Slo-Tech - Mobilni operater Vodafone je v Nemčiji na Tiktoku predstavil oglas, ki deluje nekoliko - nenavadno. V njem nastopa mlada ženska, ki navdušeno, morda celo preveč navdušeno, predstavlja novo ponudbo in nove pakete. Težko je natančno opredeliti, kaj je narobe z njo, a nekaj se zdi neprijetnega (uncanny). Izkazalo se je, da je razlog zelo preprost - ženska ne obstaja.
Vodafone je priznal, da so jo v celoti ustvarili z umetno inteligenco. Dejali so, da preizkušajo različne sloge oglaševanje, in sicer to pot z umetno inteligenco. Dodali so, da je umetna inteligenca postala del vsakdanjega življenja, zato so jo želeli preizkusiti tudi v oglasih.
To ni prvi primer, ko so podjetja uporabljala generativne modele v svojih oglasih. Prav Vodafone je lani izdal reklamo, v kateri je vse kadre izdelala umetna inteligenca, a so bili ti med seboj nepovezani in precej manj srhljivi. Kljub temu je tudi tisti oglas sprožil veliko polemik.
Druga skrajnost pa so lažni oziroma virtualni vplivneži, pa tudi umetniki, ki jih ni malo. V resnici jih je čedalje več, nekateri pa so videti tako resnično, da jih je težko prepoznati, npr. Mio Zelu. V isti koš sodi najnovejša Vodafonova reklama.
Novice » Znanost in tehnologija » V reklamah že nastopajo ljudje, ki ne obstajajo

mtosev ::
Mene prav nič ne moti, če so ai generated osebo uporabili za reklamo.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

gen Maister ::

gen Maister ::

Utk ::
Ali človeka namalaš do nerazpoznavnosti ali zgeneriraš z AI, v čem je razlika? En in drug sta fejk.

OutOfTheBox ::

JanBrezov ::

k4vz0024 ::
Sedaj bodo vplivneži generirali sintetične osebe. Se bodo prekvalificirali. Reklame bodo pa vse bolj si podobne.

mrTwelveTrees je izjavil:
Mene pa to zelo moti.
Mene moti predvsem to ker je dejansko zabavno

https://www.youtube.com/shorts/7XCr3I3F...

Glugy ::
"Dodali so, da je umetna inteligenca postala del vsakdanjega življenja, zato so jo želeli preizkusiti tudi v oglasih."
V prevodu: Umetna inteligenca niža stroške izdelave oglasa zato to želeli preizkusiti. Vsak denar ki ga lahko prihranimo gre lahko za kakšno jahtico naše uprave več.
V prevodu: Umetna inteligenca niža stroške izdelave oglasa zato to želeli preizkusiti. Vsak denar ki ga lahko prihranimo gre lahko za kakšno jahtico naše uprave več.

Ashrack ::
"Dodali so, da je umetna inteligenca postala del vsakdanjega življenja, zato so jo želeli preizkusiti tudi v oglasih."
Najboljši komentar v tej temi
....

mr_chai ::
Sam men se zdi vse kar je AI generiran krneki... Pač opazno je in mal odbijajoče.
Aja, veste kaj me zanima. Kaj bi vi kupovali, če ne bi bilo reklam ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mr_chai ()

Miki N ::
Tole je v končni fazi velika grožnja za naše Tiktokarje in Onlyfanice, influensarje... cel ekonomski razred, ki se je preživljal s prodajanjem svoje face (in podobnega!) zna sedaj okusiti tršo ekonomijo ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Miki N ()

bambam20 ::

Kdaj si dejansko rekel, ta reklama je odlična?
Niti ne tako malokrat. Imaš reklame, ki so legendarne, npr. za srečko 3x3 s tremi dobrimi vilami in legendarno izjavo "pametno, Polde, pametno". V USA imaš reklame superbowl, kjer se tudi najde kaj pametnega itd. Sploh, če je vpleten humor. Se najde. Z AI bi se dalo marsikaj naredit, ker so stroški "snemanja" nižji.

DamijanD ::
Sam men se zdi vse kar je AI generiran krneki... Pač opazno je in mal odbijajoče.
Kar potrebujemo, ne kar se (nam) vsiljuje. Reklame bi morale biti samo obvestila o novih zadevah, tako da se sploh zve za njih. In morala bi biti povsem resnična - torej dejstva.

bajker ::
V končni fazi bo AI generirala reklame, ki jih bodo gledale druge AI in potem kupovale namesto nas. Tako se nam ne bo treba ukvarjati z bebastimi reklamami.

bm1973 ::
Saj to je bil glavni faktor za AI v marketingu.
Od generiranih slik, zdaj filmčkov...
Nič plačila za avtorske pravice...
Od generiranih slik, zdaj filmčkov...
Nič plačila za avtorske pravice...

bbf ::
Kar potrebujemo, ne kar se (nam) vsiljuje. Reklame bi morale biti samo obvestila o novih zadevah, tako da se sploh zve za njih. In morala bi biti povsem resnična - torej dejstva.
Dnar mora krožit. Reklame so samo vmesni člen. Več produktov delodajalci prodajo, več dela lahko delojemalcem zagotovijo. Lahko gremo pa nazaj v samooskrbno predtrgovinsko dobo, edina reklama bo naga soseda, ampak tud to potrebujemo..

bambam20 ::
Niti ne tako malokrat. Imaš reklame, ki so legendarne, npr. za srečko 3x3 s tremi dobrimi vilami in legendarno izjavo "pametno, Polde, pametno". V USA imaš reklame superbowl, kjer se tudi najde kaj pametnega itd. Sploh, če je vpleten humor. Se najde. Z AI bi se dalo marsikaj naredit, ker so stroški "snemanja" nižji.
Pišeš o reklamah iz prejšnjega stoletja. Kdaj si v zadnjem obdobju ivdel res dobro reklamo? Reklame so že zdavnaj generične. Takšne bodo še naprej. S to razliko, da ne bo portebno plačevat nastopajočih. Če nisi opazil, je kreativnost pri reklamah ničelna. Redke so reklame danes, ki še imajo kreativnost in se jih pogleda.

Mislim, da tale reklama kr dobro deluje, ker se dosti o njej govori.

feryz ::
Kmalu bodo vsi vedeli, kdo je AI Mio Zelu, noben pa kdo je cavaza ali zrnec (a si mislil črnec, pa se ti je zatipkalo?).

Pišeš o reklamah iz prejšnjega stoletja. Kdaj si v zadnjem obdobju ivdel res dobro reklamo? Reklame so že zdavnaj generične. Takšne bodo še naprej. S to razliko, da ne bo portebno plačevat nastopajočih. Če nisi opazil, je kreativnost pri reklamah ničelna. Redke so reklame danes, ki še imajo kreativnost in se jih pogleda.
Lidl reklame za žar o različnih tipih oseb na pikniku so dobre, prve Bizovičarjeve reklame za Hover so bile izvirne. Nemška reklama s "covid veteranom" je bila izvirna. Problem reklam je, da jih vidiš prevečkrat in postanejo tečne. A enako se zgodi tudi, če isti sicer smešen vic slišiš vsak dan naslednjih 100 dni, postane tečen.

Meni npr ko gledam tv ima eurospin dobre reklame. Kupujem pa nič pri njih.

Zakah bi najemal ljudi za reklame, ce so ze tako genericne? Kdaj si dejansko rekel, ta reklama je odlična?
Eno odlično reklamo sem videl, ko sem bil še mulc. Je bila pa to reklama za mentos. Bolje da ne povem detajlov, poznavalci bodo že vedeli o čem govorim ;)
Aja pozabu sm oment, da obstaja reklama, ki mi gre zelo na kurac. Ta za obleke Zalando. Ne vem kaj je sporočilo teh reklam, bodi čim bolj čudaški in nonšalantno uničuj predmete okol sebe ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mr_chai ()

Sem šel enkrat v eurospin pa Coca Cole sploh nimajo. Imajo nekakšno generic colo.

Na podlagi enega artikla pa se res ne moreš odločat ali je trgovina dobra ali ne. Al kupuješ samo Coca Colo?

Ne kupujem samo Coca colo. Tudi drugih brand name izdelkov nimajo. Skoraj vse brande, ki jih imajo prvič slišim. Hodim v Interspar in tam dobim vse.

tikitoki ::
Bogi ljudje, ki ne znajo etikete prebrati, probati kaj drugega, in si ustvariti svoje mnenje, in jim mora marketinski tip povedati kaj naj kupijo.

Ne kupujem samo Coca colo. Tudi drugih brand name izdelkov nimajo. Skoraj vse brande, ki jih imajo prvič slišim. Hodim v Interspar in tam dobim vse.
Zanimivo da se odločaš za nakup samo na podlagi brandinga, ker če bi si vzel čas in poskusil alternative, bi jih bilo kar nekaj ki bi ti bile skoraj zagotovo boljše.
Jaz se na podlagi brandinga nikoli ne odločam, ampak po lastnih izkušnjah. Kupujem sicer iz več trgovin, ker ima vsaka nekaj dobrega. V določenih primerih drži da kupim branding izdelek, ampak to je večinoma izjema kot pravilo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()

Jaz kupujem primarno iz Interspara in hoferja. Sem kupil nek čips v eurospinu pa ni bil preveč dober. Na splošno kupujem Lorenz ali chio chips. Pa Interspar mi je največja trgovina v bližini. V europarku imajo Interspar, banko, pošto, McDonald's, Mexican food in še veliko drugega. Tak da največ nakupujemo tam. V Müller pa skočim po Lindt čokolade, ki sem jih našel samo pri njih.

gruntfürmich ::
OutOfTheBox je izjavil:
Zanimivo da se odločaš za nakup samo na podlagi brandinga, ker če bi si vzel čas in poskusil alternative, bi jih bilo kar nekaj ki bi ti bile skoraj zagotovo boljše.
Jaz se na podlagi brandinga nikoli ne odločam, ampak po lastnih izkušnjah. Kupujem sicer iz več trgovin, ker ima vsaka nekaj dobrega. V določenih primerih drži da kupim branding izdelek, ampak to je večinoma izjema kot pravilo.
kaj pa jaz, ko se odločam za nakup na podlagi cene (da je čim dražje) in renomeja znamke (da je čim boljši)!
a ti prišepnem skrivnost? kupujem boljšo hrano in izdelke kot ti! sploh pa mi ne začeti s pomijami iz eurospina in drugih cenenih trgovin, ker tiste 'hrane' ne dam v usta...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

a ti prišepnem skrivnost? kupujem boljšo hrano in izdelke kot ti
Težka bo. Na srečo imam to možnost da dobim vsa "glavna" živila iz prve roke. Kar se tiče eurospina in sveže robe, je vse oz. večinoma slovensko. Meso v spinovi mesnici od različnih slovenskih dobaviteljev, kruh, torte so mlinotestove, ipd. Torej vse kar ti za 3x več kupiš v merkatorju.
Kar je hladilnika in polic je zadeva druga.

OutOfTheBox je izjavil:
a ti prišepnem skrivnost? kupujem boljšo hrano in izdelke kot ti
Težka bo. Na srečo imam to možnost da dobim vsa "glavna" živila iz prve roke. Kar se tiče eurospina in sveže robe, je vse oz. večinoma slovensko. Meso v spinovi mesnici od različnih slovenskih dobaviteljev, kruh, torte so mlinotestove, ipd. Torej vse kar ti za 3x več kupiš v merkatorju.
Kar je hladilnika in polic je zadeva druga.
A nima špin tud neke dobre čokolade in čips ?

Pojma nimam.
Ampak na koncu je zadeva čist subjektivna. Da je pa roba iz merkatorja, spara ipd. bolj kvalitetna je neumnost ker to ne drži, razen če s kvaliteto povezuješ samo okus, kar je pa na koncu subjektivno.
Ampak na koncu je zadeva čist subjektivna. Da je pa roba iz merkatorja, spara ipd. bolj kvalitetna je neumnost ker to ne drži, razen če s kvaliteto povezuješ samo okus, kar je pa na koncu subjektivno.

ian wolf ::
A sta dvojčka mogoče?
skumpl = mtosev (brez PNG)
Drugače pa, če je že skoraj vse umetno...
Errare humanum est...

nodrim ::
To je v bistvu dobra stvar, da se nam reklame priskutijo, ker itak nimajo smisla in poskušajo prat možgane in pritiskat na naše primitivne gumbe (ala huda bejba zraven avta, ko se prodaja avto) čista bedarija :D ali pa prijatelji imajo žar in se zabavajo, na koncu pa logo za alkoholno pijačo :) ali pa posnetki akcijskih športov in na koncu logo za redbull, gatorade, vitaminsko pijačo itd. ... čista bedarija :D uu, če bom tole pil, bom jst tud 100 km/h downhill skejtal :D
tkole z generiranimi reklamami, bo vsaj še bolj očitno, da so reklame v veliki večini čista bedarija in poskus manipulacije :)
tkole z generiranimi reklamami, bo vsaj še bolj očitno, da so reklame v veliki večini čista bedarija in poskus manipulacije :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | V reklamah že nastopajo ljudje, ki ne obstajajo (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 3197 (380) | mtosev |
» | CloudFlare bo ustvarjalcem vsebin omogočil monetizacijo na račun pajkov umetne inteliOddelek: Novice / Omrežja / internet | 5028 (4266) | HotBurek |
» | Oglasi se počasi plazijo v umetno inteligencoOddelek: Novice / Ostale najave | 3621 (2122) | Nwajk |
» | Filmi, slike in glasba: Ko se srečata umetna inteligenca in umetnostOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 5698 (5076) | Fabio Jelani |
» | Google govori 41 jezikovOddelek: Novice / Omrežja / internet | 6488 (5208) | Azrael |