» »

Trdi disk

Trdi disk

Procesor ::

Zdravo,

Na mojem računalniku (stacionarni) se je pokvaril eden od dveh diskov in sicer nesistemski disk , torej tisti brez windowsov. (zaradi bad sectors). Sedaj bi ta disk rad priklopil na drug računalnik, da bi lahko snel podatke in jih rešil. Ta drug računalnik ima en disk in pekač. Mi zna kdo povedat kako se to naredi, da se ta delujoč računalnik normalno zažene in da zazna ta drugi disk. Je treba kaj nastavit v biosih in če da kako? Če je več diskov vem da se tam zadaj na disku tiste plastike nastavljajo zaradi master/slave -igra to kakšno vlogo? Prosim za pomoč. Hvala

RejZoR ::

Nič ni treba nastavljat, samo dodaš disk, počakaš da ga zazna in probaš skopirat dol stvari. To je to.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Procesor ::

Če odklopim pekača in priklopim za drugi disk se računalnik ne zažene (napiše: A DISK READ ERROR OCCURRED, PRESS CTRL+ALT+DEL TO RESTART)

jurre ::

kaksen priklop na diskih pa imas, SATA ali IDE? Pri IDE moras jumper nastavit na slave, tisti ki je edini naj bi bil master.
Po napaki sodec ti skusa sistem postavit iz drugega diska, ki nima sistema.

Procesor ::

Mam stare diske IDE. V katero pozicijo daš jumper? Kaj pa anstavitve v biosih, ni potrbno nič spreminjat? Ali je pomembno v katerem zaporedju so diski priključeni na kabel?

gendale ::

za jumperje maš označeno na disku

kabel... načeloma je tko

1--------------------2----------3 (številke so konektorji)

1 gre v matično, 2 v slave, 3 v master

ampak v večini primerov, bi moglo delat tud če drugač priključiš
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Procesor ::

delam na tenm . Javim čez par minut

Procesor ::

ne uspe mi. Kje mora biti master jumper- na sredini? Slave pa na predzadnjem mestu ? 10 pinski je

naredil sem tako ko je na tej sliki za 10 pinski za DUAL MASTER IN DUAL SLAVE:

http://www.google.si/imgres?q=slave+mas...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Procesor ()

solatko ::

Poglej, kako je kabel, gor imaš napisano, na zunanjem priključku, mora bit jumper na master, na notranjem na slave, če imaš samo en disk, mora bit na zunanjem, na master.
Verjetno imaš tudi sistemski disk IDE, torej ga moraš dati na zunanjo in na master (DVD enoto imaš lahko na master, če pa imaš dva diska, mora biti sistemc na zunanjem in master, tega, s katerega bi rad reševal podatke, pa moraš dat na slave). Pazit moraš tudi, da bo molek, lepo nasedel na kontakte, če gre preveč rado, z majhnim izvijačem malo stisni cevke na moleku (seveda delaš pri izklopljenem napajalniku).
Delo krepa človeka

Procesor ::

spredaj na ohišju je narisana neka "KONZERVA" pod njo je pa lučka , ki sedaj sveti rdeče. kaj pomeni ta lučka*

antonhac ::

Ampak zakaj misliš, da ti bo ta pokvarjeni disk delal na drugem računalniku, če ne dela na tem kot je sedaj?

Aston_11 ::

antonhac je izjavil:

Ampak zakaj misliš, da ti bo ta pokvarjeni disk delal na drugem računalniku, če ne dela na tem kot je sedaj?


Isto sem se vprašal...

Procesor ::

Ker je preverjeno. Zaj sem še ta računalnik ki je delal zjebal, ker sem tolk kable menjaval in jumer da se noče več zaštartat. napiše A DISK ERROR OCCURRD, PRES CTRL+ALT+DEL TO RESTART. PM !

antonhac ::

Razumel bi, da se ti je sistemski disk "pokvaril" (slabi sektorji) ravno na mestu kjer operacijski sistem (malo verjetno ampak ...) in bi s prenosom diska na drug računalnik probal rešiti kar se rešiti da. Ampak, če na tem računalniku kjer je bil disk nisi mogel nič rešiti tudi s prenosom diska na drug računalnik ne boš nič rešil.

Procesor ::

ta sistemski disk je bil razdeljen na dve particiji (če je slučajno v tem poanta)

Pa še tukaj piše da dela, sem poiskal samo zate antonhac:)


This is one of the most frustrating error messages you can ever deal with. Sometimes the fix is simple, sometimes it's a complete pain. Having recently dealt with this again, I thought I'd post my thoughts in the hopes that it helps someone else out there.

So you receive the dreaded "a disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart". Multiple restarts result in the same error message.

If you put your drive into another computer, or connecting it as a slave on your own computer, it will typically work fine, and no data is missing.

Because this error is not usually associated with data loss, DO NOT RE-PARTITION THE DRIVE. Your data is likely safe and sound.

Here's how we'll recover your data. Try each step below, in order, and see if your drive becomes accessible after each step. In my experience, you won't start seeing results until step 5 or so.

...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Procesor ()

antonhac ::

Ja to je pa drugo.
Ta "pokvarjeni" disk, če je ide (široki podatkovni kabel) priklopi na konec kabla, zadnji konektor, na kablu kjer imaš priklopljen disk na drugem računalniku in ne daj odzadaj nobenega jumperja (plastike kot praviš ti). To je t.i. nastavitev diska glede na kabelski priklop im, če je disk "živ" bi ga moralo zaznati.
Pa ne pozabi napajanja na disk priklopiti ( brez zamere da sem na to pomislil!!)

No, pa ne ti iskati za mene!!
Si pozabil, kaj si v prvem postu zapisal:
"Na mojem računalniku (stacionarni) se je pokvaril eden od dveh diskov"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: antonhac ()

Procesor ::

antonahac

1. je ide
2. hvala za napotek bom sprobal
3. Ker mi prej ni uspelo priklopit diska, da bi mi ga zaznalo sem začel spreminjat v biosu nastavitve, prestavljal kable in jumper in se mi je zdaj zgodilo, da se ta računalnik na katerega bi rad priklopil pokvarjen disk noče več zagnat. Napiše : REBOOT AND SELECT PROPER BOOT DEVICE OR INSERT BOOT MEDIA .... Najprej morem to rešit kje sem ga narobe nazaj sestavil, da bom lahko probal to kar si napisal.
4. Glede napajanja ne zamerim, ker se to zgodi mimogrede in se mi je enkrat vmes tudi zgodilo :P

P.S.

No, pa ne ti iskati za mene!!
Si pozabil, kaj si v prvem postu zapisal:
"Na mojem računalniku (stacionarni) se je pokvaril eden od dveh diskov"


mam še LAPTOPA :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Procesor ()

solatko ::

Procesor - Pri IDE napravah, moraš določit pozicije vsake enote. Če je osnovna plošča starejša, ima dva IDE priklopa 0 - master, 1 - slave. Na ti dve ležišči, je možno priklopit do 4 IDE enote, pekač ali HDD. Sedaj pa k nastavitvam.

1. IDE kabel ima 3 priključke - daljši gre v MB, prvi, malo izven sredine je za slave enote (jumper mora biti na SLAVE - vsaka enota ima drugače, so pa vse označene, kje je položaj jumperja). Zunanji je vedno MASTER (jumper na zunanjem priklopu, MORA biti na MASTER, da ga bios sploh zazna).
2. Enota s sistemom MORA biti vedno v ležišču 0 - master, potem pa je odvisno kakšne enote imaš - lahko je master pekač, potem je sistemski disk na slave, ali pa je sistemski disk master enota (zunanji priklop), pekaš pa na slave.
3. Kadar imaš dva diska priklopljena na priklopu 0 - master, mora biti sistemski disk na zunanjem priklopu in jumper na master, drugi disk pa na notranjem in MORA imeti jumper na slave, drugače, ti bios enot ne bo prepoznal.

V bios-u zgleda potem takole

0-master - 0 - HDD wdxxxx- xxGB ali DVD RW, CDRW.......
0-slave - 1 - HDD, DVD ali prazno, če nimaš priklopljene nobene enote
1 - master 0 - HDD xx.... ali prazno če ni enote
1 - slave 1 - HDD ali prazno če ni enote

Potem moraš v bios-u določit boot enoto, to izbereš med ponujenimi HDD - lahko je en ali drugi disk
Potem še naštimaš, katera enota je štartna - HDD, DVD, flopy, USB enota.....
Daš F10 in potrdiš
Če boš izbral pravo, bo sistem pognalo.
Delo krepa človeka

Procesor ::

Hvala solatko. Bom naštudiral in poiskusil.

RuskiSnajper ::

jurre je izjavil:

kaksen priklop na diskih pa imas, SATA ali IDE? Pri IDE moras jumper nastavit na slave, tisti ki je edini naj bi bil master.
Po napaki sodec ti skusa sistem postavit iz drugega diska, ki nima sistema.potem bi pisalo OPERATING SYSTEM NOT FOUND ali BOOT MGR NOT FOUND

solatko ::

RuskiSnajper - beri nazaj poste. Lepo je napisal, da je na drugem računalniku odstranil DVD enoto in namesto nje, dal okvarjen disk. Glede na to, da je DVD enota višje, je po navadi na zunanjem priklopu (master), disk pa je imel na slave, zato sistem ni zagnal, ker enostavno bios ni mogel razvrstiti enot po pomembnosti.
Če bi na diku, ki ga je dal not, nastavil na master, bi računalnik enote prepoznal in bi startal iz enote, ki je bila že prej v bios-u navedena kot startna.
Delo krepa človeka

RuskiSnajper ::

Zakaj sploh uporabljate master/slave

vklopi AHCI in to je to

sploh nerabiš re-inštalirat , sam registery hack pred rebootom, najdeš na netu.


če se to gre za star komp ki nima SATA ... o tothi slavih/masterih ne vem nič ker se stem nikol nisem ubadal - nisem rabil pač

Zgodovina sprememb…

RuskiSnajper ::

pač dobule post če butast forum ne pusti popravlanja po 5 min

če se ti je pokvaril ti ga bo itak teško zaznalo tudi v drugem sistemu, resetiraj 20 krat ... 30 ,

če ne gre ga daj ga v zmrzovalnik

kupi 2 freezer-vrečki (zračno neprodušni!)

daš ga v vrečko, in z vrečko še v eno vrečko , pol pa za 12 ur v zmrzovalnik.

potem ga priklpiš in začneš prenašat najprej najbol pomenbne podatke, pazljivo gledaj KJE se ustavi/preneha delovati, tako da se naslednjič izogniš tisti točki (fajlu), če preneha delovati spet nazaj v zmrzovalnik za 12 ur, ponavadi crkne v 2 urah tak da nimaš dost časa ko ga vzameš ven.
To tudi ne deluje vedno, pač odvisno kak je HDD grajen oz kolko je star (tech) , vseeno se splača probat.

solatko ::

RuskiSnajper - daj bodi raje tiho, o stvareh, o katerih nimaš pojma.
Govori o IDE disku (če ne veš, kaj je to, googlaj), kjer so vrstni red enot določali konektorji na priklopu in jumperji na napravah.
Če si eno od teh stvari falil, enote računalnik ni zaznal.
Delo krepa človeka

RuskiSnajper ::

ja valda da je ni zaznal če je HIN jebote, nesposobni pizda , odklopi vse druge naprave ven pa vklop samo ta pokvarjen HDD pa da vidiš če ga sploh lahko zazna , kaj sploh silite zagnat sistem če neveš niti če sam disk dela, če ne fukni v smeti zarad mene , konec debate.

kdo še sploh uprorabla nek jeben IDE ... cuj ti v 2012 si.

lahko neseš na servis pa se naj oni jebejo z temi jumperji, če so gor tako pomenbni podatki da je vredno plačat servis ... maš pa itak profesonalne reševalce trdih diskov ...

Zgodovina sprememb…

RuskiSnajper ::

Sploh nevem ZAKAJ uporabla drug računalnik , ali je sistemski disk v prvem računalniku SATA ?

nobenih jumperjov ne rabiš nastavlat za samo en IDE (vzameš pin ven da je prazno) priklopiš na konec kabla (ne na sredini,to je za disketo)

Greš v nek komp ko ma SATA in tudi IDE priklop.

solatko ::

RuskiSnajper - Veš bolje bo, če takoj nehaš dajat komentarje, ker nimaš pojma o pojmu. Misliš, da, če si dve igrice skrekal in w7 malo pozaprl servise, da si pa že kar strokovnjak.
Najprej se osnove navadi - na kabel za IDE ne moreš dat disketne enote, ker ima manj pinov - poglej google.
Vsako prenašanje podatkov, se izvede na drugem računalniku, kadar ti sistemc na prvem crkne, odvisno je samo od tega ali disk še dela, ali je čisto fuč. Potem se uporabi druge prijeme, ki pa tebi še nekaj let ne bodo jasni.
Profesionalno reševanje podatkov, se pa suče kar precej nad finančnimi zmožnostmi, povprečnega uporabnika računalnika.
In mimo grede, če je jumper na disku napačno postavljen, ali je disk priklopljen na napačen konektor, ti sistem le tega ne bo zaznal, pa lahko dela čisto v redu - govorim seveda o IDE diskih, katerih imaš po sistemih še kar precej, tudi po firmah, ki se ukvarjajo s kakšnim bolj zahtevnim SW, kot so igrice.
Delo krepa človeka

RuskiSnajper ::

Prvo kot prvo nehaj bluzit ker sploh neveš kdo sem in kolk iskušen imam, misliš da se mi da zajbavat z neko 10 let staro tehnologijo ki je že 4-5 let nisem videl v živo.

IDE na sredini je tudi , nisi nikol videl tega kabla ?Zato sem reko naj da na MASTER za testiranje.

Sredinski so obstajali tudi za Floppye, ne spomnim se točno kak je to blo , to sem samo pri prijatlih in OEM PCjih videl. Davnega leta 2000-2004

Zgodovina sprememb…

solatko ::

RuskiSnajper - Še vedno bluziš. Floppy ni bil nikoli na istem kablu, kot HDD. Kaj si, me niti ne zanima, samo napisal sem ti, da če nimaš pojma o vsebini teme, ne komentiraj, saj se samo smešiš.
Diski IDE so še vedno prisotni (tudi na novejših ploščah imaš še vedno priključek) in dokler ne bodo vsi krepnili, tudi bojo. Vsi starejši (cca 5-6 let) računalniki imajo še vedno te naprave in med njimi so tudi delovne postaje, prenosniki in desktopi.
Na kabel daš lahko na M ali S, če boš jumper na napravi postavil napačno, zadeva ne bo delovala, če pa ga postaviš prav, je pa vseeno kam. Praviloma se ob samo eni enoti uporablja konektor M.
Delo krepa človeka

Gray_Warden ::

floppy ni bil NIKOLI na istem kablu kot HDD.

Ni variante. Nikjer in nikoli. Bilo pa je včasih v navadi da se je na isti kabel priklopilo hdd in dvd, le dovolj blizu skupaj ju je bilo treba dati. To se je delalo zato da je bilo čim manj kablov v ohišju, da se je lepše zračilo.

glede jumperjev....velikokrat stvar dela pravilno tudi če jumperje enostavno pobereš stran. Potem se diski ponavadi organzirajo gleda na pozicijo na kablu kjer so priklopljeni. Obstajjao pa seveda tudi izjeme ki avtomatsko mislijo da so master če jumperja ni gor in če jih priklopiš na slave na kablu enostavno stvar ne dela več kot bi morala saj se 2 diska prepirata med seboj kdo bo master. zgodilo se mi je tudi če da je disk ki je bil na slave enostavno prevzel vlogo masterja, tisti ki je bil priklopljen na master pa je postal slave. Je bilo potrebno čarati z jumperji in preizkušati da sem našel pravo kombinacijo med 2 različnima proizvajalcema.

Danes s sata teh problemov ni več. sploh.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Gray_Warden - IDE je pač standard za priklop HDD in CD in DVD naprav, nikoli pa ni bil namenjen za floppy, saj je tudi kontroler za floppy popolnoma drug, pa tudi način delovanja. Seveda tega naš "strokovni" komentator ne ve, pa kljub temu daje nasvete pri napakah na IDE trdem disku.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

RuskiSnajper ::

To sploh nima veze kje je floppy, niam pojma ker floppya nisem nikol sam uporablal razen tega da sem videl te kable sem in tja pa kaj jas vem , vrzte to vstran pa nebo problemov, kak so grdi ti smrdljivi stari konjski debeli kabli ki POL kompa zasedejo!

Zgodovina sprememb…

Gray_Warden ::

ruskisnajper

smešiš se. če bi vsaj malo vedel o čem govoriš bi vedel da se da kupiti tole:
http://www.mimovrste.com/artikel/231001...

ta kabel ne zasede praktično nič prostora v ohišju, niti ne ovira pretoka zraka.

Poleg tega, če floppija sploh nikoli nisi uporabljal, ti lahko rečem le:
le čevlje sodi naj kopitar.

Zgodovina sprememb…

Duhec ::

Mogoče je kot "Floppy" mislil na ide ZIP enoto od Iomege. :)
@Gray_Warden , IDE enote ne bodo delovale brez jumperjev.
Mora biti setirana kot Master, Slave ali CS, ki pomeni Cable Select.
Če imata obe enoti jumper na CS potem pozicija na kablu določa katera ide enota bo Master, katera Slave. Navadno je na koncu Master, vmes Slave, kot prikazuje slika @Ruskisnajper-ja.

Voluharr ::

Po resnici povedano, če je 80 pinski kabel potem je važno na katerem mestu je slave oziroma master naprava. Če pa je kabel 40 pinski potem je pa več ali manj samo važno, da je ena naprava na master druga na slave ne glede na pozicij na kablu (po mojih izkušnjah). Vendar se je pametno držati pravila bližja master oddaljena slave.

@Procesor: Kakšno je sedaj stanje?
@RuskiSnajper: Kaj misliš da si vse znanje požrl??

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Voluharr ()

RuskiSnajper ::

glej

jas ko sem uporablal ide, ni blo nobenih jumperjov , vklopop sem delalo je in to je to. Ampak to na 2007 hardweru.

Voluharr ::

Ja res je. Običajno deluje tudi če imaš brez jumperja vendar je lahko v tem primeru le ena naprava na kablu.

Torej v drugem računalniku, ki ti dela imaš verjetno disk in DVD priključen na isti kabel.
Iz prvega računalnika vzemi kabel in nanj priključi samo disk brez jumperja oziroma si nekaj zberi je čisto vseeno kaj master/slave/cs ter ga poveži na plato od drugega računalnika.
Saj imaš menda dva IDE priključka?

Drugače pa če imaš na enem kablu samo DVD le tega zamenjaj z diskom, jumper isto kot zgoraj.

Verjetno si to že naredil in če imaš nastavljen boot iz istega diska kot je bil prej, torej delujočega in se ti še vedno ne zažene bi rekel, da se lahko posloviš od podatkov.

Vsekakor pa lahko še kaj poizkusiš. Tista varianta z zmrzovalnikom je zanimiva.

Barby0 ::

Pozdravljeni.

Mene zanima naslednje.

Am nimam Diska C za prostor sem zbrisala ta glavnega ,k nebi smela. Samo pač upam,da mi ni treba na popravila???

Voluharr ::

@Barby0: Ali je problem v tem, da potrebuješ podatke ali je problem samo v tem da se ti računalnik ne zažene.
Če je težava v tem da se ti računalnik ne zažene je potrebno samo na novo naložiti Windowse -> če ne znaš sama časti prijatelju pijačo (nealkoholna je OK) in naj ti to naredi on.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Voluharr ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PCI kartica IDE RAID ne pa klasična PCI IDE

Oddelek: Strojna oprema
161546 (1144) solatko
»

Kaj je narobe z diskom?

Oddelek: Strojna oprema
403331 (2609) Mesar
»

'setup did not find any hard disk drives installed in your computer'

Oddelek: Pomoč in nasveti
184041 (3681) roko11111
»

secondary ide channel no 80 conductor install

Oddelek: Pomoč in nasveti
181491 (1299) Lizard
»

Zamenjal ohišje zdej pa ne dela?

Oddelek: Pomoč in nasveti
261757 (1401) mkonci

Več podobnih tem