Forum » Loža » 80 EUR dnevna smučarska vozovnica
80 EUR dnevna smučarska vozovnica

twom ::
članek na 24.ur
Saj je vseeno, če ne smučanje pa namestitve poleti na morju, ali pa parkirnine kamorkoli greš, cene kvadratnih metrov stanovanja sploh ne bom omenil.
Tistih 10 procentov populacije ima toliko, da ne vem kam z denarjem, in jim je čisto vseeno koliko stane neka stvar ali storitev. Ostali pa sestavljamo mesec.
Od 60-tih let prejšnjega stoletja kupna moč srednjega sloja pada, posojila pa so bolj dostopna, da dobiš zanko okoli vratu, da si pohleven. Ne rabiš nobenih kitajskih ukrepov. Lepo v demokraciji in svobodi uporabljaš "mehke" prijeme in skuhaš žabe.
Seveda se ta izrojeni turbo kapitalizem pozna tudi na ljudeh, ki se jim čedalje bolj "trga"
p.s. prvi tak skok cen, ko sem rekel, ok... ne grem se več (smučat)... se je zgodil pred približno 30 leti. Tam do okoli 25-tega leta sem redno smučal, potem sem pa rekel, da se po takih cenah ne grem več.
Kot sem rekel, osebkov ki imajo dovolj, je toliko, da bi bile lahko cene dnevnih vozovnic po 200 EUR, iPhonov po 3 jurje in kvadratnih metrov po 10, pa bi bilo še vedno vse prodano.
Saj je vseeno, če ne smučanje pa namestitve poleti na morju, ali pa parkirnine kamorkoli greš, cene kvadratnih metrov stanovanja sploh ne bom omenil.
Tistih 10 procentov populacije ima toliko, da ne vem kam z denarjem, in jim je čisto vseeno koliko stane neka stvar ali storitev. Ostali pa sestavljamo mesec.
Od 60-tih let prejšnjega stoletja kupna moč srednjega sloja pada, posojila pa so bolj dostopna, da dobiš zanko okoli vratu, da si pohleven. Ne rabiš nobenih kitajskih ukrepov. Lepo v demokraciji in svobodi uporabljaš "mehke" prijeme in skuhaš žabe.
Seveda se ta izrojeni turbo kapitalizem pozna tudi na ljudeh, ki se jim čedalje bolj "trga"
p.s. prvi tak skok cen, ko sem rekel, ok... ne grem se več (smučat)... se je zgodil pred približno 30 leti. Tam do okoli 25-tega leta sem redno smučal, potem sem pa rekel, da se po takih cenah ne grem več.
Kot sem rekel, osebkov ki imajo dovolj, je toliko, da bi bile lahko cene dnevnih vozovnic po 200 EUR, iPhonov po 3 jurje in kvadratnih metrov po 10, pa bi bilo še vedno vse prodano.

c3p0 ::
Potem so cene še prenizke. Ko sem pred leti nazadnje smučal, sem dal 50 EUR, se mi je zdelo drago, a naj bo. Nato ugotovil, da me ta otroška radost sploh ne veseli več in obesil smučarske palice na klin.

redtech ::
Dobro izbrali so samo smetano za primerjavo. V Italiji prideš skoz za ta denar 2 + 1 otrok.
Forni di Sopra, Zoncolan 31-44 (low-high) odrasli in 10 otrok.
Lani je bila v dolini kriza s snegom, zgoraj je bilo odlično, otroci so ob 1h že kaput, ker ni nobene gužve (Forni di Sopra).
Če za primerjavo vzamem v Avstrijo:
Fanningberg / Mariapfarr 59-61 odrasli in 30 otrok.
Razlika je očitna, v Italiji si še brez vinjete in tunelov. Ko greš po smučanju v gostilno pa debelo gledaš v cenik, ker so napolitane po 7-8 naprej
Forni di Sopra, Zoncolan 31-44 (low-high) odrasli in 10 otrok.
Lani je bila v dolini kriza s snegom, zgoraj je bilo odlično, otroci so ob 1h že kaput, ker ni nobene gužve (Forni di Sopra).
Če za primerjavo vzamem v Avstrijo:
Fanningberg / Mariapfarr 59-61 odrasli in 30 otrok.
Razlika je očitna, v Italiji si še brez vinjete in tunelov. Ko greš po smučanju v gostilno pa debelo gledaš v cenik, ker so napolitane po 7-8 naprej

brbr21 ::
Lahko se mal potolažimo: znanec uči v Park Cityu (UT), dnevna malo pod $300! Je še nekaj placa za 'izboljšavo' 
Je pa Italija, izven turističnih centrov, postala res meka za obiske. Mi že od pred-korone hodimo na vikend kosila po severu Italije. V slo gostilnah na resnem obedu, razen malic, poslovnih kosil in kakšne pice nisem bil že kar nekaj let.
Tudi smučarija je ugodnejša (price/performance) kot pri nas. Jeba je edino ker so praktično povsod ukinili resne popuste na ISIA.

Je pa Italija, izven turističnih centrov, postala res meka za obiske. Mi že od pred-korone hodimo na vikend kosila po severu Italije. V slo gostilnah na resnem obedu, razen malic, poslovnih kosil in kakšne pice nisem bil že kar nekaj let.
Tudi smučarija je ugodnejša (price/performance) kot pri nas. Jeba je edino ker so praktično povsod ukinili resne popuste na ISIA.

Kodrnusa ::
Spet ena tema za jamranje? Na Golteh imas celodnevno za 20eur.
Golte ni za smučat, ampak za sončenje. Vsak ki rad smuča ne smuča v sloveniji kjer je najdaljša proga 4 minute do dol. Je pa bolano drago ratalo za 4 clansko druzino v tujini smucanje ja.. Zoncolan je trenutno best buy za družino. Suoer smučišče za male pare.

mihor ::
Golte so... posebne. :) Vsekakor se splača za ta denar, če si pripravljen na njihove lokalne fore, ker proge so kljub malemu naboru top, če je seveda sneg, tudi off-piste tam je kar luškano doživetje (plus je, da ni bojazni za plazovi). Pa zdaj imajo končno sedežnico namesto slavnega sidra smrti.
So pa recimo Dolomiti povsem svoj svet, tam se res kraljevsko nasmučaš in tistih 80 eur je za zdaj še znosnih. Ko ne bo več, bomo pa nabavili turno opremo. Itak je pravo smučanje freeride, steptane proge so bolj za penziče in pozerje.

kriptobog ::
Golte ni za smučat, ampak za sončenje. Vsak ki rad smuča ne smuča v sloveniji kjer je najdaljša proga 4 minute do dol. Je pa bolano drago ratalo za 4 clansko druzino v tujini smucanje ja.. Zoncolan je trenutno best buy za družino. Suoer smučišče za male pare.
Pol pa smucaj v tujini in ne jamraj a ne. Sicer pa ce veliko smucas se tak kupi sezonsko, ker prides ceneje skozi.

Pol pa smucaj v tujini in ne jamraj a ne. Sicer pa ce veliko smucas se tak kupi sezonsko, ker prides ceneje skozi.
Razen predlani, ko so bili stari stani cel čas zaprti, sezonci so bili malo kisli.

kriptobog ::
Razen predlani, ko so bili stari stani cel čas zaprti, sezonci so bili malo kisli.![]()
Odvisno kje smucas. Jaz nimam tezav. Ponavadi kupim sezonsko za Dolomite, pa skoraj vsako leto grem v Aspen. Tam pri tedenska jurja. Pa nihce ne jamra

Furbo ::
Ja. In upravljalci smuščišč, hotelirji itd.. raje dvignejo cene in servisirajo tiste 10% populacije.
Kaj pa naj? Za drobiž prodajajo karte folku, ki bi zastonj parkiral, s sabo prinesel sendviče in šel spat domov?
Bolje se je ukvarjati z 10x manj ljudmi in zaslužiti več, kot pa imeti gnečo socialcev. Ti ne bi naredil isto?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Odvisno kje smucas. Jaz nimam tezav. Ponavadi kupim sezonsko za Dolomite, pa skoraj vsako leto grem v Aspen. Tam pri tedenska jurja. Pa nihce ne jamra

Bolje se je ukvarjati z 10x manj ljudmi in zaslužiti več, kot pa imeti gnečo socialcev. Ti ne bi naredil isto?
O tem se da debatirat kakšna strategija je pri tem boljša. V resnici ni tako enoznačno, moraš nekak poskrbet, da populacija ohrani veselje do smučanja, sicer bo naslednja generacija namesto 10% padla na 1%, kaj boš pa potem, nabil cene za 100x? :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mihor ()

dronyx ::
Seveda se ta izrojeni turbo kapitalizem pozna tudi na ljudeh, ki se jim čedalje bolj "trga".
Nič se jim ne trga. Ljudje požrejo karkoli jim serviraš. To, da se kupna moč srednjega sloja konstantno zmanjšuje, je dejstvo. Sistem je pač naravnan za 10% najbogatejših, namesto za plače zaposlenih pa gredo dobički lastnikom kapitala. Ti imajo v rokah tudi medije, ki neumni raji prodajajo zgodbice, da s tem sistem ni nič narobe. Ne samo smučarske vozovnice. Cene rastejo konstantno tudi v trgovinah za tisto, kar ljudje najbolj prodajajo. Služba za manipulacijo resnice (SURS) pa izračuna, da inflacije skoraj nimamo.

Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

SmeskoSnezak ::
Kake pa so kaj cene na Banskem, ali pa je kaj podobno cenovno na voljo v Franciji ali Svici? 50eur na dan... LP, Smeeskaa
@ Pusti soncu v srce... @

iKst_ ::
Od 60-tih let prejšnjega stoletja kupna moč srednjega sloja pada...
Ne drži. Kupna moč je šla kar konkretno gor. Je pa res, da se je rast nekoliko upočasnila. Še vedno pa realna kupna moč raste.

twom ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Izbira smuči - dolžina (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 3893 (1724) | Zvezdica27 |
» | Rekreativno smučanje - Oprema, smučišča (strani: 1 2 3 )Oddelek: Šport | 23596 (5760) | Magic1 |
» | Kaj je tako zabavnega pri smučanju? (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 6782 (4568) | ginekk |
» | Nakup smuči za rekreativca (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 23455 (11265) | G_mAn |
» | Kanin kako lahko iztiri jeklenica?Oddelek: Loža | 6546 (4631) | ahac |