zmenita, kdo bo govoril s kontrolerjem. Ne mores govorit o master diskih in slave diskih, ki so vsak na svojem kablu...

IDE kontroler ima dandanes dva kanala, vsak kanal ima svoj kabel in vsak lahko sprejme dve IDE napravi na istem kablu. Ce je IDE naprava sama na kablu, je vedno master. Ce imas na kablu dve, bo ena master, druga pa slave. Ne mores imeti na istem kablu samo slave naprave, master pa ne. Ne dela prevec dobro, to si ze pogruntal. Master napravo se obicajno prikljuci na konec kabla, slave pa na prikljucek vmes (tole sicer ni absolutno nujno, ampak ponekod znajo biti z obratno kombinacijo tezave - gre se za odboje signala od konca kabla).

Marjan ::

> Princip master/slave so izumili zato, da se lahko dve IDE napravi NA ISTEM KABLU zmenita, kdo bo govoril s kontrolerjem. Ne mores govorit o master diskih in slave diskih, ki so vsak na svojem kablu...


Očitno to ni res. Saj je meni uspelo na dveh ločenih kablih dobiti master in slave.

Zdej imam oba master in zadeva spila :D

Brane2 ::

Marjan:

Ne ga s*at. Če gre za zabavo OK, drugače pa tega ne bi smel počet. Vem, da zadeva lahko "špila", to pa še ne pomeni, da ne boš uspel ničesar skurit ali vsaj pošteno pokvarit podatke na disku.

Slave ne sme biti sam na kablu in pika. Tako piše v standardih. Če pa z užitkom zgubljaš podatke in instaliraš OS vsake toliko pa kar naprej. Samo videt je, da te čudijo problemi, ki si jih namenoma sam ustvarjaš.

SPloh pa specifikacije za (E)IDE je najti na netu, kjer vse lepo piše na 150+ straneh do zadnjih detajlov...

Marjan ::

Če smo pa v računalništvu prišli tako daleč, da je potrebno za priklopit disk brat 150+ strani, potem pa tud...:| 8-O

To res nisem vedu (oz. sem pozabu),, da ne sme biti Slave na svojem kablu. Tako, da THX za info. Na srečo niso šli podatki, pa tud backup sem naredu prej.

Zdej imam ločeno dva Master vsakega na svojem kablu. Pomoje je to optimum ker imam en disk IDE33, drugega IDE100 in tudi konektorji na plati temu ustrezajo.

(Edina) druga opcija bi bila pa, da dam oba diska na isti IDE100 konektor, enega kot Master, drugega kot Slave. Samo imam s tem slabe izkušnje, saj se mi je IDE33 disk na tem konektorju vedno sesul (so šli vsi podatki k vragu), če sem NAVIL CPU. Ker imam CPU vedno navit se v to ne bom več spuščal.

sash ::

sicer nisem prebral teh specifikacij za EIDE, vendar mi nekako ni jasno zakaj nebi smela bit naprava slave in sama na kanalu, ker sam furam mašin že cca pol leta v točno taki konfiguraciji. Naprava priključena na Secondary slave in dela BP - res da ni disk ampak DVD, a vendar :)
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Brane2 ::

Zgodba je daljša a v osnovi zato ne, ker ti do slavea po (E)IDE dostopaš preko masterja. Vem da je bustasto, ampak to je standard is sveta PCjev, kjer je vse butasto.

V osnovi so šli v to, ker jim je svojčas v času 386-tk itd hudo primanjkovalo adresnega prostora in si master in slave delita istih 2x8=16 IO lokacij.

Ko bi se torej rad pogovarjal s slaveom, vpišeš v ene register masterja poseben bit, ki povzroči da ta od te točke naprej aktivira slavea in bolj ali manj neprizadeto spremlja pogovor PCja s slaveom, vse dokler PC spet ne izklopi slave bita.

ČE bi bil disk narejen "po pravilih", se kot slave sploh ne bi smel oglašat na kablu brez masterja. Na žalost pa je IDE protokol precej nedorečen oz. ga vsak proizvajalec razume po svoje. Zato se včasih dva diska različnih proizvajalcev (ali včasih celo istega) lahko ne razumeta najbolje na istem kablu in ti ni treba delat tu novih izvorov težav s čudnimi konfiguracijami.

Konec kabla pa mora biti vedno zaseden zaradi refleksij. IDE je definiran uradno za kabel dolžine do 19 inčev (45 centi), pa še takrat potrebuje UDMA5 ali 6 precej domišljije, da lahko kolkor tolikor v redu dela. Okrogli kabli večjih dolžin poskušajo nadoknaditi kršitev standarda z ovijanjem paric (signal + masa) a jim to ne uspeva vedno, kot je videti...

QuickShot ::

OK zdej pa še mene nekaj zanima, kam priklopiš slave in master, na konec ali v sredino kabla.
Očitno je razlika, ker gre na konec ena žica manj. To sem opazu, ko sem razdiral konektor in je delček ene žičke manjkal.

Brane2 ::

Zdej pa nisem več čisto 100.00% ziher.

Mislim da je tista žička za Cable Select in da je načeloma vseeno, če nimaš jumperja za izbiro nastavljenega na CS.

Če se pa disk ravna po signalu CS, potem bo master itak vedno na koncu kabla, slave pa v sredini.

Mislim pa, da bi z jumperji na MA oziroma SL moralo delati brez problemov v katerikoli varianti...

Keyser Soze ::

Hm, to pa tudi jaz nisem vedel.

Ker imam master na SATA kontrolerju, sem imel PATA disk priklopljen na IDE1 kanal kot slave. CD pa kot master.:D Šment. PA nisem nikjer še v življenju zasledil, da ne sme biti slave disk osamjen na kanalu.

Celo življenje se učimo:\ . Šment pa ta andragogika.

P.S: A potem je bolj kot ne riskantno kupovat IDE kable dolžine večje od 45 cm? Tudi če bi bili recimo oklopljeni? Bo treba naredit en Van den Hull ATA100 kabel.
OM, F, G!

Pudding ::

Se mojih pet stotinov.

Ce je disk nastavljen na Cable Select, si sam izbere ali bo master ali slave, odvisno od mesta priklopa. Modro oznacen konektor gre v plato. Siv v slave. Crn v master. Standardov nisem bral, lahko vam samo iz izkusenj povem, da je slave lahko tudi na koncu kabla in master na sredini. Na vseh spodobnih platah dela ATA naprava tudi brez master naprave na istem kablu, vendar tak priklop ni priporocen. Za Cable Select mora biti ATA66 kabel ali vec, ker 40 zilnega CS kabla ne boste nikjer dobili.

Za hitro delovanje naprave je priporocljiv kvaliteten in cim krajsi kabel. Na novejsih sistemih dve napravi na istem kablu ne upocasnjujeta opazno ena druge.

@Keyser: CD je prav tako kot disk ATA naprava in je vseeno, ce je disk slave in cd master.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pudding ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trdi disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
383323 (2550) Voluharr
»

master with slave/cable select

Oddelek: Pomoč in nasveti
111125 (1039) fosil
»

master/slave

Oddelek: Pomoč in nasveti
91569 (1491) TheJack
»

serial ATA

Oddelek: Strojna oprema
91291 (1047) Sergio
»

hpt370

Oddelek: Strojna oprema
141513 (1374) MadMax

Več podobnih tem