» »

Izbira smuči - dolžina

Izbira smuči - dolžina

Landscapes1 ::

Po 8ih letih se vračam na smučišča.
Oz. sem se lani in sem se odločil, da bom začel letos redno smučat.

Glede znanja je tako, smučal sem kakšnih 6 let, precej veliko.
Razen dveh inštrukcij z inštruktorjem na začetko, sem se večino naučil sam.
Sem pa bil kar predan in strasten smučar in sem smučal vsaj 1x tedensko.
Imam pa pomanjkljivo tehniko oz. sploh ne vem, kakšna je. Do sedaj nisem imel poškodb in imam občutek nadzora, smučati pa poskušam
varno tako zase kot za druge.
Večinoma smučam po rdečih in črnih progah, nimam pa specifičnega stila smučanja
oz. je mešano na žaru. Včasih krajši zavoji, včasih daljši, pogosto pa tudi smuk (tam do ene 70-85kmh). Zato bom tudi vzel all round bolj univerzalne smuči z ne prevelikim radijem.
Predvsem pa imam težave pri izbiri dolžine. Visok sem 185cm in težek 83kil, odločam pa se med 172 in 180 cm dolgimi smuči.
Nekateri mi priporočajo 172, češ da je z njimi lažje manevrirat na ozkih slovenskih progah in da so zaradi moje slabše kondicije in nepopolne tehnike boljša izbira. Da me bodo manj utrudile in da jih bom lažje nadziral po 6ih urah smučanja. Spet drugi pa mi pravijo, da je za višje hitrosti bolje imeti daljše smuči, ki so tudi bolj stabilne. In da bi lahko bile 172cm manj stabilne kot 180 pri visokih hitrostih, ko naletiš na kak trd sneg sredi proge.
Sam se sicer nagibam k 172, me pa skrbi, kako to vpliva na stabilnost pri neki višji hitrosti (npr.90 kph). Prosim za mnenja.

nokken ::

Za zacetek pozabis "smuk pri 90km/h". To je misljeno hudo resno, ker ce ti je ze vseeno za tvoje kosti, naj ti ne bo vseeno za vse ostale, ki morajo srecevati taksno kamikazo. Nekdo, ki niti ne ve kako smuca, pri 90km/h ni varen.
Ce mislis da si (pa se enkrat, verjemi da pri 90km/h nimas niti najmanjse kontrole) potem zares ne rabis nasvetov kaksne smuci naj kupis, ker smucas dovolj dobro da tocno ves katere ti pasejo. In ce resno mislis voziti 90km/h potem vzames race GS smuci... 193cm pa 30m radija. Zame osebno ni boljse smuci za normalno smucanje. Ampak po napisane sodec si tudi upam staviti da ne te smuci, ne 90km/h ni zate, zato bo verjetno precej boljsa opcija krajse s precej krajsim lokom (beri: 172cm in kaksnih 16m radius).

Malo si se preveč zapičil v ta 90 oz. sem mogoče premalo obrazložil.
To je bil pred leti eden izmed mojih najhitrejših spustov na Sylverstru na Kronplatzu, na praktično prazni progi in v odličnih razmerah ter v dobri formi.
Seveda ne bom smučal s tako hitrostjo na ozkih progah na Kranjski gori med množico ljudi in otrok, saj nisem debil.
Na voglu lani je bila max dnevna top hitrost na 5ih smučanjih 70 in še to na posameznih spustih na prazni progi, sicer pa večinoma smučam okrog 40-50 in realno kaj bistveno hitreje niti ne mislim smučat.
Iščem pa pač smuči, ki so zanesljive in stabilne pri višjih hitrosti oz. da omogočijo parkrat na leto tudi kak res huter spust, ko so razmere ustrezne.

z3ro ::

Jaz bi vzel 172 na tvojem mestu. Sam imam 172cm ter mislim da 168cm smuči in so sicer okej ker rad delam daljše/hitrejše zavoje ampak naslednje bodo ziher nekaj krajše ker je lažje za kontrolirat vse skupaj - sploh na naših smučiščih kjer je ponavadi precej gužva. Če pri visoki hitrosti nisi stabilen na krajši smučki tudi na daljši zelo verjetno ne boš.

Ok, hvala za mnenja.
Potem pa še eno vprašanje - ali je radij 13,9 premajhen pri dolžini smuči 172cm za zgoraj opisan način smučanja?
Načeloma delam pri nizkih hitrostih ostrejše zavoje za kar je tak radij v najbolj optimalen, pri višjih hitrostih pa bolj smuk/veleslalom kombinacija.
Se mi zdi, da bi bil kakšen 15-17 bolj nevtralen/vsestranski. Bom moral malo po trgovinah po nasvete še, ampak sezona je že tu in bo treba pohiteti z nakupom.

Groot ::

Definetivno vzami 172. Pri 180 boš glede na opis tvojega znanja in daljše prekinitve samo oddrsaval in nič drugega.

Radij enako bi sam vzel bolj proti 15, ker se preprosto lažje zares vozi veleslamol carving. Moraš pa razumeti da imaš zelo različne želje - kratki slalom zavoji in dolgi smukaški - zato boš težko združil vse v eno smučo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rekreativno smučanje - Oprema, smučišča (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šport
11821023 (3187) Magic1
»

Rekreativno smučanje - nakup smuči

485013 (3437) Invictus
»

Pomoč pri nakupu smuči?

327081 (6132) kremenko1
»

Začetnik: bordanje ali smučanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5216117 (15355) c0dehunter
»

katere nove smuči?

Oddelek: Loža
4916904 (11374) schurda

Več podobnih tem