Forum » Loža » Zaklonišča
Zaklonišča
Temo vidijo: vsi

Okapi ::
Medtem ko razpravljamo, ali je kakšna korist od telefonskega alarmiranja, sem pomislil na zaklonišča, in očitno nisem edini, ker je ravno danes en članek na to temo (s poudarkom, da jih je premalo).
https://www.rtvslo.si/slovenija/zakloni...
Torej - imate doma zaklonišče (takšno zaresno, ne nekaj improviziranega)? Če ga nimate, ali veste, kje je najbližje javno zaklonišče?
Pri nas, Fužine, imajo bloki čisto prava zaklonišča. Kjer so sicer tudi kleti, ampak so opremljena z vso potrebno opremo (neprodušna vrata, ležišča, cisterne za vodo, filtri za zrak...). Nisem sicer čisto prepričan, da je vse še vedno v redu, zadnje zaresno preverjanje in urejanje je bilo 1991
https://www.rtvslo.si/slovenija/zakloni...
Torej - imate doma zaklonišče (takšno zaresno, ne nekaj improviziranega)? Če ga nimate, ali veste, kje je najbližje javno zaklonišče?
Pri nas, Fužine, imajo bloki čisto prava zaklonišča. Kjer so sicer tudi kleti, ampak so opremljena z vso potrebno opremo (neprodušna vrata, ležišča, cisterne za vodo, filtri za zrak...). Nisem sicer čisto prepričan, da je vse še vedno v redu, zadnje zaresno preverjanje in urejanje je bilo 1991

kriptobog ::
V Radovljici jih je kar nekaj, ampak za dva vem, da sta uporabljena kot skladišče, kjer lastnik/najemnik skladišči kramo. Pa sta oba na seznamu zaklonišč.
Na vasi pa nimamo nič.

floyd1 ::
Mi v enem malo brenkamo. Prezračevanje je pač nek "natur" durhcug (več zračnikov), kake cisterne za vodo ni videt, imamo pa pir v hladilniku, tak da vsaj malo smo pripravljeni 
V zadnjem času so sicer malo pospravili tudi ostale prostore, kjer je bilo notri ohoho navlake. Razmeroma veliki prostori, a hudo malo (nevzdrževanih) ležišč, ni WC-jev, niti kakih klopi...

V zadnjem času so sicer malo pospravili tudi ostale prostore, kjer je bilo notri ohoho navlake. Razmeroma veliki prostori, a hudo malo (nevzdrževanih) ležišč, ni WC-jev, niti kakih klopi...

IL_DIAVOLO ::
A ostali se nimate strasenja prebivalstva poln k?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

fur80 ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
A poznaš koga, ki ga je strah?

Xserces ::
mislm da zame osebno bolš če v hosto uidem kot da se zaprem v zaklonišče

Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

IL_DIAVOLO je izjavil:
Včasih smo imeli NNNP, v šoli pa obrambo in zaščito. In ni prav nikomur škodilo. Leta 1991 je verjetno celo nekaj koristilo.
A ko ti rečejo, da se moraš v avtu pripeti, v hribe pa iti primerno opremljen, je tudi strašenje?

MisterM ::
Pred par meseci sem se iz Bruslja preselil v Spa, manjši kraj v Valoniji, znan po termah in F1 dirkališču. Bivam v stanovanjski hiši, zgrajeni v 60ih letih, in prav tako kot Okapi v Fužinah imamo tudi tu pravo zaklonišče, s cisternami za vodo in filtri za zrak. Kdaj je bilo zadnjič stestirano žal ne vem, a glede na njihovo zgodovino in čas gradnje mi je zelo razumljivo, čemu so ga dodali.

LOL, prvi, ki jo pobrišejo, so mladci, brez nepremičnin, brez otrok (in prvi na vrsti za mobilizacijo).
Mi malo starejši pa premoremo malo več modrosti in previdnosti. Ko sno morali v soli za oceno znati razliko med sireno za splošno in neposredno nevarnost ( med drugim), se nam je tudi neumno zdelo. Nihče si ni takrat mislil, da bodo že čez nekaj let vojaška letala obstreljevala oddajnik na Gradu.
Mi malo starejši pa premoremo malo več modrosti in previdnosti. Ko sno morali v soli za oceno znati razliko med sireno za splošno in neposredno nevarnost ( med drugim), se nam je tudi neumno zdelo. Nihče si ni takrat mislil, da bodo že čez nekaj let vojaška letala obstreljevala oddajnik na Gradu.
Ljubljana, 2. julija - Obveščeni smo bili, da je bil radijski in televizijski oddajnik na Ljubljanskem gradu ob 14. uri tarča napada jugoslovanskih letalskih sil. Na grad sta bila izstreljena dva topovska izstrelka z vojaškega letala. Nevarnost letalskega napada na Ljubljano še ni minila

Scaramouche3 ::
Bunker za kaj? Stolpnice okol bunkerjev so glih prave velikosti,da če bodo bombardirane,da bodo padle na vhod.

NuMaN ::
Pri nas v bloku je zaklonišče verjetno kar klet, tam so v neki izbi neke kovinske, zarjavele zadevice, verjetno za ležišča, je pa še neka krama, neke uporabne metle, nekdo ima tam zemljo za rože in lončke, nek pleteni stol in nekaj otroških koles, ohranjenih, a jih zgleda ne bo nihče uporabljal več.
Klet se ne čisti, sam sem enkrat pometel vse skupaj ... Pred leti je bila v kleti poplava, takrat še nisem stanoval tukaj, in je tak tipičen vonj po prahu in plesni.
Glede na to, da sem v nižjih nadstropjih, ne vem če bi šel v zaklonišče.
Klet se ne čisti, sam sem enkrat pometel vse skupaj ... Pred leti je bila v kleti poplava, takrat še nisem stanoval tukaj, in je tak tipičen vonj po prahu in plesni.
Glede na to, da sem v nižjih nadstropjih, ne vem če bi šel v zaklonišče.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NuMaN ()

Miki N ::
Pomislite - v zaklonišču se lahko znajdete s Slotech supermani tipa OP po ... kdo ve koliko časa. Kdo ve kaj bi razkladal ta čas. 
Zdaj pa nukice niso več tako grozne kajneda?

Zdaj pa nukice niso več tako grozne kajneda?

Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: velikBrokoli ()

Zimonem ::
Kaj pa vem zadnje čase sem malo zapustil to nnnp sceno. Ampak na garbičevi je bilo super. A to zaklonišče še dela?

NuMaN ::
A misliš začetek devetdesetih?
Enkrat sem bil tam takrat ...
Enkrat sem bil tam takrat ...
Imam 124,9 delnic Vzajemne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NuMaN ()

Zimonem ::
Jah čas pa prostor sta bili takrat še dokaj fluidna, saj nismo imeli naprav z GPS. Rajtam da je bilo še prejšne tisočletje ali je bilo okrog bitke pri Hastingsu ali potem ko je umrl Tito pa nisem več prepričan.
Ampak nazaj na temo biti zaprt z študentkami dijakinjami in vsemi gajbami ppira v tistem bunkerju... Ja bi te pokopalo v parih dneh, ampak smrt bi bila sladka.
Ampak nazaj na temo biti zaprt z študentkami dijakinjami in vsemi gajbami ppira v tistem bunkerju... Ja bi te pokopalo v parih dneh, ampak smrt bi bila sladka.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: velikBrokoli ()

Ales78 ::

fur80 ::
Torej - imate doma zaklonišče (takšno zaresno, ne nekaj improviziranega)?
Ne. Če bodo pokale konvencionalne bombe, me že davno ne bo več tu, če bo pokala pa atomska bomba, sem pa raje izven bunkerja.
Si sploh ne predstavljam nič drugega razen dronov in nukic, v vsakem primeru se za oboje običajnemu človeku ni vredno sekirati. ;)

V-i-p ::
Scaramouche3 je izjavil:
Bunker za kaj? Stolpnice okol bunkerjev so glih prave velikosti,da če bodo bombardirane,da bodo padle na vhod.
Saj je še zasilni izhod ;)
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

johnnyyy ::
Pri nas v bloku je bilo zaklonišče predelano v klet. Tako da če bi prišlo do kakšnega sranja potem bi morali najprej odstraniti navlako. Sicer pa dobra lastnost tega pa je, da se v kleti/zaklonišču najde precej ozimnice.

OutOfTheBox ::
Ni zaklonišča. V skrajni sili jama za šraufanje avta v garaži. Sam če ti raketa zasuje bajto boš tako ali drugače tam ujet, tko da ni ravno dobra ideja. Po drugi strani se ne sekiram ker kjer živim ni vojaških objektov oz. strateških interesov za nasprotnika.
Razen tovarne dronov, ki se jih tudi dela za vojsko. Oh wait.
Razen tovarne dronov, ki se jih tudi dela za vojsko. Oh wait.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()

Telbanc ::
Recimo u Kopru je vse kar je blo zgrajenega pod Titom, vsi bloki majo spodaj pod blokom katakombe v katere se lah spravi te iz blokov. Isto Vrhnika....Postojna.....
Zaj se zida za trg. Kdo se bo ubadal z malenkostmi kot je zaklonišče.
Zaj se zida za trg. Kdo se bo ubadal z malenkostmi kot je zaklonišče.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()

fikus_ ::
V YU je od nekega leta bilo zapovedano, da se mora pri javnih, večstanovanjskih,... stavbah zraven zgraditi še zaklonišče. Po osamosvojitvi te zahteve ni bilo, mislim, pa da se nekaj dela na tem oz. imajo ideje, da bi se zaklonišča spet morala delat.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Veliko novih blokov ima sedaj podzemne garaže, kar se za silo lahko uporabijo kot zaklonišče, bi bilo pa seveda precej bolje, če bi bile te garaže že v osnovi narejene tako, da se dejansko lahko spremenijo v zaklonišče.
Enako velja za javne (podzemne) garaže, v Ljubljani jih je kar nekaj.

fikus_ ::
Podzemna garaža ni enako zaklonišče, ki se je delalo pred desetletji. Zaklonišča so bila zaprta, zračni filtri, "peš" generator za osvetlitev,...
Novodobne podzemne garaže pa že ob večjem dežju pride voda,...
Novodobne podzemne garaže pa že ob večjem dežju pride voda,...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Saj sem lepo napisal, da so "za silo", in da bi bilo bolje, če bi bile narejene kot prava zaklonišča (da jih je mogoče dobro zapreti, s filtri na prezračevanju - ki je, mimogrede, v garažah načeloma dobro narejeno - z generatorjem, cisterno za vodo..)

Telbanc ::
Veliko novih blokov ima sedaj podzemne garaže, kar se za silo lahko uporabijo kot zaklonišče, bi bilo pa seveda precej bolje, če bi bile te garaže že v osnovi narejene tako, da se dejansko lahko spremenijo v zaklonišče.
Težko to. ker zaklnišča majo tud točno postavljena vrata, ki se trdno zapirajo. Vhod in potem naslednja vrata, je vse premišljeno, kako se to postavi, da se v kar nejvečji meri zmajnša morebitni udarni val. Poleg filtrov, radio vez, gasilnih aparatov....Garaža lahko služi le zaščiti pred dežjem in nič drugega. Tudi postavitev sten v zaklonišču, debelina, razpored, debelina armature, gre v smeri največjemu uporu morebini devastaciji.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()

energetik ::
Ne vidim smisla, zaklonišča so bolj za primer WW2 bombandiranja celega mesta s stotinami bombnikov, kar zelo verjetno nikoli ne bo več. Pa tudi sem na lokaciji daleč izven mesta, povsem neinteresantno za sovraga. Pred dronom se pa lahko skrijem polklet, če bi ravno mene iskal

vires in numeris

Zaklonišča so kot zavarovanje proti potresu. Ves čas upaš, da je bil izdatek nepotreben;-)
In dolgoročno gledano strošek niti ni zelo visok, ker imaš lahko vedno dvojno rabo (kleti, garaže, skladišča...).
Pred davnimi leti sem v vojski gradil bunkerje nekje na Dolenjskem. Kmetje so dali zemljo, vojska jim je pa dovolila, da v bunkerjih skladiščijo krompir in ostalo.;-)
In dolgoročno gledano strošek niti ni zelo visok, ker imaš lahko vedno dvojno rabo (kleti, garaže, skladišča...).
Pred davnimi leti sem v vojski gradil bunkerje nekje na Dolenjskem. Kmetje so dali zemljo, vojska jim je pa dovolila, da v bunkerjih skladiščijo krompir in ostalo.;-)

Scaramouche3 ::
Zaklonišča so kot zavarovanje proti potresu. Ves čas upaš, da je bil izdatek nepotreben;-)
Samo vprašanje je tega ali so uporabna v primeru nuklearnega napada?
Če bi bila zgrajena kot sistem podzemnih rovov, ki bi vodili izven mesta, bi bila zelo uporabna, drugače si ujet in bi moral vsak imeti posebna oblačila za proti radiaciji..

Brez panike. Sevanja ni toliko, da bi kar umrl. Počakaš par dni v zaklonišču, potem pa hitro stran, tudi če greš peš in brez zaščite.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zaščita proti radiaciji (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 10443 (3596) | nirburu |
» | Skrivnostni bunkerji na slovenskih tleh (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 33347 (10150) | mr_chai |
» | Kako si naredit zalogo za hude čase recesije? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 17599 (8794) | ;-) |
» | Novodobni pomorski pirati (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 11913 (8196) | Pyr0Beast |
» | Podzemni bunker?Oddelek: Loža | 6569 (5902) | Matev |